Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Pytania i porady - wątek ogólny

pleśń kielbasa ...

  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
1025 odpowiedzi w tym temacie

#1021 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • Zbanowani
  • 11822 postów

Napisano 07 mar 2020 - 11:27

Jelit z pasztetowa się nie nakłuwa a tym bardziej wołowych ,które są bardzo mocne.Jedynie trzeba lużniej nabijać (wieprzowe) ,ale przy wołowych nie ma to znaczenia. 


Użytkownik arkadiusz edytował ten post 07 mar 2020 - 11:28


#1022 miro

miro

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 14271 postów

Napisano 07 mar 2020 - 14:15

Nie nakłuwaj.

#1023 Todek

Todek

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1624 postów

Napisano 07 mar 2020 - 16:43

Jelit z pasztetowa się nie nakłuwa a tym bardziej wołowych ,które są bardzo mocne.Jedynie trzeba lużniej nabijać (wieprzowe) ,ale przy wołowych nie ma to znaczenia. 

I wszystko jasne. Następnym razem zrobię prawidłowo i nie będę nakłuwał. :D



#1024 Todek

Todek

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1624 postów

Napisano 30 mar 2020 - 08:31

Ubytek podaje się do wagi zużytego mięsa. Zaraz po wędzeniu i pieczeniu jest to ok. 10 - 20%. Czyli wydajność 80-90%. W "16" : Kiełbasa wiejska pieczona: - 88% Rzeszowska pieczona - 86% To są wydajności zaraz po pieczeniu. Dalsze podsuszanie zwiększa ubytek wagi, co jest oczywiste.

Robiłem kilka dni temu kiełbasę na wzór śląskiej z PW 16.

Mięsa miałem 6 kg, do tego doszło 560 ml wody zgodnie z recepturą.

Po wędzeniu i parzeniu pozostało mi 4,5 kg gotowej kiełbasy.

Jakoś tak trochę chyba za mało.

W 16 jest napisane, że wydajność tej kiełbasy powinna być na poziomie 93%.

Czy ktoś może mi wyjaśnić dlaczego tak się stało.



#1025 EAnna

EAnna

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 10123 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 30 mar 2020 - 10:32

Czy ktoś może mi wyjaśnić dlaczego tak się stało.

W stosunku do normy "zniknął" Ci  1 kg mięsa.

Przyczyn zapewne jest kilka:

  • trochę mięsa pozostało w kolanie nadziewarki
  • mięso mogło być nastrzykiwane
  • dłużej wędziłeś niż Ci, którzy układali normy dla "16"
  • dałeś przez pomyłkę mniej wody
  • podjadałeś surowy farsz 
  • inne, nie wymienione :D 


Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#1026 Todek

Todek

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1624 postów

Napisano 30 mar 2020 - 10:47

trochę mięsa pozostało w kolanie nadziewarki

Tak mogło być, ale to minimalnie. Bo wyjąłem i dopchałem ręcznie do osłonki.

mięso mogło być nastrzykiwane

To na pewno. To mięso było kupione w sklepie.

dłużej wędziłeś niż Ci, którzy układali normy dla "16"

Pewnie trochę tak. Kiełbasy już zaczynały się marszczyć.

dałeś przez pomyłkę mniej wody

Wody było na pewno tyle ile podaje receptura.

podjadałeś surowy farsz

Może z 30 g.

inne, nie wymienione :D

Nie wiem.







Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: pleśń, kielbasa, ...

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych