Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Sous vide - obróbka termiczna niskotemperaturowa


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
280 odpowiedzi w tym temacie

#41 EAnna

EAnna

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 8586 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 26 gru 2017 - 21:44

2_6718_Cyrkulator-Sous-Vide-1000-W_575.j



#42 binio1111

binio1111

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 3406 postów
  • MiejscowośćOzorków

Napisano 26 gru 2017 - 22:12

Przegapiłem  niestety .



#43 Muski

Muski

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 6405 postów

Napisano 27 gru 2017 - 08:37

Mikołaj był łaskawy - dostałem cyrkulator - i zaczną się testy ..... 



#44 sverige2

sverige2

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 4893 postów
  • MiejscowośćCiechocinek - Polska / Lund - Szwecja

Napisano 27 gru 2017 - 09:31

Biniu, ja też kupiłem sobie "pod choinkę" takie "cacko" w LIDLu, tyle że szwedzkim, ale podobnie jak Anna zapłaciłem w przeliczeniu na złotówki podobną cenę. Aby płacić czterokrotnie więcej za taki sam przedmiot uważam za lekkie szaleństwo, ale kto bogatemu zabroni :D ? https://www.lidl.de/...1000-a1/p259357

 

silvercrest-sous-vide-stick-ssvs-1000-a1



#45 janusz_p

janusz_p

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 303 postów
  • MiejscowośćKatowice

Napisano 28 gru 2017 - 07:55

Jak już chcesz przepłacać - https://www.banggood...ur_warehouse=CN

Mam i polecam, przepracował u mnie już koło 60 grzaniogodzin - jest dobry. No oko to taka Anova bez logo. Trzeba niestety poczekać na dostawę



#46 KarKan

KarKan

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1675 postów
  • MiejscowośćRawicz

Napisano 28 gru 2017 - 11:56

Przegapiłem  niestety .

 

Ja dziś widziałem jeden jedyny w swoim miejście w Lidlu jeśli jesteś zainteresowany ,mogę podjechać kupić i do Ciebie wysłać.



#47 Muski

Muski

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 6405 postów

Napisano 28 gru 2017 - 12:33

Jako szczęśliwy posiadacz -( od mikołajkowy ) cyrkulatora - zaczynam widzieć inny problem - mianowicie woreczków - zwykłe mają odporność temperaturową ok 60 st w 2,5 godziny - natomiast do sous vide są zupełnie inne - czy może jestem w błędzie ? - proszę i informację doświadczonych SiBów  :angel: 



#48 janusz_p

janusz_p

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 303 postów
  • MiejscowośćKatowice

Napisano 28 gru 2017 - 13:09

Używam worków Torpak. Najtrudniejsze warunki to 70°C i 24h - nie rozeszły się.



#49 binio1111

binio1111

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 3406 postów
  • MiejscowośćOzorków

Napisano 28 gru 2017 - 19:15

Byłem dzisiaj w innym mieście i dopadłem w Lidlu  ostatnią sztukę :thumbsup:. Trzeba będzie testy poczynić - może jakaś podpowiedź dla początkującego ? Od czego zacząć ? :)



#50 Muski

Muski

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 6405 postów

Napisano 28 gru 2017 - 20:58

może jakaś podpowiedź dla początkującego ? Od czego zacząć ?

to jest nas co najmniej 2 ;)


Użytkownik Muski edytował ten post 28 gru 2017 - 20:59


#51 ZLeP

ZLeP

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1221 postów
  • MiejscowośćStare Sioło

Napisano 28 gru 2017 - 21:24

Być może, że do praktycznych doświadczeń z sous vide trzeba założyć osobny temat.

Czysto praktyczny.

W stylu: golonka 85C 6 godzin mięciuteńka, wręcz rozpływająca się.

Golonka 18h w temperaturze 65C jędrna, może troszeczkę za jędrna, następnym razem spróbuję w 66C.

Chociaż StefanS tak dobrze opisał tą technikę na pierwszej stronie, że nie pozostawił zbyt wiele miejsca na dyskusję i jeśli chodzi o mnie, to możemy pisać o tym tutaj.



#52 Marko

Marko

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 467 postów
  • MiejscowośćWarszawa

Napisano 28 gru 2017 - 21:27

To ja jestem trzeci, też z Lidla.



#53 Papcio

Papcio

    Weteran

  • **VIP Junior**
  • 1930 postów
  • MiejscowośćRudnik sl

Napisano 28 gru 2017 - 22:34

Też chciałbym byśmy stworzyli własną tabelkę gotowania za pomocą cyrkulatora.

Przedstawiam moje krótkie "boje" z nową metodą gotowania:

 

Gotowałem dwa razy golonka.

  • Golonko gotowane w temperaturze 70ᵒC przez 14 godzin i w drugim woreczku kiszoną kapustę. Golonko smaczne lecz trochę twardawe, kapusta dobra.
  • Drugie golonko gotowałem w temperaturze 77ᵒC przez 12 godzin i w zasadzie jest takie samo jak poprzednie. Następne zrobię w temperaturze 90ᵒC i przez 6 godzin, tak jak pisze Tusiaczek. I te wyszło dokładnie takie jak chciałem

 

Dziś 2017-11-19; 08:40 wstawiłem do gotowania karczek peklowany w woreczku próżniowym wraz z przyprawami. Karczek peklował się od 2017-11-04 no i zobaczymy co z tego wyjdzie.

  • Karczek gotuję w temperaturze 75ᵒC przez 6,30 godziny, po ugotowaniu karczek wyśmienity. Można skrócić czas o pół godziny.

 

2017-12-15 Boczek

Boczek natarty przyprawami wg. ZlePa

Czas parzenia 7 godzin w temp. 68 stopni.

Boczek wyszedł rewelacyjny!

 

Schab parzony w szynkowarce i cyrkulatorem

Temperatura 64ᵒC i czas 4 godziny. Zobaczymy jaki wyjdzie

Schab jest dobry, można parzyć o pół godziny krócej.

 

2017-12-17; Polędwiczki

Zapeklowałem wczoraj na sucho mieszanką dla boczku

Temperatura 58ᵒC czas 1 godzina, polędwiczki trochę za twarde. Należy zwiększyć czas lub temperaturę.

 

To tak tyle mam zapisane i jakby było więcej takich doświadczeń to można by zrobić naszą własną tabelę gotowania souce vide 

Moje czasy mam po przeczytaniu trochę na stronach i tak sobie wypośrodkowałem :) :)

 



#54 ZLeP

ZLeP

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1221 postów
  • MiejscowośćStare Sioło

Napisano 28 gru 2017 - 22:39

Boczek natarty przyprawami wg. ZlePa

 

Tak dobrze to niestety jeszcze nie ma. Te zasługi należy przypisać Beiotowi (mieszanka aromatyczna, czy jakoś tak).

Cieszę się, że Ci smakowało.



#55 Papcio

Papcio

    Weteran

  • **VIP Junior**
  • 1930 postów
  • MiejscowośćRudnik sl

Napisano 28 gru 2017 - 23:24

Nie bądź taki skromny  :D jak dla nas to jest to konkretna mieszanka, reszta jest w słoiku i czeka na następny boczek, jak wszystko co mam w lodówce zjemy. 



#56 redzed

redzed

    Entuzjasta forum

  • **VIP**
  • 944 postów

Napisano 29 gru 2017 - 17:37

Coś dodaję to tematu.  Czym mniejsza temperatura tym mniejszy odpływ wody z mięsa. Mięso parzone w niższej temperaturze będzie więcej soczyste.

 

Załączony plik  20140427-sous-vide-steak-guide-food-lab-18.jpg   31,26 KB   21 Ilość pobrań

120=49, 140=60, 16=71

 

http://www.seriousea...vide-steak.html



#57 EAnna

EAnna

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 8586 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 29 gru 2017 - 18:07

Czym mniejsza temperatura tym mniejszy odpływ wody z mięsa.

Zgoda.

Mięśnie o dużej ilości tkanki łącznej wymagają długiej obróbki termicznej. 

Co innego mięśnie długie grzbietu.

Jednak wielkość wycieku wzrasta z czasem obróbki.

Gdzieś się te krzywe przecinają...zapewne ...w złotym środku :D



#58 Muski

Muski

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 6405 postów

Napisano 20 lut 2018 - 19:03

pokusiłem się o przetłumaczenie tej tabeli, może komuś się przyda:
odkurzone i wygładzone - Piksiak co tu gadać  :thumbsup: 
[Dodano: 20 lut 2018 - 19:03]

byśmy stworzyli własną tabelkę gotowania za pomocą cyrkulatora.
:thumbsup: 

#59 EAnna

EAnna

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 8586 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 04 mar 2018 - 22:34

Uwaga na cyrkulator z postu #41:

https://wedlinydomow...e-3#entry581578

Nie cieszyłam się nim zbyt długo.

Dzisiaj rano nastawiłam mięso na 60st.C. Po południu zorientowałam się, że woda jest niedogrzana. Okazało się, że miała temp. 47 st.C.

Po zrestartowaniu uzyskałam ponownie stabilizację temp. na poziomie 60 st.C.

Jednak po godzinie cyrkulator zagotował wodę !!!

A gdyby tak stało się w nocy?

Jednym słowem padł regulator.



#60 Woytas

Woytas

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 851 postów
  • MiejscowośćSzczecin

Napisano 12 mar 2018 - 17:53

Ja ma taki i na razie daje radę.

https://www.komputro...-sv-1126-.html 






Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych