A takie drobne przetwory na czasie:
SAŁATKA Z ZIELONYCH POMIDORÓW W ZAPRAWIE 1( b dobra)
Składniki:
2,7 kg zielonych pomidorów
1, 6 kg ogórków
3 czewone papryki ( spore)
0,6 kg cebuli
zaprawa:
0,5 l octu 10%
100 ml octu jabłkowego
1,5 l wody
250g cukru
100 g soli
15 gożdzików
10 ziaren ziela angielskiego
10 ziaren pieprzu
1 szklanka oleju
+dodatkowo do posypania pokrojonych warzyw:
sól ok 100g
cukier ok 100g`
Przygotowanie:
Całe pomidory zblanszować. Cebulę pokroić, również zblanszować. Pomidory pokroić. Pomidory i cebulę posolić (50g soli) i posypać cukrem (50 g cukru), przemieszać i lekko ucisnąć. Odstawić na noc. Następnego dnia ogórki pokroić w plastry ( nie obierane), papryke pokroić w kostkę. Ogórki i paprykę posolić (50g soli) i posypać cukrem (50 g cukru). Wymieszać, lekko ucisnąć i zostawić na 2 h. W międzyczasie raz przemieszać. Odlać sos z pomidorów i cebuli, dobrze odcisnąć. Odlać sos z ogórków i papryki, porządnie odcisnąć. Wymieszać ogórki, pomidory, paprykę, cebulę. Zagotować zaprawę. Zaprawą zalać wymieszane w garnku warzywa. Zalewać przez sitko ( żeby odcedzić przyprawy). Zagotować całość ponownie. Nakładać OD RAZUdo słoików ( warzywa wraz z zaprawą). ZAKRECIC I ODWROCIC -
SAŁATKA Z ZIELONYCH POMIDORÓW W ZAPRAWIE 2 łagodna
Składniki:
4,5 kg zielonych pomidorów
3,3 kg ogórków
6 czewone papryki ( spore)
1 kg cebuli
zaprawa:
0,5 l octu 10%
100 ml octu jabłkowego
2 l wody
500gcukru -(pozostać przy 250g- są troche może za łagodne)
100 g soli
15 gożdzików
10 ziaren ziela angielskiego
10 ziaren pieprzu
1 szklanka oleju
+dodatkowo do posypania pokrojonych warzyw:
sól ok 100g
cukier ok 100g`
Przygotowanie:
Całe pomidory zblanszować. Cebulę pokroić, również zblanszować. Pomidory pokroić. Pomidory i cebulę posolić (50g soli) i posypać cukrem (50 g cukru), przemieszać i lekko ucisnąć. Odstawić na noc. Następnego dnia ogórki pokroić w plastry ( nie obierane), papryke pokroić w kostkę. Ogórki i paprykę posolić (50g soli) i posypać cukrem (50 g cukru). Wymieszać, lekko ucisnąć i zostawić na 2 h. W międzyczasie raz przemieszać. Odlać sos z pomidorów i cebuli, dobrze odcisnąć. Odlać sos z ogórków i papryki, porządnie odcisnąć. Wymieszać ogórki, pomidory, paprykę, cebulę. Zagotować zaprawę. Zaprawą zalać wymieszane w garnku warzywa. Zalewać przez sitko ( żeby odcedzić przyprawy). Zagotować całość ponownie. Nakładać do słoików ( warzywa wraz z zaprawą). Zakręcić od razu i odwrocic
testowane 