Skocz do zawartości

Co podać na proszoną kolację


beatag

Rekomendowane odpowiedzi

Beata!! 

Michel Moran w swoim programie przedstawia bardzo interesujące potrawy. Mój Syn często korzysta z tych przepisów, bardzo smaczne dania. Może i TY coś wybierzesz  :) 

https://www.doradcasmaku.pl/przepisy/tv

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

kiedy ja jem kolacje to w dyplomacji jedzą obiad ponoć
to zależy wyłącznie od okoliczności  ;)  się zdarzają obiady o 13 :facepalm:  i o 21 :facepalm:  

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

beatag  - ja robię taką marynatę :  ok 1 szklanki sosu sojowego ciemnego, tyle samo soku z ananasa, 2-4 łyżki miodu , czosnek , imbir, sok z cytryny ew. ocet balsamiczny . W tej marynacie  można zamarynować skrzydełka  i upiec  albo zamarynować piersi z kurczaka ( rozcinam je na dwa cieńsze kawałki). Podsmażam cebulkę pokrojoną w piórka, którą  pod koniec duszenia podlewam niezbyt dużą ilością marynaty . Zamarynowane piersi  rozkładam na blaszce podlewam resztą marynaty i wkładam do piekarnika . Pieką się stosunkowo krótko - można próbować przez odcięcie kawałeczka . Podczas pieczenia z raz je obracam a pod koniec kładę na każdym kawałku cebulkę a przed samym podaniem kawałek żółtego sera by się roztopił . Można podawać zarówno z pieczywem jak i ryżem.

 

Na przekąskę możesz przygotować śliwkę zawiniętą w boczek i upieczone.

 

Z dań na ciepło robiłam też małe tarty z farszem z boczku ,pieczarek , czosnku i szpinaku  Ciasto na tarty można upiec dzień wcześniej , farsz również można zrobić wcześniej  a przed imprezą tylko nałożyć farsz na tartę zalać rozbełtanym jajkiem ze śmietaną posypać serem pleśniowym i do piekarnika . Podawać z sosem czosnkowym.

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Ale to nie jest krem - bliżej temu do sernika na zimno. 

Bo właśnie się zastanawiałam, jak Ci się udało  połączyć śmietankę, masło i advokata.

A żelatyna to w jakiej postaci?

Dla mnie trudny krem/masa  :(


[Dodano: 16 lis 2017 - 23:13]

Śmietankę można zestalić żelatyną i na następny dzień tę galatretkę ubić (metoda cukierników na stabilną bitą śmietankę).

Do takiej smietanki, juz ubitej, można spokojnie dodawać alkohol.

Tylko co zrobić z masłem?

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Bo właśnie się zastanawiałam, jak Ci się udało  połączyć śmietankę, masło i advokata. A żelatyna to w jakiej postaci? Dla mnie trudny krem/masa 

 

Generalnie jest naprawdę proste (Na jakieś 10 razy, które robiłem bodaj raz mi się zwarzyło, ale i tak nie miało wpływu na smak).

 

Udało mi się odszukać linka do oryginalnego przepisu, z którego jak sądzę kiedyś go pobrałem. Tam jest napisane krok po kroku jak ten krem zrobić - polecam - choć, jak mówię, raczej wielbicielom "mecenasa". Na innym kremie nie próbowałem - przy czym zalecam kupienie dobrego, gęstego advocata - bo raz zrobiłem na jakimś tanim dziadowskim i ciasto było znacznie gorsze.

 

http://o-pysznym-jedzeniu.bloog.pl/id,4306581,title,Tort-advocatowy,index.html?smoybbtticaid=61a3d0

 

Ja nasączam biszkopta kombinacją herbaty, wódki i ciemnego rumu (może być ciemny - black - bacardi lub captain morgan), z moich doświadczeń wynika też, że jeśli rurki, to jednak w całości oblane czekoladą, bo nie rozmakają. Ja parę razy stosowałem np. Cripsy Rolls z Milky Way (przycinane na odpowiednią długość) - ale nie wnoszą aż tak dużo smaku, a mocno podnoszą cenę ciasta, bo wychodzi z 10 paczek :-)

Edytowane przez elmaz
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

ok 1 szklanki sosu sojowego ciemnego, tyle samo soku z ananasa
przepis świetny - mam nadzieję ,że sok nie jest swieżo wyciśnięty ? i jak długo marynujesz? ( a że sosu sojowego mam jeszcze z 10 litrów  :facepalm: )

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Teraz to już zgłupiałam....Wszystko podajecie pyszne ,aż ślinka leci żeby spróbować :)

Na pewno coś z tych przepisów wybiorę ,tylko co? :(

Mam dużo czekolady  [właśnie od tych znajomych] to może ciasto lub deser czekoladowy. Sałatki -myślę,że z tym najmniejszy problem i nie ma mowy żeby coś zepsuć.Najgorszy wybór będzie z tym daniem gorącym -coś z tych przepisów będe musiała przetestować zanim zaproszę gości.Jeśli to ma znaczenie to jest to małżeństwo mało pijące -on cukrzyk  ona raczej degustator...[może jakieś winko...]

beata
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

przepis świetny - mam nadzieję ,że sok nie jest swieżo wyciśnięty ? i jak długo marynujesz? ( a że sosu sojowego mam jeszcze z 10 litrów :facepalm: )

 

Sok z ananasa z puszki ( owoce można użyć do sałatki ja robię taką: słoik selera konserwowego, puszka kukurydzy,puszka ananasów, szynka pokrojona w kostkę ,jaja , ser żółty pokrojony w kostkę, odrobinę czerwonej papryki dla koloru  ,majonez +przyprawy   lub do ciasta ) . Zwykle marynuję poprzedniego dnia wieczorem i trzymam w lodowce.

 

PS :blush: Jak się pisze przepis to wszystko wydaje się jasne dopiero jak czyta ktoś kto chce robić wychodzą braki w przepisie  :hmm: 

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

wszystko wydaje się jasne
Dokładnie tak - pytam córkę  - co dodałaś do tej sałatki ? - a ona - no widzisz roszponka , rukola i takie tam  :facepalm: , a do sosiku - no cytryna, oliwa i przyprawy :facepalm: ​ a tam jeszcze  :yes: 

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

ale niekoniecznie
:no:  już wydawać się może ciekawszy  boeuf strogonow taki hicik lat 70 tych

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja mam takie zdanie, gdy gosci jest malo tak jak w tym przypadku 2 osoby to mozna zrobic cos extra i podac ladnie na talerzu , potrawy typ gulasze  fasolki po bretonsku czy inne jednogarnkowe , sa wedlug mnie na iprezy wieloosobowe .( moje zdanie) 

Edytowane przez chudziak
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja też bardziej chciałabym się skupić na fajnych przystawkach ,sałatkach niż na daniu głównym -tu ewentualnie jakaś zapiekanka? czy jakiś schab podany z wyszukanym sosem...

Tatar,carpaccio,ceviche-lubię ,ale czy goście lubią surowe??

Lazania ze szpinakiem i serem pleśniowym w jakimś pikantnym sosie -my lubimy -ale goście -szpinak???

Powoli dochodzę do wniosku ,że najbardziej bezpieczne są kurczaki ,schab i sałatka jarzynowa [której nie podam]

beata
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Twoja marynata jest ciekawa -na pewo spróbuję .Ta ilość ,którą podałaś -to a jaka ilość mięsa? ,bo wydaje mi się ,że to sporo .

Jakie proporcje potrzebne są na np 4 kotleciki? 

Ile tego octu czy soku z cytryny ?

Ile imbiru? -rozumiem,ze surowego.

Ile cebuli zeszklić?-rozumiem ,ze ma być rozłożona płaska warstwa na mięsku.J

Jaki smak ma ostatecznie to mięsko?-wiem-trudne do określenia

Czy można zamiast sera żółtego położyć kawałki mozzarelli?

Jaki dip byłby najbardziej odpowiedni do tego?

 

Ja robię z piersi takie danie

smaruję naczynie żaroodporne majonezem  ,kładę obsmażone  piersi[ wcześniej w marynacie czosnek sól ,pieprz papryka wegeta ,tymianek cytryna sos sojowy ], na nie majonez , na nie przesmażone pieczarki z cebulą i dużo startego sera .

Zapiekam 15 min w piekarniku

beata
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Ta ilość ,którą podałaś -to a jaka ilość mięsa? ,bo wydaje mi się ,że to sporo .

 

Około kilograma.

 

 

 

Jakie proporcje potrzebne są na np 4 kotleciki?

 

Zrób więcej to przynajmniej na następny dzień nie bedziesz musiała obiadu robić :)

 

 

 

Ile tego octu czy soku z cytryny ?

 

Marynatę próbuje i kwaśnego daje na smak :facepalm:

 

 

 

Ile imbiru? -rozumiem,ze surowego

 

Ostatnio daję w proszku bo nie trzeba potem cedzić i równomiernie w marynacie jest rozłożony.

 

 

 

le cebuli zeszklić?-rozumiem ,ze ma być rozłożona płaska warstwa na mięsku

 

Tak właśnie  ma być rozłożona .

 

 

 

Jaki smak ma ostatecznie to mięsko?-wiem-trudne do określenia

 

Słono słodko czosnkowo imbirowy :rolleyes:

 

 

 

Czy można zamiast sera żółtego położyć kawałki mozzarelli?

 

Myślę ,że można  :)

 

 

 

Jaki dip byłby najbardziej odpowiedni do tego?

 

Ja uwielbiam śmietanowo- majonezowo- czosnkowy - mogę jeść do wszystkiego :D

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.