Waldek, Komarówka rewelacja. Uśmiałem się po pachy.
Witaj na forum Wędzarniczej Braci

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.
Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.
Zachęcamy do rejestracji!!!

#21
Napisano 13 paź 2016 - 11:30
#22
Napisano 19 paź 2016 - 08:57
Bieszczadzka - krucha z galaretką- podczas kilkudniowego pobytu w Bieszczadach próbowałem w kilku miejscach (6) właśnie kruchą z galaretką - jako kiełbasy regionalnej.
I moje spostrzeżenia :
1 każda inna w kruchości
2. każda inna w ilości galaretki
3. każda inna w konsystencji - większość była dość "luźna"
z rozmów , wyglądu i smaku - różne składy mięsne . Spotkana grupa Pań 60+ z okolic Cisnej na wycieczce w Skansenie w Sanoku dała się trochę wciągnąć w kiełbasy - generalnie powiedziały - "U nas się robi panie ze świeżego miesa na rosole - jakie mieso? - noo z prosiaka - takie na kiełbasy
CZYLI DOKŁADNIE jak u Nas na FORUM - najistotniejsze zaś było to, że wszystkie( pomimo że inne) były dobre - nie jakieś wybitne - ale dobre .......
#23
Napisano 19 paź 2016 - 09:47
@Muski, i o to chodzi zeby bylo smacznie ..a jak by bylo nudno zeby wszedzie wszystko smakowalo jednakowo..
wiec dzielmy sie przepisami i nowymi smakami szczegolnie juz tymi zapomnianymi i czasem zniszczonymi przez wielkie molochy co tylko patra na ilosc a nie na jakosc
#24
Napisano 25 paź 2016 - 19:38
Serki typu włoskiego Capri z Sierpca czyste bez przypraw -solanka 8,5% - 8 godzin, ociekanie 1 h, osuszanie w Borniaczku 40stC-z wentylatorem- 1 godz. 2 godz 45 stC +1,5 godz 60stC. finisz.
Załączone pliki
#25
Napisano 25 paź 2016 - 21:28
#26
Napisano 25 paź 2016 - 22:01
Zapytam - jak Twoje jesiotry zlotowe? Na zlocie płetwy posmakowałem ....
#27
Napisano 26 paź 2016 - 07:53
Zapytam - jak Twoje jesiotry zlotowe? Na zlocie płetwy posmakowałem ....Witaj - Co byś nie wpadł w samozachwyt - opinia żony i córki - dobre , bardzo dobre - bardzo smaczne - ja się z nimi zgadzam - i nie ja je robiłem tylko Ty - i Tobie należą się brawa




#28
Napisano 27 paź 2016 - 14:48
Co by SiBów drogich nie zanudzać - Małgo dostarczyła 66 litrów mleczka - 35- Koryciny 31- łoscypki po zlocie robione 1 raz
ta mniejsza ilość mleczka na łoscypki - wiem,wiem nierówne ale nauka pozlotowa - Dzieki SiBy
Załączone pliki
#29
Napisano 27 paź 2016 - 18:51
Muski
najważniejsze, że bakcyl złapany
#30
Napisano 27 paź 2016 - 18:58
- wiem,wiem nierówne ale nauka pozlotowa
Waldku Twoja ambicja nie pozwoli by nauka poszła w '' las''
#31
Napisano 27 paź 2016 - 20:17
wiem,wiem nierówne ale nauka pozlotowa
Jak już się trochę ogarniesz to ładnie sznureczki obcinaj żeby takie firanki nie wisiały . Jak ich nie będzie to przyjemniej ogląda się serki
Na Zlotach jest zupełnie inny klimat niż w domciu .......... zresztą sam wiesz
Gorąco pozdrawiam
#32
Napisano 27 paź 2016 - 20:41
Jak już się trochę ogarniesz to ładnie sznureczki obcinaj żeby takie firanki nie wisiały



#33
Napisano 27 paź 2016 - 20:43
To te sery na zlocie nauczyłeś się spreparować?
#34
Napisano 27 paź 2016 - 21:10
Cedzaki, fajne... u nas takich liśno szukać.
#35
Napisano 28 paź 2016 - 07:30
Cedzaki, fajne... u nas takich liśno szukać.![]()
Tieru , ja mam podobne albo lepsze
. Jak masz ochotę ,to mogę zobaczyć czy jeszcze są w sklepie .
Pozdrawiam
#36
Napisano 28 paź 2016 - 07:54
Małgo dostarczyła 66 litrów mleczka
CruiSER wyruszył w rejs nieustający
Muski 66 l (!!!!!) to podpada pod kategorię.... Serdolnięcie
#37
Napisano 28 paź 2016 - 08:05
To te sery na zlocie nauczyłeś się spreparować?Łoscypki - Tak - Koryciny robiłem od dawna

Cedzaki, fajne... u nas takich liśno szukać.OK - serowar.pl


Muski 66 l (!!!!!) to podpada pod kategorię.... Serdolnięcie


#38
Napisano 28 paź 2016 - 08:11
....Rubikon
#39
Napisano 28 paź 2016 - 09:22
Drogie SiBy - to może nie jest jakieś oryginalne włoskie ciasto do pizzy - ale wg Malgo - najlepsze po bardzo wielu testach ( zapodałem również w poście na pizze Włoską kol. Maxella)
Załączone pliki
#40
Napisano 30 paź 2016 - 11:05
W zasadzie poza jajkami , "jajeczkami" i herbatą - własne wyroby - dzieki inspiracjom SiB i zlotowych -z podziekowaniami
Załączone pliki
Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: wedzenie, ser, przetwory, sałatki
O wszystkim →
Moje wyroby →
Kąciki Kuchenne →
wróbel75 →
Sery made by wróbelNapisany przez wróbel75, 30 paź 2019 ![]() |
|
![]()
|
|
O wszystkim →
Kluby i Grupy Dyskusyjne →
Sery i inne wyroby nabiałowe →
Ser GoudaNapisany przez zbyszek02, 06 gru 2013 ![]() |
|
![]()
|
|
O wszystkim →
Moje wyroby →
Kąciki Kuchenne →
Muski →
Szczypior - przechowanie,przetworyNapisany przez Muski, 10 lip 2017 ![]() |
|
![]()
|
|
O wszystkim →
Kluby i Grupy Dyskusyjne →
Sery i inne wyroby nabiałowe →
Ser ze zsiadłego mlekaNapisany przez aaa123, 16 cze 2017 ![]() |
|
![]()
|
|
O wszystkim →
Moje wyroby →
Kąciki Kuchenne →
Muski →
SałatkiNapisany przez Muski, 26 lut 2017 ![]() |
|
![]()
|
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych