Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Komfort wędzenia czyli kibelek pod wiatą

kibelek wiata andyandy

  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
74 odpowiedzi w tym temacie

#1 krzychuzab

krzychuzab

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 345 postów
  • MiejscowośćKujawsko-pomorskie

Napisano 29 lis 2017 - 18:30

Załączam pełną fotorelację z budowy mojego kibelka pod wiatą. Może komuś się przyda.

Załączone pliki



#2 Gregtom

Gregtom

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 4302 postów
  • MiejscowośćDortmund-Rawicz

Napisano 29 lis 2017 - 19:42

Czesc.. Bardzo fajny Projekt.. 👏

Czy mozesz powiedziec jak i z czego zrobiony byl Dach na wiate.?

#3 krzychuzab

krzychuzab

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 345 postów
  • MiejscowośćKujawsko-pomorskie

Napisano 29 lis 2017 - 20:00

Altana EWA

https://ogrodosfera....&campaign-id=19

Pokrycie dachu z gontu bitumicznego.

Polecam.



#4 Silton

Silton

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 92 postów
  • MiejscowośćMiłosław

Napisano 30 lis 2017 - 07:22

Dno wędzarni wysyp piaskiem albo zrób szczelny rant na około otworu w stropie. Zabieg ten ma na uniemożliwienie dostatnia się tłuszczu do paleniska.



#5 JaGra

JaGra

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3309 postów
  • Miejscowośćmazowiecka wieś nad Wisłą

Napisano 30 lis 2017 - 07:47

Brawo :clap: za wykonanie. wszystko ładnie dopasowane i estetycznie wykonane. Super zaprojektowany i wykonany kawałek ogrodu. :)



#6 jac007

jac007

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1372 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 30 lis 2017 - 07:55

Fajnie zrobione. :clap:



#7 cezar

cezar

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 771 postów
  • MiejscowośćCzęstochowa

Napisano 30 lis 2017 - 12:39

:clap:  :clap:  :clap:



#8 filemonek

filemonek

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 260 postów
  • MiejscowośćCiechanów

Napisano 30 lis 2017 - 15:58

Super



#9 qba-69

qba-69

    Weteran

  • Zbanowani
  • 1800 postów

Napisano 30 lis 2017 - 16:15

Już to widziałem :D https://wedlinydomow...-73#entry572960



#10 dawis01

dawis01

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 5 postów
  • MiejscowośćCiepielów

Napisano 01 gru 2017 - 20:41

 Brawo , fajne wykonanie  :clap: :clap: :clap:



#11 Mariusz7

Mariusz7

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 260 postów
  • MiejscowośćLegnica

Napisano 01 gru 2017 - 23:30

Czy trzeba obijac całość blachą?

#12 Pacan Wojciech

Pacan Wojciech

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2542 postów
  • MiejscowośćOPOLE

Napisano 02 gru 2017 - 10:42

Proponuje okuc otwór z paleniska blacha tak by goracy dym nie ingerowal w pianke ilozlacji , ma takze watpliwosci czy nie lepiej byloby zrobic wylot spalin przez dach  w tym przypadku , ale to juz sparwdzisz doswiadczalnie .Zrobiles b.ladna wedzarnie, pozdrawiam.



#13 krzychuzab

krzychuzab

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 345 postów
  • MiejscowośćKujawsko-pomorskie

Napisano 02 gru 2017 - 13:32

Czy trzeba obijac całość blachą?

Nie trzeba obijać blachą. Ja zrobiłem to z uwagi na możliwość zapalenia się wędzarni. W tym przypadku spaliłaby się cała wiata więc zdecydowałem, że wyłożę ściany blachą. Można też blachą obić tylko dolną część komory. 



#14 krzychuzab

krzychuzab

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 345 postów
  • MiejscowośćKujawsko-pomorskie

Napisano 16 gru 2017 - 15:31

Wyniki egzaminu praktycznego.

Załączone pliki



#15 binio1111

binio1111

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 3406 postów
  • MiejscowośćOzorków

Napisano 16 gru 2017 - 16:47

Opisz proces co i jak ? jakie temp. Ogólnie wrażenia z pierwszego wędzenia? 



#16 krzychuzab

krzychuzab

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 345 postów
  • MiejscowośćKujawsko-pomorskie

Napisano 16 gru 2017 - 17:41

O dziwo wszystko się udało. Jest to efekt ponad rocznego śledzenia forum głównie wątku Budujemy wędzarnię wg projektu Andyandego ale też innych dziadka beiota binio itd.
Temperatura w wędzarni znacząco różni się na termometrze elektronicznym i tradycyjnym typu kotłowego. Ten drugi w zasadzie pełni rolę ozdobną.
1,5 godziny ogrzewanie wędzarni na drewnie bukowym. 1,5 godziny osuszanie, wędzenie 4 godziny na drewnie wiśnia i buk. Z uwagi na porę roku dodatkowe ogrzewanie obsługującego nalewkami. Parzenie gorących produktów poprzez zanurzenie we wrzątku i odczekanie 30~50 minut. Pokusiłem się też o zrobienie baleronu w kątnicy wołowej. Na wiosnę pierwsze kiełbasy z dziczyzną. Jak ktoś ma sprawdzone przepisy to poproszę.
Pozdrawiam.


Użytkownik EAnna edytował ten post 16 gru 2017 - 19:10


#17 binio1111

binio1111

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 3406 postów
  • MiejscowośćOzorków

Napisano 16 gru 2017 - 19:15

Czy osuszałeś bez dymu ? No i jak z temperaturą było ? Zadałem wcześniej pytanie , bo mi boczki na przypieczone wyglądały :hmm: . Dobrze mieć w wędzarni nie jeden term , ale chociaż 2. (z tyłu i z przodu) rozkład temp. w wędzarni nie jest zawsze równomierny i trzeba go dostroić np. deflektorem. Podejrzewam że Twoja konstrukcja bardziej grzeje z tyłu niż z przodu ( masz otwory tylko  na tylnej ścianie i przepływ gorącego powietrza może być bardziej "po plecach" - dlatego lepiej mieć otwory tył - przód lub po bokach , najlepiej w koło ;) ). Najważniejsze , że nie smoluchy resztę dopracujesz jak poznasz fochy swojej wędzarni ;) :). Pozdrawiam



#18 krzychuzab

krzychuzab

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 345 postów
  • MiejscowośćKujawsko-pomorskie

Napisano 16 gru 2017 - 19:58

Osuszanie oczywiście z minimalną ilością dymu z otwartymi drzwiczkami z tyłu komory wędzarni. Temperatura wędzarnia 55 stopni. Nie sprawdzałem rozkładu temperatury w komorze podczas wędzarnia, ale sprawdzę to. Otworów z boku i z przodu nie ma z oczywistych względów. Przy przymkniętych otworach z tyłu dymu i tak wyłaził drzwiami z przodu co najlepiej obrazuje zdjęcie.

Załączone pliki



#19 binio1111

binio1111

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 3406 postów
  • MiejscowośćOzorków

Napisano 16 gru 2017 - 20:58

Jak dym wyłazi drzwiami to znaczy , że przepływ ciut za mizerny (tzw. kiszenie dymu) Następnym razem ustaw tak otwory , żeby po otwarciu było widać szyneczki powieszone z tyłu z niewielkim trudem - swobodny przepływ , bez zawirowań i tłuczenia dymu w środku Jest ok, ale może być lepiej :) , czego Ci życzę  :thumbsup:



Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#20 krzychuzab

krzychuzab

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 345 postów
  • MiejscowośćKujawsko-pomorskie

Napisano 24 mar 2018 - 21:07

Dziękuję za rady. Sezon 2018 rozpoczęty.

Załączone pliki






Użytkownicy przeglądający ten temat: 4

0 użytkowników, 4 gości, 0 anonimowych