jozef01 Opublikowano 31 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 31 Grudnia 2015 Witajcie!Bije się z myślami, którą kupić:http://www.thermowind.pl/wedzarnie-elektryczne/wedzarnia-thw1503.htmlhttp://www.thermowind.pl/wedzarnie-elektryczne/wedzarnia-thw1504.html Objętościowo bardzo zbliżone, większej nie potrzebuję...Którą byście woleli, wyższą ale chudszą, czy niższą ale szerszą? Dzięki za sugestie, pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Viszna Opublikowano 31 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 31 Grudnia 2015 Objętość zbliżona 81 do 89 litrów czyli 13 do 14kg wsadu czyli parametry zbliżone to chyba jedynie jak dysponujesz miejscem gdzie ją chcesz trzymać/używać. A nie wolisz Sobie samemu "zmajstrować"? (oczywiście nie neguję zakupu, bo nie każdy jest "złotą rączką")Ja swoją pierwszą z beczki obitą boazerią tworzyłem około 2-ch dni, ale była za mała, teraz mam dużą z lodówki gastronomicznej i 30kG wsadu to dopiero połowa zajętości, koszt budowy z beczki wyniósł mnie ~500zł a obecnej ~800-900zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jozef01 Opublikowano 31 Grudnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 31 Grudnia 2015 Viszna,Dzięki za odp,Miejsca mam wystarczająco, aby przetrzymać dowolną z ww.Wole kupić gotowca, podoba mi się wykonanie tego Thermowinda. Zresztą wędzarnie tego producenta zbierają pochlebne opinie na naszym forum.Czekam na dalsze sugestie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 31 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 31 Grudnia 2015 Nie pytaj czemu, bo nie wiem ale mi z tych dwóch wizualnie podoba się ta mniejsza. Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jozef01 Opublikowano 31 Grudnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 31 Grudnia 2015 Czyli która, ta wyższa?Pokusisz się, o krótkie uzasadnienie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 31 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 31 Grudnia 2015 Wędzonki powinny wisieć dość wysoko od źródla ciepła, w wersji elektrycznej chyba też, więc taka niska wydaje mi się beznadziejna. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 31 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 31 Grudnia 2015 ta mniejsza. Ups. Sorki za nieścisłości - miałem na myśli wysokość nie pojemność. Ta:http://www.thermowind.pl/wedzarnie-elektryczne/wedzarnia-thw1503.html A uzasadnienie, po prostu jakoś tak na pierwszy rzut oka mi się spodobała wizualnie. Jeżeli chodzi o sprawy techniczne to nie mam zielonego pojęcia.Zero doświadczenia w elektrycznych. Obecnie mam beczkę a na wiosnę buduję "kibelek". O widzisz - Paweł mnie poprawił fachowo.Dzięki Paweł Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jozef01 Opublikowano 31 Grudnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 31 Grudnia 2015 paweljackDzięki za odp.Też zwróciłem na to uwagę, że wyroby w tej niższej mogą być bardziej podatne na "pieczenie".Ale z kolei załadunek do niej wydaje się bardziej komfortowy, wędliny będą wisiały bardziej luźno.No i dalej głupi jestem. Ale 1:0 dla wyższej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
walldi Opublikowano 31 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 31 Grudnia 2015 Witam,ja też obstawiam za wyższą bo na pewno łatwiej będzie ją załadować i obserwować postępy wędzenia.Wyjmowanie gotowych wędzonek też będzie wygodniejsze.Pozostaje życzyć Ci udanego wędzenia i chętnie zobaczymy wynik Twoich prac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jozef01 Opublikowano 31 Grudnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 31 Grudnia 2015 waldi,dzięki2:0 dla wyższej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andym Opublikowano 31 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 31 Grudnia 2015 (edytowane) Dzięki uprzejmości kolegi Pawła korzystałem z tej wyższej. (Po kursie SDM wyszło wszystko tak jak wyjść powinno, przerobione 40 kg świątecznego surowca, pochwalę się w innym temacie) Nie mam zastrzeżeń, co do koloru, utrzymania temperatury, prostota obsługi, powiem wprost - głupoodporna . Trzeba się naprawdę postarać, by coś spieprzyć. Ścianki jakby trochę cienkie, ale producent zapewnia, że nawet w zimie będą ok. Noworocznie wszystkiego naj.Pozdrawiam Edytowane 31 Grudnia 2015 przez andym Cytuj Pozdrawiam, Andrzej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jozef01 Opublikowano 31 Grudnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 31 Grudnia 2015 No i wszystko stało się jasne3:0Dzięki Panowie!Najlepszego w Nowym Roku! PS. Jeszcze jednej rzeczy nie mogę znaleźć na fotografiach tych wędzarni - pokrętło temp. chyba nie jest wyskalowane w st.C? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oliho Opublikowano 31 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 31 Grudnia 2015 mam 1503 i taką polecam ! pod samym"sufitem" jest miejsce na powieszenie kijków ( 3 w zestawie ) i odległość nawet długich kiełbas od grzałki to ok. 20cm - wydaje mi się ,ze jest ok; poza tym od grzałki chroni kiełbasy jeszcze płyta z nierdzewki ....pokrętło jest bez skali ponieważ w zależności od temperatury na zewnątrz ustala się temperatura w wędzarni.na razie miałem 2 wędzenia ( wędzarnie mam od 3 tygodni ) i oba wyszły świetnie ! i potwierdzam ! wędzarka dla opornych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jozef01 Opublikowano 31 Grudnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 31 Grudnia 2015 oliho,Dzięki za odp,Stan "meczu" 3:1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zenza Opublikowano 9 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 9 Stycznia 2016 Ja mam wędzarnię Thermowind wcześniejszą wersję THW 1513 z paleniskiem. Przerobiłem ja na elektryczną i co mogę ci poradzić to kup tą wyższą będzie wygodniejsza w rozlokowaniu wędzonek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oliho Opublikowano 17 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 17 Stycznia 2016 oliho,Dzięki za odp,Stan "meczu" 3:1 kupiłeś już thw ? moje wędzonki z wczoraj na zachętę http://x3.cdn03.imgwykop.pl/c3201142/comment_nNNE2zcIBxtkQjriW3AeNUZnTfQpZmEl.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ksawi Opublikowano 25 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 25 Stycznia 2016 Witam, serdecznie. Mam podobny dylemat. 1503 czy 1504? Na początku optowałem za tą niższą - większa pojemność i wydaje mi się że łatwiej rozlokować wędzonki. Po przeczytaniu jednak Waszych opinii nabrałem wątpliwości. Jeśli jednak można umieścić pręty tuż pod sufitem to wejdą dwa poziomy powiedzmy szyneczek 1,5 kg w tej niższej (ale są tylko 3 pręty)? Czy nie będzie w wyższej dużej różnicy temperatury i stopnia uwędzenia między dołem a górą? Bardzo proszę jeszcze o rady bardziej doświadczonych zadymiaczy:) pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zenza Opublikowano 25 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 25 Stycznia 2016 Ja w moim THW zawsze mam dwa poziomy, nie jest to problem, choć wiadomo, że niżej będzie cieplej, bo na dole jest wlot ciepłego powietrza. Lecz zawsze można w połowie wędzenia zamienić miejscami wędzonki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Viszna Opublikowano 25 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 25 Stycznia 2016 Czy nie będzie w wyższej dużej różnicy temperatury i stopnia uwędzenia między dołem a górą? Nie martw się o różnicę temperatur! Jeżeli miały by być takie różnice wpływające na wędzenie to wszyscy by mieli wędzarnie "poziome", zauważ, że większość wędzarni ma PONAD 1m wysokości wewnątrz! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ksawi Opublikowano 25 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 25 Stycznia 2016 Czy nie będzie w wyższej dużej różnicy temperatury i stopnia uwędzenia między dołem a górą?Nie martw się o różnicę temperatur! Jeżeli miały by być takie różnice wpływające na wędzenie to wszyscy by mieli wędzarnie "poziome", zauważ, że większość wędzarni ma PONAD 1m wysokości wewnątrz! Czyli pozostaje kwestia lepszej i wygodniejszej ładowności. Na logikę ta o wyższej objętości komory -niższa- wygrywa.... Wejdą do niej dwa poziomy (wejdą ?) dłuższe a do wyższej chyba poziomy 3 można by ułożyć ale za to węższe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reafick Opublikowano 29 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 29 Stycznia 2016 Witam panowie jestem nowy wiec nie wiem czy takie pytanie jest tu na miejscu ale czy lepszy jest Borniak uw150 czy moze Thermowind THW 1504 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oliho Opublikowano 30 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 30 Stycznia 2016 Witam panowie jestem nowy wiec nie wiem czy takie pytanie jest tu na miejscu ale czy lepszy jest Borniak uw150 czy moze Thermowind THW 1504w tym miejscu pasuje to :http://www.gry-online.pl/Galeria/Html/Poradniki/362/14570281.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reafick Opublikowano 4 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 4 Lutego 2016 Dziekuje za wyczerpujaca odpowiedz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ksawi Opublikowano 9 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 9 Lutego 2016 (edytowane) Po głębokich przemyśleniach ja wybieram jednak Thermowind THW 1504 (1503 też kusi). Większą popularnością cieszy się borniak to jest fakt. Ale wg mnie im więcej udziwnień w wędzeniu tym gorzej i ma się co psuć. Silniczek, spręzynka, dostawka do zimnego, wentylator itd. Skoro można obyć się bez tego to wybór jest jasny. Komora wędzenia też chyba ociupinę większa w thermowindach.A i jeszcze uniwersalność zrębek przy wędzeniu także przemawia na plus thermowinda. Edytowane 9 Lutego 2016 przez ksawi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 9 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 9 Lutego 2016 (edytowane) Po głębokich przemyśleniach ja wybieram jednak Thermowind THW 1504 Ja bym się jednak zastanowił nad 1503.Jest niższa ale szersza i to co zmieścisz na 1 poziomie, to w 1504 będziesz musiał rozłożyć na 2 poziomy.Tak czy inaczej w jednej i drugiej wędzonki będą wisiały w takiej samej odległości od grzałek a w 1504 dodatkowo będziesz musiał przekładać góra/dół.1503 - wymiary komory wędzarniczej (szer. x wys. x głęb.): 52,5 x 54 x 31,5 cm1504 - wymiary komory wędzarniczej (szer. x wys. x głęb.): 32,5 x 79 x 31,5 cm Z lewej porównanie podstaw, z prawej wysokości z zachowaniem proporcji rzeczywistych. Edytowane 9 Lutego 2016 przez Gonzo Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.