Muski Opublikowano 1 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 1 Marca 2018 Czas zrobi swoje rozumiem to sformułowanie następująco - im dłużej się delektujesz to jest Ci coraz weselej Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qba-69 Opublikowano 1 Marca 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 1 Marca 2018 im dłużej się delektujesz to jest Ci coraz weselej Można i tak to interpretować Tylko później te próby przypomnienia sobie... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 1 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 1 Marca 2018 O 8.46 napisalem, że był już przypadek, że zamieniono wodę w wino w Kanie Galilejskiej.Czy ta osoba, która wymazała mój post, poczuła się nim w jakiśkolwiek sposób urażona? Czy może naruszyłem regulamin?Nie rozumiem. Poproszę skromnie o wyjaśnienie. Może być na priv.A może się ta osoba odkryje? Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 1 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 1 Marca 2018 Troche naśmieciłem - usuń proszę moje posty 22,24,26 sorki Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qba-69 Opublikowano 1 Marca 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 1 Marca 2018 naśmieciłem Nie takie "śmieci" na tym forum można znaleźć i jakoś nikt nie reaguje, a Ty przejmujesz się nikomu nie szkodzącą, luźną rozmową dotyczącą tematyki owego wątku Jak to mówi nasz Zieloniutki kolega "luseiross" czy też "luzio mózio" Włodku, mnie niczym Twój wpis nie raził i nie miałem powodu go usuwać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe Opublikowano 2 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 2 Marca 2018 Qba, piszesz o tabletkowym świństwie ze sklepowej półki - czy mógłbyś rozwinąć temat? Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qba-69 Opublikowano 2 Marca 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 2 Marca 2018 Żądza pieniądza powoduje, że nawet w wyrobach wędliniarskich stosowane są "dodatki funkcjonalne" Teraz kilka słów o mykach w produkcji taniej wódy, jak to nazywam z tabletek Gaz syntezowy czyli mieszanina: tlenek węgla, wodór i woda (w skrócie) pod wysokim ciśnieniem tworzy etanol. Karbid służy do wzmacniania wódy bez destylacji.Proces polega na wydestylowaniu marnej jakości półproduktu (30-50%). Następnie dodaje się karbid, który reaguje z wodą tworząc acetylen oraz wapno gaszone, które osiada na dnie. Płyn który zostaje to oczywiście "czysty" spirol. Mieszaninę trzeba rozdzielić - odstawić i poczekać aż wapno osiądzie na dnie, zlać górną warstwę i przefiltrować. Tak otrzymujemy spirol i rozcieńczamy go do żądanej mocy. Powstaje to na co mówiono "wódka karbidówka". Jej charakterystyczny zapach pochodzi od fosforku wapnia, którym zawsze zanieczyszczony jest karbid (zresztą sam zapach karbidu pochodzi od fosforku wapnia). Oczywiście karbid zanieczyszczony jest też innymi wesołymi rzeczami.Ta metoda pozwala zaoszczędzić sporo energii, którą trzeba by zużyć do rektyfikacji, zamiast zużycia energii mamy zysk w postaci acetylenu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe Opublikowano 2 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 2 Marca 2018 Dzięki Qba, jaka jest pewność że wódki z górnej półki nie są robione w ten sam sposób? i do tego spirytus?Wychodzi na to że własna destylacja jest "najzdrowsza". Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qba-69 Opublikowano 2 Marca 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 2 Marca 2018 własna destylacja jest "najzdrowsza"I tu nasuwa się pytanie, dlaczego jest nielegalna? Zresztą nie tylko to jest uznane za nielegalne. Kasa, kasa, kasa... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janusz_p Opublikowano 2 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 2 Marca 2018 Żądza pieniądza powoduje, że nawet w wyrobach wędliniarskich stosowane są "dodatki funkcjonalne" Teraz kilka słów o mykach w produkcji taniej wódy, jak to nazywam z tabletek Gaz syntezowy czyli mieszanina: tlenek węgla, wodór i woda (w skrócie) pod wysokim ciśnieniem tworzy etanol. Karbid służy do wzmacniania wódy bez destylacji.Proces polega na wydestylowaniu marnej jakości półproduktu (30-50%). Następnie dodaje się karbid, który reaguje z wodą tworząc acetylen oraz wapno gaszone, które osiada na dnie. Płyn który zostaje to oczywiście "czysty" spirol. Mieszaninę trzeba rozdzielić - odstawić i poczekać aż wapno osiądzie na dnie, zlać górną warstwę i przefiltrować. Tak otrzymujemy spirol i rozcieńczamy go do żądanej mocy. Powstaje to na co mówiono "wódka karbidówka". Jej charakterystyczny zapach pochodzi od fosforku wapnia, którym zawsze zanieczyszczony jest karbid (zresztą sam zapach karbidu pochodzi od fosforku wapnia). Oczywiście karbid zanieczyszczony jest też innymi wesołymi rzeczami.Ta metoda pozwala zaoszczędzić sporo energii, którą trzeba by zużyć do rektyfikacji, zamiast zużycia energii mamy zysk w postaci acetylenu. Produkcja karbidu jest znacznie bardziej energochłonna niż produkcja alkoholu. Przedstawiony proces, mimo, że możliwy do realizacji nigdzie na świecie nie jest stosowany do produkcji alkoholu spożywczego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jac007 Opublikowano 2 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 2 Marca 2018 Wychodzi na to że własna destylacja jest "najzdrowsza". Najzdrowsza bo wiesz z czego robisz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qba-69 Opublikowano 15 Kwietnia 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 15 Kwietnia 2018 Trochę znowu zaniedbałem temat, choć działo się w tej materii wiele, tylko jakoś czasu zbrakło na pstrykanie fotek Dziś jednak podzielę się z Wami moim najnowszym eksperymentem Jako, że uwielbiam ogórczankę, czyli wodę z kiszenia ogórków i wypijam ją kiedy tylko nakrętka słoika uwolni jego zawartość wpadłem na pomysł wykorzystania jej w inny sposób. Do spirytu wymieszanego z przegotowaną i schłodzoną wodą, dolałem sporą ilość tego wspaniałego płynu. Efekt przeszedł moje najśmielsze oczekiwania Teraz mam nie tylko ulubiony napitek Jeszcze do tego klepie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jac007 Opublikowano 16 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij #38 Opublikowano 16 Kwietnia 2018 Dodaj do tego zacnego trunku trochę startego chrzanu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 16 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij #39 Opublikowano 16 Kwietnia 2018 heheh dobre ...ciekawa jestem smaku ..rozumiem sok z grejfruta i spirytusik ..ale z ogorkow , mam zakwas z burakow ? potraktowac "%czy szkoda zakwasu?a moze by tak zrobic nalewke na wedzonym boczku https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qba-69 Opublikowano 16 Kwietnia 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #40 Opublikowano 16 Kwietnia 2018 zakwas z burakow ? potraktowac "% Nie spróbujesz, to się nie dowiesz Z Kolumba się naśmiewali, kiedy mówił, że da się w drugą stronę, a jednak a moze by tak zrobic nalewke na wedzonym boczku A może kilka kropel koncentratu dymu Kto wie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 16 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij #41 Opublikowano 16 Kwietnia 2018 Pawel z tym boczkiem to naprawde nie byl zart ..widzialam na jakims forum szwedzkim tez ktos pytal :-) https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qba-69 Opublikowano 16 Kwietnia 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #42 Opublikowano 16 Kwietnia 2018 z tym boczkiem to naprawde nie byl zart Trzeba w takim razie zgłębić temat Wiesz, że lubię takie eksperymenty Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 16 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij #43 Opublikowano 16 Kwietnia 2018 w takim razie zgłębić temat Wybacz, że Ci się wetnę - ale boczek lepszy jest na zakąskę a degustować smak boczku by potem zakąsić boczkiem mnie to nie pasi chyba ,że bez zakąseczki Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qba-69 Opublikowano 16 Kwietnia 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #44 Opublikowano 16 Kwietnia 2018 Waldku, a może kimchi przepijane nalewką boczkową? To by mi chyba fajnie wchodziło, bo tak bez popychacza, to te Twoje piekielne kiszonki ciężko przełknąć Do dziś ten ogień czuję Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 16 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij #45 Opublikowano 16 Kwietnia 2018 Przepis moze nie na nalewke . ale boczkowa https://books.google.se/books?id=nwNgBgAAQBAJ&lpg=PT343&dq=edward%20blom%20bacon%20whiskey&hl=sv&pg=PT343#v=onepage&q=edward%20blom%20bacon%20whiskey&f=true https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 16 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij #46 Opublikowano 16 Kwietnia 2018 Do dziś ten ogień czuję poznałeś nowy smak i inne doznania kulinarne - i oto chodzi zawsze inne nieznane smaki sa dalszą inspirką Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi