Muski Opublikowano 13 Marca 2022 Autor Zgłoś Udostępnij #1426 Opublikowano 13 Marca 2022 po wczorajszej konsumpcji choriza Waldka mogę z całą stanowczością powiedzieć, że smak kiełbasy po tygodniu dojrzewania zmienił się na wielki plus i nie należy zmniejszać dawki rumu . Czas ( czytaj bakterie i enzymy) robi swoje . Niestety oryginalny paprykarz szczeciński - zakupiony specjalnie do testów nie podszedł smakowo i konsystencją Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DUCH Opublikowano 13 Marca 2022 Zgłoś Udostępnij #1427 Opublikowano 13 Marca 2022 Niestety oryginalny paprykarz szczeciński - zakupiony specjalnie do testów nie podszedł smakowo i konsystencją A jaki to był ten oryginalny ? Da Bóg dzień ,da i radę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 13 Marca 2022 Autor Zgłoś Udostępnij #1428 Opublikowano 13 Marca 2022 Grall - paprykarz szczeciński chyba, że to podróbka to wtedy zrozumiem ten kit Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DUCH Opublikowano 13 Marca 2022 Zgłoś Udostępnij #1429 Opublikowano 13 Marca 2022 (edytowane) Ja już chyba wszystkie sprawdziłem , takie mam przynajmniej wrażenie , nawet kupiłem paprykarz sprzedawany w sklepie firmowym drużyny piłkarskiej Pogoni Szczecin bo to paprykarze i żaden , ale to żaden nie był podobny w smaku. Edytowane 13 Marca 2022 przez DUCH Da Bóg dzień ,da i radę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MariuszB Opublikowano 13 Marca 2022 Zgłoś Udostępnij #1430 Opublikowano 13 Marca 2022 Nie zapominajcie że z wiekiem nasz smak się zmienia, a i smakowa pamięć jest ulotna, to co smakowało nam wybitnie 30 lat temu, dzisiaj mimo że produkcja jest ta sama odczuwamy inny smak... Moja wędzarnia i pierwsze wyroby :-) https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=6185 Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy :-) Jola i Mariusz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DUCH Opublikowano 13 Marca 2022 Zgłoś Udostępnij #1431 Opublikowano 13 Marca 2022 Nie zapominajcie że z wiekiem nasz smak się zmienia, a i smakowa pamięć jest ulotna, to co smakowało nam wybitnie 30 lat temu, dzisiaj mimo że produkcja jest ta sama odczuwamy inny smak...Jakiś czas temu poproszono mnie abym przygotował poprawiny w ogrodzie na 80 osób , z wiejskim stołem i grochówką z kuchni polowej i kaszą z gulaszem z dziczyzny. A że jestem maniakiem grochówki przyłożyłem się do niej solidnie , wyszła na maxa dobra. I po podaniu już porcji z tego wojskowego kotła ,podchodzi do mnie starszy pan , po 70-ce i pyta czy to ja gotowałem i mówi że dziękuje mi bardzo za ten smak bo kiedy ją jadł czuł się jak jako młody chłopak był w wojsku i jadł ostatni raz taką na poligonie . Większej pochwały mi nie trzeba było ..ta że z tą pamięcią smakową rożnie bywa Da Bóg dzień ,da i radę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 13 Marca 2022 Zgłoś Udostępnij #1432 Opublikowano 13 Marca 2022 Większej pochwały mi nie trzeba było ..ta że z tą pamięcią smakową rożnie bywa To prawda Ja już chyba wszystkie sprawdziłem , takie mam przynajmniej wrażenie , nawet kupiłem paprykarz sprzedawany w sklepie firmowym drużyny piłkarskiej Pogoni Szczecin bo to paprykarze :laugh: i żaden , ale to żaden nie był podobny w smaku. Czy któryś z tych przez Ciebie sprawdzonych możesz polecić ? Grall - paprykarz szczeciński chyba, że to podróbka to wtedy zrozumiem ten kit Nie skomentuję . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 13 Marca 2022 Autor Zgłoś Udostępnij #1433 Opublikowano 13 Marca 2022 Nie skomentuję Bo spróbowałeś Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MariuszB Opublikowano 13 Marca 2022 Zgłoś Udostępnij #1434 Opublikowano 13 Marca 2022 Nie zapominajcie że z wiekiem nasz smak się zmienia, a i smakowa pamięć jest ulotna, to co smakowało nam wybitnie 30 lat temu, dzisiaj mimo że produkcja jest ta sama odczuwamy inny smak...Jakiś czas temu poproszono mnie abym przygotował poprawiny w ogrodzie na 80 osób , z wiejskim stołem i grochówką z kuchni polowej i kaszą z gulaszem z dziczyzny. A że jestem maniakiem grochówki przyłożyłem się do niej solidnie , wyszła na maxa dobra. I po podaniu już porcji z tego wojskowego kotła ,podchodzi do mnie starszy pan , po 70-ce i pyta czy to ja gotowałem i mówi że dziękuje mi bardzo za ten smak bo kiedy ją jadł czuł się jak jako młody chłopak był w wojsku i jadł ostatni raz taką na poligonie . Większej pochwały mi nie trzeba było ..ta że z tą pamięcią smakową rożnie bywa Współczuję temu starszemu Panu, a zwłaszcza faktu że przez 50 lat nie jadł dobrej grochówki, dopiero Ty mu ją ugotowałeś Tajemnica dobrej grochówki tkwi również w gotowaniu jej w kuchni opalanej drewnem, a właściwie to pewnie w wojskowej kuchni polowej, to dodaje tego smaczku, odymienia, itp.... ..... a amatorów prawdziwej i bardzo dobrej wojskowej grochówki zapraszam co roku na piknik lotniczy w Świdwinie i na zlot Pojazdów militarnych w Bornem Sulinowie, tam spróbujecie nie tylko wojskowej grochówki w wykonaniu wojskowych kucharzy ale również słynnej puszkowanej słoniny z pajdą swojskiego chleba i kiszonym ogórkiem, czasami można kupić oryginalne wojskowe puszki mięsne, (słynne małpy) a także puszki z salcesonem, pasztetem, kaszanką oraz puszkowaną słoninę, czyli to co my spożywaliśmy na poligonach, jak i spożywa obecne wojsko.... w sprzedaży są również oryginalne wojskowe suchary SU-1 I SU-2, pamięta ktoś jeszcze ich smak? Moja wędzarnia i pierwsze wyroby :-) https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=6185 Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy :-) Jola i Mariusz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DUCH Opublikowano 13 Marca 2022 Zgłoś Udostępnij #1435 Opublikowano 13 Marca 2022 Nie zapominajcie że z wiekiem nasz smak się zmienia, a i smakowa pamięć jest ulotna, to co smakowało nam wybitnie 30 lat temu, dzisiaj mimo że produkcja jest ta sama odczuwamy inny smak...Jakiś czas temu poproszono mnie abym przygotował poprawiny w ogrodzie na 80 osób , z wiejskim stołem i grochówką z kuchni polowej i kaszą z gulaszem z dziczyzny. A że jestem maniakiem grochówki przyłożyłem się do niej solidnie , wyszła na maxa dobra. I po podaniu już porcji z tego wojskowego kotła ,podchodzi do mnie starszy pan , po 70-ce i pyta czy to ja gotowałem i mówi że dziękuje mi bardzo za ten smak bo kiedy ją jadł czuł się jak jako młody chłopak był w wojsku i jadł ostatni raz taką na poligonie . Większej pochwały mi nie trzeba było ..ta że z tą pamięcią smakową rożnie bywa Współczuję temu starszemu Panu, a zwłaszcza faktu że przez 50 lat nie jadł dobrej grochówki, dopiero Ty mu ją ugotowałeś Tajemnica dobrej grochówki tkwi również w gotowaniu jej w kuchni opalanej drewnem, a właściwie to pewnie w wojskowej kuchni polowej, to dodaje tego smaczku, odymienia, itp.... ..... a amatorów prawdziwej i bardzo dobrej wojskowej grochówki zapraszam co roku na piknik lotniczy w Świdwinie i na zlot Pojazdów militarnych w Bornem Sulinowie, tam spróbujecie nie tylko wojskowej grochówki w wykonaniu wojskowych kucharzy ale również słynnej puszkowanej słoniny z pajdą swojskiego chleba i kiszonym ogórkiem, czasami można kupić oryginalne wojskowe puszki mięsne, (słynne małpy) a także puszki z salcesonem, pasztetem, kaszanką oraz puszkowaną słoninę, czyli to co my spożywaliśmy na poligonach, jak i spożywa obecne wojsko.... w sprzedaży są również oryginalne wojskowe suchary SU-1 I SU-2, pamięta ktoś jeszcze ich smak? o i dziękuje za zaproszenie Te wakacje właśnie planuję jako powrót do przeszłości a że służyłem w Złocieńcu/ Budowo w pułku artylerii to i blisko na zlot . Większej pochwały mi nie trzeba było ..ta że z tą pamięcią smakową rożnie bywa To prawda Ja już chyba wszystkie sprawdziłem takie mam przynajmniej wrażenie , nawet kupiłem paprykarz sprzedawany w sklepie firmowym drużyny piłkarskiej Pogoni Szczecin bo to paprykarze i żaden , ale to żaden nie był podobny w smaku. Czy któryś z tych przez Ciebie sprawdzonych możesz polecić Nie polecam żadnej . Jeszcze został mi do posmakowania paprykarz z Wolina , ale to dopiero latem . Dla heheszków informuję że pracowałem w latach 80 w PPDiUR Odra w Świnoujsciu gdzie ów paprykarz była produkowany .i jam go wśród wielu czynił Da Bóg dzień ,da i radę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 13 Marca 2022 Zgłoś Udostępnij #1436 Opublikowano 13 Marca 2022 w sprzedaży są również oryginalne wojskowe suchary SU-1 I SU-2, pamięta ktoś jeszcze ich smak? Zaliczam się do tych, którzy pamiętają. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wirus Opublikowano 13 Marca 2022 Zgłoś Udostępnij #1437 Opublikowano 13 Marca 2022 Zaliczam się do tych, którzy pamiętają. Ja pamiętam jeszcze te wcześniejsze . Pozdrawiam Wirus. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysio59 Opublikowano 13 Marca 2022 Zgłoś Udostępnij #1438 Opublikowano 13 Marca 2022 Ja również 78/81. Ja już nic nie muszę.Piwo posiada wartości odżywcze,podczas gdy żywność nie ma żadnych wartości piwnych Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MariuszB Opublikowano 13 Marca 2022 Zgłoś Udostępnij #1439 Opublikowano 13 Marca 2022 (edytowane) Zaliczam się do tych, którzy pamiętają. Ja pamiętam jeszcze te wcześniejsze . Te wcześniejsze to właśnie SU-1, tyle że wtedy miały tylko nazwę "suchary" nie pamiętam czy w paczce były dwie czy trzy sztuki, a może cztery sztuki? ale za to pamiętam ich opakowanie z woskowanego papieru Edytowane 13 Marca 2022 przez MariuszB Moja wędzarnia i pierwsze wyroby :-) https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=6185 Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy :-) Jola i Mariusz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 14 Marca 2022 Zgłoś Udostępnij #1440 Opublikowano 14 Marca 2022 nie bylam w wojsku ale suchary pamietam z konca lat 80 tych . A paprykarz kiedys szwagierka mi przywiozla to nie dal sie zjesc , nigdy nie jadlam w czasach PRL . Moj a'la mi smakowal tylko mniej ryzu dalam https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wirus Opublikowano 14 Marca 2022 Zgłoś Udostępnij #1441 Opublikowano 14 Marca 2022 Te wcześniejsze to właśnie SU-1, tyle że wtedy miały tylko nazwę "suchary" Pewnie nie za bardzo się znam szczególnie , że kiedyś kończyłem WSOSK i za młodych lat byłem szefem służby żywnościowej. Pozdrawiam Wirus. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 15 Kwietnia 2022 Autor Zgłoś Udostępnij #1442 Opublikowano 15 Kwietnia 2022 (edytowane) Pasztety " pierzaste"Kogut, kaczka, gęś , wyszło mniej więcej po 1.5-1,8 kg mięs każdego rodzaju, wątróbka drobiowa 1,5 kg smażona , cebula zrumieniona i tradycyjnie farsz podzielony na pół . Jedna część tzw. czysta a druga plus 7% żurawiny +2 g/kg farszu chili . Dodane do gotowania drobiu 3 goździki .Przyprawy: tymianek, pieprz kolorowy 4g/kg zmielony razem z kwiatem muszkatołowym 1,2g/kg , sól 14,5 g /kg farszu, jajka 1szt /1,5 kg farszu , Bułka tarta 5% , papryka ostra 2g/kg , pieprz białostocki 2g/kg, rosół do pożądanej konsystencji - tutaj ok 0,8 l 160 st C- 50 min 4D ( termoobieg) Edytowane 16 Kwietnia 2022 przez Muski Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ReniaS Opublikowano 15 Kwietnia 2022 Zgłoś Udostępnij #1443 Opublikowano 15 Kwietnia 2022 (edytowane) Mniam Tylko i wyłącznie "pierzaste"?Czy jest w składzie jakieś podgardle/ boczek? Edytowane 15 Kwietnia 2022 przez ReniaS Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 15 Kwietnia 2022 Autor Zgłoś Udostępnij #1444 Opublikowano 15 Kwietnia 2022 podgardle/ boczek Boczki z kaczki (cała), podgardle z kuraka (cały) Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 16 Kwietnia 2022 Zgłoś Udostępnij #1445 Opublikowano 16 Kwietnia 2022 To pasztecik na bogato U mnie cienki -tylko kurczaczek i podgardle ,ale mówią ,ze smaczny... beata Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 16 Kwietnia 2022 Autor Zgłoś Udostępnij #1446 Opublikowano 16 Kwietnia 2022 U mnie cienki -tylko kurczaczek i podgardle ,ale mówią ,ze smaczny... Jak by nie patrzeć - smaczny=najważniejsze . Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zofintal Opublikowano 17 Kwietnia 2022 Zgłoś Udostępnij #1447 Opublikowano 17 Kwietnia 2022 Lubię taki pasztecik,wygląda obiecująco... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 17 Kwietnia 2022 Autor Zgłoś Udostępnij #1448 Opublikowano 17 Kwietnia 2022 Lubię taki pasztecik Zapraszam Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zofintal Opublikowano 17 Kwietnia 2022 Zgłoś Udostępnij #1449 Opublikowano 17 Kwietnia 2022 Żebym dzielił nas przysłowiowy rzut kamieniem, na pewno zawitałbym. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 18 Kwietnia 2022 Zgłoś Udostępnij #1450 Opublikowano 18 Kwietnia 2022 Pasztety " pierzaste"Kogut, kaczka, gęś , wyszło mniej więcej po 1.5-1,8 kg mięs każdego rodzaju, wątróbka drobiowa 1,5 kg smażona , cebula zrumieniona i tradycyjnie farsz podzielony na pół . Jedna część tzw. czysta a druga plus 7% żurawiny +2 g/kg farszu chili . IMG_20220415_121322.jpgDodane do gotowania drobiu 3 goździki .Przyprawy: tymianek, pieprz kolorowy 4g/kg zmielony razem z kwiatem muszkatołowym 1,2g/kg , sól 14,5 g /kg farszu, jajka 1szt /1,5 kg farszu , Bułka tarta 5% , papryka ostra 2g/kg , pieprz białostocki 2g/kg, rosół do pożądanej konsystencji - tutaj ok 0,8 l 160 st C- 50 min 4D ( termoobieg)Jadłabym w ciemno.Smak pasztetów Twoich Waldku znam...Są bardziej czujne od moich a bukiet przypraw który dorzucasz, bardzo miodpowiada. Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi