Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Muski - Qlinaria

wedzenie ser przetwory sałatki

  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
1117 odpowiedzi w tym temacie

#1101 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5339 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 06 maj 2019 - 10:16

@Muski, nie wbijak w srodek a bardziej w poprzeg miesa , jak wbijesz w jabka to napewno nie  bedzie dobrze .

Ja wogole odeszlam od pieczenia mies w wysokich temp ..wydaje mi sie ze na korzysc bo sa zdecydowanie lepsze . 

Zamieszcze przepis na wlowine tylko musze zrobic fotki przy okzji bo nie mam pieczona od stanu zamrozenia .



#1102 paszeko

paszeko

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 487 postów
  • Miejscowośćruda slaska

Napisano 06 maj 2019 - 13:23

@Muski, nie wbijak w srodek a bardziej w poprzeg miesa , jak wbijesz w jabka to napewno nie  bedzie dobrze .
Ja wogole odeszlam od pieczenia mies w wysokich temp ..wydaje mi sie ze na korzysc bo sa zdecydowanie lepsze . 
Zamieszcze przepis na wlowine tylko musze zrobic fotki przy okzji bo nie mam pieczona od stanu zamrozenia .
[/quote


pieczesz w rekawie?czy co jakis czas otwierasz piekarnik i polewasz miesko?

Użytkownik paszeko edytował ten post 06 maj 2019 - 13:23


#1103 Muski

Muski

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 6505 postów

Napisano 06 maj 2019 - 13:28

pieczesz w rekawie?czy co jakis czas otwierasz piekarnik i polewasz miesko?

Nie- w brytwannie z pokrywą - pierwszy raz otwieram po ok 1,5 g przekrecam mięso zamykam i dopiekam od 10 do 15 min - wyjmuję brytwankę - i zostawiam pod przykryciem na ok 10 min - czasem  już otwartą   :D


Użytkownik Muski edytował ten post 06 maj 2019 - 13:29


#1104 Muski

Muski

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 6505 postów

Napisano 06 maj 2019 - 16:50

Niezwykły podarek od Agi (obecni a Zakopanem mieli okazję ją poznać)  :thumbsup:  :D

Załączony plik  IMG_20190504_200725.jpg   82,9 KB   2 Ilość pobrań

AGA- DZIĘKI 



#1105 Woytas

Woytas

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 898 postów
  • MiejscowośćSzczecin

Napisano 06 maj 2019 - 17:42

Ale torcik  :clap:

Fajne wędliny z SV, jak Ci smakują?. Moim zdaniem lepsze niż tradycyjnie parzone.



#1106 Muski

Muski

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 6505 postów

Napisano 07 maj 2019 - 06:40

Moim zdaniem lepsze niż tradycyjnie parzone
Łatwiej jest uzyskać soczystość - ale trzeba też zwracać uwagę ,że do SV trochę inna dawka soli - wszystko pozostaje - w metodzie tradycyjnej część soli "wróci" do wody  ;) 

#1107 Muski

Muski

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 6505 postów

Napisano 14 maj 2019 - 16:06

Kociołeczek 

Załączony plik  IMG_20190501_150359.jpg   122,11 KB   3 Ilość pobrań

Załączony plik  IMG_20190501_150341.jpg   117,44 KB   4 Ilość pobrań

Załączony plik  IMG_20190501_152618.jpg   79,67 KB   4 Ilość pobrań

Załączony plik  IMG_20190501_152632.jpg   82,04 KB   4 Ilość pobrań

Załączony plik  IMG_20190501_153154.jpg   87,94 KB   4 Ilość pobrań

i jeszcze przepis :)

 

Załączony plik  IMG_20190514_170741.jpg   78,2 KB   4 Ilość pobrań

 

 


Użytkownik Muski edytował ten post 14 maj 2019 - 16:13


#1108 Maciekzbrzegu

Maciekzbrzegu

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2617 postów
  • MiejscowośćBrzeg

Napisano 14 maj 2019 - 17:43

Kociołeczek 

 

 

To jak wygląda kociołek jak ten to osesek  :) maluszek  :laugh: taki kociołeczek  :D 



#1109 Muski

Muski

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 6505 postów

Napisano 16 maj 2019 - 15:06

ten to osesek
:thumbsup:  To podam konkretny wkład  :D z przepisem do powtórki ;)  

 

1 kg mięsa mielonego z łopatki wieprzowej lub z szynki wieprzowej

1 kg mięsa mielonego wołowego

0k 20 dkg słoniny ( najlepiej wędzonej ale niekoniecznie)

4-8 ząbków czosnku przeciśniętego przez praskę lub drobno posiekanego

2 cebula spora – drobno posiekana

4 marchewki – obrane, starte na tarce o grubych oczkach

1 cukinia tak do 30 cm - startej na tarce o grubych oczkach bez pestek naturalnie

1-2 szt czerwona papryka – pokrojonej w drobną kostkę

1-2 szt zielonej papryki – pokrojonej w drobną kostkę

2 puszki fasoli czerwonej – odsączonej z zalewy

2 puszki kukurydzy – odsączonej z zalewy

2 puszki pomidorów krojonych ( mogę być świeże ok 1 kg)

400- 600 g przecieru pomidorowego

ok 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady

przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka w proszku, ostra papryka

 

Wytapiamy w kociołku słoninę

dodajemy cebulę – do zeszklenia

dodajemy czosnek przemieszamy krótko

dodajemy mięso – mieszamy od czasu do czasu – do chwili gdy całe zmieni kolor.

Następnie marchewki

po ok godzinie nawet 2 dodajemy pozostałe składniki ( bez cukini) i mieszamy

na ok 10 min przed podaniem dodajemy cukinie – mieszamy – sprawdzamy do smaku ew coś korygujemy pod własne upodobania – smacznego.

( po cichu dodaje szklankę czerwonego wina razem z marchewkami niekoniecznie – ale chyba troche podkręca smak )

cały proces u mnie trwa ok 3-3,5 h przy kociołkowaniu na kociołu otwartym – zwykle podgrzew „rosołowy”

musi tez troche odparowac .

 

Dobre dodatki na talerz :

ryż ,ziemniaki,

marynowana lub kiszona papryka / ogórki

każda pasta z awocado



#1110 jac007

jac007

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1198 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 16 maj 2019 - 19:45

 Będzie trzeba wypróbować przepis.



#1111 Woytas

Woytas

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 898 postów
  • MiejscowośćSzczecin

Napisano 16 maj 2019 - 21:54

Super danie, dzięki za przepis.



#1112 Muski

Muski

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 6505 postów

Napisano 17 maj 2019 - 15:56

Kilka rybek mnie dopadło - to pozwoliłem im trochę sie poopalać  ;)  :facepalm:

Załączony plik  IMG_20190517_061141.jpg   92,91 KB   5 Ilość pobrań

Załączony plik  IMG_20190517_061157.jpg   93,4 KB   5 Ilość pobrań

Załączony plik  IMG_20190517_061224.jpg   98,45 KB   4 Ilość pobrań



#1113 miro

miro

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 13817 postów

Napisano 17 maj 2019 - 16:33

Poproszę jedną 👍😎

#1114 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 10672 postów

Napisano 17 maj 2019 - 17:30

A czemu ja nic o tym nie wiem. :hmm:



#1115 Muski

Muski

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 6505 postów

Napisano 17 maj 2019 - 18:08

A czemu ja nic o tym nie wiem.
:( Nie ta dostawa - makrelek tylko 7  - 2 sumiki, 2 bolenie i garść sielawy - jak to podzielę na 2 córki i nas to zostaną mam ogony :facepalm: . Makrela niestety mrożona - mrożonej to pewnie nie chcesz  :( 

#1116 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 10672 postów

Napisano 17 maj 2019 - 18:24

:thumbsup: .Mrożona niet. :D



#1117 Muski

Muski

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 6505 postów

Napisano wczoraj, 13:04

Troche bezmięsnego - Falafele , bakłażan , bataty.....

Załączony plik  IMG_20190518_162412.jpg   94,35 KB   2 Ilość pobrań

Załączony plik  IMG_20190518_162408.jpg   99,41 KB   2 Ilość pobrań

Załączony plik  IMG_20190518_160921.jpg   73,66 KB   2 Ilość pobrań

Załączony plik  IMG_20190518_162419.jpg   93,99 KB   2 Ilość pobrań

Załączony plik  IMG_20190518_160906.jpg   73,12 KB   2 Ilość pobrań

Załączony plik  IMG_20190518_172313.jpg   89,64 KB   2 Ilość pobrań

Załączone pliki


Użytkownik Muski edytował ten post wczoraj, 13:07


Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#1118 ziezielony

ziezielony

    Weteran

  • **VIP**
  • 2207 postów

Napisano wczoraj, 16:07

:) wszystko jak zazwyczaj... ;)
Foto "5" szczególnie mnie się podoba... ;) :D





Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: wedzenie, ser, przetwory, sałatki

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

1 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych


    gruby7074