Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Parzenie w wędzarni

wedzenie pieczenie gotowanie

  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
37 odpowiedzi w tym temacie

#1 scalarian

scalarian

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 190 postów
  • MiejscowośćEarl Shilton

Napisano 16 sie 2016 - 12:55

Prośba do bardziej doświadczonej Braci, 

 

Czy mógłby mi ktoś opisać zasade działania komory wędzarniczo parzelniczej? Zastanawiam się nad dodaniem funkcji parzenia do mojego kibelka (sterowanie za pomocą sterownika PLC ale nie bardzo wiem jak to ugryźć. Chodzi o dodanie wytwornicy pary?

 

Dzięki.

 

 



#2 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 10565 postów

Napisano 16 sie 2016 - 15:10

Z kibelkiem kiepsko widzę.

 

http://zfm-online.co...zo-parzelnicze/



#3 Henio

Henio

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3316 postów
  • MiejscowośćGdańsk Nowy Port

Napisano 16 sie 2016 - 16:16

Bym zakupił , ale ten punkt w opisie :  Automatyczny system gaszenia, odcięcie dopływu powietrza + strażak

 

mnie nie pasi bo jak cały wóz bojowy przyjedzie to pozamiatane  :D  :facepalm: 



#4 scalarian

scalarian

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 190 postów
  • MiejscowośćEarl Shilton

Napisano 17 sie 2016 - 07:48

Arek, na tej stronie to byłem już dość kilka razy. Może faktycznie to za dużo ale co tam dla polskiego majsterkowicza :) spóbować można. Jako że z zawodu jestem automatykiem przemysłowym, oprogramowanie do sterownika mogę napisać sam. Kwestia szczelności komory bo zapewne to ma spore znaczenie a wiadomo że w kibelku są przeciągi ;) to myślę będę w stanie załatwić i uszczelnić ją. 

 

Jaki to ma cel? a no taki że chciałbym za każdym razem osiągnąć taki sam wyrób a w przypadku przerobienia kibelka na zrębki + grzałki + parzelnik (jedyna rzecz której jeszcze nie ogarniam) to cały proces mogę kontrolować za pomocą sterownika i taki właśnie jest cel mojego wywodu. 



#5 roger

roger

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 7204 postów
  • MiejscowośćW-wa & Lubuskie

Napisano 17 sie 2016 - 08:18

@scalarian, nic z tego nie będzie  ... :( nawet jeżeli uszczelnisz drewniany kibelek i cały wybijesz nierdzewką po puszczeniu pary nastąpi taka kondensacja na powierzchni ścianek i dachu że wędzonki zaleje "czarny deszcz" ... w taki sposób nie da się parzyć w komorze wędzarniczej.



#6 szaja

szaja

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 434 postów
  • MiejscowośćE-g

Napisano 17 sie 2016 - 08:53

Więc, jeszcze długo pozostanie stary, sprawdzony duży gar :)



#7 tusiaczek

tusiaczek

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 5428 postów

Napisano 17 sie 2016 - 09:42

Skoro takie Stawiany dają radę coś takiego zrobić to jakoś pewnie by się dało ... http://stawiany.pl/w...rzenie.html,m,3 Też mi to od jakiegoś czasu chodzi po głowie...  :cool:



#8 roger

roger

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 7204 postów
  • MiejscowośćW-wa & Lubuskie

Napisano 17 sie 2016 - 09:49

Te komory Sławek są całe z nierdzewki szczelne, izolowane i nazwijmy to półprofesjonalne i profesjonalne z atestami etc ... po każdym procesie myte i czyszczone ;) 

Teraz sobie to wyobraź w domowej drewnianej komorze czy też wyłożonej czarną blachą ;)



#9 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 26298 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 17 sie 2016 - 10:10

Roger, mamy Hobby 2 z systemem parzelniczym, więc wiemy jak to działa. Masz całkowitą rację - w naszych domowych wędzarniach zastosowanie tej metody całkowicie nieosiągalne i mija się z celem.



#10 scalarian

scalarian

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 190 postów
  • MiejscowośćEarl Shilton

Napisano 17 sie 2016 - 10:22

Nie rozumiem skoro stawiany dają radę? Przecież komora hobby 2 która ma tą funkcję to nic specjalnego nie ma. Kwestie uszczelnienia da się załatwić a mój kibelek i tak ma 6cm wełny między deskami. Zamiast pisać że się nie da lepiej się zastanówmy jak to zrobić? 

 

Wracając do Stawian, Zestaw kosztuje prawie 30tyś złotych więc to trochę jest... 


Użytkownik scalarian edytował ten post 17 sie 2016 - 10:23


#11 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 26298 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 17 sie 2016 - 10:28

Pooglądaj sobie jak i z czego wykonana jest komora wędzarniczo-parzelnicza w urządzeniu Stawianego, a zmienisz zdanie. Nasza jest dostępna do wglądu w SDM  w Łazach. Firma Stawiany jest producentem całych, przemysłowych linii technologicznych dla przemysłu rybnego i mięsnego. Mały sprzęt jest jedynie produkcją dodatkową i uboczną, ale korzystają przy jego produkcji z najnowocześniejszych urządzeń i materiałów. Wiem co piszę, gdyż Stawiany jest moim dobrym znajomym.



#12 Gonzo

Gonzo

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 5602 postów
  • MiejscowośćI don't know

Napisano 17 sie 2016 - 10:40

Wiem co piszę, gdyż Stawiany jest moim dobrym znajomym.

 

Jego komory były parę razy na  zlocie w Napoleonowie, można było pooglądać i ocenić różnicę w stosunku do naszych "kibelków"



#13 roger

roger

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 7204 postów
  • MiejscowośćW-wa & Lubuskie

Napisano 17 sie 2016 - 10:45

Kwestie uszczelnienia da się załatwić a mój kibelek i tak ma 6cm wełny między deskami. Zamiast pisać że się nie da lepiej się zastanówmy jak to zrobić? 

 

Wszystko się da ... tylko najpierw trzeba się zastanowić po co i jakim kosztem ... pomyśl jak się te Twoje deski zachowają gdy dostaną gorącą parę... co się stanie z nalotem/nagarem osadzonym na ściankach gdy dostanie gorącą parę ... my o tym piszemy ;)



#14 scalarian

scalarian

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 190 postów
  • MiejscowośćEarl Shilton

Napisano 17 sie 2016 - 12:14

Pooglądaj sobie jak i z czego wykonana jest komora wędzarniczo-parzelnicza w urządzeniu Stawianego, a zmienisz zdanie. Nasza jest dostępna do wglądu w SDM  w Łazach. Firma Stawiany jest producentem całych, przemysłowych linii technologicznych dla przemysłu rybnego i mięsnego. Mały sprzęt jest jedynie produkcją dodatkową i uboczną, ale korzystają przy jego produkcji z najnowocześniejszych urządzeń i materiałów. Wiem co piszę, gdyż Stawiany jest moim dobrym znajomym.

 

Hej Maxell, Kiedyś gdzieś wyczytałem o zniżkach Stawiany dla użytkowników forum. To nadal aktualne? 

 

roger, 

 

Przy szelnym wypełnieniu kwasówką para będzie miała bardzo duży kontakt z deskami... zapewne. 

 

Na Stawiany hobby 2 miałem już przyjemność pracować. Świetny sprzęt aczkolwiek 30kg wsadu nieco mało ;) ale cena... dla małego zakładu a nie janka muzykanta jak ja:) 



#15 roger

roger

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 7204 postów
  • MiejscowośćW-wa & Lubuskie

Napisano 17 sie 2016 - 12:32

Przy szelnym wypełnieniu kwasówką para będzie miała bardzo duży kontakt z deskami... zapewne. 

 

Ja doczytałem że masz "deska wełna deska" o nierdzewce pisałem ja Ty o tym nie wspomniałeś ;)

jak wyłożysz szczelnie komorę i drzwiczki plus zabezpieczysz układ elektryczny (szczelne puszki, odpowiednie grzałki, przewody, sondy temperatury etc) to zakładaj wytwornicę pary, są nawet takie małe od łaźni parowych podłączaj sterowanie i działaj nie widzę problemu ;)

Tak czy inaczej będą to dwa procesy najpierw wędzenie potem już bez dymu i z zamkniętym kominem parzenie ;)

Starcza Ci dwa pomiary temperatury do sterowania temperatura uśredniona w komorze (sterowanie wytwornicą pary w delcie lub histerezie) + temperatura wewnątrz wyrobu (kończąca proces "0-1") nie potrzebujesz tu PID-a 

Po każdym procesie dokładne mycie.    



#16 scalarian

scalarian

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 190 postów
  • MiejscowośćEarl Shilton

Napisano 17 sie 2016 - 15:32

Zwracam honor roger. Nie zawsze palce za głową nadążają. Pisząc o uszczelnieniu, miałem na myśli wyłożenie nierdzewką środka. Tylko czy idąc tym tropem nie lepiej zorganizować jakiejś lodówki przemysłowej starej i ją przerobić? 

 

Zobaczcie: 

 

http://www.ebay.co.u...xAAAOSwMNxXaoV-


Użytkownik scalarian edytował ten post 17 sie 2016 - 15:33


#17 roger

roger

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 7204 postów
  • MiejscowośćW-wa & Lubuskie

Napisano 17 sie 2016 - 17:40

Oczywiście że lepiej tylko mało jest takich nierdzewnych w środku ... uszczelki drzwi też do wymiany na silikonowe.

Tapniete z GT-I9500

#18 Viszna

Viszna

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 608 postów
  • MiejscowośćRóżyny

Napisano 18 sie 2016 - 15:40

Może poszukaj lodówki garmażeryjnej z szklanymi drzwiami (taka sama jak od napoi tylko że w środku wyłożona nierdzewką). Ja mam z takiej zbudowaną wędzarnię -kupiłem za śmieszna pieniądze jako uszkodzoną po likwidacji jakiegoś punktu gastronomicznego.

Tak wyglądało to podczas obudowywania deskami z zewnątrz w celu zmiany wyglądu :)

Załączony plik  2015-07-02-1.jpg   69,95 KB   5 Ilość pobrań



#19 miro

miro

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 13773 postów

Napisano 18 sie 2016 - 20:46

Jeśli po każdym wędzeniu, będzie mył całą komorę, to smoły nie będzie dużo.

Zastanawiam się czy "gra jest warta świeczki"?



Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#20 scalarian

scalarian

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 190 postów
  • MiejscowośćEarl Shilton

Napisano 19 sie 2016 - 11:17

Miro, 

 

A powiedz Ty mi proszę czy dużych wędzarni w zakładach myć nie trzeba? i co się w końcu stanie jeśli umyjemy co drugi/3 cykl?? Możliwe że wyrób będzie kwaśny? 

 

Viszna, Właśnie o coś takiego chodziło. Masz może w planie jakąś automatykę założyć do tego? 






Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych