Skocz do zawartości

Muski - Qlinaria


Muski

Rekomendowane odpowiedzi

 

 

Jak patrzę i dotykam  meduzę jaką wytwarza to myślę ,że to żywy organizm. Wyjątkowy układ symbiotyczny i bardzo skomplikowany 
nigdy tego nie pilam ..wszystko co ma wyglad lekko meduzowaty mam jakos ciezko do skonsumowania ...np jajecznica mocno scieta bo nie zjem, ostrygi  a nawet galaretka jakos kiepsko mi wchodzi ( salceson lubie :) )
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

co ma wyglad lekko meduzowaty

  Nie, nie,  pijesz tylko napój - jak sok  :D  - Grzybek zaczynu  ,ma wygląd meduzy i jest zwarty przy czym dość trudno rozrywalny  :D  , Przecinałem nożyczkami  :facepalm:

W przypadku "hodowli" Małgo jest z sokiem ananasowym ,wyciskanym . I zawsze mnie pasjonuje jak kombucha radzi sobie z agresywnymi enzymami ananasa - naprawdę Symbiotyczne Scuby

Edytowane przez Muski

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zielona naturalna - od wietnamczyków

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

No piękny

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A na co ten grzybek pomaga poza męskością?  :facepalm:  :frantics:  :laugh:

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A na co ten grzybek pomaga poza męskością? :facepalm::frantics::laugh:

 

Aniu ... no przecież to jest bardzo ważne :laugh:  . Mężczyzna powinien być zawsze gotowy , jak strażak do pożaru . :laugh::frantics:

 

W medycynie ludowej tak to już jest . Działa na wszystko albo prawie wszystko , ale z wiadomych celów mało medykamentów jest przebadanych . :facepalm:

 

Pozdrawiam

Edytowane przez EAnna

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Działa na wszystko albo prawie wszystko
:D  :D  :D A przecież grzybka kombuchy sie nie je , no chyba że zniebieścieje ;)  :frantics:

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

5 h ociekania ,4,5 h osuszania wilgotność powietrza bliska 100% , 3godziny wędzenie temp 58st

post-70549-0-37770400-1604173181_thumb.jpg

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Baleroniki

To tak raczej karczki wędzone  ;)  

U mnie  ma większe powodzenie niż szynka i polędwica  :D

Edytowane przez Muski

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zdarzyło się to znowu

post-70549-0-03075600-1604523539_thumb.jpg

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Troche zmodyfikowane śledziki wg Małgo - naprawdę warto

  • 200 g filetów śledzi (3-4 sztuki), w oleju lub ze słonej zalewy

  • 8-10 suszonych śliwek nie wędzonych

  • 1/3 szklanki orzechów włoskich

  • 1 cebulka szalotka (lub 1/4 zwykłej) - podsmażona 

  • 2 łyżeczki listków tymianku (lub 1/3 łyżeczki suszonego)

  • około 70 ml oleju lnianego tłoczonego na zimno ( aromatyzuję tymiankiem i skórką mandarynki)

  •  1/3 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu

  • 1 łyżka octu jabłkowego

  • sok z połowy cytryny

  • Śledzie w oleju wyjąć z zalewy i pokroić na około 2 cm kawałki. Śledzie ze słonej zalewy opłukać pod bieżącą zimną wodą, włożyć do miski, zalać zimną wodą i odstawić na godzinę. Zmienić wodę i pomoczyć jeszcze przez pół godziny. Osuszyć i pokroić.

  • Cebulkę obrać i posiekać w kosteczkę. Śliwki pokroić w kostkę lub na paseczki. Orzechy zrumienić na suchej patelni, posiekać.

  • Wszystkie składniki włożyć do miski, dodać tymianek, sól (tylko w przypadku śledzi w oleju), świeżo zmielony pieprz, zalać olejem lnianym  opcjonalnie dodać łyżke octu jabłkowego i wymieszać. Układać w słoiczku przeplatając śledzie dodatkami. Zamknąć i wstawić do lodówki na kilka godzin.

  • minimum 4 - ale to już wystarczy 

 

 

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Trochę drobiazgów :D  Nauka z tego Forum i dyskusji złotowych, nie wspominając o genialnych kursach w Łazach u Andrzeja :thumbsup:

post-70549-0-68130900-1609348858_thumb.jpg

post-70549-0-13109200-1609348883_thumb.jpg

post-70549-0-34342500-1609348907_thumb.jpg

Edytowane przez Muski

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.