Skocz do zawartości

Muski - Qlinaria


Muski

Rekomendowane odpowiedzi

 

 

To musiała być jakaś ważna, spora impreza
167 osób. Dzięki kursom w Łazach :yes:  :yes:  :yes:  i temu FORUM :yes:  :yes:  :yes:  - wędliny były hitem nr 1.Wędliny wykonane bez grama przypraw . Dojrzewki natomiast miały być  włoskie bo w naszym kraju niemożliwe , że takie można zrobić :facepalm: . / To były opinie przekazane nam przez przyjaciela - organizatora/ Znanego nam  Mario /właściciel  lokomotywy BBQ/ . Wystarczy trzymać się precyzyjnie reguł i to wszystko . 

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  - wędliny były hitem nr 1

 

 

 Dojrzewki....  włoskie bo w naszym kraju niemożliwe , że takie można zrobić :facepalm: . / To były opinie przekazane nam przez przyjaciela - organizatora/ 

 

Nic dodać, nic ująć -BRAWO  :D  :thumbsup:

Edytowane przez ReniaS
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Wędliny wykonane bez grama przypraw

Jak to rozumieć? 

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Jak to rozumieć? 
Wędzonki peklowane tylko peklosolą , bez dodatków typu ziele angielskie, pieprz czy listek laurowy . Kiełbasy oczywiście z przyprawami :D  

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

167 osób. Dzięki kursom w Łazach :yes: :yes: :yes: i temu FORUM :yes: :yes: :yes: - wędliny były hitem nr 1.Wędliny wykonane bez grama przypraw . Dojrzewki natomiast miały być włoskie bo w naszym kraju niemożliwe , że takie można zrobić :facepalm: . / To były opinie przekazane nam przez przyjaciela - organizatora/ Znanego nam Mario /właściciel lokomotywy BBQ/ . Wystarczy trzymać się precyzyjnie reguł i to wszystko .

 

Powyższa ocena mobilizuje do dalszego rozwoju w poszukiwaniu nowych innych smaków :thumbsup: .

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

W stylu wiejskiej biesiady ;)

post-70549-0-73201800-1687248322_thumb.jpg

post-70549-0-56450100-1687248258_thumb.jpg

post-70549-0-56898500-1687248274_thumb.jpg

post-70549-0-06144000-1687248287_thumb.jpg

post-70549-0-87864300-1687248309_thumb.jpg 

 

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Dzisiaj raj pierogowy😁

3/4 - przepyszne pierogi z kurkami

1/4 - pierogi z białą kaszanką - hit

/farsz z kaszanką : 360 g kaszanki - 120 g pokrojonej w kosteczkę i przesmażonej cebuli ok 60 g jabłka w kosteczkę i też podsmażone z cebulą , doprawione do smaku majerankiem i pieprzem caenne/ 

Pierogi z kurkami ze skwarkami ze słoniny -delikatne.

pierogi z kaszanką ze skwarkami z podwędzonego boczku bardziej wyraziste. 

IMG_20230805_142858.jpg

IMG_20230805_142840.jpg

IMG_20230805_140259.jpg

IMG_20230805_142821.jpg

IMG_20230805_144928.jpg

IMG_20230805_144935.jpg

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

11 minut temu, chudziak napisał(a):

Ta jakaś silna ekipa bo lepicie na 5 par  - ekstra 👍

Bardzo szybko poszło , i o to chodziło. Zabawnie było z przyjaciółkami,  i pokazy różnych technik...Też miałem zadanie bojowe- przygotowanie farszu z kaszanki / nikt nie robił i wszyscy byli pod wrażeniem smaku pierogów z kaszanką/ , zrobienie skwarek z boczku i....zabezpieczenie w nalewki...🙃

  • Like 1

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

8 minut temu, Muski napisał(a):

Też miałem zadanie bojowe- przygotowanie farszu z kaszanki / nikt nie robił i wszyscy byli pod wrażeniem smaku pierogów z kaszanką/ , zrobienie skwarek z boczku i....zabezpieczenie w nalewki...🙃

No i  wszystko dobrze poszło - chyba dzięki tym nalewkom 😜

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

10 godzin temu, Muski napisał(a):

Dzisiaj raj pierogowy😁

3/4 - przepyszne pierogi z kurkami

1/4 - pierogi z białą kaszanką - hit

/farsz z kaszanką : 360 g kaszanki - 120 g pokrojonej w kosteczkę i przesmażonej cebuli ok 60 g jabłka w kosteczkę i też podsmażone z cebulą , doprawione do smaku majerankiem i pieprzem caenne/ 

Pierogi z kurkami ze skwarkami ze słoniny -delikatne.

pierogi z kaszanką ze skwarkami z podwędzonego boczku bardziej wyraziste. 

IMG_20230805_142858.jpg

IMG_20230805_142840.jpg

IMG_20230805_140259.jpg

IMG_20230805_142821.jpg

IMG_20230805_144928.jpg

IMG_20230805_144935.jpg

Co tu się działo u Ciebie Waldku. 🫢

Tyle smaków i sposobów  wykonania pierogów...aż by się chciało spróbować 😋

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 5 tygodni później...

Jest pora i obfitość śliwek może się komuś przyda :

 

  • Chutney śliwkowy

  • 500 g śliwek /najlepiej węgierek/ale nie koniecznie

  • 2 spore czerwone cebule

  • 2 - 2,5 łyżki  octu balsamico /sosu balsamico nie więcej jak jedna pełna/

  • 2-3 łyżki cukru trzcinowego / więcej balsamico= więcej cukru/

  • 1 łyżka tartego imbiru –/ ostrożnie bo dominuje / nie mniej niż łyżeczka

  • ½ łyżeczki mielonego kardamonu zielonego

  • 1  spora szczypta cynamonu

  • 4 sztuki goździków najlepiej zmielonych razem z pieprzem i kardamonem

  • czarny pieprz (do smaku)

  • chili lub pieprz cayenne (do smaku)/ nie więcej niż 1.5g/kg masy

  • sól (do smaku)

  • olej rzepakowy do smażenia cebuli 

  • Śliwki umyć, wypestkować, przekroić na ćwiartki / jeśli będą duże na 8 i w poprzek/

  • .Cebule pokroić w piórka.

  • Na patelni rozgrzać tłuszcz, podsmażyć cebulę, powinna zmięknąć i delikatnie przyzłocić / bez przesady/

  • Do brytfanki dodać podsmażoną cebulę , śliwki, imbir i goździki, piec w piekarniku 160 st ok godziny /lub smażyć na patelni przez około 45 minut, na średnim ogniu mieszając / mają tendencję przypalania na patelni/. Doprawić do smaku przyprawami i octem. Chutney powinien mieć konsystencję gęstych powideł, jeśli ma być gładki – zblendować . Nakładać do słoiczków, po całkowitym wystygnięciu przechowywać w lodówce do miesiąca , do długiego przechowania pasteryzować 85 st 30 min

  • Rada małe słoiczki najlepiej 200ml.

  • Upvote 1

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

1 godzinę temu, Maxell napisał(a):

Szukam właśnie przepisu na ten zlotowy rarytas

Nie, nie był mój, ale podałem ten bo w mojej ocenie jest też warty wykonania. 

Edytowane przez Muski

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

1 godzinę temu, Muski napisał(a):

Nie, nie by mój, ale podałem ten bo w mojej ocenie jest też warty wykonania. 

:thumbsup:

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

3 minuty temu, Todek napisał(a):

zrobić białą kaszankę

Todek - może być i czarna 😉

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Co by nie tylko robić ale i degustować 😁  starocie .Od 3miesięcy do 2 lat 😉

IMG_20231014_175210.jpg

Edytowane przez Muski
  • Like 1

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.