Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Muski - Qlinaria

wedzenie ser przetwory sałatki

  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
1142 odpowiedzi w tym temacie

#1121 @halusia@

@halusia@

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 6405 postów
  • MiejscowośćInowrocław

Napisano 20 maj 2019 - 15:50

o jejku, jak tu smacznie

 

Bardzo, z ogromną przyjemnością odwiedza się Waldzia kącik  :)  :clap:



#1122 Muski

Muski

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 6684 postów

Napisano 02 cze 2019 - 14:25

Co by uhonorować  II laur Marszałkowski Brata Ziezielonego :thumbsup: (taki 2 gwiazdkowy generał)- postanowiłem zrobić "ziezieloną nalewkę"

 i tak etap pierwszy :

Załączony plik  IMG_20190529_133502.jpg   80,9 KB   6 Ilość pobrań

Załączony plik  IMG_20190602_142107.jpg   57,6 KB   6 Ilość pobrań

Jutro dostanę zapewne   drugi tajemny składnik to może bardziej zzielenieje  :D  :facepalm:


[Dodano: 02 cze 2019 - 15:25]

Na razie schowam do czarnego wora - obawiam sie zmiany koloru 

 


Użytkownik Muski edytował ten post 02 cze 2019 - 14:04


#1123 Efffa

Efffa

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 227 postów
  • MiejscowośćPiła

Napisano 02 cze 2019 - 15:11

czekam na więcej :D



#1124 Muski

Muski

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 6684 postów

Napisano 03 cze 2019 - 07:01

czekam na więcej
Temat trochę mnie przerósł  - w zasadzie mógłbym taką zieleń zostawić - ale nie byłaby zieziezelona  :facepalm:  dzisiaj kolega który zajmuje sie żywnościa liofilizowaną  - zrobi mi troche produktu ze: świeże liście herbaty ( dzisiaj przyleciały :facepalm: ) , młodego jęczmienia i  szpinaku -  bardzo jestem ciekaw efektu . Tylko czasu mało "qruca bomba "

#1125 Woytas

Woytas

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 947 postów
  • MiejscowośćSzczecin

Napisano 03 cze 2019 - 10:36

Super ciasto i falafele.

Pięknie uwędzone rybki.  :clap:  Muszę się spytać (bez cienia złośliwości). Jak smakowały bolenie?. Boleń to chyba najmniej smaczna ryba słodkowodna, trudno ją pod względem smaku z jakąś porównać i do tego jedna z najbardziej ościstych. 



#1126 Alinka

Alinka

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 597 postów
  • MiejscowośćZakrzew

Napisano 03 cze 2019 - 10:45

Jutro dostanę zapewne   drugi tajemny składnik to może bardziej zzielenieje 

 

Waldziu, a może spirulina by się dobrze zachowała w nalewce?

Próbowałeś kiedykolwiek ją wykorzystać?



#1127 Muski

Muski

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 6684 postów

Napisano 03 cze 2019 - 11:26

Boleń to chyba najmniej smaczna ryba słodkowodna, trudno ją pod względem smaku z jakąś porównać i do tego jedna z najbardziej ościstych. 
Dokładnie tak - ale duży  ponad 2 kg wędzony  - jest smaczny delikatny - no i siedzisz i pracowicie wybierasz tą fure ości - zostaje sama pyszna sieczka ( sałatkowa) albo na kanapki ,albo jako pasta
[Dodano: 03 cze 2019 - 12:26]

Próbowałeś kiedykolwiek ją wykorzystać?
Nie ale jadę dzisiaj po odbiór tych liofili -  bedzie sie działo  :D  

#1128 Muski

Muski

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 6684 postów

Napisano 03 cze 2019 - 19:38

Szok i niedowierzanie - co dzisiaj robi biochemia  :cry:

Zielone liście oddają cały chlorofil  :rolleyes:  do CNA :angel: - mam nareszcie to co chciałem - tylko kwestia trwałości  :blush: tego jeszcze nie wiem

Załączony plik  IMG_20190603_202316.jpg   40,01 KB   5 Ilość pobrań

Załączony plik  IMG_20190603_202324.jpg   40,37 KB   5 Ilość pobrań

Załączony plik  IMG_20190603_203118.jpg   52,75 KB   5 Ilość pobrań

Piękna głęboka zieleń  :frantics:  :w00t:


Użytkownik Muski edytował ten post 03 cze 2019 - 19:42


#1129 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5398 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 04 cze 2019 - 13:07

piekna ! ja kiedys mietowa nalewke chcialam zrobic , niestety po jakims czasie kolor padl :hmm:



#1130 Muski

Muski

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 6684 postów

Napisano 04 cze 2019 - 15:35

niestety po jakims czasie kolor padl
Tego się obawiam na razie w ciemnicy - mam tylko kilka butelek tak ciemnych - może wystaczy :D 

#1131 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5398 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 04 cze 2019 - 16:28

Ja teraz wiekszosc nalewek robie w ciemnych butelkach a dopiero jak mam robic poczestunek to przelewam do karafki , a ze zadko pijane wiec czekaja w tych ciemnych :)



#1132 Muski

Muski

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 6684 postów

Napisano 05 cze 2019 - 14:28

robie w ciemnych butelkach
Mam kilka ciemnych po łyskaczach  ;) i winnych - kwestia czy brązowe czy zielone - az by sie chciało do zielonego butelki zielone   :facepalm:

#1133 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5398 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 05 cze 2019 - 15:03

Moj TZ niestety wiekszosc whiski ma w jasnych , ja przywoze sobie piwo w takich jak dawna oranzada i w takich mam ..zawsze krzyk ze kupuje piwo dla butelek..tylko ze ja kupie no max 10 szt a z tego wypije moze ze 4  :) taka to ja mocno alkoholawa jestem :D


Użytkownik chudziak edytował ten post 05 cze 2019 - 22:33


#1134 Muski

Muski

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 6684 postów

Napisano 15 cze 2019 - 10:05

Przy wytwarzaniu ;) nalewek zawsze kierowałem sie smakiem i aromatem

Przy kolorze ZieZielonym - nie ma lekko - kolejne procesy filtracji  ;)

po przelaniu przez sitko  :facepalm:

Załączony plik  IMG_20190615_092302.jpg   74,48 KB   2 Ilość pobrań

Załączony plik  IMG_20190615_091907.jpg   60,42 KB   2 Ilość pobrań

 Niestety liofilizowane i zmielone liście oddały nie tylko kolor , wszak to dalej liście tylko zmielone :cry:

po 2 krotnym filtrowaniu przez poszczególne filtry dalej coś tam jest.

Osad na filtrach do złudzenia przypomina zmiksowane  kiwi 

a te ciemne kropki to już kompletnie nie wiem jak powstały  :facepalm:

I teraz smak  :thumbsup:  i kolor 

Z koloru jestem :frantics:  :w00t:  jak to młodzież mówi mega  :facepalm:

Ze smaku  :rolleyes:



#1135 Muski

Muski

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 6684 postów

Napisano 18 cze 2019 - 17:53

Na razie wizualnie  :D

Załączony plik  IMG_20190618_184625.jpg   54,62 KB   3 Ilość pobrań

man nadzieję ,że co dzień będzie dojrzalsza :facepalm:



#1136 EAnna

EAnna

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 8882 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 18 cze 2019 - 17:55

Q-cze, piękny, zielony kolor uzyskałeś  :clap:



#1137 karolszymczak

karolszymczak

    Uzależniony od forum

  • **VIP-Organizator**
  • 6734 postów

Napisano 18 cze 2019 - 18:55

Waldku ciemna butelka to będzie dobrze!

#1138 Muski

Muski

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 6684 postów

Napisano 18 cze 2019 - 18:58

ciemna butelka to będzie dobrze!
Na razie wszystko (niewiele) jest w ciemnych i dodatkowo w płaszcze  ubrane :D 

#1139 Muski

Muski

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 6684 postów

Napisano 13 lip 2019 - 06:17

Małe co nieco

sałatka na na szybko -szpinak, ser feta ,pomidorki, malinki, jeżynki , kilka kwiatków , trochę podprażonej pinii.... zblanszowane szparagi...

 Załączony plik  IMG_20190712_191423.jpg   100,08 KB   6 Ilość pobrań

i polędwiczka wedzona 

Załączony plik  IMG_20190712_191427.jpg   112,36 KB   6 Ilość pobrań


Użytkownik Muski edytował ten post 13 lip 2019 - 06:17


#1140 Alinka

Alinka

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 597 postów
  • MiejscowośćZakrzew

Napisano 14 lip 2019 - 15:58

Małe co nieco

sałatka na na szybko -szpinak, ser feta ,pomidorki, malinki, jeżynki , kilka kwiatków , trochę podprażonej pinii.... zblanszowane szparagi...

 attachicon.gif IMG_20190712_191423.jpg

i polędwiczka wedzona 

attachicon.gif IMG_20190712_191427.jpg

 

Ależ to wszystko smakowite :yes:

zastanawiam się jednak skąd teraz w sprzedaży jeżyny :)

w sensie to chyba importowane, albo z jakichś tunelów

Moje na pewno będą dopiero w sierpniu,

a może jest jakaś wczesna odmiana







Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: wedzenie, ser, przetwory, sałatki

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych