Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Muski - Qlinaria

wedzenie ser przetwory sałatki

  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
1199 odpowiedzi w tym temacie

#21 JaGra

JaGra

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3228 postów
  • Miejscowośćmazowiecka wieś nad Wisłą

Napisano 13 paź 2016 - 11:30

Waldek, Komarówka rewelacja. Uśmiałem się po pachy.   :D



#22 Muski

Muski

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 7041 postów

Napisano 19 paź 2016 - 08:57

Bieszczadzka - krucha z galaretką- podczas kilkudniowego pobytu w Bieszczadach próbowałem w kilku miejscach (6) właśnie kruchą z galaretką - jako kiełbasy regionalnej.

I moje spostrzeżenia :

1 każda inna w kruchości

2. każda inna w ilości galaretki

3. każda inna w konsystencji - większość  była  dość "luźna"

z rozmów , wyglądu i smaku - różne składy mięsne :D . Spotkana grupa  Pań 60+ z okolic Cisnej na wycieczce w Skansenie w Sanoku dała się trochę wciągnąć w kiełbasy - generalnie powiedziały - "U nas się robi  panie ze świeżego miesa na rosole -  jakie mieso? - noo z prosiaka - takie na kiełbasy :D 

CZYLI DOKŁADNIE jak u Nas na FORUM -  najistotniejsze zaś było to, że wszystkie( pomimo że inne)  były dobre - nie jakieś wybitne - ale dobre .......



#23 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5573 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 19 paź 2016 - 09:47

@Muski, i o to chodzi zeby bylo smacznie ..a jak by bylo nudno zeby wszedzie wszystko smakowalo jednakowo..

wiec dzielmy sie przepisami   i nowymi smakami szczegolnie juz tymi zapomnianymi i czasem zniszczonymi przez wielkie molochy co tylko patra na ilosc a nie na jakosc :)



#24 Muski

Muski

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 7041 postów

Napisano 25 paź 2016 - 19:38

Serki typu włoskiego Capri z Sierpca  czyste bez przypraw -solanka 8,5% - 8 godzin, ociekanie 1 h, osuszanie w Borniaczku 40stC-z wentylatorem- 1 godz.  2 godz 45 stC +1,5 godz 60stC. finisz.

Załączone pliki



#25 karolszymczak

karolszymczak

    Uzależniony od forum

  • **VIP-Organizator**
  • 6914 postów

Napisano 25 paź 2016 - 21:28

Takie zlociste!

#26 pis67

pis67

    Uzależniony od forum

  • **VIP-Organizator**
  • 6938 postów
  • MiejscowośćNML

Napisano 25 paź 2016 - 22:01

Zapytam - jak  Twoje jesiotry zlotowe?  Na zlocie płetwy posmakowałem ....  :cool:



#27 Muski

Muski

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 7041 postów

Napisano 26 paź 2016 - 07:53

Zapytam - jak Twoje jesiotry zlotowe? Na zlocie płetwy posmakowałem ....
Witaj - Co byś nie wpadł w samozachwyt - opinia żony i córki - dobre , bardzo dobre - bardzo smaczne - ja się z nimi zgadzam - i nie ja je robiłem tylko Ty - i Tobie należą się brawa :clap:  :clap:  :clap:  Jeszcze raz dziękuję ;) 

#28 Muski

Muski

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 7041 postów

Napisano 27 paź 2016 - 14:48

Co by SiBów drogich nie zanudzać - Małgo dostarczyła 66 litrów mleczka - 35- Koryciny 31- łoscypki po zlocie robione 1 raz :facepalm:  :D   ta mniejsza ilość mleczka na łoscypki - wiem,wiem nierówne ale nauka pozlotowa - Dzieki SiBy

Załączone pliki



#29 Ela K.

Ela K.

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 923 postów

Napisano 27 paź 2016 - 18:51

Muski :clap: :clap: :clap:  najważniejsze, że bakcyl złapany :)



#30 @halusia@

@halusia@

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 6556 postów
  • MiejscowośćInowrocław

Napisano 27 paź 2016 - 18:58

- wiem,wiem nierówne ale nauka pozlotowa

 

Waldku Twoja ambicja nie pozwoli by nauka poszła w '' las'' :)



#31 andrzej k

andrzej k

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 12624 postów
  • MiejscowośćPobiedziska

Napisano 27 paź 2016 - 20:17

wiem,wiem nierówne ale nauka pozlotowa

 

Jak już się trochę ogarniesz to ładnie sznureczki obcinaj żeby takie firanki nie wisiały :) .  Jak ich nie będzie to przyjemniej ogląda się serki :tongue: :) :thumbsup: :clap:     Na Zlotach jest zupełnie inny klimat niż w domciu .......... zresztą sam wiesz :D :D 

 

 

Gorąco pozdrawiam



#32 Muski

Muski

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 7041 postów

Napisano 27 paź 2016 - 20:41

Jak już się trochę ogarniesz to ładnie sznureczki obcinaj żeby takie firanki nie wisiały
:facepalm:  Dzieki - wszystkie  cenne uwagi biorę do serca :D  troche było późno ;) 

#33 pis67

pis67

    Uzależniony od forum

  • **VIP-Organizator**
  • 6938 postów
  • MiejscowośćNML

Napisano 27 paź 2016 - 20:43

To te sery na zlocie nauczyłeś się spreparować?  :cool: 



#34 tier

tier

    Weteran

  • Zbanowani
  • 2199 postów

Napisano 27 paź 2016 - 21:10

Cedzaki, fajne... u nas takich liśno szukać.  :cool:



#35 andrzej k

andrzej k

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 12624 postów
  • MiejscowośćPobiedziska

Napisano 28 paź 2016 - 07:30

Cedzaki, fajne... u nas takich liśno szukać. :cool:

 

 

Tieru , ja mam podobne albo lepsze :tongue: :) . Jak masz ochotę ,to mogę zobaczyć czy jeszcze są  w sklepie . :D

 

 

Pozdrawiam



#36 ziezielony

ziezielony

    Weteran

  • **VIP**
  • 2328 postów

Napisano 28 paź 2016 - 07:54

Małgo dostarczyła 66 litrów mleczka

 

:clap:

:D CruiSER wyruszył w rejs nieustający :thumbsup:

Muski 66 l (!!!!!) to podpada pod kategorię.... Serdolnięcie :laugh:



#37 Muski

Muski

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 7041 postów

Napisano 28 paź 2016 - 08:05

To te sery na zlocie nauczyłeś się spreparować?
Łoscypki - Tak - Koryciny robiłem od dawna :)

Cedzaki, fajne... u nas takich liśno szukać.
  OK - serowar.pl ;)  :D 

Muski 66 l (!!!!!) to podpada pod kategorię.... Serdolnięcie
:facepalm: ​ poprzednio było 50 bez łoscypków :facepalm:  strach się bać co będzie dalej.................

#38 ziezielony

ziezielony

    Weteran

  • **VIP**
  • 2328 postów

Napisano 28 paź 2016 - 08:11

....Rubikon :laugh:

:clap: :clap: :clap:



#39 Muski

Muski

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 7041 postów

Napisano 28 paź 2016 - 09:22

Drogie SiBy - to może nie jest jakieś oryginalne włoskie  ciasto do pizzy - ale wg Malgo -  najlepsze po bardzo wielu testach :) ( zapodałem również w poście na pizze Włoską kol. Maxella)

Załączone pliki



#40 Muski

Muski

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 7041 postów

Napisano 30 paź 2016 - 11:05

W zasadzie poza jajkami , "jajeczkami" i herbatą - własne wyroby - dzieki inspiracjom SiB i zlotowych -z podziekowaniami :D 

Załączone pliki







Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: wedzenie, ser, przetwory, sałatki

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych