Witaj na forum Wędzarniczej Braci

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.
Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.
Zachęcamy do rejestracji!!!

Szukam przepisu - temat zbiorczy.
#1
Napisano 28 lip 2016 - 15:45
Wysłane z mojego SM-G925F przy użyciu Tapatalka
#3
Napisano 28 lip 2016 - 18:17
A patrzyłeś na stronie głównej np AKADEMIA DZIADKA -wędzonki, kiełbasy ? same dobre:)
#4
Napisano 26 sie 2016 - 19:02
#5
Napisano 26 sie 2016 - 19:58

#6
Napisano 26 sie 2016 - 21:53
Smalec na weselach jest już passe
Raczej nie wszędzie.
#7
Napisano 29 sie 2016 - 18:33

Ja robilem tradycyjnie, bez jakis udziwnien stol wiejski. Boczek, szynka, kielbasa, kabanosy, krupnioki, pasztetka, smalec, ogorki, jajka, bimber i chyba to tyle.
Jak smalec jest passe to co na stol wiejski sie teraz daje.. foie gras?

PS. przepisow to tu znajdziesz co nie miara i rob co najbardziej popularne i sprawdzone.
Użytkownik AleksanderB edytował ten post 29 sie 2016 - 18:44
#8
Napisano 02 wrz 2016 - 08:45
Smalec na weselach jest już passe
Smalec na polskim tradycyjnym weselu(z dodatkami lub bez) był, jest i będzie.
Czy mnie(innym) się podoba(smakuje), czy nie.
On jest wiecznie żywy ("prawie jak Lenin").
#9
Napisano 02 wrz 2016 - 08:57
Jeśli robię mało to pod koniec smażenia daję pokrojoną cebulę [w większą] kostkę] pokrojoną paprykę czerwoną -też w kostkę i kilka śliwek wędzonych w kostkę .Pod koniec smazenia daję czosnek ,trochę magi i wegetęi oczywiście sól do smaku już na poczatku smażenia .W moim smalcu jest sporo mięska i ono chyba nadaje smaczek temu smalcu...Acha -dodaje równiez przetopiony sam smalec ,bo z tej słoniny ,którą dodaje to wychodzi trochę mało tłuszczu.
recepturę dostałam od górala[gdzie zostaliśmy poczęstowani owym specjałam]
#10
Napisano 02 wrz 2016 - 09:36
#11
Napisano 30 lis 2017 - 15:06
Proszę podajcie jakiś przepis na polędwicy łososiowy wędzona jak robicie krok po kroku wielkie dzięki
#13
Napisano 30 lis 2017 - 15:20
#14
Napisano 30 lis 2017 - 15:32
podajcie jakiśWiem to nie to


#15
Napisano 30 lis 2017 - 18:03
Spróbuj tym sposobem. Na pewno nie pożałujesz. https://wedlinydomow...ni-eksperyment/
#16
Napisano 30 lis 2017 - 18:31
Arkadiusz wielkie dzięki za przepis mieszkam za wielką wodą jak to mówią i nie mam dostępu do kupna słoniny
To zrób tak.Solanka 8% przez 8 dni .Jeden nastrzyk 5-7 % wagi mięsa na początku peklowania.Ociekanie, osuszanie i wędzenie dymem o temp. 45 C do koloru i nie parz ani nie podpiekaj.Nie polecam peklowania polędwic i polędwiczek na sucho bo sól wyciąga wodę z wyrobu i będzie mniej soczysty niż peklowany na mokro.Nie polecam również peklowania przyspieszonego jak wyżej chyba że aż tak bardzo Ci się spieszy.
#17
Napisano 06 gru 2017 - 12:57
Przepis z płaszczykiem ze słoninki brzmi zachęcająco i może bym się skusił ale jak pociąć słoninowe płaty na 3mm płatki?
Macie jakiś patent?
#18
Napisano 06 gru 2017 - 13:02
jak pociąć słoninowe płaty na 3mm płatki?
Krajalnicą. Najlepiej podmrożone.
#19
Napisano 06 gru 2017 - 13:06
jak pociąć słoninowe płaty na 3mm płatki?przymrozić i krajalnica albo naprawdę ostry nóż
Sponsor
#20
Napisano 06 gru 2017 - 13:37
Muszę zatem sklepik z krajalnicą znaleźć w okolicy, bo mam gdzieś tylko taką małą, domową do chleba.
Nie powiem, żebym przepadał za pracą ze słoniną - śliska sprawa
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych