Muski Opublikowano 5 Czerwca 2023 Autor Zgłoś Udostępnij #1651 Opublikowano 5 Czerwca 2023 To musiała być jakaś ważna, spora impreza 167 osób. Dzięki kursom w Łazach i temu FORUM - wędliny były hitem nr 1.Wędliny wykonane bez grama przypraw . Dojrzewki natomiast miały być włoskie bo w naszym kraju niemożliwe , że takie można zrobić . / To były opinie przekazane nam przez przyjaciela - organizatora/ Znanego nam Mario /właściciel lokomotywy BBQ/ . Wystarczy trzymać się precyzyjnie reguł i to wszystko . Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ReniaS Opublikowano 5 Czerwca 2023 Zgłoś Udostępnij #1652 Opublikowano 5 Czerwca 2023 (edytowane) - wędliny były hitem nr 1 Dojrzewki.... włoskie bo w naszym kraju niemożliwe , że takie można zrobić . / To były opinie przekazane nam przez przyjaciela - organizatora/ Nic dodać, nic ująć -BRAWO Edytowane 5 Czerwca 2023 przez ReniaS Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 5 Czerwca 2023 Zgłoś Udostępnij #1653 Opublikowano 5 Czerwca 2023 Wędliny wykonane bez grama przypraw Jak to rozumieć? Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piksiak Opublikowano 5 Czerwca 2023 Zgłoś Udostępnij #1654 Opublikowano 5 Czerwca 2023 Wędliny wykonane bez grama przyprawJak to rozumieć? Bez przypraw czyli pieprzu, papryki itd. Piksiak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 5 Czerwca 2023 Autor Zgłoś Udostępnij #1655 Opublikowano 5 Czerwca 2023 Jak to rozumieć? Wędzonki peklowane tylko peklosolą , bez dodatków typu ziele angielskie, pieprz czy listek laurowy . Kiełbasy oczywiście z przyprawami Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 5 Czerwca 2023 Zgłoś Udostępnij #1656 Opublikowano 5 Czerwca 2023 167 osób. Dzięki kursom w Łazach :yes: i temu FORUM :yes: - wędliny były hitem nr 1.Wędliny wykonane bez grama przypraw . Dojrzewki natomiast miały być włoskie bo w naszym kraju niemożliwe , że takie można zrobić . / To były opinie przekazane nam przez przyjaciela - organizatora/ Znanego nam Mario /właściciel lokomotywy BBQ/ . Wystarczy trzymać się precyzyjnie reguł i to wszystko . Powyższa ocena mobilizuje do dalszego rozwoju w poszukiwaniu nowych innych smaków . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 20 Czerwca 2023 Autor Zgłoś Udostępnij #1657 Opublikowano 20 Czerwca 2023 W stylu wiejskiej biesiady Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 5 Sierpnia 2023 Autor Zgłoś Udostępnij #1658 Opublikowano 5 Sierpnia 2023 Dzisiaj raj pierogowy😁 3/4 - przepyszne pierogi z kurkami 1/4 - pierogi z białą kaszanką - hit /farsz z kaszanką : 360 g kaszanki - 120 g pokrojonej w kosteczkę i przesmażonej cebuli ok 60 g jabłka w kosteczkę i też podsmażone z cebulą , doprawione do smaku majerankiem i pieprzem caenne/ Pierogi z kurkami ze skwarkami ze słoniny -delikatne. pierogi z kaszanką ze skwarkami z podwędzonego boczku bardziej wyraziste. Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MIRKON Opublikowano 5 Sierpnia 2023 Zgłoś Udostępnij #1659 Opublikowano 5 Sierpnia 2023 Wygląda przepysznie😁 MIRKON Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 5 Sierpnia 2023 Zgłoś Udostępnij #1660 Opublikowano 5 Sierpnia 2023 1 godzinę temu, Muski napisał(a): Dzisiaj raj pierogowy😁 Na chrupko mniam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 5 Sierpnia 2023 Zgłoś Udostępnij #1661 Opublikowano 5 Sierpnia 2023 Ta jakaś silna ekipa bo lepicie na 5 par - ekstra 👍 "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 5 Sierpnia 2023 Autor Zgłoś Udostępnij #1662 Opublikowano 5 Sierpnia 2023 11 minut temu, chudziak napisał(a): Ta jakaś silna ekipa bo lepicie na 5 par - ekstra 👍 Bardzo szybko poszło , i o to chodziło. Zabawnie było z przyjaciółkami, i pokazy różnych technik...Też miałem zadanie bojowe- przygotowanie farszu z kaszanki / nikt nie robił i wszyscy byli pod wrażeniem smaku pierogów z kaszanką/ , zrobienie skwarek z boczku i....zabezpieczenie w nalewki...🙃 1 Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 5 Sierpnia 2023 Zgłoś Udostępnij #1663 Opublikowano 5 Sierpnia 2023 8 minut temu, Muski napisał(a): Też miałem zadanie bojowe- przygotowanie farszu z kaszanki / nikt nie robił i wszyscy byli pod wrażeniem smaku pierogów z kaszanką/ , zrobienie skwarek z boczku i....zabezpieczenie w nalewki...🙃 No i wszystko dobrze poszło - chyba dzięki tym nalewkom 😜 "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 6 Sierpnia 2023 Zgłoś Udostępnij #1664 Opublikowano 6 Sierpnia 2023 10 godzin temu, Muski napisał(a): Dzisiaj raj pierogowy😁 3/4 - przepyszne pierogi z kurkami 1/4 - pierogi z białą kaszanką - hit /farsz z kaszanką : 360 g kaszanki - 120 g pokrojonej w kosteczkę i przesmażonej cebuli ok 60 g jabłka w kosteczkę i też podsmażone z cebulą , doprawione do smaku majerankiem i pieprzem caenne/ Pierogi z kurkami ze skwarkami ze słoniny -delikatne. pierogi z kaszanką ze skwarkami z podwędzonego boczku bardziej wyraziste. Co tu się działo u Ciebie Waldku. 🫢 Tyle smaków i sposobów wykonania pierogów...aż by się chciało spróbować 😋 Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ReniaS Opublikowano 6 Sierpnia 2023 Zgłoś Udostępnij #1665 Opublikowano 6 Sierpnia 2023 (edytowane) 13 godzin temu, Muski napisał(a): Dzisiaj raj pierogowy Jednak przysłowie: "Gdzie kucharzy sześć....." się nie sprawdza - w tym przypadku, widać jest co jeść Edytowane 6 Sierpnia 2023 przez ReniaS Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 4 Września 2023 Autor Zgłoś Udostępnij #1666 Opublikowano 4 Września 2023 Jest pora i obfitość śliwek może się komuś przyda : Chutney śliwkowy 500 g śliwek /najlepiej węgierek/ale nie koniecznie 2 spore czerwone cebule 2 - 2,5 łyżki octu balsamico /sosu balsamico nie więcej jak jedna pełna/ 2-3 łyżki cukru trzcinowego / więcej balsamico= więcej cukru/ 1 łyżka tartego imbiru –/ ostrożnie bo dominuje / nie mniej niż łyżeczka ½ łyżeczki mielonego kardamonu zielonego 1 spora szczypta cynamonu 4 sztuki goździków najlepiej zmielonych razem z pieprzem i kardamonem czarny pieprz (do smaku) chili lub pieprz cayenne (do smaku)/ nie więcej niż 1.5g/kg masy sól (do smaku) olej rzepakowy do smażenia cebuli Śliwki umyć, wypestkować, przekroić na ćwiartki / jeśli będą duże na 8 i w poprzek/ .Cebule pokroić w piórka. Na patelni rozgrzać tłuszcz, podsmażyć cebulę, powinna zmięknąć i delikatnie przyzłocić / bez przesady/ Do brytfanki dodać podsmażoną cebulę , śliwki, imbir i goździki, piec w piekarniku 160 st ok godziny /lub smażyć na patelni przez około 45 minut, na średnim ogniu mieszając / mają tendencję przypalania na patelni/. Doprawić do smaku przyprawami i octem. Chutney powinien mieć konsystencję gęstych powideł, jeśli ma być gładki – zblendować . Nakładać do słoiczków, po całkowitym wystygnięciu przechowywać w lodówce do miesiąca , do długiego przechowania pasteryzować 85 st 30 min Rada małe słoiczki najlepiej 200ml. 1 Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 4 Września 2023 Zgłoś Udostępnij #1667 Opublikowano 4 Września 2023 Waldku, to Twój wyrób był na zlocie? Szukam właśnie przepisu na ten zlotowy rarytas. „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Romeciarz Opublikowano 4 Września 2023 Zgłoś Udostępnij #1668 Opublikowano 4 Września 2023 Nie omieszkam wykorzystać wszystkiego smacznego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 4 Września 2023 Autor Zgłoś Udostępnij #1669 Opublikowano 4 Września 2023 (edytowane) 1 godzinę temu, Maxell napisał(a): Szukam właśnie przepisu na ten zlotowy rarytas Nie, nie był mój, ale podałem ten bo w mojej ocenie jest też warty wykonania. Edytowane 4 Września 2023 przez Muski Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 4 Września 2023 Zgłoś Udostępnij #1670 Opublikowano 4 Września 2023 W dniu 5.08.2023 o 19:20, Muski napisał(a): pierogi z białą kaszanką - hit Tylko najpierw trzeba zrobić białą kaszankę. http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 4 Września 2023 Zgłoś Udostępnij #1671 Opublikowano 4 Września 2023 1 godzinę temu, Muski napisał(a): Nie, nie by mój, ale podałem ten bo w mojej ocenie jest też warty wykonania. „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 4 Września 2023 Autor Zgłoś Udostępnij #1672 Opublikowano 4 Września 2023 3 minuty temu, Todek napisał(a): zrobić białą kaszankę Todek - może być i czarna 😉 Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 4 Września 2023 Zgłoś Udostępnij #1673 Opublikowano 4 Września 2023 1 minutę temu, Muski napisał(a): Todek - może być i czarna 😉 http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 14 Października 2023 Autor Zgłoś Udostępnij #1674 Opublikowano 14 Października 2023 (edytowane) Co by nie tylko robić ale i degustować 😁 starocie .Od 3miesięcy do 2 lat 😉 Edytowane 14 Października 2023 przez Muski 1 Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 14 Października 2023 Zgłoś Udostępnij #1675 Opublikowano 14 Października 2023 10 minut temu, Muski napisał(a): Co by nie tylko robić ale i degustować 😁 starocie .Od 3miesięcy do 2 lat 😉 😋 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi