Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Komfort wędzenia czyli kibelek pod wiatą

kibelek wiata andyandy

  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
74 odpowiedzi w tym temacie

#61 JaGra

JaGra

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3309 postów
  • Miejscowośćmazowiecka wieś nad Wisłą

Napisano 11 lis 2018 - 14:58

Niepotrzebnie przyspawałeś rurkę dymową do rury na zrębki. Rurę dymową trzeba czyścić ze smoły, a lepiej to robić jak jest luzem. Według mnie jest też za długa. Czyszczenie jej będzie koszmarem.  Zresztą przekonasz się sam. :)


Użytkownik JaGra edytował ten post 11 lis 2018 - 15:01


#62 krzychuzab

krzychuzab

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 345 postów
  • MiejscowośćKujawsko-pomorskie

Napisano 12 lis 2018 - 08:31

Będę musiał znaleźć jakiś patent na czyszczenie. Rura zostanie docięta na docelową długość po montażu w komorze.

Użytkownik krzychuzab edytował ten post 12 lis 2018 - 08:32


#63 krzychuzab

krzychuzab

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 345 postów
  • MiejscowośćKujawsko-pomorskie

Napisano 16 lis 2018 - 10:31

Jak rozwiązać dolot powietrza do komory? Czy musi być, czy powietrze/dym dostarczane przez dymogenerator jest wystarczające przy takiej konstrukcji.
Dymogenerator powoduje lekkie nadciśnienie w komorze więc dym będzie uciekał wę wszystkie strony...

#64 binio1111

binio1111

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 3406 postów
  • MiejscowośćOzorków

Napisano 16 lis 2018 - 10:54

Nie przeginaj z nadciśnieniem z taką pompeczką. Musisz dopuścić powietrza żeby nie kisić dymu. Musi być przepływ. Najlepiej jak powietrze dopuścisz otworem z paleniska.
Jeszcze jedno jak nie dopuścisz powietrza to będzie ci zasysać powietrze przez DG i będzie go rozpalać za bardzo

Użytkownik binio1111 edytował ten post 16 lis 2018 - 11:22


#65 krzychuzab

krzychuzab

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 345 postów
  • MiejscowośćKujawsko-pomorskie

Napisano 16 lis 2018 - 12:07

Pewnie wyjdzie w praktyce. Jedynie się obawiam, że przy zimnym wedzeniu nie ma wymuszonego przepływu powietrza wynikającego z temperatury i różnicy gęstości powietrza.

#66 binio1111

binio1111

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 3406 postów
  • MiejscowośćOzorków

Napisano 16 lis 2018 - 12:29

Włącz grzałkę i ustaw 20 stopni przy 10 na zewnątrz i już po problemie.

#67 Olek.P

Olek.P

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1211 postów
  • MiejscowośćLeverkusen

Napisano 16 lis 2018 - 15:14

Widze ze wypowiadaja sie ludzie na temat "wedzenie na zimno" nie majac na ten temat za duzo wiedzy. :facepalm:

 

Tak w kilku slowach; wedzenie zimne to nie wedzenie cieple (logisz) wiec zasady i warunki tego wedzenia sa troszeczke inne.

Przy wedzeniu na zimno wedzi sie przy temperaturach jakie panuja w danym dniu lub pomieszczeniu jednak nie wyzej jak 22°C.Nie jest wymagany tzw.przeplyw powietrza.Dymu powinno byc nie za duzo.Wklad nie musi koniecznie byc osuszony (wystarczy noc przed wedzeniem powiesic w piwnicy ).Wedliny do wedzenia na zimno z reguly pekluje sie na sucho. 

Na zimno wedzi sie kilka a nawet kilkanascie dni  po 8-10h z przerwami .Wedliny wedzone ta metoda sa bardzo trwale i spozywane sa na surowo ,bez parzenia.



#68 krzychuzab

krzychuzab

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 345 postów
  • MiejscowośćKujawsko-pomorskie

Napisano 16 lis 2018 - 15:37

[quote name="Olek.P" post="613176" timestamp="1542377640"]Widze ze wypowiadaja sie ludzie na temat "wedzenie na zimno" nie majac na ten temat za duzo wiedzy. :facepalm:
 
Dlatego pytam. Może jest jakiś temat kompleksowo opisujący wędzenie zimne? Ja takiego nie widziałem.
Jaka jest odpowiedź na pytanie z postu #63 ?

#69 Olek.P

Olek.P

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1211 postów
  • MiejscowośćLeverkusen

Napisano 16 lis 2018 - 15:46

Nie potrzebujesz zadnego dolotu powietrza i tych innych "bzdur ", odpalasz dymogenerator i wedzisz.To wszystko



#70 binio1111

binio1111

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 3406 postów
  • MiejscowośćOzorków

Napisano 17 lis 2018 - 10:32

No to ja wędzę na zimno źle.  Mam uchylony dolot na dole komory i wylot na górze. Jest lekki przepływ powietrza przez komorę i średni - rzadki dym.  Jak jest zimno włączam grzałkę i nie przekraczam 20º (bliżej 15)  grzałka "wymusza" lekki ruch powietrza w komorze. Nie wędzę na zimno latem. Zanim puszczę dym czekam , aż to co wisi w komorze trochę nabierze temp i się osuszy (np. kiełbasa trzymana przed wędzeniem w wysokiej wilgotności i temp 3-4º).  Czy robię dobrze?  Wychodzi , że nie  - Czy będę robił inaczej - NIE


Użytkownik binio1111 edytował ten post 17 lis 2018 - 10:33


#71 EAnna

EAnna

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 10118 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 17 lis 2018 - 18:30

Czy będę robił inaczej - NIE

 

@binio1111,

nigdy nie mów nigdy  :thumbsup:

W  ostatnich dniach wróciłam do literatury traktującej o wędzeniu zimnym.

 W moich źródłach znalazłam książeczkę "Wędzenie mięsa, kiełbas i ryb" Egona Bindera, tłumaczenie z j. niemieckiego.

Otóż w rozdziale "Wędzenie mięsa" znalazłam takie perełki:

- "Echa średniowiecza w starych wędzarniach"

- "Metoda od 250 lat wciąż najlepsza"

Autor zwiedza starą wędzarnię w Tyrolu, gdzie nadal wędzi się jak przed wiekami, w 300 letnim obejściu chłopskim w Eger.

W wielkim skrócie: wędzi się trocinami - zimny dym do max 20 st.C - w ciągu dnia, dym po wygaśnięciu żaru pozostaje w wędzarni do rana a dopiero rano wędzarnię się przewietrza.

Wędzenie trwa 6 tygodni.

 

Teraz proszę o chwilę refleksji.

Jak wyglądałaby wędzonka po 6 tygodniach wędzenia przy stałym, nawet lekkim przepływie powietrza?

Prawdopodobnie pokryłaby się rzemienną skorupą.

Istotą wędzenia  bez ruchu powietrza jest ochrona mięsa przed zbyt szybkim, powierzchniowym przesuszeniem. Wędzenie powinno odbywać się przy wilgotności 80-85%

Autor wspomina również o stosowaniu naczyń z wodą w mniejszych wędzarniach (wędzenie wilgotne), które stosuje się szczególnie do kiełbas surowych, dojrzewających. Przy tym rodzaju wędzenia wilgotność powietrza wewnątrz podwyższa się do 90%.

Oczywiście, każdy cykl wędzenia kończy się przewietrzeniem wędzarni.

@binio1111,

Zapewne Twój obecny sposób wędzenia  zimnego jest odpowiedni do Twoich wyrobów.

Jeżeli jednak chciałbyś w przyszłości uwędzić podlaskiego kumpiaka to Twoje NIE może się nieco zachwiać  :D



#72 binio1111

binio1111

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 3406 postów
  • MiejscowośćOzorków

Napisano 17 lis 2018 - 20:09

:blush:- no dobra może się zachwieje  :)  ;).  Na razie przy kiełbasach i polędwicach wędzonych kilkanaście godz. na zimno zasady nie zmienię (wilgotność podnoszę jak dymię na zimno polewając palenisko pod  komorą  (stamtąd idzie powietrze do komory) i wstawiam michę z wodą.  Gdybym z nie zrobił lekkiego przepływu przez komorę , to po czasie mógłbym wbić siekierę w dym (nawet jak DG idzie na minimum)  - mam za szczelną wędzarnię , aby dymić bez przepływu - dlatego taka moja rada - Kolega Krzychu też ma ciepłą i szczelną



#73 EAnna

EAnna

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 10118 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 18 lis 2018 - 08:23

Na razie przy kiełbasach i polędwicach wędzonych kilkanaście godz. na zimno zasady nie zmienię (wilgotność podnoszę jak dymię na zimno polewając palenisko pod  komorą  (stamtąd idzie powietrze do komory) i wstawiam michę z wodą. 

Skoro dbasz o wilgotność to zasada zastosowana w Twojej wędzarni jest na pewno O.K. :)  



#74 Łukaszenko

Łukaszenko

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 29 postów
  • MiejscowośćOlsztyn

Napisano 18 lis 2018 - 12:50

Z czego zrobiłeś ocieplenie i jaką blachą wykładałeś wnętrze komory?

Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#75 krzychuzab

krzychuzab

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 345 postów
  • MiejscowośćKujawsko-pomorskie

Napisano 18 lis 2018 - 14:06

U mnie ścianę stanowi 2 razy deska i pustka powietrzna w środku. Ja uzylem nierdzewki ale można zrobić z blachy czarnej lub wyłożyć blacha tylko dół komory (np. Do 1/3 wysokości).




Użytkownicy przeglądający ten temat: 6

0 użytkowników, 6 gości, 0 anonimowych