Muski Opublikowano 12 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 12 Grudnia 2017 bonifacy111 / bonifacy222 / bonifacy333 / bonifacy444 / bonifacy555 pamiętaj nikt w sieci tak do końca nie jest anonimowy - odpuść - bo to zaczyna być gra małych dzieci a nie twardziela z nabiałem Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witt Opublikowano 14 Maja 2018 Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 14 Maja 2018 Gdzieś na forum natrafiłem jedyny raz na przepis kiełbasy ostrzeszowskiej i teraz nie umiem znaleźć tego wątku, może ktoś podpowie, a może ma ten przepis? Pozdrowienia Cytuj Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 14 Maja 2018 Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 14 Maja 2018 Czy o ten przepis Ci chodziło ? https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/531-kielbasa-wiejska-ostrzeszowska-1812r/?view=findpost&p=7163 Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witt Opublikowano 14 Maja 2018 Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 14 Maja 2018 Tak, o ten przepis mi chodziło.. Wielkie dzięki Serdeczne pozdrowienia z Ostrzeszowa Cytuj Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TiToOo Opublikowano 24 Sierpnia 2018 Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 24 Sierpnia 2018 Witam chciał bym uwędzić sobie parę piersi z kurczaka i dlatego prośba o jakiś fajny przepis Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 24 Sierpnia 2018 Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 24 Sierpnia 2018 Z piersi z kurczaka i z podgadla to najlepszy jest pasztet Halusi. Cytuj beata Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 24 Sierpnia 2018 Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 24 Sierpnia 2018 piersi z kurczaka i dlatego prośba o jakiś fajny przepis Wejdź do działu drób i wybierz przepisy dotyczące kurczaków. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzychuzab Opublikowano 29 Września 2019 Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 29 Września 2019 Dostałem od kolegi karkówkę przygotowaną wg filmu na youtube do wędzenia na zimno oraz kiełbasę polską również do wędzenia na zimno. Na forum nie moge znaleźć informacji na ten temat żeby zobaczyć realizacje tego typu. Ma ktoś namiary na ten temat? Może ktoś robił i ma w kąciku kuchennym coś takiego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 29 Września 2019 Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 29 Września 2019 ma w kąciku kuchennym coś takiego? https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page-48?do=findComment&comment=615886 Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzychuzab Opublikowano 30 Września 2019 Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 30 Września 2019 ma w kąciku kuchennym coś takiego? https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page-48?do=findComment&comment=615886A coś o karkówce? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abadeon Opublikowano 3 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 3 Kwietnia 2020 Witam.Szukam przepisu na boczek z ostrą nutą. Chodzi mi o taki obsypany przyprawami. Z reguły boczki po wędzeniu parzę, ale tutaj boję się, że wszystkie zioła zostaną w wodzie. I teraz moje pytanie: czy nie można parzyć boczku przed wędzeniem? Wtedy też bym obsypał boczek przyprawami, a później już uwędził. A jeśli tak to jak długo parzyć przed tym wędzeniem? Do 70st w środku? Wiem też, że można wędzić boczki bez parzenia, a tylko z wypiekaniem. Czy ktoś mógłby się podzielić spotrzeżeniami/wskazówkami/radami etc na ten temat.Z góry dziękuję za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jasiust Opublikowano 3 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 3 Kwietnia 2020 Jak chcę boczek z przyprawami to parzę w woreczku zapakowany próżniowo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 3 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij #38 Opublikowano 3 Kwietnia 2020 Wiem też, że można wędzić boczki bez parzenia, a tylko z wypiekaniem. I to jest opcja IMO najlepsza na "ostrą nutę".Od jakiegoś czasu tak robię boczki.Parzenie w workach vacum też jest dobrym rozwiązaniem.Niemniej uważaj z solą, bo nie następuje odsolenie w wodzie Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 3 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij #39 Opublikowano 3 Kwietnia 2020 Ja kupuję w Lidlu gotowe kawałki boczku, gotowe już zapeklowane, i od razu je wędzę. Później w zależności od potrzeb, parzę , lub na surowo, tak czy tak, są jednakowo pyszne, w zależności co kto lubi . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abadeon Opublikowano 4 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij #40 Opublikowano 4 Kwietnia 2020 Ok koledzy. Dziekuje za rady. Zabieram sie do roboty. Czuj dym! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hałabała Opublikowano 11 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij #41 Opublikowano 11 Maja 2020 Czuj, czuj! miałem swego czasu skosztować szynki z czarnuszką produkowanej przez Zakłady Mięsne Silesia (Duda) i zachwyciłem się, po prostu. Od jakiegoś czasu staram się odtworzyć tę intensywną... „czarnuszkowość” w swoich wyrobach, ale bez skutku. Może ma ktoś jakiś sprawdzony przepis na intensywnie czarnuszkową wędzonkę lub chociaż jakąś poradę w kwestii wydobycia aromatu z czarnuszki? A może po prostu trzeba dać jej bardzo dużo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nestor Opublikowano 11 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij #42 Opublikowano 11 Maja 2020 Niektóre przyprawy po podgrzaniu na patelni dostają intensywniejszy zapach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 11 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij #43 Opublikowano 11 Maja 2020 Od jakiegoś czasu staram się odtworzyć tę intensywną... „czarnuszkowość” w swoich wyrobach, ale bez skutku Nie wiem, czy szynka to:-produkt parzony niewędzony-wędzony i parzony-produkt pieczony-czy ziarna czarnuszki były w formie posypkiJakich sposobów używałeś aby dojść osiągnąć smak pierwowzoru? Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 11 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij #44 Opublikowano 11 Maja 2020 miałem swego czasu skosztować szynki z czarnuszką produkowanej przez Zakłady Mięsne Silesia (Duda) i zachwyciłem się, po prostu To musi być naprawdę smaczne: "Składnikiszynka wieprzowa, sól, cukier, glukoza, białko wieprzowe, aromaty (zawierają soję), maltodekstryna, błonnik pszenny, przeciwutleniacz (askorbinian sodu), czarnuszka 0,25%, regulatory kwasowości (octany sodu, kwas jabłkowy), emulgator (mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych), substancja konserwująca (azotyn sodu), 100 g wyrobu wyprodukowano ze 105 g szynki wieprzowej" Obawiam się, że z odtworzeniem będzie problem. Chociaż są tu spece, co różne "gotowe mieszanki przyprawowe" i "aromaty" używają, więc może Ci pomogą. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 11 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij #45 Opublikowano 11 Maja 2020 (edytowane) 100 g wyrobu wyprodukowano ze 105 g szynki wieprzowej"Toć to prawdziwe domowe wyroby. :D Teraz wiem dlaczego ten moloch padł. Po prostu robili za dobre wyroby. :D Edytowane 11 Maja 2020 przez Maxell Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 12 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij #46 Opublikowano 12 Maja 2020 Na podstawie gramatury podanej przez @paweljack widać, że dodatek czarnuszki to 2,5g/kg. Jest to sporo zważywszy, że ziarenka są bardzo lekkie; objętościowo to 5 ml. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 12 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij #47 Opublikowano 12 Maja 2020 Przy takiej ilości różnego rodzaju dodatków jakie zastosowała firma, nigdy nie uzyskasz podobnego smaku szynki nawet, jeśli zaaplikujesz podane ilości czarnuszki. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 28 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij #48 Opublikowano 28 Maja 2020 (edytowane) Jakiś czas temu mój sąsiad przywiózł z Niemiec konserwę mięsną robioną przez gospodarza u którego pracował. W skład konserwy wchodziły kawałki, plastry o grubości około1 cm, karkówki, boczku, łopatki lub szynki i ozora. Konserwa ta była z wyczuwalnym dodatkiem octu. Była nawet całkiem dobra. Szukałem przepisu na niemieckich stronach ale nie znalazłem takiego żeby był dodawany ocet.Wiem, że można poeksperymentować i samemu próbować dodawać ocet, ale może kto coś słyszał o takiej konserwie. Może ktoś ma oryginalny przepis? Edytowane 28 Maja 2020 przez Todek Cytuj http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witt Opublikowano 28 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij #49 Opublikowano 28 Maja 2020 Może ktoś ma oryginalny przepis? Todek, to chyba było mięso na kwaśno w słoiku i najprawdopodobniej własna receptura.Szukaj pod hasłami "Sauerfleisch im Glas" to może jakieś podobne receptury się otworzą.Pozdrowienia Cytuj Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 28 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij #50 Opublikowano 28 Maja 2020 najprawdopodobniej własna receptura. Nic podobnego nie wyskakuje. Pewnie masz rację, że to jakiś wymysł tego Niemca. Sąsiad pytał go, ale nie bardzo chciał gadać.Ale może ktoś ma jeszcze jakieś propozycję? Cytuj http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.