Skocz do zawartości

Szukam przepisu - temat zbiorczy.


Piotrekpiter2

Rekomendowane odpowiedzi

 

 

bonifacy111 / bonifacy222 / bonifacy333 / bonifacy444 / bonifacy555
pamiętaj nikt w sieci tak do końca nie jest anonimowy - odpuść - bo to zaczyna być gra małych dzieci a nie twardziela z nabiałem

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 5 miesięcy temu...

Gdzieś na forum natrafiłem jedyny raz na przepis kiełbasy ostrzeszowskiej i teraz nie umiem znaleźć tego wątku, może ktoś podpowie, a może ma ten przepis? 

 

Pozdrowienia

Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek

 

Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 miesiące temu...

 

 

piersi z kurczaka i dlatego prośba o jakiś fajny przepis  

Wejdź do działu drób i wybierz przepisy dotyczące kurczaków. 

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 rok później...
Dostałem od kolegi karkówkę przygotowaną wg filmu na youtube do wędzenia na zimno oraz kiełbasę polską również do wędzenia na zimno. Na forum nie moge znaleźć informacji na ten temat żeby zobaczyć realizacje tego typu. Ma ktoś namiary na ten temat? Może ktoś robił i ma w kąciku kuchennym coś takiego?
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 6 miesięcy temu...

Witam.

Szukam przepisu na boczek z ostrą nutą. Chodzi mi o taki obsypany przyprawami. Z reguły boczki po wędzeniu parzę, ale tutaj boję się, że wszystkie zioła zostaną w wodzie. I teraz moje pytanie: czy nie można parzyć boczku przed wędzeniem? Wtedy też bym obsypał boczek przyprawami, a później już uwędził. A jeśli tak to jak długo parzyć przed tym wędzeniem? Do 70st w środku? Wiem też, że można wędzić boczki bez parzenia, a tylko z wypiekaniem. Czy ktoś mógłby się podzielić spotrzeżeniami/wskazówkami/radami etc na ten temat.

Z góry dziękuję za pomoc.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Wiem też, że można wędzić boczki bez parzenia, a tylko z wypiekaniem.

I to jest opcja IMO najlepsza na "ostrą nutę".

Od jakiegoś czasu tak robię boczki.

Parzenie w workach vacum też jest dobrym rozwiązaniem.

Niemniej uważaj z solą, bo nie następuje odsolenie w wodzie  :thumbsup:  

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja kupuję w Lidlu gotowe kawałki boczku, gotowe już zapeklowane, i od razu je wędzę. Później w zależności od potrzeb, parzę , lub na surowo, tak czy tak, są jednakowo pyszne, w zależności co kto lubi :D .

 

 

50922928_2362044217198923_14352451367904

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Czuj, czuj!

 

miałem swego czasu skosztować szynki z czarnuszką produkowanej przez Zakłady Mięsne Silesia (Duda) i zachwyciłem się, po prostu. Od jakiegoś czasu staram się odtworzyć tę intensywną... „czarnuszkowość” w swoich wyrobach, ale bez skutku. Może ma ktoś jakiś sprawdzony przepis na intensywnie czarnuszkową wędzonkę lub chociaż jakąś poradę w kwestii wydobycia aromatu z czarnuszki? A może po prostu trzeba dać jej bardzo dużo?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Od jakiegoś czasu staram się odtworzyć tę intensywną... „czarnuszkowość” w swoich wyrobach, ale bez skutku

Nie wiem, czy szynka to:

-produkt parzony niewędzony

-wędzony i parzony

-produkt pieczony

-czy ziarna czarnuszki były w formie posypki

Jakich sposobów używałeś aby dojść osiągnąć smak pierwowzoru?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

miałem swego czasu skosztować szynki z czarnuszką produkowanej przez Zakłady Mięsne Silesia (Duda) i zachwyciłem się, po prostu

To musi być naprawdę smaczne:  :laugh:  :thumbsup:  

 

"Składniki

szynka wieprzowa, sól, cukier, glukoza, białko wieprzowe, aromaty (zawierają soję), maltodekstryna, błonnik pszenny, przeciwutleniacz (askorbinian sodu), czarnuszka 0,25%, regulatory kwasowości (octany sodu, kwas jabłkowy), emulgator (mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych), substancja konserwująca (azotyn sodu), 100 g wyrobu wyprodukowano ze 105 g szynki wieprzowej"

 

Obawiam się, że z odtworzeniem będzie problem. Chociaż są tu spece, co różne "gotowe mieszanki przyprawowe" i "aromaty" używają, więc może Ci pomogą. 

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

100 g wyrobu wyprodukowano ze 105 g szynki wieprzowej"

Toć to prawdziwe domowe wyroby. :D :D :D Teraz wiem dlaczego ten moloch padł. Po prostu robili za dobre wyroby. :D :D :D

Edytowane przez Maxell

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Na podstawie gramatury podanej przez @paweljack widać, że dodatek czarnuszki to 2,5g/kg. Jest to sporo zważywszy, że ziarenka są bardzo lekkie; objętościowo to 5 ml.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Przy takiej ilości różnego rodzaju dodatków jakie zastosowała firma, nigdy nie uzyskasz podobnego smaku szynki nawet, jeśli zaaplikujesz podane ilości czarnuszki.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Jakiś czas temu mój sąsiad przywiózł z Niemiec konserwę mięsną robioną przez gospodarza u którego pracował. W skład konserwy wchodziły kawałki, plastry o grubości około1 cm, karkówki, boczku, łopatki lub szynki i ozora. Konserwa ta była z wyczuwalnym dodatkiem octu. Była nawet całkiem dobra. :)

Szukałem przepisu na niemieckich stronach ale nie znalazłem takiego żeby był dodawany ocet.

Wiem, że można poeksperymentować i samemu próbować dodawać ocet, ale może kto coś słyszał o takiej konserwie. Może ktoś ma oryginalny przepis? :)

Edytowane przez Todek
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Może ktoś ma oryginalny przepis?

Todek, to chyba było mięso na kwaśno w słoiku i najprawdopodobniej własna receptura.

Szukaj pod hasłami "Sauerfleisch im Glas" to może jakieś podobne receptury się otworzą.

Pozdrowienia

Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek

 

Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

najprawdopodobniej własna receptura.

Nic podobnego nie wyskakuje. Pewnie masz rację, że to jakiś wymysł tego Niemca. Sąsiad pytał go, ale nie bardzo chciał gadać.

Ale może ktoś ma jeszcze jakieś propozycję?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.