Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Nalewki, winka, okowitki i inne napitki :)


  • Zamknięty Temat jest zamknięty
45 odpowiedzi w tym temacie

#1 qba-69

qba-69

    Weteran

  • Zbanowani
  • 1800 postów

Napisano 26 lip 2015 - 16:03

Witam forumowiczów :)

Wędzarnia się powoli buduje, a w wolnej chwili zabutelkowałem winko z mniszka lekarskiego :)

Oto fotka tego cuda :)

Załączony plik  mniszek_lekarski_2015.jpg   86,16 KB   24 Ilość pobrań 

Pozdrawiam :)



#2 qba-69

qba-69

    Weteran

  • Zbanowani
  • 1800 postów

Napisano 19 lut 2016 - 14:37

Winko malinowe własnej produkcji. Kilka łyków skutecznie rozgrzewa podczas zimowego dreptania przy wędzarni  :brr:

Załączony plik  100_0074.JPG   50,03 KB   20 Ilość pobrań

Kilka ziemniaków pociachanych na frytki, do tego kurczak pieczony dzień wcześniej w wędzarni, którego wystarczyło odgrzać na patelni i obiad gotowy  :)

Załączony plik  100_0084.JPG   78,96 KB   20 Ilość pobrań



#3 qba-69

qba-69

    Weteran

  • Zbanowani
  • 1800 postów

Napisano 07 kwi 2016 - 21:52

Witam. 

Zaniedbałem trochę temat, więc mała aktualizacja :)

 

Pigwówka po półrocznym procesie dojrzewania.

Załączony plik  100_0221.JPG   52,78 KB   14 Ilość pobrań

Eksperymentalna nalewka na bazie jabłek zasypanych cukrem. Kilka miesięcy już się klaruje.

Załączony plik  100_0222.JPG   52,55 KB   14 Ilość pobrań

Pozdrawiam forumowiczów.



#4 Gość_ArkoGdynia_*

Gość_ArkoGdynia_*
  • Goście

Napisano 08 kwi 2016 - 06:51

Ta "szarlotka" mogła by być całkiem fajna!! a z cynamonem może?? 



#5 qba-69

qba-69

    Weteran

  • Zbanowani
  • 1800 postów

Napisano 08 kwi 2016 - 08:58

Ta "szarlotka" mogła by być całkiem fajna!! a z cynamonem może?? 

Jabłka kilka miesięcy siedziały w słoiku zasypane cukrem (bez cynamonu), po tym wrzuciłem je do większego słoja, zalałem spirytusem i przegotowaną wodą. Od kilku miesięcy w tym słoju sobie pływają i widać oddają to co dobre, bo płyn zmienił kolor.



#6 qba-69

qba-69

    Weteran

  • Zbanowani
  • 1800 postów

Napisano 07 cze 2016 - 18:48

Znane i lubiane wino malinowe :) oraz świeżo zabutelkowana nalewka jabłkowa.

Załączony plik  100_0386.JPG   61,5 KB   15 Ilość pobrań



#7 qba-69

qba-69

    Weteran

  • Zbanowani
  • 1800 postów

Napisano 26 gru 2017 - 17:25

Zestaw swojskich win. Szyszki sosnowe, śliwka-malina i ryż-suszone owoce. Można świętować :)

Załączony plik  100_2760.JPG   168,76 KB   10 Ilość pobrań



#8 Muski

Muski

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 7837 postów

Napisano 26 gru 2017 - 19:11

Można świętować
:thumbsup: 

#9 andrzej k

andrzej k

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 13215 postów
  • MiejscowośćPobiedziska

Napisano 26 gru 2017 - 19:46

Można świętować :)

 

 

Na zdrowie !!!! :frantics: :frantics: :frantics: :)  

 

 

Pozdrowionka jeszcze Świąteczne :D



#10 ziezielony

ziezielony

    Weteran

  • **VIP**
  • 2424 postów

Napisano 27 gru 2017 - 12:18

:)QBQ, onen ryżowczyk jakby niedoklarowany (???)... :tongue:

Szacun za śliwka/malinka, moje śliwkowe węgierkowe 15 miesięcy stoi i męt jest, chyba śliznę toto bentonitem...

Fajna zajawka te winiawki i uznaję to za przyległość niwy kiełbasofilskiej :thumbsup:

QBQ z tymi szyszkami sosnowymi to jak to idzie? :D



#11 qba-69

qba-69

    Weteran

  • Zbanowani
  • 1800 postów

Napisano 28 gru 2017 - 16:56

Nadnaturalnego w odmętach nie ma nic, więc można pozostać w spokojności :D

Umyte i pokrojone młode, zielone szyszki sosnowe, przesypać warstwami cukrem. Odstawić w ciepłe miejsce i czekać na sok. Z takiego soku wykonać winko. Ot i cała historyja :D 



#12 qba-69

qba-69

    Weteran

  • Zbanowani
  • 1800 postów

Napisano 31 sty 2018 - 20:16

Pani Żona odsączyła sok, z poplasterkowanych i zasypanych cukrem cytryn. Rozmąciła wodą wymieszaną ze spirytem ;) Kurs w Napoleonowie, pod okiem Andrzejka, robi swoje ;) :D  Na zlot w Zakopanem powinno być w sam raz :thumbsup:  :frantics:  Pozdrowionka SiB-y :) 
Załączony plik  100_2878.JPG   148,49 KB   5 Ilość pobrań



#13 Maciekzbrzegu

Maciekzbrzegu

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 3045 postów
  • MiejscowośćBrzeg

Napisano 31 sty 2018 - 20:59

Jak robisz na bazie cytryn. To spróbuj wymyte cytryny obierz obieraczka do warzyw tak aby mieć cienką skórkę bez albedo,obierz biała warstwę -albedo wyrzuć, z cytryny usuń pestki. Skórkę + miąższ cytryny zalej i tak dalej (po materace wyciskam to co zostało). Można zostawić parę pestek dają gorycz, ja nie zostawiam bo nie lubię Moc słodkości czy dodać czegoś np laska wanili to już według uznania.

Użytkownik Maciekzbrzegu edytował ten post 31 sty 2018 - 21:04


#14 qba-69

qba-69

    Weteran

  • Zbanowani
  • 1800 postów

Napisano 31 sty 2018 - 21:21

Jak widać, są różne receptury, podobnie jak na pigwówkę (pigwowcówkę) :) Ten sposób jest na tyle dobry, że cytryny można wykorzystać np. do herbaty :) Akurat piję sobie taką na wieczór :) Macerowanie to już zupełnie inna bajka :) 



#15 andrzej k

andrzej k

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 13215 postów
  • MiejscowośćPobiedziska

Napisano 31 sty 2018 - 22:00

Na zlot w Zakopanem powinno być w sam raz :thumbsup:

 

 

Muszę czym prędzej wysłać opłatę zlotową  ......  żeby być pewnym obecności na zlocie . :D :) 

 

Kurs w Napoleonowie, pod okiem Andrzejka, robi swoje

 

 Cieszę się że przypadł do gustu . :D :D 

 

Pozdrawiam  Was :D



#16 qba-69

qba-69

    Weteran

  • Zbanowani
  • 1800 postów

Napisano 23 lut 2018 - 20:43

Przygotowania do zlotu ;) Cytrynówka z cynamonem już zlana :) Uprzedzam komentarze, to zaledwie wersja demo ;) :D

Załączony plik  100_2954.JPG   219,54 KB   6 Ilość pobrań



#17 krystian252

krystian252

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 435 postów
  • MiejscowośćZgierz

Napisano 28 lut 2018 - 22:06

Qba ładny kolorek jestem ciekawy jak smakuje cytrynówka z cynamonem, pierwszy raz się spotkałem z takim zastosowaniem mógłbyś podać jak przyrządzasz taki zacny trunek?  :D 



#18 qba-69

qba-69

    Weteran

  • Zbanowani
  • 1800 postów

Napisano 28 lut 2018 - 23:39

Sposób by Pani Żona ;) Idź do sklepu kup ponad kg cytryn (żółtych jak słońce), porządnie wyszoruj, :) pokrój w plasterki i układaj w dużym słoju przesypując cukrem (1 kg). Słój postaw w ciepłym miejscu na ok tydzień. Zlej sok i wymieszaj z dobrą wódką. A plasterki mają drugie życie w herbacie :) Ot filozofia... ;)



#19 krystian252

krystian252

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 435 postów
  • MiejscowośćZgierz

Napisano 01 mar 2018 - 00:29

Sposób by Pani Żona ;) Idź do sklepu kup ponad kg cytryn (żółtych jak słońce), porządnie wyszoruj, :) pokrój w plasterki i układaj w dużym słoju przesypując cukrem (1 kg). Słój postaw w ciepłym miejscu na ok tydzień. Zlej sok i wymieszaj z dobrą wódką. A plasterki mają drugie życie w herbacie :) Ot filozofia... ;)

 

Dzięki chętnie spróbuję.. i do czasu dojrzewania kawałek cynamonu dodać polepsza to w jakiś sposób smak? A jeszcze dopytam jak wymieszam powstały sok z wódką to nie będzie trunek za słaby :tongue: czy chodzi o trunek 60%+? :rolleyes:



Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#20 witt

witt

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1965 postów

Napisano 01 mar 2018 - 06:04

jak wymieszam powstały sok z wódką to nie będzie trunek za słaby
 

Krystian, a czy dobry trunek to tylko taki, który jest mocny? :)

Pozdrowienia






Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych