Skocz do zawartości

Pytania i porady - wątek ogólny


misiek73

Rekomendowane odpowiedzi

 

 

Czy ta lekka kwaśność może wyszła z czosnku?

Zapewne, mięso pekluje się peklosolą, samą bez przypraw. Przyprawy dodaje się po peklowaniu przed nadziewaniem w osłonki.

Na dodatek robisz peklosól i sól pół na pół i czosnek. To chyba może skwaśnieć.  :facepalm:  

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

w lodówce 7 stopni

Temperatura też swoje zrobiła.... najbardziej optymalna to 4 stopnie.

Moja wędzarnia i pierwsze wyroby :-)

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=6185

 

Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy :-)

Jola i Mariusz

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dzięki panowie, pierwszy i ostatni raz robiłem pół na pół, niestety ale człowiek uczy się na błędach, dobrze że do świąt jeszcze czas. Mięso idzie do kosza,drugi raz zrobię już poprawinie :)

 

Czy ta lekka kwaśność może wyszła z czosnku?

Zapewne, mięso pekluje się peklosolą, samą bez przypraw. Przyprawy dodaje się po peklowaniu przed nadziewaniem w osłonki.

Na dodatek robisz peklosól i sól pół na pół i czosnek. To chyba może skwaśnieć.   :facepalm:  

W przyrządzaniu sugerowałem się filmem na youtube pana Nomart,soł z peklo 50/50 i wszystkie przyprawy od razu. Następnymrazem zrobię wedle Twoich instrukcji

Edytowane przez archaikas
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

:thumbsup:

Na pocieszenie Ci powiem że ja dzisiaj wyrzucam 20kg śledzi po Kaszubsku bo się wszystko przymroziło :D

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

najbardziej optymalna to 4 stopnie.

4-8 st. C , więc się zmieścił.

 

 

 

sugerowałem się filmem na youtube pana Nomart

Ja wysłałbym temu szkodnikowi całe to mięso.

 

 

 

Następnymrazem zrobię wedle Twoich instrukcji

To nie moje instrukcje tylko technologia, poczytaj trochę albo nawet dużo i więcej nie wracaj na YT. chyba, że do naszej Akademii https://wedlinydomowe.pl/forum/forum/233-filmowa-akademia-w%C4%99dzarniczej-braci/

 

Ale zacznij tutaj:

https://wedlinydomowe.pl/akademia-dziadka

 

I pytaj przed robotą.  :thumbsup:  

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

W przyrządzaniu sugerowałem się filmem na youtube pana Nomart,soł z peklo 50/50 i wszystkie przyprawy od razu.

 

No niestety, "Praktyka u Praktyka" darmowa nie jest, za naukę u "Wujka Dobra Rada" Frycowe zapłacić trzeba :D.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

karkówka 2,5 kg boczek 1,5 kg szynka 1 kg podgardle 0,5 kg

Dorzucę jeszcze to do nauki, na prawdę przydaje się taka umiejętność:

https://wedlinydomowe.pl/mieso/wieprzowina/1081-klasyfikacja-miesa-na-podstawie-rozbioru-lopatki-wieprzowej


[Dodano: 16 gru 2022 - 14:31]

Wysyłam Ci też wiadomość na PW

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

sugerowałem się filmem na youtube pana Nomart,soł z peklo 50/50 i wszystkie przyprawy od razu

Wystąp do niego z roszczeniem zwrotu - może przestanie ludzi w bambuko robić . Publiczny telefon -  Artur Nowicki  729373967 

  Edytowane przez Muski

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

bo się wszystko przymroziło

To nie mogłeś ogrzać czy coś?  Dolać spirytu...

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

bo się wszystko przymroziło
Czekaj może są tylko lepsze - bigos po przemrożeniu smaczniejszy...... nie wyrzucaj - sprawdź

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Wystąp do niego z roszczeniem zwrotu - może przestanie ludzi w bambuko robić .

 

Nawet jak się kiedyś ktoś zatruje (jak jeszcze tego nikt nie zrobił) to i tak on się wypnie, bo przecież nikogo do niczego nie namawia.

 

 

To nie mogłeś ogrzać czy coś?  Dolać spirytu...

 

Zasadniczo mogę ogrzać (i pewnie dzisiaj wieczorem to zrobię) ale poza konsumpcją samemu ( i domowników na ochotnika) nigdzie dalej te śledzie nie popłyną. Miały być dodatkiem świątecznym ale od początku było z nimi pod górę. :facepalm:

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 11 miesięcy temu...

Witam

Mam mały dylemat. Jutro zamierzam wędzić kiełbasę i się zastanawiam czy zrobić ją już dziś wieczorem i niech się osadza w temperaturze otoczenia do jutra czy lepiej zrobić jutro i osadzac ok. godziny może dwóch?

Ktoś może doradzi?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

W temperaturze otoczenie (znaczy  domu  , bo na zewnątrz to u mnie 0-3 stopnie i to by było oki) przez noc  jest duże prawdopodobieństwo że skiśnie. 

Ja bym zrobił wieczorem i do lodówki / lub rano i tak jak piszesz . 

Edytowane przez Maciekzbrzegu
Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

25 minut temu, Grzes7908 napisał(a):

lepiej zrobić jutro i osadzac ok. godziny może dwóch?

Jak masz czas to lepiej zacząć od rana i do wieczora zakończyć.

Wtedy ani nie skiśnie, ani jelito się nie przesuszy.

Przepisy wewnętrzne najczęściej zalecają pełny ciąg technologiczny bez dłuższej przerwy.

Czasami szykuję sobie "półprodukt" wieczorem (farsz do kiełbasy) i przechowuję w chłodziarce (mam ustawioną na +5'C) rano już nie muszę mielić, doprawiać, mieszać. Pakuję wszystko w jelita, osuszanie,osadzanie (z 2h) i do wędzarni.

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Mam pytanie, za które przepraszam z góry, bo pewnie mnóstwo już razy to było wyjaśniane ale wolę dopytać setny raz niż zepsuć ;)

Odkąd zacząłem uczyć się wędzenia, to zawsze peklowałem mięso na kiełbasę. Teraz chciałbym spróbować zrobić kiełbasę na święta bez peklosoli, bo kilka przepisów mi się przewinęło. Czy cykl jest prawidłowy?

Chcę wędzić w czwartek rano, więc w środę wieczorem kupuję mięso, mielę, dodaję wszelkie przyprawy i do lodówki. Rano nabijam w jelita, w międzyczasie, zanim przygotuję wędzarnię, kiełbasa osadza się na zewnątrz ze dwie godziny w temperaturze ok 3 stopni (prognozy wg yr.no) i potem już normalnie wędzę i parzę jak każdą kiełbasę.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

23 minuty temu, ŻakiCzan napisał(a):

w środę wieczorem kupuję mięso, mielę, dodaję wszelkie przyprawy i do lodówki.

Jeśli już chcesz  zrobić kiełbasę(bez peklosoli nie wiadomo dlaczego) to w środę wieczorem tniesz mięso na grubą kostkę solisz i do lodówki. Następnego dnia rano robisz dalsze czynności kończąc obróbką termiczną. Pamiętaj produkt z krótką datą ważność.

Edytowane przez Grzewlod
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

7 godzin temu, Gwayi napisał(a):

jaką kiełbasę mógłbym z tego zrobić ? Może coś dodać lub ująć ?

Nic nie dodawaj i nic nie ujmuj.Będzie dość chuda kiełbasa o zawartości ok.16%.Słoninę zmiel na 8mm.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

W dniu 16.12.2022 o 13:50, wróbel75 napisał(a):

:thumbsup:

Na pocieszenie Ci powiem że ja dzisiaj wyrzucam 20kg śledzi po Kaszubsku bo się wszystko przymroziło :D

To ja dorzucam tez od siebie wylalam 2 l zimnych nozek bo mi przez marchew skislu ,(pierwszy raz w zyciu)

 Cale szczescie ze polowezrobilam w sloikach i zawekowalam bez marchwi bo by nie bylo na swieta.

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Marchew to cukier, ale musiałaś dać jej dość dużo.

1 godzinę temu, electra napisał(a):

o ja dorzucam tez od siebie wylalam 2 l zimnych nozek bo mi przez marchew skislu ,(pierwszy raz w zyciu)

Ja daję tylko na przystrojenie.

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

3 godziny temu, electra napisał(a):

To ja dorzucam tez od siebie wylalam 2 l zimnych nozek bo mi przez marchew skislu ,(pierwszy raz w zyciu)

Przebijam 😁

W tym roku dorzucam 10 szynek i 5 karkówek (w sumie ok 20kg) :facepalm:

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.