


Wysłane z mojego BLA-L29 przy użyciu Tapatalka
Napisano 05 lis 2020 - 16:28
Napisano 22 gru 2020 - 22:42
Troche zmodyfikowane śledziki wg Małgo - naprawdę warto
200 g filetów śledzi (3-4 sztuki), w oleju lub ze słonej zalewy
8-10 suszonych śliwek nie wędzonych
1/3 szklanki orzechów włoskich
1 cebulka szalotka (lub 1/4 zwykłej) - podsmażona
2 łyżeczki listków tymianku (lub 1/3 łyżeczki suszonego)
około 70 ml oleju lnianego tłoczonego na zimno ( aromatyzuję tymiankiem i skórką mandarynki)
1/3 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
1 łyżka octu jabłkowego
sok z połowy cytryny
Śledzie w oleju wyjąć z zalewy i pokroić na około 2 cm kawałki. Śledzie ze słonej zalewy opłukać pod bieżącą zimną wodą, włożyć do miski, zalać zimną wodą i odstawić na godzinę. Zmienić wodę i pomoczyć jeszcze przez pół godziny. Osuszyć i pokroić.
Cebulkę obrać i posiekać w kosteczkę. Śliwki pokroić w kostkę lub na paseczki. Orzechy zrumienić na suchej patelni, posiekać.
Wszystkie składniki włożyć do miski, dodać tymianek, sól (tylko w przypadku śledzi w oleju), świeżo zmielony pieprz, zalać olejem lnianym opcjonalnie dodać łyżke octu jabłkowego i wymieszać. Układać w słoiczku przeplatając śledzie dodatkami. Zamknąć i wstawić do lodówki na kilka godzin.
minimum 4 - ale to już wystarczy
Napisano 23 gru 2020 - 10:46
/naprawdę warto/ - zgadza się Waldku
- kiedyś wypróbowałam i umieściłam w tegorocznym menu świątecznym
Użytkownik ReniaS edytował ten post 23 gru 2020 - 11:08
Napisano 30 gru 2020 - 18:24
Napisano 30 sty 2021 - 19:46
Golonka SV 24h 78st i 10min turbogrill marynowana 24h w piwie z czubryca czerwona
IMG_20210130_110226.jpg 43,17 KB
9 Ilość pobrań
Do woreczka listek,ziele,pieprz, marchewka,seler, pietruszka
Użytkownik Muski edytował ten post 30 sty 2021 - 19:57
Napisano 31 sty 2021 - 09:52
Golonka SV 24h 78st i 10min turbogrill marynowana 24h w piwie z czubryca czerwona
IMG_20210130_110226.jpg
Do woreczka listek,ziele,pieprz, marchewka,seler, pietruszka
Co to za kulki w garnku?
Napisano 31 sty 2021 - 10:36
Co to za kulki w garnku?To taka "pokrywka" do SV - zapobiega parowaniu ( znacznie je zmniejsza)
Napisano 31 sty 2021 - 11:00
Piłeczki do pingla-pongla
Napisano 31 sty 2021 - 12:57
Co to za kulki w garnku?
Kluski śląskie do golonki
Napisano 31 sty 2021 - 20:45
Kluski śląskie do golonki![]()
Pozdrawiam
U mnie podstawą do golonki to kiszona gotowana kapusta plus chrzan .
Napisano 31 sty 2021 - 21:39
kiszona gotowana kapusta plus chrzanChrzan i musztarda sie nie zmieściły w kadrze nawet piwo tak zza roga
Napisano 31 sty 2021 - 21:49
nawet piwo tak zza roga
A nie myślałeś aby użyć mniej rzucający się lakier do paznokci?
Goloneczka jak ta lala
Napisano 31 sty 2021 - 23:00
Myślałem nad tym lakierem ale ten mi pasował do torebki i butów;)
Napisano 31 sty 2021 - 23:08
Muszę spróbować
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych