Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Bigos z cukinii


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
12 odpowiedzi w tym temacie

#1 qba-69

qba-69

    Weteran

  • Zbanowani
  • 1800 postów

Napisano 16 sty 2016 - 12:17

Bigos z cukinii

Składniki:
1 cukinia
30-40 dag kiełbasy
2 cebule
zioła prowansalskie
papryka mielona
ziele angielskie
pieprz ziarnisty
liście laurowe
przyprawa maggi
kilka ząbków czosnku
koncentrat pomidorowy
sól
pieprz
cukier
oliwa lub olej

Wykonanie:
Garnek z pokrojoną i zasoloną cukinią z dodatkiem tłuszczu, postawić na ogniu. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na
patelni. Wysmażyć można też pokrojoną w kostkę kiełbasę. Cebulę i kiełbasę, po podsmażeniu wrzucić do garnka. Dodać
szczyptę ziół, papryki i pieprzu, po kilka ziaren ziela angielskiego, pieprzu ziarnistego i dwa listki laurowe. Pod koniec
gotowania dodać trochę maggi, łyżeczkę cukru, posiekany czosnek oraz koncentrat pomidorowy (3-4 łyżeczki). Po wymieszaniu
składników trzeba zaczekać żeby smaki się przegryzły.

Użytkownik qba-69 edytował ten post 30 paź 2017 - 07:27


#2 Muski

Muski

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 7159 postów

Napisano 30 paź 2017 - 09:05

A że temat na czasie - warto spróbować  :thumbsup: 



#3 PePe

PePe

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2056 postów
  • MiejscowośćWrocław

Napisano 30 paź 2017 - 12:38

Podejrzewam że cukinia się rozciapie" :hmm: .



#4 qba-69

qba-69

    Weteran

  • Zbanowani
  • 1800 postów

Napisano 30 paź 2017 - 13:04

Podejrzewam że cukinia się rozciapie
Oczywiście, że nie zachowa się tak samo jak kapusta, jednak sam nawet wolę taką wariację :) Bigos z kapusty już mi się "przejadł" :D

#5 Muski

Muski

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 7159 postów

Napisano 30 paź 2017 - 13:45

cukinia się rozciapie" .
podgotować cały wywar - wrzucić cukinię i jest ok

#6 andrzej k

andrzej k

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 12684 postów
  • MiejscowośćPobiedziska

Napisano 30 paź 2017 - 14:31

Bigos z kapusty już mi się "przejadł"

 

 

Zmieniaj wsad i przyprawy a kapustę zostaw . :D  Będzie różnica i to wielka . :D   Kiedyś robiliśmy zamiast kapusty z cukinią  .  Mnie taki bigos nie  podchodzi . :facepalm: :)

 

 

Pozdrawiam



#7 qba-69

qba-69

    Weteran

  • Zbanowani
  • 1800 postów

Napisano 30 paź 2017 - 14:35

Są gusta i guściki ;) Pozdrawiam :) 



#8 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5574 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 30 paź 2017 - 14:55

Jak ci sie znudzi taki normalny to zrob taki bardzo dobry

bigos z pieprznikami trabkowymi -przyprawy mozna zredukowac pod wlasny gust

 

Skladni kiszonej kapusty 0,8kg/;

- 2 puszki  pomidorow siekanych   ;

- 0,5 kg posiekanego boczku wedzonego

- mala paczka lisci laurowych, garsc ziela ang. niemielonego;do smaku, bazylja i oregano po jakiejs lyzeczce

- ok. 2 litrow swieżych lub suszonych pieprznikow trabkowych

Boczus lekko podsmazyc na niewielkiej ilosci masla i do duzego gara z tym, a nastepnie dorzucic wszystkie pozostale skladniki. Wymiachac, gotowac pod przykryciem na malym ogniu mieszajac od czasu do czasu.

Najlepiej w garnku teflonowym, by nie przywieralo


Użytkownik EAnna edytował ten post 30 paź 2017 - 15:18


#9 qba-69

qba-69

    Weteran

  • Zbanowani
  • 1800 postów

Napisano 30 paź 2017 - 16:21

Ciekawy ten przepis, jednak nie mam takich grzybków :( 



#10 andrzej k

andrzej k

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 12684 postów
  • MiejscowośćPobiedziska

Napisano 30 paź 2017 - 16:57

Są gusta i guściki ;)

 

 

Tego stwierdzenia nigdy nie  neguję oczywiście :D

 

Pozdrowionka ślę


Użytkownik andrzej k edytował ten post 30 paź 2017 - 16:57


#11 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5574 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 30 paź 2017 - 19:14

@qba-69,  to do lasu :)  on jest poznym grzybem  i powinien byc u Ciebie bo w Pl wystepuje w gorskich lasach

jak nie masz takich to moze zastap pieczarkami chociaz to juz nie bedzie to ,te grzyby maja taki troche ziemisto/owocowy smak


Użytkownik electra edytował ten post 30 paź 2017 - 19:18


#12 witt

witt

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1661 postów

Napisano 30 paź 2017 - 19:17

Qba, możesz dodać pieczarek, też będzie smakowało.

 

Serdeczne pozdrowienia



Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#13 qba-69

qba-69

    Weteran

  • Zbanowani
  • 1800 postów

Napisano 30 paź 2017 - 19:25

Hmmmm... Kapusta jest z tamtego roku jeszcze, pomidory z własnych grządek zasłoikowane, boczek dzisiaj wędziłem, a chciałbym poznać smak bigosu z tymi grzybkami. Trzeba będzie coś wykombinować :) Jak się pogoda unormuje, to wymarsz do lasu :) 

 

Pozdrawiam również :) 






Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych