Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Szukam przepisu - temat zbiorczy.


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
51 odpowiedzi w tym temacie

#1 Piotrekpiter2

Piotrekpiter2

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 110 postów
  • Miejscowośćkleszczów

Napisano 28 lip 2016 - 15:45

Witam czy podeślę mi ktoś dobre przepisy na wędzonki na stół wiejski


Wysłane z mojego SM-G925F przy użyciu Tapatalka

#2 Olek.P

Olek.P

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1216 postów
  • MiejscowośćLeverkusen

Napisano 28 lip 2016 - 15:59

http://wedlinydomowe...wedzonki/szynki

#3 Muski

Muski

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 7669 postów

Napisano 28 lip 2016 - 18:17

A patrzyłeś na stronie głównej np  AKADEMIA DZIADKA -wędzonki, kiełbasy ? same dobre:)



#4 AleksanderB

AleksanderB

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 106 postów
  • MiejscowośćPoland

Napisano 26 sie 2016 - 19:02

Smalcu sobie zrob. Ostatnio na imprezie byl stol wiejski i smalec poszedl pierwszy. Ja robilem jeden grzybowy, drugi normalny. Przepisu na smalec chyba nie potrzeba. Pozdrawiam.

#5 Małgoś

Małgoś

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 5740 postów

Napisano 26 sie 2016 - 19:58

Smalec na weselach jest już passe ;)

#6 Todek

Todek

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1628 postów

Napisano 26 sie 2016 - 21:53

Smalec na weselach jest już passe ;)

Raczej nie wszędzie.



#7 AleksanderB

AleksanderB

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 106 postów
  • MiejscowośćPoland

Napisano 29 sie 2016 - 18:33

Czy ja wiem czy passe... 2 buncloki 5 litrowe poszly przy naprawde duzej ilosci jedzenia. Jak smaczne to ludzie z przyjemnoscia zjedza. Do tego malosolne ogoreczki i mozna sie weselic :)
Ja robilem tradycyjnie, bez jakis udziwnien stol wiejski. Boczek, szynka, kielbasa, kabanosy, krupnioki, pasztetka, smalec, ogorki, jajka, bimber i chyba to tyle.
Jak smalec jest passe to co na stol wiejski sie teraz daje.. foie gras? ;) Pozdrawiam.
PS. przepisow to tu znajdziesz co nie miara i rob co najbardziej popularne i sprawdzone.

Użytkownik AleksanderB edytował ten post 29 sie 2016 - 18:44


#8 biascun

biascun

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 167 postów
  • MiejscowośćChlewiska

Napisano 02 wrz 2016 - 08:45

Smalec na weselach jest już passe ;)

Smalec na polskim tradycyjnym weselu(z dodatkami lub bez) był,  jest i będzie.

Czy mnie(innym) się podoba(smakuje), czy nie.

On jest wiecznie żywy ("prawie jak Lenin").



#9 beatag

beatag

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1937 postów
  • MiejscowośćSkarzysko-kamienna

Napisano 02 wrz 2016 - 08:57

Ja słoninę i skrawki mięsa i boczku zawsze kroję nożem [nigdy nie mielę w maszynce]
Jeśli robię mało to pod koniec smażenia daję pokrojoną cebulę [w większą] kostkę] pokrojoną paprykę czerwoną -też w kostkę i kilka śliwek wędzonych w kostkę .Pod koniec smazenia daję czosnek ,trochę magi i wegetęi oczywiście sól do smaku już na poczatku smażenia .W moim smalcu jest sporo mięska i ono chyba nadaje smaczek temu smalcu...Acha -dodaje równiez przetopiony sam smalec ,bo z tej słoniny ,którą dodaje to wychodzi trochę mało tłuszczu.
recepturę dostałam od górala[gdzie zostaliśmy poczęstowani owym specjałam]

#10 Gregtom

Gregtom

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 4302 postów
  • MiejscowośćDortmund-Rawicz

Napisano 02 wrz 2016 - 09:36

Na wiejskim stole swietnie urozmaica repertuar, wedzone serki np. pilos z lidla. itp..

#11 Inflatable

Inflatable

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 6 postów
  • MiejscowośćFlorida

Napisano 30 lis 2017 - 15:06

Witam wszystkich z dymem
Proszę podajcie jakiś przepis na polędwicy łososiowy wędzona jak robicie krok po kroku wielkie dzięki

#12 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • Zbanowani
  • 11822 postów

Napisano 30 lis 2017 - 15:10

Załączony plik  48.jpg   181,56 KB   25 Ilość pobrań

 

Załączony plik  49.jpg   74,98 KB   24 Ilość pobrań



#13 Inflatable

Inflatable

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 6 postów
  • MiejscowośćFlorida

Napisano 30 lis 2017 - 15:20

Arkadiusz wielkie dzięki za przepis mieszkam za wielką wodą jak to mówią i nie mam dostępu do kupna słoniny nie sprzedają tego w sklepach serdeczne dzięki

#14 Muski

Muski

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 7669 postów

Napisano 30 lis 2017 - 15:32

podajcie jakiś
Wiem to nie to :facepalm:  ale jak się tu opisuje będzie Ala łososiowa- polędwicę czyścisz z warkocza i mizdry - peklosolą (17-18g/kg) posypujesz równomiernie - wkładasz do wakum - lub woreczka strunowego usuwając powietrze - peklujesz w lodówce  ok 4 st- 7 -14 dni - wyjmujesz osuszasz kilka godzin i wędzisz w zimnym dymie 8-12 godzin i poprawiasz dnia następnego  :thumbsup: 

#15 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 29554 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 30 lis 2017 - 18:03

Spróbuj tym sposobem. Na pewno nie pożałujesz. :D https://wedlinydomow...ni-eksperyment/



#16 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • Zbanowani
  • 11822 postów

Napisano 30 lis 2017 - 18:31

Arkadiusz wielkie dzięki za przepis mieszkam za wielką wodą jak to mówią i nie mam dostępu do kupna słoniny 
 

 

To zrób tak.Solanka 8% przez 8 dni .Jeden nastrzyk 5-7 % wagi mięsa na początku peklowania.Ociekanie, osuszanie i wędzenie dymem o temp. 45 C do koloru i nie parz ani nie podpiekaj.Nie polecam peklowania polędwic i polędwiczek na sucho bo sól wyciąga wodę z wyrobu i będzie mniej soczysty niż peklowany na mokro.Nie polecam również peklowania przyspieszonego jak wyżej chyba że aż tak bardzo Ci się spieszy.



#17 grzech25

grzech25

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 374 postów
  • Miejscowośćprawie Sochaczew

Napisano 06 gru 2017 - 12:57

Przepis z płaszczykiem ze słoninki brzmi zachęcająco i może bym się skusił ale jak pociąć słoninowe płaty na 3mm płatki?

Macie jakiś patent?



#18 EAnna

EAnna

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 10125 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 06 gru 2017 - 13:02

jak pociąć słoninowe płaty na 3mm płatki?

Krajalnicą. Najlepiej podmrożone. 



#19 Muski

Muski

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 7669 postów

Napisano 06 gru 2017 - 13:06

jak pociąć słoninowe płaty na 3mm płatki?
przymrozić i krajalnica albo naprawdę ostry nóż

Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#20 grzech25

grzech25

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 374 postów
  • Miejscowośćprawie Sochaczew

Napisano 06 gru 2017 - 13:37

Muszę zatem sklepik z krajalnicą znaleźć w okolicy, bo mam gdzieś tylko taką małą, domową do chleba.

Nie powiem, żebym przepadał za pracą ze słoniną - śliska sprawa ;)






Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych