Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Muski - Qlinaria

wedzenie ser przetwory sałatki

  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
1246 odpowiedzi w tym temacie

#1221 andrzej k

andrzej k

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 12853 postów
  • MiejscowośćPobiedziska

Napisano 25 paź 2019 - 19:33

, ale nauki w ŁAZACH na kursach BAARDZO pomagają

 

Waldku ... nawet przez myśl mi nie przeszło że może być inaczej . 

 

 Tak na zdjęciu  widać ,  że dziczka się trochę boisz .  :)   Pracujesz trochę na odległość  .... wiem , wiem ..  trochę tremy jest  . :facepalm:

 

:thumbsup: :clap: :clap:  

 

Pozdrawiam



#1222 EAnna

EAnna

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 9737 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 25 paź 2019 - 20:06

Są dziczki i dziczki

Ogromna sztuka  :thumbsup: 

A jak oceniasz mięso?

Czy była mocno otłuszczona? 



#1223 chudziak

chudziak

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 5297 postów

Napisano 25 paź 2019 - 20:08

Gdybyś mieszkał bliżej :rolleyes:



#1224 Muski

Muski

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 7303 postów

Napisano 25 paź 2019 - 20:24

Gdybyś mieszkał bliżej
No niestety  :facepalm: 
[Dodano: 25 paź 2019 - 21:24]

A jak oceniasz mięso? Czy była mocno otłuszczona?
Słonina biała delikatna od 2-3 cm, Sadła niezbyt dużo - sam byłam zaskoczony, Mięso ładnie pachnie , żebra delikatne cienkie , kolor prawie identyczny jak sztuki 60 kg .  

#1225 EAnna

EAnna

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 9737 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 25 paź 2019 - 21:17

Słonina biała delikatna od 2-3 cm,

Tę grubszą koniecznie uwędź na zimno. Sprawdza się później  zarówno do chleba jak i dodatek do różnych potraw.

Polecam zarówno klasycznie soloną jak i w przyprawach.



#1226 Muski

Muski

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 7303 postów

Napisano 25 paź 2019 - 21:26

koniecznie uwędź na zimno
Dzieki - to dobry pomysł

#1227 EAnna

EAnna

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 9737 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 25 paź 2019 - 21:33

Dzieki - to dobry pomysł

Możesz słoninę wrzucić do soli w obfitości  nawet na (zimowy) kwartał. W wolnym czasie płaty słoniny wypłucz z soli, ew. odmocz z nadmiaru, posyp przyprawami i wędź do uzyskania lekko złotego koloru. W czasie wędzenia możesz oddawać się innym przyjemnościom: winko, warka strong + dobra książka.

(dzisiaj jestem w nastroju, bo uwędziłam kabanosy z dzika :D )



#1228 Muski

Muski

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 7303 postów

Napisano 27 paź 2019 - 07:23

Na życzenie Przyjaciółki pasztet z dzika z żurawiną - pikantny :D

Załączony plik  IMG_20191026_181559.jpg   93,83 KB   7 Ilość pobrań

Załączony plik  IMG_20191026_193322.jpg   109,73 KB   7 Ilość pobrań

Ugotowane kości z dzika - i obrane z mięska , trochę boczki dzikiego , 15 % ćwiartek z kurczaka, 15% wątróbki z gęsi 



#1229 @halusia@

@halusia@

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 6682 postów
  • MiejscowośćInowrocław

Napisano 27 paź 2019 - 21:20

W takiej wersji " dzikiej" jeszcze nie próbowałam.
Mam cichą nadzieję że całość nie idzie do przyjaciółki.;)

Użytkownik @halusia@ edytował ten post 27 paź 2019 - 21:21


#1230 Muski

Muski

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 7303 postów

Napisano 27 paź 2019 - 21:33

Mam cichą nadzieję że całość nie idzie do przyjaciółki.
Oczywiście :thumbsup:  ,spróbujesz - moje są troche inne od Twoich :D . Nie całość nie - ale  :D już się kilka rozeszło - toteż szybko pakowałem :D  :thumbsup: 

#1231 @halusia@

@halusia@

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 6682 postów
  • MiejscowośćInowrocław

Napisano 29 paź 2019 - 19:16

Oczywiście ,spróbujesz - moje są troche inne od Twoich

 

To tym bardziej mam ochotę spróbować  :)



#1232 Muski

Muski

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 7303 postów

Napisano 23 lis 2019 - 10:41

Wszystkie kiełbasy podobne ale boczuś troche inny ;)

Załączony plik  boczek.jpg   93,78 KB   5 Ilość pobrań

mięciutki po pierwszym wędzeniu :D



#1233 EAnna

EAnna

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 9737 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 23 lis 2019 - 21:46

boczuś troche inny

"od białego tatki i od czarnej matki"... :frantics:  



#1234 ReniaS

ReniaS

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 90 postów
  • MiejscowośćJanikowo

Napisano 25 lis 2019 - 16:14

Wszystkie kiełbasy podobne ale boczuś troche inny ;)

attachicon.gif boczek.jpg

mięciutki po pierwszym wędzeniu :D

:thumbsup:  :)



#1235 Muski

Muski

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 7303 postów

Napisano 15 gru 2019 - 22:19

Taka troche świąteczna karkówka 

zmodernizowany przepis starego wpisu prasy kobiecej

 

 

Karkówka z piwem imbirowym
2 -3kg karkówki
2 łyżki oleju roślinnego
1 duża cebula, obrana i pokrojona w ćwiartki
4 rozgniecione ząbki czosnku
2 łyżki rozgniecionego imbiru
3 laski cynamonu
1 łyżka pieprzu czarnego
1 łyżka ziaren kolendry
1 łyżka nasion kopru włoskiego
½ łyżeczki kminu rzymskiego
2 liście laurowe
2 butelki piwa imbirowego (350 ml każda)
1-2 szklanki bulionu drobiowego
2 łyżki melasy
sól

Karkówka
Podgrzej piekarnik do temperatury 180°C. Dopraw mięso solą. W dużym garnku, na dużym ogniu podgrzej olej roślinny, podsmażaj mięso z każdej strony (ok. 7 – 10 min.) Odłóż mięso na bok. Dodaj cebulę, czosnek oraz imbir, podsmażaj na średnim ogniu, aż zarumienią się. Dodaj wszystkie przyprawy i podsmażaj, aż kuchnia wypełni się zapachem. Odparuj garnek piwem imbirowym i bulionem drobiowym.
Dodaj melasę, doprowadź do wrzenia. Dodaj mięso, przykryj i wstaw do piekarnika. Piecz, aż mięso zmięknie (ok. 2 ½ h.) W połowie procesu przewróć karkówkę na drugą stronę. Kiedy mięso zmięknie, wyjmij je z garnka. Pozbądź się warstwy tłuszczu, pokrój mięso w kawałki grubości 3 centymetrów i odłóż je. Przecedź sos do dużego garnka. Odparuj 2/3 na dużym ogniu, aż sos zgęstnieje. Przed podaniem zanurz mięso w sosie.


Użytkownik Muski edytował ten post 16 gru 2019 - 19:48


#1236 ReniaS

ReniaS

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 90 postów
  • MiejscowośćJanikowo

Napisano 16 gru 2019 - 19:45

Taka troche świąteczna karkówka 

zmodernizowany przepis starego wpisu prasy kobiecej

Karkówka z piwem imbirowym

:thumbsup: Waldku,  muszę wypróbować.... :) 



#1237 Muski

Muski

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 7303 postów

Napisano 16 gru 2019 - 19:48

muszę wypróbować....
Warta wypróbowania - jest jeszcze karkówka wg Maxella - też warta grzechu :thumbsup: 

#1238 ReniaS

ReniaS

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 90 postów
  • MiejscowośćJanikowo

Napisano 02 sty 2020 - 18:16

 

muszę wypróbować....
Warta wypróbowania ..

Waldku,

no i wypróbowałam  :frantics:

Podałam moim gościom w Święta  :)  :thumbsup: .

Karkówka wyszła przepyszna :yes:  :yes: ,

pokryta złocistą glazurą,mięciutka, a jednocześnie nietradycyjna - aromatyczna - orientalna,

godna polecenia :thumbsup:



#1239 Muski

Muski

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 7303 postów

Napisano 02 sty 2020 - 18:44

godna polecenia
:thumbsup:  :clap:  Dziękuje za zaufanie - tak to inny smak ,ale wart polecenia :thumbsup: 

#1240 bar

bar

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 8 postów
  • Miejscowośćwarszawa

Napisano 05 sty 2020 - 11:25

Gdzie znajdę przepis na śledziki wg Małgo ?

 

 

No i moje ulubione śledziki wg Małgo

cebulka, orzechy włoskie podsmażone, śliwka suszona, tymianek, olej rzepakowy z zimnego tłoczenia/olej ryżowy , ocet jabłkowy - mandarynkowo rozmarynowy - oczywiście śledz :D

Subiektywnie (Małgo) - świetne :D  ;)

attachicon.gif IMG_20171221_200841.jpg







Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: wedzenie, ser, przetwory, sałatki

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych