Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Muski - Qlinaria

wedzenie ser przetwory sałatki

  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
1313 odpowiedzi w tym temacie

#1301 Pontiak

Pontiak
  • Użytkownicy
  • 295 postów

Napisano 05 lis 2020 - 16:28

Brawo brawo

Wysłane z mojego BLA-L29 przy użyciu Tapatalka

#1302 Muski

Muski
  • **VIP**
  • 8545 postów

Napisano 22 gru 2020 - 22:42

Troche zmodyfikowane śledziki wg Małgo - naprawdę warto

  • 200 g filetów śledzi (3-4 sztuki), w oleju lub ze słonej zalewy

  • 8-10 suszonych śliwek nie wędzonych

  • 1/3 szklanki orzechów włoskich

  • 1 cebulka szalotka (lub 1/4 zwykłej) - podsmażona 

  • 2 łyżeczki listków tymianku (lub 1/3 łyżeczki suszonego)

  • około 70 ml oleju lnianego tłoczonego na zimno ( aromatyzuję tymiankiem i skórką mandarynki)

  •  1/3 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu

  • 1 łyżka octu jabłkowego

  • sok z połowy cytryny

  • Śledzie w oleju wyjąć z zalewy i pokroić na około 2 cm kawałki. Śledzie ze słonej zalewy opłukać pod bieżącą zimną wodą, włożyć do miski, zalać zimną wodą i odstawić na godzinę. Zmienić wodę i pomoczyć jeszcze przez pół godziny. Osuszyć i pokroić.

  • Cebulkę obrać i posiekać w kosteczkę. Śliwki pokroić w kostkę lub na paseczki. Orzechy zrumienić na suchej patelni, posiekać.

  • Wszystkie składniki włożyć do miski, dodać tymianek, sól (tylko w przypadku śledzi w oleju), świeżo zmielony pieprz, zalać olejem lnianym  opcjonalnie dodać łyżke octu jabłkowego i wymieszać. Układać w słoiczku przeplatając śledzie dodatkami. Zamknąć i wstawić do lodówki na kilka godzin.

  • minimum 4 - ale to już wystarczy 

 

 



#1303 ReniaS

ReniaS
  • Użytkownicy
  • 496 postów

Napisano 23 gru 2020 - 10:46

/naprawdę warto/ - zgadza się Waldku  :thumbsup:

 - kiedyś wypróbowałam i umieściłam w tegorocznym menu świątecznym  :)


Użytkownik ReniaS edytował ten post 23 gru 2020 - 11:08


#1304 Muski

Muski
  • **VIP**
  • 8545 postów

Napisano 30 gru 2020 - 18:24

Trochę drobiazgów ???? Nauka z tego Forum i dyskusji złotowych, nie wspominając o genialnych kursach w Łazach u Andrzeja ????

Załączone pliki



#1305 Muski

Muski
  • **VIP**
  • 8545 postów

Napisano 30 sty 2021 - 19:46

Golonka SV 24h 78st i 10min turbogrill marynowana 24h w piwie z czubryca czerwona

Załączony plik  IMG_20210130_110226.jpg   43,17 KB   9 Ilość pobrań

Do woreczka listek,ziele,pieprz, marchewka,seler, pietruszka

Załączone pliki


Użytkownik Muski edytował ten post 30 sty 2021 - 19:57


#1306 KarKan

KarKan
  • Użytkownicy
  • 1804 postów

Napisano 31 sty 2021 - 09:52

Golonka SV 24h 78st i 10min turbogrill marynowana 24h w piwie z czubryca czerwona

attachicon.gif IMG_20210130_110226.jpg

Do woreczka listek,ziele,pieprz, marchewka,seler, pietruszka

 

Co to za kulki w garnku?



#1307 Muski

Muski
  • **VIP**
  • 8545 postów

Napisano 31 sty 2021 - 10:36

Co to za kulki w garnku?
To taka "pokrywka" do SV - zapobiega parowaniu  ( znacznie je zmniejsza) ;)

#1308 JaGra

JaGra
  • Użytkownicy
  • 3452 postów

Napisano 31 sty 2021 - 11:00

Piłeczki do pingla-pongla :D



#1309 jac007

jac007
  • Użytkownicy
  • 1500 postów

Napisano 31 sty 2021 - 12:57

Co to za kulki w garnku?

 

Kluski śląskie do golonki :D



#1310 andrzej k

andrzej k
  • ***SUPER VIP***
  • 13653 postów

Napisano 31 sty 2021 - 20:45

Kluski śląskie do golonki :D

 

 

:frantics: :frantics: :)    Pozdrawiam 

 

U mnie podstawą do golonki to kiszona gotowana kapusta plus chrzan . :tongue:



#1311 Muski

Muski
  • **VIP**
  • 8545 postów

Napisano 31 sty 2021 - 21:39

kiszona gotowana kapusta plus chrzan
 Chrzan i musztarda sie nie zmieściły w kadrze nawet piwo tak zza roga  :thumbsup: kapusta  sie załapała :D

#1312 wróbel75

wróbel75
  • Użytkownicy
  • 2999 postów

Napisano 31 sty 2021 - 21:49

nawet piwo tak zza roga

A nie myślałeś aby użyć mniej rzucający się lakier do paznokci? :D

Goloneczka jak ta lala :thumbsup: :clap:



#1313 Muski

Muski
  • **VIP**
  • 8545 postów

Napisano 31 sty 2021 - 23:00

Myślałem nad tym lakierem ale ten mi pasował do torebki i butów;)



Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#1314 wróbel75

wróbel75
  • Użytkownicy
  • 2999 postów

Napisano 31 sty 2021 - 23:08

Muszę spróbować :laugh:







Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: wedzenie, ser, przetwory, sałatki

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych