Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Spontanicznie zwędzone :)


  • Zamknięty Temat jest zamknięty
83 odpowiedzi w tym temacie

#41 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 28168 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 15 lut 2018 - 13:25

:D To nocne zdjęcie może świadczyć o tym, że dzik obraca się w szarej strefie. :D :D :D 



#42 qba-69

qba-69

    Weteran

  • Zbanowani
  • 1800 postów

Napisano 15 lut 2018 - 13:29

Akurat wtedy był czas do pozbawienia go futerka :D 



#43 ary_zet

ary_zet

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 86 postów
  • MiejscowośćPomorze

Napisano 15 lut 2018 - 16:19

Jak zwykle -bardzo apetyczne wyroby :clap:



#44 Muski

Muski

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 7303 postów

Napisano 15 lut 2018 - 16:54

Kolorem dzikiego pojechałeś 😋🤗

#45 wisniahell

wisniahell

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 146 postów

Napisano 15 lut 2018 - 17:54

Coś tam potrafisz


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

#46 @halusia@

@halusia@

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 6684 postów
  • MiejscowośćInowrocław

Napisano 15 lut 2018 - 18:25

No Qba, wyroby pierwsza klasa  :)  :clap: 



#47 ANNAM

ANNAM

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5065 postów
  • Miejscowośćaustralia

Napisano 15 lut 2018 - 21:39

Brak slow , Qba  :clap:  :clap:  :clap:  :clap:



#48 fikaz

fikaz

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 22 postów
  • MiejscowośćJaworzno

Napisano 15 lut 2018 - 22:50

Mam pytanie czy mięso z dzika mroziłeś przed peklowaniem ?



#49 qba-69

qba-69

    Weteran

  • Zbanowani
  • 1800 postów

Napisano 15 lut 2018 - 23:02

Dziękuję za zainteresowanie tematem i opinie, powodujące radość serca :)

 

 

Mam pytanie czy mięso z dzika mroziłeś przed peklowaniem ?

10 dni się mroziło :) 



#50 ziezielony

ziezielony

    Weteran

  • **VIP**
  • 2373 postów

Napisano 16 lut 2018 - 10:06

:) QbQ, poziom regularny :clap:

Zdjęcie "4" nawet na tapetę w monitorze się kwalifikuje :thumbsup: :laugh:

Zajebiarskie :yes:



#51 qba-69

qba-69

    Weteran

  • Zbanowani
  • 1800 postów

Napisano 21 lut 2018 - 20:37

Zdjęcie "4" nawet na tapetę

Możesz ustawiać bez obawień ;)  

 

Pokusiłem się o mały eksperyment z dzikimi kiełbami, bez wydziwiasów bym nie istniał :D Opis sytuacji zdjęciowej. Dwie pierwsze kiełby, te na pierwszym planie, wisiały sobie w warunkach chałupniczych od udokumentowanego tu wcześniej odymienia. Dwie "drugie" wyjąłem wczoraj z lodówy i też zawisły wespół-zespół z poprzedniczkami. Nabierają smakowitości, kurcząc się i marszcząc ;) Pozdrawiam zapaleńców, zaintrygowanych zajawką zadymiarskich moich poczynań :D

Załączony plik  100_2953.JPG   204,34 KB   9 Ilość pobrań



#52 qba-69

qba-69

    Weteran

  • Zbanowani
  • 1800 postów

Napisano 27 lut 2018 - 17:58

Minął kolejny tydzień eksperymentowania z suszeniem dzikiej kiełby :)

Załączony plik  100_2962.JPG   205,61 KB   6 Ilość pobrań



#53 witt

witt

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1785 postów

Napisano 27 lut 2018 - 18:13

Paweł, szalejesz... :thumbsup: . a ta kiełba dla gościa z ukrainy to w/g jakiego przepisu?

 

Serdeczne pozdrowienia



#54 qba-69

qba-69

    Weteran

  • Zbanowani
  • 1800 postów

Napisano 27 lut 2018 - 18:43

Bez przepisu i klasyfikacji :D Peklowana karkówka 18 g/kg, do tego około 10-20 % słoniny (w zależności od tłustości karkówki) zasolonej taką samą ilością soli na kg. Rozdrobnione na oczku 8 mm. Pieprz czarny mielony 2 g/kg, majeranek 1 g/kg, cukier 1 g/kg, tymianek 0,3 g/kg, czosnek 9 g/kg. W trakcie mieszania karkówki ok. 50 ml/kg zimnej wody, a na koniec słonina i dokładnie wymieszać. Nadziać w jelita, nocka osadzanie w chłodni i rano wędzenie w temp. 40-50 stopni C. Parzenie w wodzie o temp. 75 stopni C, do 68 stopni C wewnątrz wyrobu (czyli jakieś 25-30 minut). Ot i cała filozofia zrobienia szybkiej kiełby :D Jak czegoś zapomniałem dopisać, to zrobię to jak sobie przypomnę :D Pozdrawiam również :) 



#55 Muski

Muski

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 7303 postów

Napisano 27 lut 2018 - 18:53

i klasyfikacji
Paweł - bez klasyfikacji - na lenia  :facepalm:  - to do Ciebie niepodobne :no: 

#56 qba-69

qba-69

    Weteran

  • Zbanowani
  • 1800 postów

Napisano 27 lut 2018 - 18:58

to do Ciebie niepodobne
Aż sam się sobie dziwię ;) :D Dodam jeszcze, że przed rozdrobnieniem, dobrze usunąć ewentualne chrząstki z karkówki, a słonina to najlepiej karkowa. 

#57 Muski

Muski

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 7303 postów

Napisano 27 lut 2018 - 19:02

usunąć ewentualne chrząstki z karkówki, a słonina to najlepiej karkowa.
no to trochę tam popracowałeś kozikiem  :facepalm:  :thumbsup: 

#58 qba-69

qba-69

    Weteran

  • Zbanowani
  • 1800 postów

Napisano 27 lut 2018 - 19:09

Aż mi się polkars zagrzał :D 



#59 qba-69

qba-69

    Weteran

  • Zbanowani
  • 1800 postów

Napisano 05 mar 2018 - 21:35

Dzisiaj trochę znowu zadymiłem :) Żeby nie było monotonii, to użyłem drewna leszczyny i znowu aromatyzowałem malinami ;) Niektórzy na zlocie będą mieli okazję popróbować :) Standardowo zrobiłem asortymentowy misz-masz ;) Sery, ryby, kiełby różnej maści i inne takie :D Zamieszczam zdjęcia dwóch różnych kiełbas. Można zgadywać co z czym się je :D

Załączony plik  100_2969.JPG   261,36 KB   2 Ilość pobrańZałączony plik  100_2970.JPG   259,7 KB   3 Ilość pobrań



#60 Muski

Muski

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 7303 postów

Napisano 05 mar 2018 - 21:45

drobiowa i mieszaniec  ;) 






Użytkownicy przeglądający ten temat: 3

0 użytkowników, 3 gości, 0 anonimowych