Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Muski - Qlinaria

wedzenie ser przetwory sałatki

  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
1256 odpowiedzi w tym temacie

#1241 Muski

Muski

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 7498 postów

Napisano 05 sty 2020 - 11:55

Gdzie znajdę przepis na śledziki wg Małgo ?

Życzysz i masz 

  • 200 g filetów śledzi (3-4 sztuki), w oleju lub ze słonej zalewy

  • 8-10 suszonych śliwek nie wędzonych

  • 1/3 szklanki orzechów włoskich

  • 1 cebulka szalotka (lub 1/4 zwykłej)

  • 2 łyżeczki listków tymianku (lub 1/3 łyżeczki suszonego)

  • około 70 ml oleju lnianego tłoczonego na zimno ( aromatyzuję tymiankiem i skórką mandarynki)

  •  1/3 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu

  • 1 łyżka octu jabłkowego

  • Śledzie w oleju wyjąć z zalewy i pokroić na około 2 cm kawałki. Śledzie ze słonej zalewy opłukać pod bieżącą zimną wodą, włożyć do miski, zalać zimną wodą i odstawić na godzinę. Zmienić wodę i pomoczyć jeszcze przez pół godziny. Osuszyć i pokroić.

  • Cebulkę obrać i posiekać w kosteczkę. Śliwki pokroić w kostkę lub na paseczki. Orzechy zrumienić na suchej patelni, posiekać.

  • Wszystkie składniki włożyć do miski, dodać tymianek, sól (tylko w przypadku śledzi w oleju), świeżo zmielony pieprz, zalać olejem lnianym  opcjonalnie dodać łyżke octu jabłkowego i wymieszać. Układać w słoiczku przeplatając śledzie dodatkami. Zamknąć i wstawić do lodówki na kilka godzin. Można skrapiać sokiem z cytryny.


Użytkownik Muski edytował ten post 05 sty 2020 - 15:32


#1242 bar

bar

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 8 postów
  • Miejscowośćwarszawa

Napisano 05 sty 2020 - 18:43

Pięknie dziękuję :)



#1243 ReniaS

ReniaS

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 183 postów
  • MiejscowośćJanikowo

Napisano 05 sty 2020 - 19:04

G

śledziki wg Małgo 

 - świetne :D  ;)

:thumbsup: I takie są  :yes: 

Jak zrobiłam na Święta to musiałam zaraz powtórzyć na Sylwestra  :D  :D



#1244 @halusia@

@halusia@

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 6793 postów
  • MiejscowośćInowrocław

Napisano 05 sty 2020 - 20:38

bar, dnia 05 Sty 2020 - 11:25, napisał: G śledziki wg Małgo - świetne I takie są Jak zrobiłam na Święta to musiałam zaraz powtórzyć na Sylwestra

 

Dlaczego ja jeszcze nie wypróbowałam tego przepisu?  :rolleyes:

Ale nic straconego, śledzie z zalewy zostały mi jeszcze ze Świąt  :)  :)



#1245 Muski

Muski

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 7498 postów

Napisano 05 sty 2020 - 20:40

Ale nic straconego
:thumbsup:  :clap: 

#1246 Muski

Muski

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 7498 postów

Napisano 20 sty 2020 - 12:18

25 stycznia. Hotel Parasol nad Zegrzem. Godz. 16.00 Walne Zgromadzenie Czlonkow. Pozniej kolacja. Koszt pokoju 2os. 160 zl.

#1247 Paweł1984

Paweł1984

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 28 postów
  • MiejscowośćWarszawa

Napisano 20 sty 2020 - 14:10

witam, a cos wiecej o tym zgromadzeniu mozna wiedziec ?

 

to kilka kroków obok mego miejsca pracy, a na koniec tygodnia mam wizyte spóźnionego mikołaja, który targa dla mnie na palecie Booxa Smoker 300  :D

 

może wśród zgromadzonych ktoś pracuje na takim sprzęcie i udzieliłby kilu rad początkującemu ?

 

zapraszam na kawkę, herbatkę, mogę nawet upiec jakieś ciasto  :)

 

magnacka.pl



#1248 Muski

Muski

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 7498 postów

Napisano 02 mar 2020 - 18:57

Konserwa słoikowa.
Daniel-ok 3,5 kg
Karkówka - 4,6 kg
Uda indycze - 2,6 kg
Peklosól - 14 g/kg (24godz)
pieprz 3,5 g/kg
cebula suszona 4,5 g/kg
czosnek 2,5 g/kg
gałka muszkatołowa - 0,3 g/kg
Pakowane do słoików 435 ml - po 385 g
 
Tandylizacja 60/45/30
 
Załączony plik  IMG_20200301_134632.jpg   114,05 KB   4 Ilość pobrań
Załączony plik  IMG_20200301_194330.jpg   55,14 KB   4 Ilość pobrań
 
do gara Lidlowskiego wchodzi 24 słoiczki ;) 


#1249 ReniaS

ReniaS

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 183 postów
  • MiejscowośćJanikowo

Napisano 02 mar 2020 - 19:52

:thumbsup: Bardzo apetycznie wygląda, samo mięsko, ale mi Waldku narobiłeś smaka.... :D

Można zamówić jeden słoiczek .....na kolację  :D  :D


Użytkownik ReniaS edytował ten post 02 mar 2020 - 19:53


#1250 Muski

Muski

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 7498 postów

Napisano 02 mar 2020 - 20:44

Można zamówić jeden słoiczek .....na kolację

Zapraszam - wino mam, nalewki mam sałateczki też się znajdą  :D  :thumbsup:

Załączony plik  sałatka1.jpg   59,23 KB   4 Ilość pobrań

Załączony plik  sałatka2.jpg   50,6 KB   4 Ilość pobrań

Załączony plik  sałatka 3.jpg   63,17 KB   4 Ilość pobrań



#1251 ReniaS

ReniaS

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 183 postów
  • MiejscowośćJanikowo

Napisano 02 mar 2020 - 20:59

:clap:  :clap:  :clap:

Oj.... na te sałatki :D  :D

Ta kolorowa zwłaszcza....z winogronem???? :), proszę o przepis

.....a łyżki jakby moje.... :facepalm:


Użytkownik ReniaS edytował ten post 02 mar 2020 - 21:01


#1252 Muski

Muski

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 7498 postów

Napisano 28 mar 2020 - 16:56

Kabanosików troche ukręciłem - nadziewarka Mesla M16 - idealny pomocnik - lejek od Jumbo  :thumbsup:  :clap:

Załączony plik  IMG_20200326_114614.jpg   93,89 KB   7 Ilość pobrań

troche jelita zostało

Załączony plik  IMG_20200326_115304.jpg   52,98 KB   7 Ilość pobrań

tego sie chyba nie da zasolić ?  nigdy nie próbowałem....

 

 



#1253 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 11712 postów

Napisano 28 mar 2020 - 17:40

Zasalaj,zasalaj.Trzymaj w mocnym roztworze soli.Możesz to złozyć żeby weszły do pudełka.



#1254 ReniaS

ReniaS

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 183 postów
  • MiejscowośćJanikowo

Napisano 28 mar 2020 - 18:46

Kabanosików troche ukręciłem 

I pięknie, Święta się zbliżają  :)  :thumbsup:



#1255 Maniek96

Maniek96

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 609 postów
  • MiejscowośćGniezno

Napisano 28 mar 2020 - 19:30


tego sie chyba nie da zasolić ?  nigdy nie próbowałem....

Waldziu ja zasypuję solą wkładam do lodówki  a jak już odda część  wody to pakuję do worka próżniowego dodaje świeżej soli  i odsysam trzymam oczywiście w lodówce , to jest mój sposób  i nie było żadnego  problemu :) swoją droga piękne kabanosiki, a jak się do mnie uśmiechają :D  :clap: 


[Dodano: 28 mar 2020 - 19:30]

ja jutro wędzę a kiełbasy za tydzień poczynię ;)



#1256 ziezielony

ziezielony

    Weteran

  • **VIP**
  • 2403 postów

Napisano 30 mar 2020 - 18:56

:) Muski, klasyka te kabanosy...
Też mam.....już :D :D :D

Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#1257 BazylWidzew

BazylWidzew

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2642 postów
  • MiejscowośćMazury

Napisano 31 mar 2020 - 10:20

troche jelita zostało IMG_20200326_115304.jpg tego sie chyba nie da zasolić ? nigdy nie próbowałem....

 

Jak mi jelita namoczone zostają to je wieszam do wyschnięcia i suche zasypuje solą







Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: wedzenie, ser, przetwory, sałatki

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych


    Google (1)