Muski Posted September 30, 2016 Report Share #1 Posted September 30, 2016 (edited) Widząc wspaniałe dokonania Sióstr i Braci wędzarniczej , może będę mógł też się podzielić jednym z moich hobby -kulinariami na dzień dobry - małe foto wczoraj dymiony boczuś Edited January 1, 2019 by Muski Muskie - to ryba 🙃 Link to comment Share on other sites More sharing options...
@halusia@ Posted September 30, 2016 Report Share #2 Posted September 30, 2016 (edited) Witam - widząc wspanaiałe dokonania Sióstr i Braci wędzarniczej , może będę mógł też się podzielić jednym z moich hobby -kulinariami Czekam na więcej Waldku .... a wiem że jesteś w stanie nas zaskoczyć Boczusie Edited September 30, 2016 by @halusia@ Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Link to comment Share on other sites More sharing options...
Muski Posted September 30, 2016 Author Report Share #3 Posted September 30, 2016 Waldku wreszcie zalozYles swoj temat No wreszcie - wiesz Karolu trzeba dojrzeć a boczki - chyba zupełnie normalne... natomiast parzone troche inaczej - na sposób Rogera - parzyłem 99 min ( tyle mam na minutniku:))- wyszły mięciutkie pyszotka Muskie - to ryba 🙃 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Muski Posted October 7, 2016 Author Report Share #4 Posted October 7, 2016 (edited) Tak sie złożyło . że poprzednie boczusie w tajemniczy sposób zniknęły . Nowe prawie ciepłe jeszcze doszły małe szyneczki (kolejne w peklowaniu ) Edited January 1, 2019 by Muski Muskie - to ryba 🙃 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zbój Madej Posted October 7, 2016 Report Share #5 Posted October 7, 2016 (edited) poprzednie boczusie w tajemniczy sposób zniknęłyCiekawe jak do tego mogło dojść, hmmm :rolleyes: :D Edited October 7, 2016 by Zbój Madej Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Link to comment Share on other sites More sharing options...
gontek Posted October 7, 2016 Report Share #6 Posted October 7, 2016 natomiast parzone troche inaczej - na sposób Rogera - parzyłem 99 min Muski, przybliż mi ten sposób parzenia, w wyszukiwarce nie mogę znaleźć, z góry dziękuję Link to comment Share on other sites More sharing options...
Muski Posted October 7, 2016 Author Report Share #7 Posted October 7, 2016 przybliż mi ten sposób parzenia proste - parze je po prostu dłużej -te dwa ( większy 1.2kg) parzyłem 99 min czyli prawie 2 razy dłużej niż bym parzył normalnie tj 50 min/1kg - popatrz na ściągawkę Rogera - spróbuj -wartoCiekawe jak do tego mogło dojść, hmmm Nie znaju rodzinka tez nie wie Muskie - to ryba 🙃 Link to comment Share on other sites More sharing options...
gontek Posted October 7, 2016 Report Share #8 Posted October 7, 2016 Parząc boczki, nie zwracałem uwagi na wagę, tylko na grubość (1cm- 10minut). Przy następnym wędzeniu, z ciekawości sprawdzę metodę Rogera. Dzięki za podpowiedź Link to comment Share on other sites More sharing options...
@halusia@ Posted October 7, 2016 Report Share #9 Posted October 7, 2016 Tak sie złożyło . że poprzednie boczusie w tajemniczy sposób zniknęły Waldku musisz pilnować by te nie zginęły w podobny sposób Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zbój Madej Posted October 7, 2016 Report Share #10 Posted October 7, 2016 Nie znaju rodzinka tez nie wie Tak tak oczywiście Ty mi tu Waldziu nie wymiguj się od prawidłowej odpowiedzi nie wymiguj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Link to comment Share on other sites More sharing options...
ziezielony Posted October 8, 2016 Report Share #11 Posted October 8, 2016 (edited) poprzednie boczusie w tajemniczy sposób zniknęły to się niestety zdarza..... Ten bok w kształcie dzwonu może zaalarmuje Ładnie zwędzone Edited April 15, 2022 by Muski Link to comment Share on other sites More sharing options...
Muski Posted October 8, 2016 Author Report Share #12 Posted October 8, 2016 Co by Braciszkowi Zbójowi Madejowi - w tych nalewkach nie było samotnie Muskie - to ryba 🙃 Link to comment Share on other sites More sharing options...
gontek Posted October 8, 2016 Report Share #13 Posted October 8, 2016 Bardzo ładny zestaw i ile w tym zdrowia!!! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zbój Madej Posted October 8, 2016 Report Share #14 Posted October 8, 2016 Fju fju Waldziu, nie próżnujesz Tylko dobrze pilnuj towaru coby nie było tak jak z boczkami, że w tajemniczy sposób zniknęły :laugh: Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Link to comment Share on other sites More sharing options...
Muski Posted October 11, 2016 Author Report Share #15 Posted October 11, 2016 (edited) Na sugestię B. Perszinga przesyłam przepis córki na pyszne kluseczki z ricotą : przepis na dzisiejsze przepyszne kluseczki gnudi (nudi):250 g swieżego szpinaku500 g swieżej ricotty wyrobu Waldiego 2 jajka180 g mąki pszennej100 g parmezanu startegosól, pieprz, gałka muszkatołowa Szpinak wrzucić na patelnię, na srednim ogniu, przykryć żeby zmiękł (chwilę dusić), przełożyć na sito, bardzo dobrze odsączyć z wody. Ostudzić, posiekać. Ricottę przecisnąć przez praskę, dodać szpinak, jajka, mąkę, parmezan, doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Wymieszać dokładnie. Miskę przykryć i wstawić do lodówki na 40 min. Po tym czasie oprószonymi mąką rękami formować kulki - kluseczki. Odkładać na posypaną mąką tackę. Wrzucać do gotującej się, osolonej wody. Po wypłynięciu gotować 1,5 min. Podawać z sosem kurkowym:500- 600 g kurek250 ml smietanki 30%1 szalotkanatka pietruszkisól, pieprzSzalotkę posiekać, p;odsmażyć na masle (niedużo!), wrzucić kurki z grubsza pokrojone, dusić aż zmiękną. Dolać smietankę, sól, pieprz, zagotować, gotować jeszcze ok 5 min na srednim ogniu. Przed podaniem posypać natką, wymieszać.mniam mniam mięciuskie kluseczki Edited January 1, 2019 by Muski Muskie - to ryba 🙃 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Muski Posted October 11, 2016 Author Report Share #16 Posted October 11, 2016 (edited) No Malgo zaszalała - pierwszy raz spróbowaliśmy kawior czerwony wyprodukowany w Polsce - ten w słoiczkach konsystencja OK- kulki troche mniejsze co znaczy że z młodych łososi -i w smaku daleki posmak ryby (łososia) co też wskazuje na młode. Ale w miarę smaczny:) wprawdzie do oryginału jeszcze kawałek …... Edited January 1, 2019 by Muski Muskie - to ryba 🙃 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Muski Posted October 11, 2016 Author Report Share #17 Posted October 11, 2016 A takie drobne przetwory na czasie: SAŁATKA Z ZIELONYCH POMIDORÓW W ZAPRAWIE 1( b dobra) Składniki:2,7 kg zielonych pomidorów1, 6 kg ogórków3 czewone papryki ( spore)0,6 kg cebuli zaprawa:0,5 l octu 10%100 ml octu jabłkowego1,5 l wody250g cukru100 g soli15 gożdzików10 ziaren ziela angielskiego10 ziaren pieprzu1 szklanka oleju+dodatkowo do posypania pokrojonych warzyw:sól ok 100gcukier ok 100g` Przygotowanie:Całe pomidory zblanszować. Cebulę pokroić, również zblanszować. Pomidory pokroić. Pomidory i cebulę posolić (50g soli) i posypać cukrem (50 g cukru), przemieszać i lekko ucisnąć. Odstawić na noc. Następnego dnia ogórki pokroić w plastry ( nie obierane), papryke pokroić w kostkę. Ogórki i paprykę posolić (50g soli) i posypać cukrem (50 g cukru). Wymieszać, lekko ucisnąć i zostawić na 2 h. W międzyczasie raz przemieszać. Odlać sos z pomidorów i cebuli, dobrze odcisnąć. Odlać sos z ogórków i papryki, porządnie odcisnąć. Wymieszać ogórki, pomidory, paprykę, cebulę. Zagotować zaprawę. Zaprawą zalać wymieszane w garnku warzywa. Zalewać przez sitko ( żeby odcedzić przyprawy). Zagotować całość ponownie. Nakładać OD RAZUdo słoików ( warzywa wraz z zaprawą). ZAKRECIC I ODWROCIC - SAŁATKA Z ZIELONYCH POMIDORÓW W ZAPRAWIE 2 łagodna Składniki:4,5 kg zielonych pomidorów3,3 kg ogórków6 czewone papryki ( spore)1 kg cebuli zaprawa:0,5 l octu 10%100 ml octu jabłkowego2 l wody500gcukru -(pozostać przy 250g- są troche może za łagodne)100 g soli15 gożdzików10 ziaren ziela angielskiego10 ziaren pieprzu1 szklanka oleju+dodatkowo do posypania pokrojonych warzyw:sól ok 100gcukier ok 100g` Przygotowanie:Całe pomidory zblanszować. Cebulę pokroić, również zblanszować. Pomidory pokroić. Pomidory i cebulę posolić (50g soli) i posypać cukrem (50 g cukru), przemieszać i lekko ucisnąć. Odstawić na noc. Następnego dnia ogórki pokroić w plastry ( nie obierane), papryke pokroić w kostkę. Ogórki i paprykę posolić (50g soli) i posypać cukrem (50 g cukru). Wymieszać, lekko ucisnąć i zostawić na 2 h. W międzyczasie raz przemieszać. Odlać sos z pomidorów i cebuli, dobrze odcisnąć. Odlać sos z ogórków i papryki, porządnie odcisnąć. Wymieszać ogórki, pomidory, paprykę, cebulę. Zagotować zaprawę. Zaprawą zalać wymieszane w garnku warzywa. Zalewać przez sitko ( żeby odcedzić przyprawy). Zagotować całość ponownie. Nakładać do słoików ( warzywa wraz z zaprawą). Zakręcić od razu i odwrocic testowane Muskie - to ryba 🙃 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Muski Posted October 13, 2016 Author Report Share #18 Posted October 13, 2016 Co by potrenować wczoraj odrobinkę posznurowałem - a dzisiaj od 6.05 dym...... troche słoneczko zmieniło mi ten widoczek - ale co tam .... Komarówka nie mój wyrób Muskie - to ryba 🙃 Link to comment Share on other sites More sharing options...
JaGra Posted October 13, 2016 Report Share #19 Posted October 13, 2016 Waldek, Komarówka rewelacja. Uśmiałem się po pachy. Nigdy nie walcz o przyjaźń.... O prawdziwą nie musisz, o fałszywą nie warto VanCana Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Muski Posted October 19, 2016 Author Report Share #20 Posted October 19, 2016 Bieszczadzka - krucha z galaretką- podczas kilkudniowego pobytu w Bieszczadach próbowałem w kilku miejscach (6) właśnie kruchą z galaretką - jako kiełbasy regionalnej.I moje spostrzeżenia :1 każda inna w kruchości2. każda inna w ilości galaretki3. każda inna w konsystencji - większość była dość "luźna"z rozmów , wyglądu i smaku - różne składy mięsne . Spotkana grupa Pań 60+ z okolic Cisnej na wycieczce w Skansenie w Sanoku dała się trochę wciągnąć w kiełbasy - generalnie powiedziały - "U nas się robi panie ze świeżego miesa na rosole - jakie mieso? - noo z prosiaka - takie na kiełbasy CZYLI DOKŁADNIE jak u Nas na FORUM - najistotniejsze zaś było to, że wszystkie( pomimo że inne) były dobre - nie jakieś wybitne - ale dobre ....... Muskie - to ryba 🙃 Link to comment Share on other sites More sharing options...
electra Posted October 19, 2016 Report Share #21 Posted October 19, 2016 @Muski, i o to chodzi zeby bylo smacznie ..a jak by bylo nudno zeby wszedzie wszystko smakowalo jednakowo..wiec dzielmy sie przepisami i nowymi smakami szczegolnie juz tymi zapomnianymi i czasem zniszczonymi przez wielkie molochy co tylko patra na ilosc a nie na jakosc https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Link to comment Share on other sites More sharing options...
Muski Posted October 25, 2016 Author Report Share #22 Posted October 25, 2016 Serki typu włoskiego Capri z Sierpca czyste bez przypraw -solanka 8,5% - 8 godzin, ociekanie 1 h, osuszanie w Borniaczku 40stC-z wentylatorem- 1 godz. 2 godz 45 stC +1,5 godz 60stC. finisz. Muskie - to ryba 🙃 Link to comment Share on other sites More sharing options...
karolszymczak Posted October 25, 2016 Report Share #23 Posted October 25, 2016 Takie zlociste! W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Link to comment Share on other sites More sharing options...
pis67 Posted October 25, 2016 Report Share #24 Posted October 25, 2016 Zapytam - jak Twoje jesiotry zlotowe? Na zlocie płetwy posmakowałem .... Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Muski Posted October 26, 2016 Author Report Share #25 Posted October 26, 2016 Zapytam - jak Twoje jesiotry zlotowe? Na zlocie płetwy posmakowałem .... Witaj - Co byś nie wpadł w samozachwyt - opinia żony i córki - dobre , bardzo dobre - bardzo smaczne - ja się z nimi zgadzam - i nie ja je robiłem tylko Ty - i Tobie należą się brawa Jeszcze raz dziękuję Muskie - to ryba 🙃 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts