wojtass72 Posted November 1, 2017 Report Share #1 Posted November 1, 2017 Witam.Jakiś czas temu mignął mi gdzieś post w którym ktoś opisał sposób zrobienia masła z serwatki (nie ricotty tyko właśnie masła).Mógłby ktoś pomóc to odnaleźć lub podać jakiś przepis bo nie mogę nic wygóglać - wyskakują tylko opisy masła śmietankowego, natomiast nigdzie nie pisze jak je zrobić.Byłbym wdzięczny za jakieś wskazówki. Pozdrawiam Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14772-mas%C5%82o-z-serwatki/ Share on other sites More sharing options...
andrzej k Posted November 1, 2017 Report Share #2 Posted November 1, 2017 (nie ricotty tyko właśnie masła). Trochę tej ricotty zrobiłem ale o maśle z serwatki nie słyszałem i nie czytałem . Troszkę tłuszczu w serwatce to może i jest ale czy wystarczająco żeby zrobić masło?? Pozdrawiam Quote Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14772-mas%C5%82o-z-serwatki/#findComment-573636 Share on other sites More sharing options...
EAnna Posted November 1, 2017 Report Share #3 Posted November 1, 2017 Troszkę tłuszczu w serwatce to może i jest ale czy wystarczająco żeby zrobić masło?? Przemysł na pewno dysponuje taką technologią.Ale w warunkach domowych to raczej trudne by było.Nawet wydzielony tłuszcz będzie tak rozproszony, że trudno go bedzie skumulować. Quote Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14772-mas%C5%82o-z-serwatki/#findComment-573638 Share on other sites More sharing options...
electra Posted November 1, 2017 Report Share #4 Posted November 1, 2017 "Poza tym znana jest produkcja masła serwatkowego, (dla którego głównym produktem wyjściowym jest serwatka, która zastępuje pełne mleko), kolejno następuje proces topienia (masła, które ma niepełni zadawalający smak, złą konsystencję, kolor bądź strukturę) bezwodnego (wraz z odwirowaniem i suszeniem pod próżnią) dietetycznego (posiadającego znacznie większą zawartość wody oraz olejów jedwabnych), z uzupełnieniem smakowym ( to jest na przykład czekolada)."to cytat ze strony https://www.bryk.pl/wypracowania/pozostale/materialoznawstwo/23751-wytwarzanie-masla.html Quote https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14772-mas%C5%82o-z-serwatki/#findComment-573639 Share on other sites More sharing options...
EAnna Posted November 1, 2017 Report Share #5 Posted November 1, 2017 Znalazłam coś w starej książce:Dok1.pdf Quote Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14772-mas%C5%82o-z-serwatki/#findComment-573648 Share on other sites More sharing options...
wojtass72 Posted November 2, 2017 Author Report Share #6 Posted November 2, 2017 Bardzo dziękuję za pomoc, jak zrobię i się uda to się podzielę wiedzą. Pozdrawiam Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14772-mas%C5%82o-z-serwatki/#findComment-573679 Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.