Jump to content

Recommended Posts

Witajcie!

Bije się z myślami, którą kupić:

http://www.thermowind.pl/wedzarnie-elektryczne/wedzarnia-thw1503.html

http://www.thermowind.pl/wedzarnie-elektryczne/wedzarnia-thw1504.html

 

Objętościowo bardzo zbliżone, większej nie potrzebuję...

Którą byście woleli, wyższą ale chudszą, czy niższą ale szerszą?

 

Dzięki za sugestie, pozdrawiam

Link to comment
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14740-thermowind-thw1503thw1504thw1921e/
Share on other sites

  • Replies 76
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Objętość zbliżona 81 do 89 litrów czyli 13 do 14kg wsadu czyli parametry zbliżone to chyba jedynie jak dysponujesz miejscem gdzie ją chcesz trzymać/używać.

 

A nie wolisz Sobie samemu "zmajstrować"? (oczywiście nie neguję zakupu, bo nie każdy jest "złotą rączką")

Ja swoją pierwszą z beczki obitą boazerią tworzyłem około 2-ch dni, ale była za mała, teraz mam dużą z lodówki gastronomicznej i 30kG wsadu to dopiero połowa zajętości, koszt budowy z beczki wyniósł mnie ~500zł a obecnej ~800-900zł.

 

 

Viszna,

Dzięki za odp,

Miejsca mam wystarczająco, aby przetrzymać dowolną z ww.

Wole kupić gotowca, podoba mi się wykonanie tego Thermowinda. Zresztą wędzarnie tego producenta zbierają pochlebne opinie na naszym forum.

Czekam na dalsze sugestie.

Nie pytaj czemu, bo nie wiem ale mi z tych dwóch wizualnie podoba się ta mniejsza. :)

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Wędzonki powinny wisieć dość wysoko od źródla ciepła, w wersji elektrycznej chyba też, więc taka niska wydaje mi się beznadziejna. 

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

 

 

ta mniejsza. :)

Ups. Sorki za nieścisłości - miałem na myśli wysokość nie pojemność. :blush:

 

Ta:

http://www.thermowind.pl/wedzarnie-elektryczne/wedzarnia-thw1503.html

 

A uzasadnienie, po prostu jakoś tak na pierwszy rzut oka mi się spodobała wizualnie. Jeżeli chodzi o sprawy techniczne to nie mam zielonego pojęcia.Zero doświadczenia w elektrycznych. Obecnie mam beczkę a na wiosnę buduję "kibelek". :)


O widzisz - Paweł mnie poprawił fachowo.

Dzięki Paweł :thumbsup:

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

paweljack

Dzięki za odp.

Też zwróciłem na to uwagę, że wyroby w tej niższej mogą być bardziej podatne na "pieczenie".

Ale z kolei załadunek do niej wydaje się bardziej komfortowy, wędliny będą wisiały bardziej luźno.

No i dalej głupi jestem.

Ale 1:0 dla wyższej.

Witam,ja też obstawiam za wyższą bo na pewno łatwiej będzie ją załadować i obserwować postępy wędzenia.Wyjmowanie gotowych wędzonek też będzie wygodniejsze.Pozostaje życzyć Ci udanego wędzenia i chętnie zobaczymy wynik Twoich prac.

Dzięki uprzejmości kolegi Pawła korzystałem z tej wyższej. (Po kursie SDM wyszło wszystko tak jak wyjść powinno, przerobione 40 kg świątecznego surowca, pochwalę się w innym temacie) Nie mam zastrzeżeń, co do koloru, utrzymania temperatury, prostota obsługi, powiem wprost - głupoodporna :). Trzeba się naprawdę postarać, by coś spieprzyć. Ścianki jakby trochę cienkie, ale producent zapewnia, że nawet w zimie będą ok. 

Noworocznie wszystkiego naj.

Pozdrawiam

Edited by andym

Pozdrawiam, Andrzej

No i wszystko stało się jasne

3:0

Dzięki Panowie!

Najlepszego w Nowym Roku!

 

PS. Jeszcze jednej rzeczy nie mogę znaleźć na fotografiach tych wędzarni - pokrętło temp. chyba nie jest wyskalowane w st.C?

mam 1503  i taką polecam ! pod samym"sufitem" jest miejsce na powieszenie kijków ( 3 w zestawie ) i odległość nawet długich kiełbas od grzałki to ok. 20cm - wydaje mi się ,ze jest  ok; poza tym od grzałki chroni kiełbasy jeszcze płyta z nierdzewki ....

pokrętło jest bez skali ponieważ w zależności od temperatury na zewnątrz ustala się temperatura w wędzarni.

na razie miałem 2 wędzenia ( wędzarnie mam od 3 tygodni ) i oba wyszły świetnie !

 

i potwierdzam !  wędzarka dla opornych :)   

  • 2 weeks later...

Witam, serdecznie. Mam podobny dylemat. 1503 czy 1504? Na początku optowałem za tą niższą - większa pojemność i wydaje mi się że łatwiej rozlokować wędzonki. Po przeczytaniu jednak Waszych opinii nabrałem wątpliwości. Jeśli jednak można umieścić pręty tuż pod sufitem to wejdą dwa poziomy powiedzmy szyneczek 1,5 kg w tej niższej (ale są tylko 3 pręty)? Czy nie będzie w wyższej dużej różnicy temperatury i stopnia uwędzenia między dołem a górą?  Bardzo proszę jeszcze o rady bardziej doświadczonych zadymiaczy:) pozdrawiam!

 

 

Czy nie będzie w wyższej dużej różnicy temperatury i stopnia uwędzenia między dołem a górą?

Nie martw się o różnicę temperatur! Jeżeli miały by być takie różnice wpływające na wędzenie to wszyscy by mieli wędzarnie "poziome", zauważ, że większość wędzarni ma PONAD 1m wysokości wewnątrz!

 

 

 

Czy nie będzie w wyższej dużej różnicy temperatury i stopnia uwędzenia między dołem a górą?

Nie martw się o różnicę temperatur! Jeżeli miały by być takie różnice wpływające na wędzenie to wszyscy by mieli wędzarnie "poziome", zauważ, że większość wędzarni ma PONAD 1m wysokości wewnątrz!

 

Czyli pozostaje kwestia lepszej i wygodniejszej ładowności. Na logikę ta o wyższej objętości komory -niższa- wygrywa.... Wejdą do niej dwa poziomy (wejdą ?) dłuższe a do wyższej chyba poziomy 3 można by ułożyć ale za to węższe.

Witam panowie jestem nowy wiec nie wiem czy takie pytanie jest tu na miejscu ale czy lepszy jest Borniak uw150 czy moze Thermowind THW 1504

w tym miejscu pasuje to :

http://www.gry-online.pl/Galeria/Html/Poradniki/362/14570281.jpg

 

 

 

;)

Po głębokich przemyśleniach ja wybieram jednak Thermowind THW 1504 (1503 też kusi). Większą popularnością cieszy się borniak to jest fakt. Ale wg mnie im więcej udziwnień w wędzeniu tym gorzej i ma się co psuć. Silniczek, spręzynka, dostawka do zimnego, wentylator itd.  Skoro można obyć się bez tego to wybór jest jasny. Komora wędzenia też chyba ociupinę większa w thermowindach.

A i jeszcze uniwersalność zrębek przy wędzeniu także przemawia na plus thermowinda.

Edited by ksawi

Po głębokich przemyśleniach ja wybieram jednak Thermowind THW 1504

 

 

Ja bym się jednak zastanowił nad 1503.Jest niższa ale szersza i to co zmieścisz na 1 poziomie, to w 1504 będziesz musiał rozłożyć na 2 poziomy.Tak czy inaczej w jednej i drugiej wędzonki będą wisiały w takiej samej odległości od grzałek a w 1504 dodatkowo będziesz musiał przekładać góra/dół.

1503 -  wymiary komory wędzarniczej (szer. x wys. x głęb.): 52,5 x 54 x 31,5 cm

1504 -  wymiary komory wędzarniczej (szer. x wys. x głęb.): 32,5 x 79 x 31,5 cm

 

Z lewej porównanie podstaw, z prawej wysokości z zachowaniem proporcji rzeczywistych.

 

post-40273-0-37316700-1455017874_thumb.jpg

Edited by Gonzo

Carpe diem - raz kozie death

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.