wojtass72 Opublikowano 1 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 1 Listopada 2017 Witam.Jakiś czas temu mignął mi gdzieś post w którym ktoś opisał sposób zrobienia masła z serwatki (nie ricotty tyko właśnie masła).Mógłby ktoś pomóc to odnaleźć lub podać jakiś przepis bo nie mogę nic wygóglać - wyskakują tylko opisy masła śmietankowego, natomiast nigdzie nie pisze jak je zrobić.Byłbym wdzięczny za jakieś wskazówki. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 1 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 1 Listopada 2017 (nie ricotty tyko właśnie masła). Trochę tej ricotty zrobiłem ale o maśle z serwatki nie słyszałem i nie czytałem . Troszkę tłuszczu w serwatce to może i jest ale czy wystarczająco żeby zrobić masło?? Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 1 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 1 Listopada 2017 Troszkę tłuszczu w serwatce to może i jest ale czy wystarczająco żeby zrobić masło?? Przemysł na pewno dysponuje taką technologią.Ale w warunkach domowych to raczej trudne by było.Nawet wydzielony tłuszcz będzie tak rozproszony, że trudno go bedzie skumulować. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 1 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 1 Listopada 2017 "Poza tym znana jest produkcja masła serwatkowego, (dla którego głównym produktem wyjściowym jest serwatka, która zastępuje pełne mleko), kolejno następuje proces topienia (masła, które ma niepełni zadawalający smak, złą konsystencję, kolor bądź strukturę) bezwodnego (wraz z odwirowaniem i suszeniem pod próżnią) dietetycznego (posiadającego znacznie większą zawartość wody oraz olejów jedwabnych), z uzupełnieniem smakowym ( to jest na przykład czekolada)."to cytat ze strony https://www.bryk.pl/wypracowania/pozostale/materialoznawstwo/23751-wytwarzanie-masla.html Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 1 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 1 Listopada 2017 Znalazłam coś w starej książce:Dok1.pdf Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojtass72 Opublikowano 2 Listopada 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 2 Listopada 2017 Bardzo dziękuję za pomoc, jak zrobię i się uda to się podzielę wiedzą. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.