Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Spontanicznie zwędzone :)


  • Zamknięty Temat jest zamknięty
83 odpowiedzi w tym temacie

#1 qba-69

qba-69

    Weteran

  • Zbanowani
  • 1800 postów

Napisano 31 paź 2017 - 09:18

Zainspirowany wydziwiasem Halusi, którą z kolei natchnął Seba, poczyniłem i ja pasztetową w osłonce białkowej. Po wczorajszym podwędzeniu, wyjąłem dziś to cudo z wędzarni i ciachnąłem sobie takie śniadanko :) Akurat trafił mi się baton z dodatkiem żurawiny :) Smak MEGA! Kolejna petarda z serii a'la ;) Pozdrawiam zasadołamaczy :)

Załączony plik  100_2665.JPG   67,9 KB   50 Ilość pobrań



#2 PePe

PePe

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2056 postów
  • MiejscowośćWrocław

Napisano 31 paź 2017 - 09:28

Z suszonymi grzybami uprzednio namoczonymi też powinna być smaczna. Widzę młynek (mam taki sam), jak regulujesz rozdrobnienie?



#3 qba-69

qba-69

    Weteran

  • Zbanowani
  • 1800 postów

Napisano 31 paź 2017 - 09:36

Suszone grzyby gotowały się razem z mięsiwem. Dorzuciłem też trochę suszonych w wędzarni śliwek. Młynek jest sporadycznie używany do mielenia ziarenek pieprzu, jak zapomnę uzupełnić jego zapas. Nie bawiłem się w jego regulowanie.



#4 wróbel75

wróbel75

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2407 postów
  • Miejscowośćzachodniopomorskie

Napisano 31 paź 2017 - 10:01

Wygląda apetycznie :clap:



#5 EAnna

EAnna

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 10368 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 31 paź 2017 - 13:20

petarda z serii a'la Pozdrawiam zasadołamaczy

Łamanie jakich zasad sugerujesz w związku z Twoją pasztetową?

Żurawinka doskonale podkręca smaki mięsne.

Do tego podwędzana  :tongue:



#6 qba-69

qba-69

    Weteran

  • Zbanowani
  • 1800 postów

Napisano 31 paź 2017 - 14:17

Niekoniecznie odnośnie tego wyrobu :) Pamiętać należy, że "Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram - to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów."  :heart:  Co do żurawiny, fakt. Dodałem jej do zmodyfikowanego przepisu na pasztet wg Halusi i też było "niebo w gębie" :)

post-73631-0-37238200-1501528132_thumb.j



#7 sebarod

sebarod

    Pasjonat

  • **VIP**
  • 551 postów
  • MiejscowośćKatowice

Napisano 31 paź 2017 - 15:56

Bardzo ładny wyrób ,gratki i smacznego.



#8 Maciekzbrzegu

Maciekzbrzegu

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 3108 postów
  • MiejscowośćBrzeg

Napisano 31 paź 2017 - 17:14

Pozdrawiam zasadołamaczy :)

Nie miałem się  odzywać ale jestem tym zmęczony  bo

Mt 5,37

 

. 37 Wasza mowa niech będzie: "Tak - tak, nie - nie". A co nadto, z zepsucia jest.

qba -69  mów otwartym tekstem , bo jakoś tak ostatnio coś się gubisz . To forum kiełbasiane , a nie dysput filozoficzno egzystencjonalnych. .

Macie kwasy jakieś do siebie to w swoim gronie . ;) bo to trochę tak nijak, nie piłem z Wami ,pod jednym stolikiem nie leżałem  jak wielu z forum , to po co mamy  w tym brać udział .<

A co do wyrobu to przedni zapodaj przepis (pewnie będę chciał zrobić ale skończy się jak zwykle na nie spełnionych marzeniach )


Użytkownik Maciekzbrzegu edytował ten post 31 paź 2017 - 17:22


#9 karolszymczak

karolszymczak

    Uzależniony od forum

  • **VIP-Organizator**
  • 7553 postów

Napisano 31 paź 2017 - 18:09

Maćku zapoda zapoda ja też czekam na przepis.

#10 qba-69

qba-69

    Weteran

  • Zbanowani
  • 1800 postów

Napisano 31 paź 2017 - 19:03

Wygląda apetycznie

Bardzo ładny wyrób ,gratki i smacznego.

Dziękuję :)

 

 


jakoś tak ostatnio coś się gubisz

To, że pozdrawiam wprowadzających odrobinę innowacyjności i szukających nowych pomysłów w kuchni, nie znaczy, że się gubię :D


pod jednym stolikiem nie leżałem  jak wielu z forum

A może kolega zacznie mówić wprost, nie ogólnikowo?

 

 

A co do wyrobu to przedni zapodaj przepis

 


ja też czekam na przepis

Zaiste, wyrób prima sort  :D Skorzystałem z przepisu Seby i oczywiście nie byłbym sobą, jakbym nie zmodyfikował na swój sposób :)

 

Załączony plik  LEmaR6s.jpg   52,94 KB   25 Ilość pobrań

 
Zamiast suszonej cebuli, zastosowałem świeżą, zeszkloną na smalcu. Zamiast borowików, dałem suszone opieńki i jak pisałem wyżej, dorzuciłem jeszcze garść śliwek suszonych w wędzarni. Pozdrawiam :)

Użytkownik qba-69 edytował ten post 31 paź 2017 - 19:08


#11 mani3k

mani3k

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 283 postów
  • MiejscowośćZłotoryja

Napisano 01 lis 2017 - 09:22

Qba pasztetowa smacznie wygląda . Przyznaj się lepiej że do zdjęcia więcej kanapek nie dotrwało .

Pepe mam identyczny młynek. Jeśli chodzi o jego regulację to po wyjęciu szufladki od spodu widać taki wkręt. Gdy go wykręcasz to masz bardziej miałkie. Zaś gdy wkręcisz to grubiej zmielone.

Wysłane z mojego SM-A520F przy użyciu Tapatalka

#12 grzech25

grzech25

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 375 postów
  • Miejscowośćprawie Sochaczew

Napisano 02 lis 2017 - 13:42

Też mam taki młynek i jest to najstarsze działające urządzenie jakie znam, a znam go od niemal 40 lat :)



#13 qba-69

qba-69

    Weteran

  • Zbanowani
  • 1800 postów

Napisano 02 lis 2017 - 18:37

smacznie wygląda

Dziękuję :) Smakuje też całkiem dobrze :)

 

 

Trochę boczku na żurek i kiełbasy do chleba ze smalcem :) Wędzone dwa razy po kilka godzin.

Załączony plik  1.jpg   167,11 KB   25 Ilość pobrańZałączony plik  2.jpg   185,62 KB   24 Ilość pobrań



#14 witt

witt

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2025 postów

Napisano 02 lis 2017 - 18:49

Quba, śliczne wyroby.. :clap: to już w nowej wędzarni? 

O smak nie będę pytał, bo na sam widok, ślinka leci... :thumbsup:

 

Serdeczne pozdrowienia



#15 qba-69

qba-69

    Weteran

  • Zbanowani
  • 1800 postów

Napisano 02 lis 2017 - 18:58

witt, dziękuję :) Wędzarnia już nie taka nowa, nowe sposoby wędzenia ;) Kombinuję co i rusz inaczej :D  :devil:   :facepalm:  :laugh:  Pozdrawiam :) 



#16 Marek z Bielska

Marek z Bielska

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2266 postów
  • MiejscowośćBielsko-Biala

Napisano 02 lis 2017 - 20:59

Kuba pasztet wygląda naprawde pięknie ...oj zjadłbym,gdyż pasztetów nie robię,a dobrego ze świecą szukać,kto wie może w puszkach zrobie.Pozdrawiam Ciebie i Agnieszkę 3-majcie się.



#17 qba-69

qba-69

    Weteran

  • Zbanowani
  • 1800 postów

Napisano 02 lis 2017 - 22:12

Marku, dziękujemy i również pozdrawiamy Ciebie, Kasię i Marcysię, a w szczególności Julkę :D 



#18 qba-69

qba-69

    Weteran

  • Zbanowani
  • 1800 postów

Napisano 11 gru 2017 - 11:47

Będzie... będzie zadyma, będzie się działo... :)

Załączony plik  1.jpg   180,04 KB   11 Ilość pobrań

 

Dobrze się dzieje :) Osuszanko musi być :)

Załączony plik  2.jpg   182,74 KB   11 Ilość pobrań

 

Pogoda na wędzenie... wymarzona :)

Załączony plik  3.jpg   162,3 KB   12 Ilość pobrań

 

Nawet słoneczko przyświecało :)

Załączony plik  4.jpg   140,4 KB   14 Ilość pobrań

 

Tu już dzisiejsze foto gotowego wyrobu. Zbójaszek nazwał je "Qbusiowy serdel śniadaniowy" ;) W tle zrobiona "przy okazji" słoikowa smarówka wątrobiana :)

Załączony plik  5.jpg   63,85 KB   12 Ilość pobrań

 

Pozdrowionka SiB-y :)



#19 binio1111

binio1111

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 3406 postów
  • MiejscowośćOzorków

Napisano 11 gru 2017 - 13:44

:clap: :thumbsup:



Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#20 @halusia@

@halusia@

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 7122 postów
  • MiejscowośćInowrocław

Napisano 11 gru 2017 - 18:21

Będzie... będzie zadyma, będzie się działo...

 

Oj dzieje się dzieje Qbuś  :D 






Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych