wkorzech Opublikowano 27 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 27 Listopada 2017 Dzień DobryMimo, że na forum jestem od lat jest to mój pierwszy artykuł. Jestem zadymiaczem amatorem który powoli przeradza się dzięki forum w bardziej profesjonalnego zadymiacza. Jestem na ukończeniu nowej wędzarni na ciepło - murowano - drewnianej i chciałbym tej zimy "suszyć" szynki. Pomysł wziął się z Bałkanów gdzie często bywam i jest to tradycja rodzinna w tych rejonach. Uwzględniając mój kiepski Serbski proces produkcji takiej szynki odbywa się mniej więcej następująco:- peklowania na mokro wg ogólnych wytycznych około tygodnia- wędzenie na ciepło do 6h pierwszego dnia i pozostawienie szynek w wędzarni- wędzenie krótkie na ciepło przez 7 dni z kolei (złożenie większego ognia w palenisku i pozostawienie go do wygaśnięcia)- wędzenie jak powyżej co drugi / trzeci dzień przez około miesiąc Szynki cały czas wiszą w wędzarni, proces wędzenia przeprowadza się zimą.Wyroby są bardzo dobre jednak na podstawie opisu znajomych Serbów który mierzą wszystko na wyczucie bazując na latach praktyki obawiam się, że nie jestem w stanie dobrze przeprowadzić tego procesu wędzenia. Czy ma ktoś doświadczenie w tym temacie i może się podzielić praktycznymi wskazówkami? Dziękuję i pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.