Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Szukam przepisu - temat zbiorczy.


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
68 odpowiedzi w tym temacie

#21 Muski

Muski

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 7778 postów

Napisano 06 gru 2017 - 13:48

mam gdzieś tylko taką małą, domową do chleba
jak ma ostrą tarcze - i przymrozisz trochę słoninkę - to bez problemu - a jak poprosisz w sklepie - to też możesz dostać plasterki - są w sprzedaży takie paczki poplasterkowane - trudno nawet je porozdzielać  ;) 

#22 grzech25

grzech25

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 374 postów
  • Miejscowośćprawie Sochaczew

Napisano 06 gru 2017 - 14:09

Nie wiem jak z tarczą bo od 3 lat na strychu leży:( Ale może rzeczywiście ją przeproszę i jak by ostra była to i jedyneczkę na kiełbaskę równo pocięła?

Kupować słoninki nie muszę bo w piątek połówkę blondi odbieram i szukam pomysłów :)


Użytkownik grzech25 edytował ten post 06 gru 2017 - 14:10


#23 Muski

Muski

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 7778 postów

Napisano 06 gru 2017 - 14:13

i jak by ostra była to i jedyneczkę na kiełbaskę równo pocięła?
Tak - a tarczę zawsze można naostrzyć - całość przekonserwować - poczyścić , nasmarować - warto 

#24 binio1111

binio1111

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 3406 postów
  • MiejscowośćOzorków

Napisano 10 gru 2017 - 10:58

Co by nie dokładać tematu - Wczoraj peklowałem mięso. Przed peklowaniem zawsze "poprawiam" wygląd przyszłych wędzonek ;) :) . I tak po lifcie (szynek , karczku i polędwic) zostało mi 3,5kg ścinków , błonek ,tłustego ,  kilka warkoczy i trochę mizdry z polędwic. Zapeklowałem na sucho  17g/kg ten "odpad" ;)  produkcyjny i zastanawiam się co z nim zrobić? Mogłem nie peklować i pomyśleć o jakiejś "ala"  pasztetowej  , no ale stało się. Poprzednim razem z odpadu zrobiłem kilka "ala" mielonek w osłonce termo. (dodałem drugie tyle  I-ki wp. krojonej w kostkę , a resztę zmieliłem na 2mm - wyszło smaczniejsze niż myślałem )  Tym razem jest tego więcej , a mielonki jeszcze są , więc może coś podpowiecie ?  

 P.S  Mam jeszcze zapeklowane na sucho  4,5 kg I-ki wp. ( na inny cel , ale mogę trochę podebrać ;) )



#25 piksiak

piksiak

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1306 postów
  • MiejscowośćKielce

Napisano 10 gru 2017 - 14:30

Ja z tych ścinek zawsze robię taką zupę gulaszową. Zalewam wodą, mięso i co tam się nawinie :) kukurydza, fasolka, groszek, marchewka itd. Ile byśmy nie zrobili wszystko zjedzone.



#26 Muski

Muski

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 7778 postów

Napisano 12 gru 2017 - 21:27

bonifacy111 / bonifacy222 / bonifacy333 / bonifacy444 / bonifacy555
pamiętaj nikt w sieci tak do końca nie jest anonimowy - odpuść - bo to zaczyna być gra małych dzieci a nie twardziela z nabiałem

#27 witt

witt

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1950 postów

Napisano 14 maj 2018 - 11:08

Gdzieś na forum natrafiłem jedyny raz na przepis kiełbasy ostrzeszowskiej i teraz nie umiem znaleźć tego wątku, może ktoś podpowie, a może ma ten przepis? 

 

Pozdrowienia



#28 chudziak

chudziak

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 5414 postów

Napisano 14 maj 2018 - 11:12

Czy o ten przepis Ci chodziło ?

 

https://wedlinydomow...findpost&p=7163



#29 witt

witt

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1950 postów

Napisano 14 maj 2018 - 11:17

Tak, o ten przepis mi chodziło.. :thumbsup:

Wielkie dzięki 

 

Serdeczne pozdrowienia z Ostrzeszowa



#30 TiToOo

TiToOo

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 4 postów
  • MiejscowośćKańczuga

Napisano 24 sie 2018 - 18:08

Witam chciał bym uwędzić sobie parę piersi z kurczaka i dlatego prośba o jakiś fajny przepis :) 



#31 beatag

beatag

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1946 postów
  • MiejscowośćSkarzysko-kamienna

Napisano 24 sie 2018 - 18:20

Z piersi z kurczaka i z podgadla to najlepszy jest pasztet Halusi.



#32 EAnna

EAnna

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 10167 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 24 sie 2018 - 18:20

piersi z kurczaka i dlatego prośba o jakiś fajny przepis  

Wejdź do działu drób i wybierz przepisy dotyczące kurczaków. 



#33 krzychuzab

krzychuzab

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 345 postów
  • MiejscowośćKujawsko-pomorskie

Napisano 29 wrz 2019 - 18:47

Dostałem od kolegi karkówkę przygotowaną wg filmu na youtube do wędzenia na zimno oraz kiełbasę polską również do wędzenia na zimno. Na forum nie moge znaleźć informacji na ten temat żeby zobaczyć realizacje tego typu. Ma ktoś namiary na ten temat? Może ktoś robił i ma w kąciku kuchennym coś takiego?

#34 Muski

Muski

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 7778 postów

Napisano 29 wrz 2019 - 19:12

ma w kąciku kuchennym coś takiego?
https://wedlinydomow...-48#entry615886

#35 krzychuzab

krzychuzab

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 345 postów
  • MiejscowośćKujawsko-pomorskie

Napisano 30 wrz 2019 - 17:31

ma w kąciku kuchennym coś takiego?

https://wedlinydomow...-48#entry615886

A coś o karkówce?

#36 abadeon

abadeon

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 25 postów
  • MiejscowośćKrasnik

Napisano 03 kwi 2020 - 10:55

Witam.

Szukam przepisu na boczek z ostrą nutą. Chodzi mi o taki obsypany przyprawami. Z reguły boczki po wędzeniu parzę, ale tutaj boję się, że wszystkie zioła zostaną w wodzie. I teraz moje pytanie: czy nie można parzyć boczku przed wędzeniem? Wtedy też bym obsypał boczek przyprawami, a później już uwędził. A jeśli tak to jak długo parzyć przed tym wędzeniem? Do 70st w środku? Wiem też, że można wędzić boczki bez parzenia, a tylko z wypiekaniem. Czy ktoś mógłby się podzielić spotrzeżeniami/wskazówkami/radami etc na ten temat.

Z góry dziękuję za pomoc.



#37 Jasiust

Jasiust

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 230 postów
  • MiejscowośćKołobrzeg

Napisano 03 kwi 2020 - 12:13

Jak chcę boczek z przyprawami to parzę w woreczku zapakowany próżniowo.



#38 EAnna

EAnna

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 10167 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 03 kwi 2020 - 13:25

Wiem też, że można wędzić boczki bez parzenia, a tylko z wypiekaniem.

I to jest opcja IMO najlepsza na "ostrą nutę".

Od jakiegoś czasu tak robię boczki.

Parzenie w workach vacum też jest dobrym rozwiązaniem.

Niemniej uważaj z solą, bo nie następuje odsolenie w wodzie  :thumbsup:  



#39 sverige2

sverige2

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 5785 postów
  • MiejscowośćCiechocinek - Polska / Lund - Szwecja

Napisano 03 kwi 2020 - 13:40

Ja kupuję w Lidlu gotowe kawałki boczku, gotowe już zapeklowane, i od razu je wędzę. Później w zależności od potrzeb, parzę , lub na surowo, tak czy tak, są jednakowo pyszne, w zależności co kto lubi :D .

 

 

50922928_2362044217198923_14352451367904



#40 abadeon

abadeon

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 25 postów
  • MiejscowośćKrasnik

Napisano 04 kwi 2020 - 08:11

Ok koledzy. Dziekuje za rady. Zabieram sie do roboty. Czuj dym!




Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych