Skocz do zawartości

Muski - Qlinaria


Muski

Rekomendowane odpowiedzi

  • Odpowiedzi 1,8 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

 

Czy o takie ziarenko kardamonu tu chodzi?

no mam rozterki kardamonowe - mam 3 rodzaje kardamonu - jaki dodać do nalewki z wisienek :

kardamon.jpg

2 czarne i zielony - różnice jakie są to widać

A gdzie można dostać taki duży kardamon? Będąc za granicą nigdy takiego dużego nie spotkałem zawsze mieli ten najmniejszy..

„Dopóki nie uczynisz nieświadomego – świadomym, będzie ono kierowało Twoim życiem, a Ty będziesz nazywał to przeznaczeniem“

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

gdzie można dostać taki duży kardamon
sklepy wietnamskie i chińskie Wólka Kosowska , sklepy indyjskie

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ten zielony najmniejszy to jest prawdziwy , kardamon zielony (Elettaria cardamomum) pozostale sa odmianami i smakowo sie roznia , kardamon jest bardzo popularny w Skandynawi , szczegolnie do wypieku drozdzowek.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Poszukuję - czerwoną mirabelkę - nie przydrożną :facepalm: bo takie mam niedaleko

 

 

Prawdopodobnie będę miała - gorzej z tą rozsądną odległością :rolleyes: Na razie jest jeszcze zielona.

 

Nic nie odpowiedziałeś a mirabelki już dojrzewają

Edytowane przez chudziak

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

mirabelki już dojrzewają
Nie chciałem zawracać Ci głowy  :facepalm: 

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wiem - zupełnie mnie pogięło  :facepalm:

post-70549-0-94982800-1532021332_thumb.jpg

ale i

post-70549-0-60630000-1532021390_thumb.jpgpost-70549-0-93386100-1532021416_thumb.jpg

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wg  jakiego przepisu robiłeś ketchup?

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

KETCHUP Z CUKINII wariacja z Sylwii Stolc
składniki:
1,5 kg cukinii (obranej),0,5 kg cebuli,1-2 szkl.cukru(jak kto lubi),1 szkl.octu 10% balsamico 80 ml, i ocet z czerwonej porzeczki 150 ml ,1 łyżeczka cubata pieprzu,1 łyżeczka czubata papryki słodkiej, 2 czybate chili,60 gr  soli, 4 ząbki czosnku, 350 przecieru pomidorowego .Dodałem też trochę cynamonu płaska łyżeczka .
Wykonanie:
Cukinię zetrzeć na tarce na dużych oczkach, cebulę pokroić w kostkę,( wszystko trę w maszynie) przełożyć do garnka i zasypać solą , wymieszać, odstawić na całą noc u mnie było to 4 godziny. Po tym czasie warzywa zagotować i gotować na małym ogniu , aż będą miękkie. Dodać ocet, cukier, koncentrat i gotować przez 20 minut. Następnie dodać przyprawy, zmiksować całość blenderem i ponownie gotować, tym razem bez przykrycia, aż keczup nam ładnie zgęstnieje Gorący keczup przelać do słoiczków. Pasteryzować przez 5-10 minut od zagotowania. Ja jeszcze smakuję i doprawiam po swojemu,bo u mnie ma wzięcie ostry.Poza tym można dodać oczywiście zioła suszone wg swoich smaków np.oregano, 

UWAGA : ROBIE POD PRZYKRYWKĄ  strasznie chlapie

Edytowane przez Muski

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

żeby ta "15" się nie potłukła...

no tak :facepalm:  to pokaże Ci jeszcze z boku :blush:  :facepalm:

post-70549-0-14979300-1532064704_thumb.jpg

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Cukinię zetrzeć na tarce na dużych oczkach, cebulę pokroić w kostkę,( wszystko trę w maszynie) przełożyć do garnka i zasypać solą , wymieszać, odstawić na całą noc u mnie było to 4 godziny. Po tym czasie warzywa zagotować i gotować na małym ogniu , aż będą miękkie.
 

Czy po czterech godzinach maceracji odlewasz powstały sok ?   

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Czy po czterech godzinach maceracji odlewasz powstały sok ?

Nie - kiedyś odlewałem chcąc mieć gęsty ketchup - teraz po prostu na początku dłużej wolno gotuję i trochę odparuje . Możesz np. cebulę lekko podprażyć przed dodaniem do cukinii - podkręca trochę smak i odparuje trochę wcześniej - ale nie wszystkim taki pasuje.

pamiętaj jak się rozgotuje i zblendujesz koniecznie przykryj - bardzo bulgoni - a po dodaniu koncentratu na końcu - to już obowiązkowo.

Co do przypraw , i cukru - możesz dodawać stopniowo do własnego smaku

A do 4 godzin - tak mi wyszło - zalecają 6-12  :facepalm:  czasem zostawiłem na noc - jakoś bez większej różnicy .

Edytowane przez Muski

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Kolejne pomysły - tym razem strzał w 10 - zwykle po krokodylkach zostaje sporo zalewy. Kalafiora na różyczki  ;) różyczki kalafiorowe do słoja i zalewa nadmiarowa z krokodylków- po 3 dniach już świetne - Polecam

post-70549-0-28853800-1532450125_thumb.jpg

Edytowane przez Muski

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A wszysto przez Strażaka... :D 

.post-70549-0-55734300-1532523026_thumb.jpg

podrzucił mi jelita baranie tubowane =szkoda by zmarnować ;)

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Od naszej FANTASTYCZNEJ Siostry :hug:  (wielkie dzięki) - dostałem przepyszne cukinie :

i powstała zapiekanka - baaaardzo smaczna 

 

post-70549-0-78686300-1532700558_thumb.jpg

 

z pozostałych mam przykazane wykonać sos do pizzy  

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

O w mordę ale smakowite płetwy u Ciebie :) też robię takie podobne zapiekanki tylko z młodszej cukini lub kabaczka.. z mięskiem mielonym, pomidorkiem ogórem i oczywiście serem :)

„Dopóki nie uczynisz nieświadomego – świadomym, będzie ono kierowało Twoim życiem, a Ty będziesz nazywał to przeznaczeniem“

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Krystian to że spora to nic jeszcze nie znaczy tak delikatna i jeszcze pestki w puchu -pyszna , a dostałem różne i wszystkie pyszne najsmaczniejsza chyba była zielona w ciapki ????.

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zielona w podłużne białe pręgi zapewne o taką ci chodzi :) sadzę takie też od bardzo dawna, wszystkie zielone są dobre żólta też jest smaczna biała taka sobie, bardziej nadaje się na wypełnienie np.mięskiem.. duże zazwyczaj takie od 50-80cm w zwyż są twarde i bez siekiery się nie obejdzie.. :)

„Dopóki nie uczynisz nieświadomego – świadomym, będzie ono kierowało Twoim życiem, a Ty będziesz nazywał to przeznaczeniem“

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Przy takiej pogodzie jaka jest w tej chwili tzn gorąco i wilgotno   to cukinie rosną jak na drożdżach -moje półmetrowe  jak mówisz  nadają się do jedzenia ze skórą  taka jest miękka.

Te ze zdjęcia Muskiego na bank miały góra 40cm  :D 

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.