Skocz do zawartości

Peklosól. Czy peklowanie ustaje po obróbce cieplnej?


lothse1

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

 

Wędliniarstwo chodziło za mną od dawna (pamiętam zapach wędzarni u dziadków :) ).

I w końcu twarde postanowienie - będę wędził.

Oczywiście zabrałam się do sprawy od tyłka strony.

Najpierw budowa wędzarni! No bo co w tym trudnego? Drewniana skrzynka z paleniskiem, mięso do środka i wędzimy!

Na szczęście trafiłem na Was i wędzarni puki co nie ma :)

Zacząłem czytać i przejeżdżałem na oczka - długa jeszcze droga do wędzenia.

 

Ale nie o tym.

Zacząłem parzyć, najpierw drobiowe, a teraz schabik - czyli jak dobrze rozumiem, produkt docelowy jest polędwicą.

Peklowałem na sucho niewielki kawałek (0,7 kg) 48h.

Do szynkowara, termometry i  tu tuż przed końcem parzenia wpadł kumpel... i przegapiłem magiczne 68 stopni.

Termometr w mięsie pokazał 75 a w wodzie 90.

Oczywiście wyszedł wiór i to z tych twardych wiórów. Jedynie w samym środeczku było około 1 cm mięska wyraźnie jaśniejszego i mięciutkiego.

Wiadomo, rodzina odmówiła spożycia.

Po dwóch dniach wyciąłem mięsko z lodówki i ku mojemu zdziwieniu ten 1 cm miększego i jaśniejszego mięska rozrósł się do 3 - 4 cm a i reszta od brzegów również nabrała kruchości i głębszego smaku.

 

I tu rodzi się pytanie, co za tym stoi?

Mięsko naturalnie dojrzało? Peklosól nadal działała? Coś innego?

 

Pozdawiam     

Edytowane przez lothse1
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Najpierw poczytaj, co to takiego peklowanie i jak ten proces przebiega, a wtedy zrozumiesz, dlaczego mięso, w którym na skutek wysokiej temperatury zostały ścięte białka, nie da się zapeklować.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.