Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Komfort wędzenia czyli kibelek pod wiatą

kibelek wiata andyandy

  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
74 odpowiedzi w tym temacie

#41 krzychuzab

krzychuzab

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 345 postów
  • MiejscowośćKujawsko-pomorskie

Napisano 05 lip 2018 - 16:39

Tak kabanosy wyglądają po 5 dniach suszenia w wędzarni.

Załączone pliki



#42 karolszymczak

karolszymczak

    Uzależniony od forum

  • **VIP-Organizator**
  • 7343 postów

Napisano 05 lip 2018 - 17:16

Podziwiam Twoją cierpliwość.


Użytkownik Bee Gees edytował ten post 05 lip 2018 - 17:19


#43 Muski

Muski

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 7661 postów

Napisano 06 lip 2018 - 06:06

ak kabanosy wyglądają po 5 dniach
Jeszcze są ???

#44 nestor

nestor

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 969 postów
  • MiejscowośćSzczawno Zdrój

Napisano 23 lip 2018 - 17:22

Krzychuzab, ja też mam taką tanią nadziewarkę do wędlin,ale jej nie używam,bo jest zrobiona z aluminium.



#45 paszeko

paszeko

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 551 postów
  • Miejscowośćruda slaska

Napisano 23 lip 2018 - 18:49

Krzychuzab, ja też mam taką tanią nadziewarkę do wędlin,ale jej nie używam,bo jest zrobiona z aluminium.

To po co ja masz?moze sprzedasz mi?albo w prezencie osttnio mialem urodziny :)



#46 krzychuzab

krzychuzab

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 345 postów
  • MiejscowośćKujawsko-pomorskie

Napisano 12 sie 2018 - 10:24

Wędzarnia działa☺
Ostatnie wyroby.
Kiełbasa improwizowana:
Szynka z dzika 2,5 kg
Wp II 2,1 kg
Pręga wołowa 0,7 kg
Wp obrzynki, tłuszcz, słonina 0,9 kg

Załączone pliki



#47 binio1111

binio1111

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 3406 postów
  • MiejscowośćOzorków

Napisano 12 sie 2018 - 13:12

Ładne wyrob. Kiełbasa wygląda ciekawie (zastanawiam się tylko , czy przy tym składzie mięsa nie wyszła zbyt "pałowata" ?)



#48 krzychuzab

krzychuzab

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 345 postów
  • MiejscowośćKujawsko-pomorskie

Napisano 12 sie 2018 - 13:53

Ładne wyrob. Kiełbasa wygląda ciekawie (zastanawiam się tylko , czy przy tym składzie mięsa nie wyszła zbyt "pałowata" ?)


Pałowata, to znaczy?

#49 ziezielony

ziezielony

    Weteran

  • **VIP**
  • 2403 postów

Napisano 12 sie 2018 - 15:16

:) Kapitalnie zwędzone, Brawo!!!
" pałowatość" znaczy, że za mało tłustego, kiełba jest sztywna,twarda...oczywiście jak najbardziej jadalna ;)

#50 krzychuzab

krzychuzab

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 345 postów
  • MiejscowośćKujawsko-pomorskie

Napisano 14 paź 2018 - 06:24

Pierwsza moja Krakowska i rybka. Wsad około 40 kg a wedzarnia miala być mała do okazyjnego wędzenia.

Załączone pliki



#51 binio1111

binio1111

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 3406 postów
  • MiejscowośćOzorków

Napisano 14 paź 2018 - 11:41

Nigdy nie wieszałem poziomo produktów do wędzenia , ale widać że się da :laugh:.  Po kilku razach wędzarnia zawsze robi się za mała ;). Ładny  wykon  :thumbsup: 



#52 krzychuzab

krzychuzab

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 345 postów
  • MiejscowośćKujawsko-pomorskie

Napisano 14 paź 2018 - 14:41

1,2 kg dzik łopatka - szarpak
1,8 kg dzik ścinki - sito 8
1,0 kg wp I (łopatka) - sito 8
2,5 kg wp II - sito 8
0,5 kg golonka WP - sito 2,5
Woda 200 ml
Peklosól 19 g/kg 48 godzin
Pieprz 2 g/kg
Ziele angielskie 1 g/kg
Czosnek 2 g/kg
Kolendra 1 g/kg
Cukier 1 g/kg

12 godzin osadzanie
4 godziny wędzona w temp 45-50 stopni
Pieczona w temp około 100 stopni do 70 w środku.
Szybko jej ubywa.

Załączone pliki


Użytkownik krzychuzab edytował ten post 14 paź 2018 - 15:09


#53 binio1111

binio1111

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 3406 postów
  • MiejscowośćOzorków

Napisano 14 paź 2018 - 14:55

Do mistrza kiełbasy to mi jeszcze hoho , ale moim skromnym - za dużo kleju , za mało tłuszczu - za sucho. Niech się miszcze wypowiedzą :) .



#54 miro

miro

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 14271 postów

Napisano 14 paź 2018 - 15:02

To po co się wypowiadasz?

Użytkownik miro edytował ten post 14 paź 2018 - 15:02


#55 binio1111

binio1111

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 3406 postów
  • MiejscowośćOzorków

Napisano 14 paź 2018 - 15:45

Bo chcę wiedzieć  , czy moja nauka w las nie idzie.



#56 miro

miro

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 14271 postów

Napisano 14 paź 2018 - 16:36

Ale czepiasz się nie mając pewności...po co?
To zniechęca, nie buduje do dalszej pracy.

Użytkownik miro edytował ten post 14 paź 2018 - 16:36


#57 binio1111

binio1111

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 3406 postów
  • MiejscowośćOzorków

Napisano 14 paź 2018 - 16:45

Nadinterpertowujesz raczej - nie czepiłem się / wyraziłem obawę.



#58 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 29507 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 14 paź 2018 - 16:46

Spokojnie Panowie - zbaczacie z tematu.



#59 krzychuzab

krzychuzab

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 345 postów
  • MiejscowośćKujawsko-pomorskie

Napisano 14 paź 2018 - 17:38

Bazowałem na krakowskiej Kostka z forum. Na pewno będę ją jeszcze robił gdyż wyszła bardzo dobra. Rzeczywiście jest dość zbita ale przeważnie spotyka się kiełbasy z dodatkiem dziczyzny ktore się rozlatują. Chciałem tego uniknąć. Czekam aż podeschnie.

#60 krzychuzab

krzychuzab

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 345 postów
  • MiejscowośćKujawsko-pomorskie

Napisano 11 lis 2018 - 12:03

Trwa przystosowywanie mojego kibelka do wedzenia z użyciem Dg. Dg by Roger z małymi zmianami. Proszę o wskazówki. Przy okazji pytanie. Czy do komory doprowadza się powietrze do zimnego wędzarnia czy powietrze (dym) dostarczane przez pompke dg jest wystarczające i innych wlotów nie potrzeba ?

Załączone pliki






Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych