paweljack Opublikowano 16 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij #1051 Opublikowano 16 Grudnia 2022 Czy ta lekka kwaśność może wyszła z czosnku? Zapewne, mięso pekluje się peklosolą, samą bez przypraw. Przyprawy dodaje się po peklowaniu przed nadziewaniem w osłonki.Na dodatek robisz peklosól i sól pół na pół i czosnek. To chyba może skwaśnieć. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MariuszB Opublikowano 16 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij #1052 Opublikowano 16 Grudnia 2022 w lodówce 7 stopni Temperatura też swoje zrobiła.... najbardziej optymalna to 4 stopnie. Cytuj Moja wędzarnia i pierwsze wyroby :-) https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=6185 Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy :-) Jola i Mariusz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 16 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij #1053 Opublikowano 16 Grudnia 2022 Kosztowna lekcja, ale zawsze lekcja. Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
archaikas Opublikowano 16 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij #1054 Opublikowano 16 Grudnia 2022 (edytowane) Dzięki panowie, pierwszy i ostatni raz robiłem pół na pół, niestety ale człowiek uczy się na błędach, dobrze że do świąt jeszcze czas. Mięso idzie do kosza,drugi raz zrobię już poprawinie Czy ta lekka kwaśność może wyszła z czosnku?Zapewne, mięso pekluje się peklosolą, samą bez przypraw. Przyprawy dodaje się po peklowaniu przed nadziewaniem w osłonki.Na dodatek robisz peklosól i sól pół na pół i czosnek. To chyba może skwaśnieć. W przyrządzaniu sugerowałem się filmem na youtube pana Nomart,soł z peklo 50/50 i wszystkie przyprawy od razu. Następnymrazem zrobię wedle Twoich instrukcji Edytowane 16 Grudnia 2022 przez archaikas Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 16 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij #1055 Opublikowano 16 Grudnia 2022 Na pocieszenie Ci powiem że ja dzisiaj wyrzucam 20kg śledzi po Kaszubsku bo się wszystko przymroziło Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 16 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij #1056 Opublikowano 16 Grudnia 2022 najbardziej optymalna to 4 stopnie. 4-8 st. C , więc się zmieścił. sugerowałem się filmem na youtube pana Nomart Ja wysłałbym temu szkodnikowi całe to mięso. Następnymrazem zrobię wedle Twoich instrukcji To nie moje instrukcje tylko technologia, poczytaj trochę albo nawet dużo i więcej nie wracaj na YT. chyba, że do naszej Akademii https://wedlinydomowe.pl/forum/forum/233-filmowa-akademia-w%C4%99dzarniczej-braci/ Ale zacznij tutaj:https://wedlinydomowe.pl/akademia-dziadka I pytaj przed robotą. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 16 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij #1057 Opublikowano 16 Grudnia 2022 W przyrządzaniu sugerowałem się filmem na youtube pana Nomart,soł z peklo 50/50 i wszystkie przyprawy od razu. No niestety, "Praktyka u Praktyka" darmowa nie jest, za naukę u "Wujka Dobra Rada" Frycowe zapłacić trzeba . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 16 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij #1058 Opublikowano 16 Grudnia 2022 karkówka 2,5 kg boczek 1,5 kg szynka 1 kg podgardle 0,5 kg Dorzucę jeszcze to do nauki, na prawdę przydaje się taka umiejętność:https://wedlinydomowe.pl/mieso/wieprzowina/1081-klasyfikacja-miesa-na-podstawie-rozbioru-lopatki-wieprzowej[Dodano: 16 gru 2022 - 14:31]Wysyłam Ci też wiadomość na PW Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 16 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij #1059 Opublikowano 16 Grudnia 2022 (edytowane) sugerowałem się filmem na youtube pana Nomart,soł z peklo 50/50 i wszystkie przyprawy od razuWystąp do niego z roszczeniem zwrotu - może przestanie ludzi w bambuko robić . Publiczny telefon - Artur Nowicki 729373967 Edytowane 16 Grudnia 2022 przez Muski Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 16 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij #1060 Opublikowano 16 Grudnia 2022 bo się wszystko przymroziło To nie mogłeś ogrzać czy coś? Dolać spirytu... Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 16 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij #1061 Opublikowano 16 Grudnia 2022 bo się wszystko przymroziło Czekaj może są tylko lepsze - bigos po przemrożeniu smaczniejszy...... nie wyrzucaj - sprawdź Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 16 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij #1062 Opublikowano 16 Grudnia 2022 Wystąp do niego z roszczeniem zwrotu - może przestanie ludzi w bambuko robić . Nawet jak się kiedyś ktoś zatruje (jak jeszcze tego nikt nie zrobił) to i tak on się wypnie, bo przecież nikogo do niczego nie namawia. To nie mogłeś ogrzać czy coś? Dolać spirytu... Zasadniczo mogę ogrzać (i pewnie dzisiaj wieczorem to zrobię) ale poza konsumpcją samemu ( i domowników na ochotnika) nigdzie dalej te śledzie nie popłyną. Miały być dodatkiem świątecznym ale od początku było z nimi pod górę. Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzes7908 Opublikowano 17 Listopada 2023 Zgłoś Udostępnij #1063 Opublikowano 17 Listopada 2023 Witam Mam mały dylemat. Jutro zamierzam wędzić kiełbasę i się zastanawiam czy zrobić ją już dziś wieczorem i niech się osadza w temperaturze otoczenia do jutra czy lepiej zrobić jutro i osadzac ok. godziny może dwóch? Ktoś może doradzi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 17 Listopada 2023 Zgłoś Udostępnij #1064 Opublikowano 17 Listopada 2023 (edytowane) W temperaturze otoczenie (znaczy domu , bo na zewnątrz to u mnie 0-3 stopnie i to by było oki) przez noc jest duże prawdopodobieństwo że skiśnie. Ja bym zrobił wieczorem i do lodówki / lub rano i tak jak piszesz . Edytowane 17 Listopada 2023 przez Maciekzbrzegu Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzes7908 Opublikowano 17 Listopada 2023 Zgłoś Udostępnij #1065 Opublikowano 17 Listopada 2023 Nie w domu. W budynku gospodarczym bez ogrzewania, tam jest temperatura jak na zewnątrz czyli w obecnej chwili jakieś 6 stopni. Ale jednak będę robił jutro bo na wieczór już mam inne zajęcie. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 17 Listopada 2023 Zgłoś Udostępnij #1066 Opublikowano 17 Listopada 2023 25 minut temu, Grzes7908 napisał(a): lepiej zrobić jutro i osadzac ok. godziny może dwóch? Jak masz czas to lepiej zacząć od rana i do wieczora zakończyć. Wtedy ani nie skiśnie, ani jelito się nie przesuszy. Przepisy wewnętrzne najczęściej zalecają pełny ciąg technologiczny bez dłuższej przerwy. Czasami szykuję sobie "półprodukt" wieczorem (farsz do kiełbasy) i przechowuję w chłodziarce (mam ustawioną na +5'C) rano już nie muszę mielić, doprawiać, mieszać. Pakuję wszystko w jelita, osuszanie,osadzanie (z 2h) i do wędzarni. Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ŻakiCzan Opublikowano 17 Grudnia 2023 Zgłoś Udostępnij #1067 Opublikowano 17 Grudnia 2023 Mam pytanie, za które przepraszam z góry, bo pewnie mnóstwo już razy to było wyjaśniane ale wolę dopytać setny raz niż zepsuć Odkąd zacząłem uczyć się wędzenia, to zawsze peklowałem mięso na kiełbasę. Teraz chciałbym spróbować zrobić kiełbasę na święta bez peklosoli, bo kilka przepisów mi się przewinęło. Czy cykl jest prawidłowy? Chcę wędzić w czwartek rano, więc w środę wieczorem kupuję mięso, mielę, dodaję wszelkie przyprawy i do lodówki. Rano nabijam w jelita, w międzyczasie, zanim przygotuję wędzarnię, kiełbasa osadza się na zewnątrz ze dwie godziny w temperaturze ok 3 stopni (prognozy wg yr.no) i potem już normalnie wędzę i parzę jak każdą kiełbasę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 17 Grudnia 2023 Zgłoś Udostępnij #1068 Opublikowano 17 Grudnia 2023 (edytowane) 23 minuty temu, ŻakiCzan napisał(a): w środę wieczorem kupuję mięso, mielę, dodaję wszelkie przyprawy i do lodówki. Jeśli już chcesz zrobić kiełbasę(bez peklosoli nie wiadomo dlaczego) to w środę wieczorem tniesz mięso na grubą kostkę solisz i do lodówki. Następnego dnia rano robisz dalsze czynności kończąc obróbką termiczną. Pamiętaj produkt z krótką datą ważność. Edytowane 17 Grudnia 2023 przez Grzewlod Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gwayi Opublikowano 18 Grudnia 2023 Zgłoś Udostępnij #1069 Opublikowano 18 Grudnia 2023 Witam, mam : 3kg szynki , 2,5kg karkówki i 1 kg słoniny - jaką kiełbasę mógłbym z tego zrobić ? Może coś dodać lub ująć ? Można prosić o radę ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 18 Grudnia 2023 Zgłoś Udostępnij #1070 Opublikowano 18 Grudnia 2023 7 godzin temu, Gwayi napisał(a): jaką kiełbasę mógłbym z tego zrobić ? Może coś dodać lub ująć ? Nic nie dodawaj i nic nie ujmuj.Będzie dość chuda kiełbasa o zawartości ok.16%.Słoninę zmiel na 8mm. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 19 Grudnia 2023 Zgłoś Udostępnij #1071 Opublikowano 19 Grudnia 2023 W dniu 16.12.2022 o 13:50, wróbel75 napisał(a): Na pocieszenie Ci powiem że ja dzisiaj wyrzucam 20kg śledzi po Kaszubsku bo się wszystko przymroziło To ja dorzucam tez od siebie wylalam 2 l zimnych nozek bo mi przez marchew skislu ,(pierwszy raz w zyciu) Cale szczescie ze polowezrobilam w sloikach i zawekowalam bez marchwi bo by nie bylo na swieta. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 19 Grudnia 2023 Zgłoś Udostępnij #1072 Opublikowano 19 Grudnia 2023 (edytowane) Marchew to cukier, ale musiałaś dać jej dość dużo. 1 godzinę temu, electra napisał(a): o ja dorzucam tez od siebie wylalam 2 l zimnych nozek bo mi przez marchew skislu ,(pierwszy raz w zyciu) Ja daję tylko na przystrojenie. Edytowane 19 Grudnia 2023 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 19 Grudnia 2023 Zgłoś Udostępnij #1073 Opublikowano 19 Grudnia 2023 3 godziny temu, electra napisał(a): To ja dorzucam tez od siebie wylalam 2 l zimnych nozek bo mi przez marchew skislu ,(pierwszy raz w zyciu) Przebijam 😁 W tym roku dorzucam 10 szynek i 5 karkówek (w sumie ok 20kg) Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mamuśka Opublikowano 19 Grudnia 2023 Zgłoś Udostępnij #1074 Opublikowano 19 Grudnia 2023 No, ja nie 20 kg,ale 5 czy 10 kg przesolone x 10 😲 Przebiłam Was, niestety. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 19 Grudnia 2023 Zgłoś Udostępnij #1075 Opublikowano 19 Grudnia 2023 3 minuty temu, mamuśka napisał(a): 5 czy 10 kg przesolone x 10 😲 Wynik nie do pobicia 😱. Wymiń łopatę do soli na mniejszą😁,znaczy się wagę😉😄. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.