Piotrekpiter2 Posted July 28, 2016 Report Share #1 Posted July 28, 2016 Witam czy podeślę mi ktoś dobre przepisy na wędzonki na stół wiejski Wysłane z mojego SM-G925F przy użyciu Tapatalka Quote Gdy ludzie rzucają ci kłody pod nogi to nie patrz na nie idź dalej Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14836-szukam-przepisu-temat-zbiorczy/ Share on other sites More sharing options...
Olek.P Posted July 28, 2016 Report Share #2 Posted July 28, 2016 http://wedlinydomowe.pl/wedzonki/szynki Quote pozdrowienia Olek.P Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14836-szukam-przepisu-temat-zbiorczy/#findComment-508190 Share on other sites More sharing options...
Muski Posted July 28, 2016 Report Share #3 Posted July 28, 2016 A patrzyłeś na stronie głównej np AKADEMIA DZIADKA -wędzonki, kiełbasy ? same dobre:) Quote Muskie - to ryba 🙃 Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14836-szukam-przepisu-temat-zbiorczy/#findComment-508202 Share on other sites More sharing options...
AleksanderB Posted August 26, 2016 Report Share #4 Posted August 26, 2016 Smalcu sobie zrob. Ostatnio na imprezie byl stol wiejski i smalec poszedl pierwszy. Ja robilem jeden grzybowy, drugi normalny. Przepisu na smalec chyba nie potrzeba. Pozdrawiam. Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14836-szukam-przepisu-temat-zbiorczy/#findComment-512347 Share on other sites More sharing options...
Małgoś Posted August 26, 2016 Report Share #5 Posted August 26, 2016 Smalec na weselach jest już passe Quote "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14836-szukam-przepisu-temat-zbiorczy/#findComment-512360 Share on other sites More sharing options...
Todek Posted August 26, 2016 Report Share #6 Posted August 26, 2016 Smalec na weselach jest już passe Raczej nie wszędzie. Quote http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14836-szukam-przepisu-temat-zbiorczy/#findComment-512384 Share on other sites More sharing options...
AleksanderB Posted August 29, 2016 Report Share #7 Posted August 29, 2016 (edited) Czy ja wiem czy passe... 2 buncloki 5 litrowe poszly przy naprawde duzej ilosci jedzenia. Jak smaczne to ludzie z przyjemnoscia zjedza. Do tego malosolne ogoreczki i mozna sie weselic Ja robilem tradycyjnie, bez jakis udziwnien stol wiejski. Boczek, szynka, kielbasa, kabanosy, krupnioki, pasztetka, smalec, ogorki, jajka, bimber i chyba to tyle.Jak smalec jest passe to co na stol wiejski sie teraz daje.. foie gras? Pozdrawiam.PS. przepisow to tu znajdziesz co nie miara i rob co najbardziej popularne i sprawdzone. Edited August 29, 2016 by AleksanderB Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14836-szukam-przepisu-temat-zbiorczy/#findComment-512825 Share on other sites More sharing options...
biascun Posted September 2, 2016 Report Share #8 Posted September 2, 2016 Smalec na weselach jest już passe Smalec na polskim tradycyjnym weselu(z dodatkami lub bez) był, jest i będzie.Czy mnie(innym) się podoba(smakuje), czy nie.On jest wiecznie żywy ("prawie jak Lenin"). Quote My tak jak Indianie mamy swoje zwyczaje. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14836-szukam-przepisu-temat-zbiorczy/#findComment-513652 Share on other sites More sharing options...
beatag Posted September 2, 2016 Report Share #9 Posted September 2, 2016 Ja słoninę i skrawki mięsa i boczku zawsze kroję nożem [nigdy nie mielę w maszynce] Jeśli robię mało to pod koniec smażenia daję pokrojoną cebulę [w większą] kostkę] pokrojoną paprykę czerwoną -też w kostkę i kilka śliwek wędzonych w kostkę .Pod koniec smazenia daję czosnek ,trochę magi i wegetęi oczywiście sól do smaku już na poczatku smażenia .W moim smalcu jest sporo mięska i ono chyba nadaje smaczek temu smalcu...Acha -dodaje równiez przetopiony sam smalec ,bo z tej słoniny ,którą dodaje to wychodzi trochę mało tłuszczu. recepturę dostałam od górala[gdzie zostaliśmy poczęstowani owym specjałam] Quote beata Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14836-szukam-przepisu-temat-zbiorczy/#findComment-513654 Share on other sites More sharing options...
Gregtom Posted September 2, 2016 Report Share #10 Posted September 2, 2016 Na wiejskim stole swietnie urozmaica repertuar, wedzone serki np. pilos z lidla. itp.. Quote Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14836-szukam-przepisu-temat-zbiorczy/#findComment-513657 Share on other sites More sharing options...
Inflatable Posted November 30, 2017 Report Share #11 Posted November 30, 2017 Witam wszystkich z dymem Proszę podajcie jakiś przepis na polędwicy łososiowy wędzona jak robicie krok po kroku wielkie dzięki Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14836-szukam-przepisu-temat-zbiorczy/#findComment-577688 Share on other sites More sharing options...
arkadiusz Posted November 30, 2017 Report Share #12 Posted November 30, 2017 Quote Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14836-szukam-przepisu-temat-zbiorczy/#findComment-577689 Share on other sites More sharing options...
Inflatable Posted November 30, 2017 Report Share #13 Posted November 30, 2017 Arkadiusz wielkie dzięki za przepis mieszkam za wielką wodą jak to mówią i nie mam dostępu do kupna słoniny nie sprzedają tego w sklepach serdeczne dzięki Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14836-szukam-przepisu-temat-zbiorczy/#findComment-577690 Share on other sites More sharing options...
Muski Posted November 30, 2017 Report Share #14 Posted November 30, 2017 podajcie jakiś Wiem to nie to ale jak się tu opisuje będzie Ala łososiowa- polędwicę czyścisz z warkocza i mizdry - peklosolą (17-18g/kg) posypujesz równomiernie - wkładasz do wakum - lub woreczka strunowego usuwając powietrze - peklujesz w lodówce ok 4 st- 7 -14 dni - wyjmujesz osuszasz kilka godzin i wędzisz w zimnym dymie 8-12 godzin i poprawiasz dnia następnego Quote Muskie - to ryba 🙃 Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14836-szukam-przepisu-temat-zbiorczy/#findComment-577693 Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted November 30, 2017 Report Share #15 Posted November 30, 2017 Spróbuj tym sposobem. Na pewno nie pożałujesz. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9115-polędwiczki-i-polędwice-w-dwa-dni-eksperyment/ Quote „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14836-szukam-przepisu-temat-zbiorczy/#findComment-577709 Share on other sites More sharing options...
arkadiusz Posted November 30, 2017 Report Share #16 Posted November 30, 2017 Arkadiusz wielkie dzięki za przepis mieszkam za wielką wodą jak to mówią i nie mam dostępu do kupna słoniny To zrób tak.Solanka 8% przez 8 dni .Jeden nastrzyk 5-7 % wagi mięsa na początku peklowania.Ociekanie, osuszanie i wędzenie dymem o temp. 45 C do koloru i nie parz ani nie podpiekaj.Nie polecam peklowania polędwic i polędwiczek na sucho bo sól wyciąga wodę z wyrobu i będzie mniej soczysty niż peklowany na mokro.Nie polecam również peklowania przyspieszonego jak wyżej chyba że aż tak bardzo Ci się spieszy. Quote Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14836-szukam-przepisu-temat-zbiorczy/#findComment-577714 Share on other sites More sharing options...
grzech25 Posted December 6, 2017 Report Share #17 Posted December 6, 2017 Przepis z płaszczykiem ze słoninki brzmi zachęcająco i może bym się skusił ale jak pociąć słoninowe płaty na 3mm płatki?Macie jakiś patent? Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14836-szukam-przepisu-temat-zbiorczy/#findComment-578612 Share on other sites More sharing options...
EAnna Posted December 6, 2017 Report Share #18 Posted December 6, 2017 jak pociąć słoninowe płaty na 3mm płatki? Krajalnicą. Najlepiej podmrożone. Quote Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14836-szukam-przepisu-temat-zbiorczy/#findComment-578614 Share on other sites More sharing options...
Muski Posted December 6, 2017 Report Share #19 Posted December 6, 2017 jak pociąć słoninowe płaty na 3mm płatki? przymrozić i krajalnica albo naprawdę ostry nóż Quote Muskie - to ryba 🙃 Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14836-szukam-przepisu-temat-zbiorczy/#findComment-578616 Share on other sites More sharing options...
grzech25 Posted December 6, 2017 Report Share #20 Posted December 6, 2017 Muszę zatem sklepik z krajalnicą znaleźć w okolicy, bo mam gdzieś tylko taką małą, domową do chleba.Nie powiem, żebym przepadał za pracą ze słoniną - śliska sprawa Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14836-szukam-przepisu-temat-zbiorczy/#findComment-578621 Share on other sites More sharing options...
Muski Posted December 6, 2017 Report Share #21 Posted December 6, 2017 mam gdzieś tylko taką małą, domową do chleba jak ma ostrą tarcze - i przymrozisz trochę słoninkę - to bez problemu - a jak poprosisz w sklepie - to też możesz dostać plasterki - są w sprzedaży takie paczki poplasterkowane - trudno nawet je porozdzielać Quote Muskie - to ryba 🙃 Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14836-szukam-przepisu-temat-zbiorczy/#findComment-578623 Share on other sites More sharing options...
grzech25 Posted December 6, 2017 Report Share #22 Posted December 6, 2017 (edited) Nie wiem jak z tarczą bo od 3 lat na strychu leży:( Ale może rzeczywiście ją przeproszę i jak by ostra była to i jedyneczkę na kiełbaskę równo pocięła?Kupować słoninki nie muszę bo w piątek połówkę blondi odbieram i szukam pomysłów Edited December 6, 2017 by grzech25 Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14836-szukam-przepisu-temat-zbiorczy/#findComment-578627 Share on other sites More sharing options...
Muski Posted December 6, 2017 Report Share #23 Posted December 6, 2017 i jak by ostra była to i jedyneczkę na kiełbaskę równo pocięła? Tak - a tarczę zawsze można naostrzyć - całość przekonserwować - poczyścić , nasmarować - warto Quote Muskie - to ryba 🙃 Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14836-szukam-przepisu-temat-zbiorczy/#findComment-578630 Share on other sites More sharing options...
binio1111 Posted December 10, 2017 Report Share #24 Posted December 10, 2017 Co by nie dokładać tematu - Wczoraj peklowałem mięso. Przed peklowaniem zawsze "poprawiam" wygląd przyszłych wędzonek . I tak po lifcie (szynek , karczku i polędwic) zostało mi 3,5kg ścinków , błonek ,tłustego , kilka warkoczy i trochę mizdry z polędwic. Zapeklowałem na sucho 17g/kg ten "odpad" produkcyjny i zastanawiam się co z nim zrobić? Mogłem nie peklować i pomyśleć o jakiejś "ala" pasztetowej , no ale stało się. Poprzednim razem z odpadu zrobiłem kilka "ala" mielonek w osłonce termo. (dodałem drugie tyle I-ki wp. krojonej w kostkę , a resztę zmieliłem na 2mm - wyszło smaczniejsze niż myślałem ) Tym razem jest tego więcej , a mielonki jeszcze są , więc może coś podpowiecie ? P.S Mam jeszcze zapeklowane na sucho 4,5 kg I-ki wp. ( na inny cel , ale mogę trochę podebrać ) Quote Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14836-szukam-przepisu-temat-zbiorczy/#findComment-579123 Share on other sites More sharing options...
piksiak Posted December 10, 2017 Report Share #25 Posted December 10, 2017 Ja z tych ścinek zawsze robię taką zupę gulaszową. Zalewam wodą, mięso i co tam się nawinie kukurydza, fasolka, groszek, marchewka itd. Ile byśmy nie zrobili wszystko zjedzone. Quote Piksiak Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14836-szukam-przepisu-temat-zbiorczy/#findComment-579162 Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.