Skocz do zawartości

Muski - Qlinaria


Muski

Rekomendowane odpowiedzi

No myślę jak nic Waldemar Muski się pochorował. :D

 

Nie ma czasu na zabawę ;).

 

W ramach treningu , skręcić to skręcić ale co zrobić?

 

 

Pytasz się co zrobić . No jak co dobre wrażenie.

 

 

Wrażenie e..... ;) , trening się przyda dojdzie jeszcze kilka kilo jedynki z dzika i koziołka, będziemy na biegu myśleć :D. Chudo to wygląda :facepalm:.

 

 

niech się inni wykażą

 

:thumbsup:

 

 

 

Edytowane przez Grzewlod
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Muski Grzewlod a co Wy spania po nocy nie macie  :D . Faktem młodsi to jakoś radę dajecie. :D  :D  :D Powodzenia.  :thumbsup: Ukłaniam. Idę  :yawn:

Edytowane przez Maciekzbrzegu
Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Muski Grzewlod a co Wy spania po nocy nie macie

Jakie spanie szkoda życia i tak jest krótkie :D., pozdrawiamy na nocne sznurówki zapraszamy.

"sznurówki"

Masz nosa :thumbsup: , sznurówki gotowe nawet jedną mocniejszą zrobiliśmy "gumisiowa"

post-84535-0-41475800-1660120982_thumb.jpg

Edytowane przez Grzewlod
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

No ładne " sznurowki" jak to Renia określą, a resztę już zjadleś? , ciekawy skład WP, koziołek, sarenka, daniel, dzik  :facepalm: . Następnym razem chyba będzie z cukinii :D

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Urodzaj cukinii -i powstała salatka

post-70549-0-92716400-1660336465_thumb.jpg

Cukinia, ogórek  papryka, cebulą, seler naciowy marchew.

Marchew obrana, wszystkie pozostałe warzywa umyte /cukinia młoda usunięte pestki/ zszatkowane na grubych plasterkach, przesypane solą /2%/ warzyw.

U mnie było

cukinia czysta/bez pestek nie obierana/ - 2,4 kg

ogórki - 2 kg

papryka oczyszczona - 1,8 kg

cebula- 1,4 kg

marchew 1,7 kg

seler naciowy 2 spore 

 

Przemieszane z solą /przesypuję warstwami/ postało  tak ok 2,5 h - zlałem sok - sporo puściły.

Marynata do tej ilości 1l octu i 1 kg cukru

ocet /cukier 1:0,75 kg Dałem 1;1 i chyba troche za słodka /Małgo natomiast odpowiada/

czosnek 2/3 ząbki/1kg warzyw pokrojony ząbek w poprzek z łupiną 

kolendra 0,5% do ilości cukru lub octu

gorczyca 1.4% do ilości cukru lub octu

listek laurowy i ziele angielskie po - 5 szt /litr octu

Zagotowana ok 5 min , rozpuszczony cukier 

Wyjmuję czosnek i listki , gorącą zalewą zalewam warzywa /po zlaniu soku/

Dość dokładnie mieszam /ma początku łopatką /gorące/ a za chwilę ręcznie.

Zostawiam na 5-8 h czasami przemieszam i ucisnę by marynata wszędzie dotarła.

Ułożyć ciasno w słoikach dolać marynaty / zawsze zostaje/

pasteryzacja 80 st - 10 min i gotowe

Wyszło 13 słoików różnych tak od 0,7- 0,5 l 

Edytowane przez Muski

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Skorygowałem przepis o ilość cukru zmniejszyłem - ten wprawdzie odpowiada Małgo  ale odrobinę za słodka  :D

 

Edytowane przez Muski

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Pasztet pieczony powinien być smaczny nawet bez mięsa:-)
:thumbsup: I masz rację , u nas znikł  :D  ;)  

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Męskie co nieco do Okowity Twonka 

post-70549-0-04688100-1665858581_thumb.jpg

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Jaka jest w smaku ?
Sprawdzę czy mam jeszcze :facepalm:  

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

dziwnie wabliwe...
No tak Prawdziwy koneser nie pyta nawet o ryżankę   ;) tylko od razu o kiełbasę węgierską -słonina pokrojona w kosteczkę otoczona drobno zmieloną wołowinką I , podfermentowana i podsuszona , odpoczywająca w vacum pół roku........zniknęła równie szybko jak ryżanka w stylu orientalnym :D  
[Dodano: 19 paź 2022 - 21:33]

Ok , na sugestię SiBa  ;)  :D

Załączam plik ze ściągawką  bakterii wraz ze źródłem pochodzenia  :thumbsup:

Bakterie podstawowe.pdf

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

 

Gdzie znajdę przepis na śledziki wg Małgo ?

Życzysz i masz 

  • 200 g filetów śledzi (3-4 sztuki), w oleju lub ze słonej zalewy

  • 8-10 suszonych śliwek nie wędzonych

  • 1/3 szklanki orzechów włoskich

  • 1 cebulka szalotka (lub 1/4 zwykłej)

  • 2 łyżeczki listków tymianku (lub 1/3 łyżeczki suszonego)

  • około 70 ml oleju lnianego tłoczonego na zimno ( aromatyzuję tymiankiem i skórką mandarynki)

  •  1/3 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu

  • 1 łyżka octu jabłkowego

  • Śledzie w oleju wyjąć z zalewy i pokroić na około 2 cm kawałki. Śledzie ze słonej zalewy opłukać pod bieżącą zimną wodą, włożyć do miski, zalać zimną wodą i odstawić na godzinę. Zmienić wodę i pomoczyć jeszcze przez pół godziny. Osuszyć i pokroić.

  • Cebulkę obrać i posiekać w kosteczkę. Śliwki pokroić w kostkę lub na paseczki. Orzechy zrumienić na suchej patelni, posiekać.

  • Wszystkie składniki włożyć do miski, dodać tymianek, sól (tylko w przypadku śledzi w oleju), świeżo zmielony pieprz, zalać olejem lnianym  opcjonalnie dodać łyżke octu jabłkowego i wymieszać. Układać w słoiczku przeplatając śledzie dodatkami. Zamknąć i wstawić do lodówki na kilka godzin. Można skrapiać sokiem z cytryny.

Mam zamiar zrobić ten przepis pytanie jak użyje podwójnej ilości śledzi to resztę z przepisu dodaje podwójnie, nie będzie za dużo?

Edytowane przez misiu36100
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

nie będzie za dużo?
Nie nie będzie , ale zawsze możesz dać kilka mniej śliwek i orzechów  0,5 szklanki zamiast 2/3 (przy podwójnej porcji.  

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

To nie będzie ten przepis
:thumbsup:  

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Skończyły się filety z indyka....
post-70549-0-65315900-1667161244_thumb.jpg
post-70549-0-47633900-1667161257_thumb.jpg
Prośba córek to więcej niż rozkaz :D  :D  :D

Edytowane przez Muski

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.