Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Muski - Qlinaria

wedzenie ser przetwory sałatki

  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
1230 odpowiedzi w tym temacie

#1181 Muski

Muski

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 7177 postów

Napisano 04 paź 2019 - 18:21

Nie  :D  jest bezsmakowy :D



#1182 EAnna

EAnna

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 9411 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 04 paź 2019 - 19:17

jest bezsmakowy

czyli ododorniony  :devil:  :facepalm:  



#1183 Woytas

Woytas

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1026 postów
  • MiejscowośćSzczecin

Napisano 04 paź 2019 - 19:27

Piękne żeberka, mniam.  :clap:



#1184 sobol

sobol

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 297 postów
  • MiejscowośćGdynia/Jarrow

Napisano 04 paź 2019 - 20:07

3/4 litra wina to 0.75l. Daje to jedną butelkę 0.7l i 50ml z drugiej. Zakładam że pozostałe 650ml z drugiej butelki trzeba wypić podczas przygotowywania? :D :D



#1185 Muski

Muski

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 7177 postów

Napisano 04 paź 2019 - 20:19

Zakładam

:thumbsup:  :clap:  :clap:  :clap: wlałem pół butelki 1,5 l :facepalm:


Użytkownik Muski edytował ten post 04 paź 2019 - 20:25


#1186 Efffa

Efffa

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 503 postów
  • MiejscowośćPiła

Napisano 04 paź 2019 - 22:13

Smacznie to wszystko wygląda, jadłoby się :)

Wysłane z mojego POT-LX1 przy użyciu Tapatalka

#1187 Muski

Muski

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 7177 postów

Napisano 06 paź 2019 - 11:57

Zupa rakowa Muskiego  ;)

 

Ugotować ok 2 litrów - dobrego bulionu warzywnego /marchew,pietruszka, seler, seler naciowy,por/ - nie solimy.

Mrożone raki – rozmrozić wcześniej w lodówce.

Zagotować ok 4 l wody z dodatkiem końcówek koperku lub cała gałąź kopru , dodać wyszorowaną przekrojoną cytrynę – troche ją wycisnąć do wody. Jeszcze nie solimy,

Na wrzącą wodę wrzucać stopniowo raki – gotować 5 minut.

Załączony plik  IMG_20191005_105216.jpg   93,27 KB   5 Ilość pobrań

Do pomarańczowego. Odlać .

Załączony plik  IMG_20191005_105829.jpg   89,57 KB   5 Ilość pobrań

Przestudzone raki obrać – obieram same szyjki zwane też odwłokami.

Oddzielam szczypce – w całości.

Mięsko obrane z usuniętym jelitem, odkładam do dodania na talerz.

Szczypce i skorupki z szyjek – przekręcam na maszynce sitko 8 mm

korpusy wrzucam do małego garnczka troche ugniatam zalewam do przykrycia wodą i pod przykryciem gotuję rosołowo ok godziny.

W tym czasie robię masło rakowe – skręcone na maszynce pozostałe elementy w szczególności szczypce wrzucam na patelnie na rozgrzane masło klarowane ( sporo masła) podsmażam do pięknego pomarańczowego koloru- dodaję wtedy ok 0,5 l białego wytrawnego wina i dalej chwilę podsmażam od czasu do czasu mieszając. Odcedzam na sitku pozwalając swobodnie spłynąć. Wlewam do czystego odcedzonego bulionu.

Z sitka wrzucam ponownie na patelnię i zalewam wywarem z korpusów – wszystko mieszam by z masła rakowego wyciągnąć resztę smaku i koloru- odcedzam i wlewam do bulionu.

Warzywa bez pora i selera naciowego blenduję i wrzucam do już zupy.

Dodaję koncentrat pomidorowy, trochę pieprzu, sole do smaku, troche gałki muszkatołowej,

Sporo tych czynności – najdłuższe obieranie raków – ale efekt wart pracy.

Kilka raków ugotowanych do dekoracji na talerze zostawiam. i dodatkowo podsmażam

Załączony plik  IMG_20191005_160854.jpg   86,87 KB   4 Ilość pobrań

Na talerz 2-3 raki troche mieska rakowego koperek dla dekoracji.

Załączony plik  IMG_20191005_161215.jpg   48,82 KB   4 Ilość pobrań

Załączony plik  IMG_20191005_161600.jpg   38,89 KB   4 Ilość pobrań


Użytkownik Muski edytował ten post 06 paź 2019 - 14:57


#1188 EAnna

EAnna

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 9411 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 06 paź 2019 - 12:11

Muski Zupa rakowa

:clap:

Waldku, powaliło mnie  :facepalm: 

Twoje Kobiety to maja szczęście w życiu  :thumbsup:  

A gdzie kupujesz mrożone raki; może wiesz, skąd pochodzą?

Znam je tylko z opowiadań mamy, która w dzieciństwie łowiła je z braćmi w strumieniu niedaleko domu.



#1189 Muski

Muski

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 7177 postów

Napisano 06 paź 2019 - 13:54

Raki kupione w Makro - kraj pochodzenia Hiszpania

ok roku temu były też polskie żywe.

Kręciłem za młodych lat maszynką te szczypce - dłubałem te ogonki :facepalm:

i w ostatniej chwili przypomniało mi się ,że też tarłem gałkę  ;)

A łapało się je po  mniej więcej 5-10 kg

 



#1190 Muski

Muski

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 7177 postów

Napisano 07 paź 2019 - 15:22

Polędwice z dzikiego i kawałek szyneczki ;)

poleży w marynacie  i do vacum

Załączony plik  IMG_20191004_174252.jpg   105,61 KB   6 Ilość pobrań



#1191 chudziak

chudziak

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 5207 postów

Napisano 07 paź 2019 - 22:12

Polędwice z dzikiego i kawałek szyneczki ;) poleży w marynacie i do vacum

 

:tongue:  A jakie czasy i temperatury zastosujesz??



#1192 Muski

Muski

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 7177 postów

Napisano 08 paź 2019 - 05:11

A jakie czasy i temperatury zastosujesz??
58 st 2-2,5 godz.

#1193 Muski

Muski

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 7177 postów

Napisano 08 paź 2019 - 09:19

Tak to wyszło po 2,5 godzinach w 58 st i krótkim obsmazeniu na patelni.

Dla mnie osobiście 2 godz. ale nie jestem sam.

Załączony plik  IMG_20191005_163910.jpg   86,15 KB   5 Ilość pobrań

purre z bobu zielonego mrożonego 

Załączony plik  IMG_20191005_164358.jpg   69,4 KB   5 Ilość pobrań

Grzybki grillowane :)

Załączony plik  IMG_20191005_162853.jpg   130,55 KB   5 Ilość pobrań

buraczki pieczone

Załączony plik  IMG_20191005_163907.jpg   98,69 KB   5 Ilość pobrań

Załączony plik  IMG_20191005_164358.jpg   69,4 KB   5 Ilość pobrań

Załączony plik  IMG_20191005_164446.jpg   55,41 KB   4 Ilość pobrań

Załączony plik  IMG_20191005_164834.jpg   63,84 KB   4 Ilość pobrań

Załączony plik  IMG_20191005_155826.jpg   67,34 KB   4 Ilość pobrań

Załączony plik  IMG_20191005_164953.jpg   81,19 KB   4 Ilość pobrań

 


Użytkownik Muski edytował ten post 08 paź 2019 - 09:25


#1194 Twonk

Twonk

    Stały bywalec

  • **VIP**
  • 356 postów
  • MiejscowośćPolska Południowa

Napisano 08 paź 2019 - 09:45

No i zgłodniałem.... sam wygląd jest głodotwórczy, wielkie brawa  :clap:


Użytkownik Twonk edytował ten post 08 paź 2019 - 09:45


#1195 EAnna

EAnna

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 9411 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 08 paź 2019 - 17:55

Tak to wyszło po 2,5 godzinach w 58 st i krótkim obsmazeniu na patelni.

Chciałabym u Ciebie się stołować  :tongue:  :clap:  



#1196 Małgoś

Małgoś

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 5692 postów

Napisano 09 paź 2019 - 10:27

Muski..litości...  takie pyszności znowu wklejasz. :cool: .Wielkie brawa za estetykę! :clap: :clap: :clap:



#1197 Muski

Muski

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 7177 postów

Napisano 11 paź 2019 - 16:53

Troche rybki :

Troć bałtycka marynowana

Załączony plik  IMG_20191006_084420.jpg   81,85 KB   3 Ilość pobrań

 

Węgorz z zamrażarki  ;)  wprawdzie nie smakuje jak ciepły - ale z mojej wędzarynki  :D

Załączony plik  IMG_20191006_084813.jpg   98,35 KB   3 Ilość pobrań



#1198 EAnna

EAnna

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 9411 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 11 paź 2019 - 20:09

Węgorz z zamrażarki    wprawdzie nie smakuje jak ciepły - ale z mojej wędzarynki 

Kiedyś pasteryzowałam kawałki świeżo wędzonego węgorza w oliwie.

Sposób był polecony przez kolegę, który całe życie "w rybach" pracował.

W mojej ocenie o wiele lepsza metoda przechowania tej ryby niż mrożenie.


Użytkownik EAnna edytował ten post 11 paź 2019 - 20:38


#1199 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 11456 postów

Napisano 12 paź 2019 - 07:42

W mojej ocenie o wiele lepsza metoda przechowania tej ryby niż mrożenie.

 

Pod jakim względem lepsza.? 



#1200 EAnna

EAnna

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 9411 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 12 paź 2019 - 09:25

Pod jakim względem lepsza.? 

Konsystencji, smakowym i aromatycznym.

Porównywałam z kawałkami mrożonymi, niemniej było to w czasach, gdy nie dysponowałam pakowarką próżniową. 

Węgorze pochodziły z Jeziora Goczałkowickiego, były to więc dzikie węgorze.

Zawsze można spróbować obu sposobów i porównać. 







Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: wedzenie, ser, przetwory, sałatki

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych