ziezielony Opublikowano 16 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 16 Listopada 2017 Dajmy spokój bo te "Ważne Goście" przez tydzień nie wyjdą Niech Beata coś zaryzykuje i opowie...po Maćku, z tym Towarzystwem to praktycznie, celnie, zamknięte zostały drogi wszelkich sugestii :clap: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 16 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 16 Listopada 2017 Beata!! Michel Moran w swoim programie przedstawia bardzo interesujące potrawy. Mój Syn często korzysta z tych przepisów, bardzo smaczne dania. Może i TY coś wybierzesz https://www.doradcasmaku.pl/przepisy/tv Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 16 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 16 Listopada 2017 kiedy ja jem kolacje to w dyplomacji jedzą obiad ponoć to zależy wyłącznie od okoliczności się zdarzają obiady o 13 i o 21 Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elmaz Opublikowano 16 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 16 Listopada 2017 @elmaz, czy ty robiłeś osobiście ten krem? Tak - parę razy.Ale to nie jest krem - bliżej temu do sernika na zimno. Bardzo dobry - ale mocno adwokatowy, więc dla koneserów tego trunku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 16 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 16 Listopada 2017 beatag - ja robię taką marynatę : ok 1 szklanki sosu sojowego ciemnego, tyle samo soku z ananasa, 2-4 łyżki miodu , czosnek , imbir, sok z cytryny ew. ocet balsamiczny . W tej marynacie można zamarynować skrzydełka i upiec albo zamarynować piersi z kurczaka ( rozcinam je na dwa cieńsze kawałki). Podsmażam cebulkę pokrojoną w piórka, którą pod koniec duszenia podlewam niezbyt dużą ilością marynaty . Zamarynowane piersi rozkładam na blaszce podlewam resztą marynaty i wkładam do piekarnika . Pieką się stosunkowo krótko - można próbować przez odcięcie kawałeczka . Podczas pieczenia z raz je obracam a pod koniec kładę na każdym kawałku cebulkę a przed samym podaniem kawałek żółtego sera by się roztopił . Można podawać zarówno z pieczywem jak i ryżem. Na przekąskę możesz przygotować śliwkę zawiniętą w boczek i upieczone. Z dań na ciepło robiłam też małe tarty z farszem z boczku ,pieczarek , czosnku i szpinaku Ciasto na tarty można upiec dzień wcześniej , farsz również można zrobić wcześniej a przed imprezą tylko nałożyć farsz na tartę zalać rozbełtanym jajkiem ze śmietaną posypać serem pleśniowym i do piekarnika . Podawać z sosem czosnkowym. Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 16 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 16 Listopada 2017 Ale to nie jest krem - bliżej temu do sernika na zimno. Bo właśnie się zastanawiałam, jak Ci się udało połączyć śmietankę, masło i advokata.A żelatyna to w jakiej postaci?Dla mnie trudny krem/masa [Dodano: 16 lis 2017 - 23:13]Śmietankę można zestalić żelatyną i na następny dzień tę galatretkę ubić (metoda cukierników na stabilną bitą śmietankę).Do takiej smietanki, juz ubitej, można spokojnie dodawać alkohol.Tylko co zrobić z masłem? Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elmaz Opublikowano 16 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 16 Listopada 2017 (edytowane) Bo właśnie się zastanawiałam, jak Ci się udało połączyć śmietankę, masło i advokata. A żelatyna to w jakiej postaci? Dla mnie trudny krem/masa Generalnie jest naprawdę proste (Na jakieś 10 razy, które robiłem bodaj raz mi się zwarzyło, ale i tak nie miało wpływu na smak). Udało mi się odszukać linka do oryginalnego przepisu, z którego jak sądzę kiedyś go pobrałem. Tam jest napisane krok po kroku jak ten krem zrobić - polecam - choć, jak mówię, raczej wielbicielom "mecenasa". Na innym kremie nie próbowałem - przy czym zalecam kupienie dobrego, gęstego advocata - bo raz zrobiłem na jakimś tanim dziadowskim i ciasto było znacznie gorsze. http://o-pysznym-jedzeniu.bloog.pl/id,4306581,title,Tort-advocatowy,index.html?smoybbtticaid=61a3d0 Ja nasączam biszkopta kombinacją herbaty, wódki i ciemnego rumu (może być ciemny - black - bacardi lub captain morgan), z moich doświadczeń wynika też, że jeśli rurki, to jednak w całości oblane czekoladą, bo nie rozmakają. Ja parę razy stosowałem np. Cripsy Rolls z Milky Way (przycinane na odpowiednią długość) - ale nie wnoszą aż tak dużo smaku, a mocno podnoszą cenę ciasta, bo wychodzi z 10 paczek :-) Edytowane 16 Listopada 2017 przez elmaz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 17 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 17 Listopada 2017 ok 1 szklanki sosu sojowego ciemnego, tyle samo soku z ananasa przepis świetny - mam nadzieję ,że sok nie jest swieżo wyciśnięty ? i jak długo marynujesz? ( a że sosu sojowego mam jeszcze z 10 litrów ) Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 17 Listopada 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 17 Listopada 2017 Teraz to już zgłupiałam....Wszystko podajecie pyszne ,aż ślinka leci żeby spróbować Na pewno coś z tych przepisów wybiorę ,tylko co? Mam dużo czekolady [właśnie od tych znajomych] to może ciasto lub deser czekoladowy. Sałatki -myślę,że z tym najmniejszy problem i nie ma mowy żeby coś zepsuć.Najgorszy wybór będzie z tym daniem gorącym -coś z tych przepisów będe musiała przetestować zanim zaproszę gości.Jeśli to ma znaczenie to jest to małżeństwo mało pijące -on cukrzyk ona raczej degustator...[może jakieś winko...] Cytuj beata Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 17 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 17 Listopada 2017 przepis świetny - mam nadzieję ,że sok nie jest swieżo wyciśnięty ? i jak długo marynujesz? ( a że sosu sojowego mam jeszcze z 10 litrów ) Sok z ananasa z puszki ( owoce można użyć do sałatki ja robię taką: słoik selera konserwowego, puszka kukurydzy,puszka ananasów, szynka pokrojona w kostkę ,jaja , ser żółty pokrojony w kostkę, odrobinę czerwonej papryki dla koloru ,majonez +przyprawy lub do ciasta ) . Zwykle marynuję poprzedniego dnia wieczorem i trzymam w lodowce. PS Jak się pisze przepis to wszystko wydaje się jasne dopiero jak czyta ktoś kto chce robić wychodzą braki w przepisie Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 17 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 17 Listopada 2017 wszystko wydaje się jasne Dokładnie tak - pytam córkę - co dodałaś do tej sałatki ? - a ona - no widzisz roszponka , rukola i takie tam , a do sosiku - no cytryna, oliwa i przyprawy a tam jeszcze Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paolodoro Opublikowano 17 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 17 Listopada 2017 Jak cos to zawsze można sie ratować wersją awaryjną a na pewno będzie się działo Cytuj całe życie się uczę , a czy się nauczę... http://images37.fotosik.pl/1274/4fa8487176da947bm.jpg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 17 Listopada 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #38 Opublikowano 17 Listopada 2017 Dobra fasolka "po bretońsku " to jedno z moich ulubionych dań, ale niekoniecznie na tą okoliczność Cytuj beata Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 17 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #39 Opublikowano 17 Listopada 2017 ale niekoniecznie już wydawać się może ciekawszy boeuf strogonow taki hicik lat 70 tych Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 18 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #40 Opublikowano 18 Listopada 2017 (edytowane) Ja mam takie zdanie, gdy gosci jest malo tak jak w tym przypadku 2 osoby to mozna zrobic cos extra i podac ladnie na talerzu , potrawy typ gulasze fasolki po bretonsku czy inne jednogarnkowe , sa wedlug mnie na iprezy wieloosobowe .( moje zdanie) Edytowane 18 Listopada 2017 przez chudziak Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 18 Listopada 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #41 Opublikowano 18 Listopada 2017 Ja też bardziej chciałabym się skupić na fajnych przystawkach ,sałatkach niż na daniu głównym -tu ewentualnie jakaś zapiekanka? czy jakiś schab podany z wyszukanym sosem...Tatar,carpaccio,ceviche-lubię ,ale czy goście lubią surowe??Lazania ze szpinakiem i serem pleśniowym w jakimś pikantnym sosie -my lubimy -ale goście -szpinak???Powoli dochodzę do wniosku ,że najbardziej bezpieczne są kurczaki ,schab i sałatka jarzynowa [której nie podam] Cytuj beata Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 18 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #42 Opublikowano 18 Listopada 2017 Gdybyś chciała robić "kurczaki" według "mojego" przepisu a coś byłoby niejasne to pytaj. Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 18 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #43 Opublikowano 18 Listopada 2017 a na pewno będzie się działo :thumbsup: Pozdrawiam Paolo Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 18 Listopada 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #44 Opublikowano 18 Listopada 2017 Twoja marynata jest ciekawa -na pewo spróbuję .Ta ilość ,którą podałaś -to a jaka ilość mięsa? ,bo wydaje mi się ,że to sporo .Jakie proporcje potrzebne są na np 4 kotleciki? Ile tego octu czy soku z cytryny ?Ile imbiru? -rozumiem,ze surowego.Ile cebuli zeszklić?-rozumiem ,ze ma być rozłożona płaska warstwa na mięsku.JJaki smak ma ostatecznie to mięsko?-wiem-trudne do określeniaCzy można zamiast sera żółtego położyć kawałki mozzarelli?Jaki dip byłby najbardziej odpowiedni do tego? Ja robię z piersi takie daniesmaruję naczynie żaroodporne majonezem ,kładę obsmażone piersi[ wcześniej w marynacie czosnek sól ,pieprz papryka wegeta ,tymianek cytryna sos sojowy ], na nie majonez , na nie przesmażone pieczarki z cebulą i dużo startego sera .Zapiekam 15 min w piekarniku Cytuj beata Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariusz7 Opublikowano 18 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #45 Opublikowano 18 Listopada 2017 Polecam tę stronkę dla użytkowników facebooka https://m.facebook.com/profile.php?id=626585620839627&ref=content_filter Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 18 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #46 Opublikowano 18 Listopada 2017 Ta ilość ,którą podałaś -to a jaka ilość mięsa? ,bo wydaje mi się ,że to sporo . Około kilograma. Jakie proporcje potrzebne są na np 4 kotleciki? Zrób więcej to przynajmniej na następny dzień nie bedziesz musiała obiadu robić Ile tego octu czy soku z cytryny ? Marynatę próbuje i kwaśnego daje na smak Ile imbiru? -rozumiem,ze surowego Ostatnio daję w proszku bo nie trzeba potem cedzić i równomiernie w marynacie jest rozłożony. le cebuli zeszklić?-rozumiem ,ze ma być rozłożona płaska warstwa na mięsku Tak właśnie ma być rozłożona . Jaki smak ma ostatecznie to mięsko?-wiem-trudne do określenia Słono słodko czosnkowo imbirowy Czy można zamiast sera żółtego położyć kawałki mozzarelli? Myślę ,że można Jaki dip byłby najbardziej odpowiedni do tego? Ja uwielbiam śmietanowo- majonezowo- czosnkowy - mogę jeść do wszystkiego Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 18 Listopada 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #47 Opublikowano 18 Listopada 2017 No i wiem już wszystko.W dalszym ciągu intryguje mnie ta ilość marynaty-można się w niej kąpać Cytuj beata Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 20 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #48 Opublikowano 20 Grudnia 2017 No i wiem już wszystko. I jak proszona kolacja wypadła pod względem menu?? Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.