JaGra Opublikowano 16 Lipca 2018 Zgłoś Udostępnij #801 Opublikowano 16 Lipca 2018 Ja zawsze daję zielony, bo tych czarnych to nie widziałem. Nawet nie wiedziałem, że istnieją. Nigdy nie walcz o przyjaźń.... O prawdziwą nie musisz, o fałszywą nie warto VanCana Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michal278 Opublikowano 17 Lipca 2018 Zgłoś Udostępnij #802 Opublikowano 17 Lipca 2018 Kardamon zielony, kurcze piękny ten czarny. Widziałem na suku w Maroku, ale euro już było brak. Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka Dobre, bo Polskie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krystian252 Opublikowano 17 Lipca 2018 Zgłoś Udostępnij #803 Opublikowano 17 Lipca 2018 Czy o takie ziarenko kardamonu tu chodzi? no mam rozterki kardamonowe - mam 3 rodzaje kardamonu - jaki dodać do nalewki z wisienek :kardamon.jpg2 czarne i zielony - różnice jakie są to widać A gdzie można dostać taki duży kardamon? Będąc za granicą nigdy takiego dużego nie spotkałem zawsze mieli ten najmniejszy.. „Dopóki nie uczynisz nieświadomego – świadomym, będzie ono kierowało Twoim życiem, a Ty będziesz nazywał to przeznaczeniem“ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 17 Lipca 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #804 Opublikowano 17 Lipca 2018 gdzie można dostać taki duży kardamon sklepy wietnamskie i chińskie Wólka Kosowska , sklepy indyjskie Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 17 Lipca 2018 Zgłoś Udostępnij #805 Opublikowano 17 Lipca 2018 Ten zielony najmniejszy to jest prawdziwy , kardamon zielony (Elettaria cardamomum) pozostale sa odmianami i smakowo sie roznia , kardamon jest bardzo popularny w Skandynawi , szczegolnie do wypieku drozdzowek. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 18 Lipca 2018 Zgłoś Udostępnij #806 Opublikowano 18 Lipca 2018 (edytowane) Poszukuję - czerwoną mirabelkę - nie przydrożną bo takie mam niedaleko Prawdopodobnie będę miała - gorzej z tą rozsądną odległością Na razie jest jeszcze zielona. Nic nie odpowiedziałeś a mirabelki już dojrzewają Edytowane 18 Lipca 2018 przez chudziak "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 18 Lipca 2018 Zgłoś Udostępnij #807 Opublikowano 18 Lipca 2018 "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michal278 Opublikowano 18 Lipca 2018 Zgłoś Udostępnij #808 Opublikowano 18 Lipca 2018 Alycza i mirabelka heh Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka Dobre, bo Polskie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 19 Lipca 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #809 Opublikowano 19 Lipca 2018 mirabelki już dojrzewają Nie chciałem zawracać Ci głowy Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 19 Lipca 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #810 Opublikowano 19 Lipca 2018 Wiem - zupełnie mnie pogięło ale i Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 19 Lipca 2018 Zgłoś Udostępnij #811 Opublikowano 19 Lipca 2018 Wg jakiego przepisu robiłeś ketchup? Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 19 Lipca 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #812 Opublikowano 19 Lipca 2018 (edytowane) KETCHUP Z CUKINII wariacja z Sylwii Stolcskładniki:1,5 kg cukinii (obranej),0,5 kg cebuli,1-2 szkl.cukru(jak kto lubi),1 szkl.octu 10% balsamico 80 ml, i ocet z czerwonej porzeczki 150 ml ,1 łyżeczka cubata pieprzu,1 łyżeczka czubata papryki słodkiej, 2 czybate chili,60 gr soli, 4 ząbki czosnku, 350 przecieru pomidorowego .Dodałem też trochę cynamonu płaska łyżeczka .Wykonanie:Cukinię zetrzeć na tarce na dużych oczkach, cebulę pokroić w kostkę,( wszystko trę w maszynie) przełożyć do garnka i zasypać solą , wymieszać, odstawić na całą noc u mnie było to 4 godziny. Po tym czasie warzywa zagotować i gotować na małym ogniu , aż będą miękkie. Dodać ocet, cukier, koncentrat i gotować przez 20 minut. Następnie dodać przyprawy, zmiksować całość blenderem i ponownie gotować, tym razem bez przykrycia, aż keczup nam ładnie zgęstnieje Gorący keczup przelać do słoiczków. Pasteryzować przez 5-10 minut od zagotowania. Ja jeszcze smakuję i doprawiam po swojemu,bo u mnie ma wzięcie ostry.Poza tym można dodać oczywiście zioła suszone wg swoich smaków np.oregano, UWAGA : ROBIE POD PRZYKRYWKĄ strasznie chlapie Edytowane 19 Lipca 2018 przez Muski Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 19 Lipca 2018 Zgłoś Udostępnij #813 Opublikowano 19 Lipca 2018 Dziękuję Waldku. Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziezielony Opublikowano 19 Lipca 2018 Zgłoś Udostępnij #814 Opublikowano 19 Lipca 2018 Wiem - zupełnie mnie pogięło eee to szczegół Muski, gdziekolwiek bywa gorzej.... Ważne, żeby ta "15" się nie potłukła... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 20 Lipca 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #815 Opublikowano 20 Lipca 2018 żeby ta "15" się nie potłukła...no tak to pokaże Ci jeszcze z boku Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
markis Opublikowano 20 Lipca 2018 Zgłoś Udostępnij #816 Opublikowano 20 Lipca 2018 Cukinię zetrzeć na tarce na dużych oczkach, cebulę pokroić w kostkę,( wszystko trę w maszynie) przełożyć do garnka i zasypać solą , wymieszać, odstawić na całą noc u mnie było to 4 godziny. Po tym czasie warzywa zagotować i gotować na małym ogniu , aż będą miękkie. Czy po czterech godzinach maceracji odlewasz powstały sok ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 20 Lipca 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #817 Opublikowano 20 Lipca 2018 (edytowane) Czy po czterech godzinach maceracji odlewasz powstały sok ?Nie - kiedyś odlewałem chcąc mieć gęsty ketchup - teraz po prostu na początku dłużej wolno gotuję i trochę odparuje . Możesz np. cebulę lekko podprażyć przed dodaniem do cukinii - podkręca trochę smak i odparuje trochę wcześniej - ale nie wszystkim taki pasuje.pamiętaj jak się rozgotuje i zblendujesz koniecznie przykryj - bardzo bulgoni - a po dodaniu koncentratu na końcu - to już obowiązkowo.Co do przypraw , i cukru - możesz dodawać stopniowo do własnego smakuA do 4 godzin - tak mi wyszło - zalecają 6-12 czasem zostawiłem na noc - jakoś bez większej różnicy . Edytowane 20 Lipca 2018 przez Muski Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
markis Opublikowano 20 Lipca 2018 Zgłoś Udostępnij #818 Opublikowano 20 Lipca 2018 Dziękuję Muski za wyczerpującą podpowiedż. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 24 Lipca 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #819 Opublikowano 24 Lipca 2018 (edytowane) Kolejne pomysły - tym razem strzał w 10 - zwykle po krokodylkach zostaje sporo zalewy. Kalafiora na różyczki różyczki kalafiorowe do słoja i zalewa nadmiarowa z krokodylków- po 3 dniach już świetne - Polecam Edytowane 24 Lipca 2018 przez Muski Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 25 Lipca 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #820 Opublikowano 25 Lipca 2018 A wszysto przez Strażaka... .podrzucił mi jelita baranie tubowane =szkoda by zmarnować Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 27 Lipca 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #821 Opublikowano 27 Lipca 2018 Od naszej FANTASTYCZNEJ Siostry (wielkie dzięki) - dostałem przepyszne cukinie :i powstała zapiekanka - baaaardzo smaczna z pozostałych mam przykazane wykonać sos do pizzy Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krystian252 Opublikowano 28 Lipca 2018 Zgłoś Udostępnij #822 Opublikowano 28 Lipca 2018 O w mordę ale smakowite płetwy u Ciebie też robię takie podobne zapiekanki tylko z młodszej cukini lub kabaczka.. z mięskiem mielonym, pomidorkiem ogórem i oczywiście serem „Dopóki nie uczynisz nieświadomego – świadomym, będzie ono kierowało Twoim życiem, a Ty będziesz nazywał to przeznaczeniem“ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 28 Lipca 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #823 Opublikowano 28 Lipca 2018 Krystian to że spora to nic jeszcze nie znaczy tak delikatna i jeszcze pestki w puchu -pyszna , a dostałem różne i wszystkie pyszne najsmaczniejsza chyba była zielona w ciapki ????. Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krystian252 Opublikowano 28 Lipca 2018 Zgłoś Udostępnij #824 Opublikowano 28 Lipca 2018 Zielona w podłużne białe pręgi zapewne o taką ci chodzi sadzę takie też od bardzo dawna, wszystkie zielone są dobre żólta też jest smaczna biała taka sobie, bardziej nadaje się na wypełnienie np.mięskiem.. duże zazwyczaj takie od 50-80cm w zwyż są twarde i bez siekiery się nie obejdzie.. „Dopóki nie uczynisz nieświadomego – świadomym, będzie ono kierowało Twoim życiem, a Ty będziesz nazywał to przeznaczeniem“ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 28 Lipca 2018 Zgłoś Udostępnij #825 Opublikowano 28 Lipca 2018 Przy takiej pogodzie jaka jest w tej chwili tzn gorąco i wilgotno to cukinie rosną jak na drożdżach -moje półmetrowe jak mówisz nadają się do jedzenia ze skórą taka jest miękka.Te ze zdjęcia Muskiego na bank miały góra 40cm "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi