Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Szukam przepisu - temat zbiorczy.


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
68 odpowiedzi w tym temacie

#41 hałabała

hałabała

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 1 postów
  • MiejscowośćGdańsk

Napisano 11 maj 2020 - 10:34

Czuj, czuj!

 

miałem swego czasu skosztować szynki z czarnuszką produkowanej przez Zakłady Mięsne Silesia (Duda) i zachwyciłem się, po prostu. Od jakiegoś czasu staram się odtworzyć tę intensywną... „czarnuszkowość” w swoich wyrobach, ale bez skutku. Może ma ktoś jakiś sprawdzony przepis na intensywnie czarnuszkową wędzonkę lub chociaż jakąś poradę w kwestii wydobycia aromatu z czarnuszki? A może po prostu trzeba dać jej bardzo dużo?



#42 nestor

nestor

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 983 postów
  • MiejscowośćSzczawno Zdrój

Napisano 11 maj 2020 - 19:34

Niektóre przyprawy po podgrzaniu  na patelni dostają intensywniejszy zapach.



#43 Bagno

Bagno

    Uzależniony od forum

  • Technolog Wędzarniczej Braci
  • 4289 postów
  • MiejscowośćMazowieckie

Napisano 11 maj 2020 - 20:07

Od jakiegoś czasu staram się odtworzyć tę intensywną... „czarnuszkowość” w swoich wyrobach, ale bez skutku

Nie wiem, czy szynka to:

-produkt parzony niewędzony

-wędzony i parzony

-produkt pieczony

-czy ziarna czarnuszki były w formie posypki

Jakich sposobów używałeś aby dojść osiągnąć smak pierwowzoru?



#44 paweljack

paweljack

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 6175 postów

Napisano 11 maj 2020 - 21:09

miałem swego czasu skosztować szynki z czarnuszką produkowanej przez Zakłady Mięsne Silesia (Duda) i zachwyciłem się, po prostu

To musi być naprawdę smaczne:  :laugh:  :thumbsup:  

 

"Składniki

szynka wieprzowa, sól, cukier, glukoza, białko wieprzowe, aromaty (zawierają soję), maltodekstryna, błonnik pszenny, przeciwutleniacz (askorbinian sodu), czarnuszka 0,25%, regulatory kwasowości (octany sodu, kwas jabłkowy), emulgator (mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych), substancja konserwująca (azotyn sodu), 100 g wyrobu wyprodukowano ze 105 g szynki wieprzowej"

 

Obawiam się, że z odtworzeniem będzie problem. Chociaż są tu spece, co różne "gotowe mieszanki przyprawowe" i "aromaty" używają, więc może Ci pomogą. 



#45 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 29779 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 11 maj 2020 - 21:14

100 g wyrobu wyprodukowano ze 105 g szynki wieprzowej"

Toć to prawdziwe domowe wyroby. :D :D :D Teraz wiem dlaczego ten moloch padł. Po prostu robili za dobre wyroby. :D :D :D


Użytkownik Maxell edytował ten post 11 maj 2020 - 21:19


#46 EAnna

EAnna

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 10152 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 12 maj 2020 - 20:46

Na podstawie gramatury podanej przez @paweljack widać, że dodatek czarnuszki to 2,5g/kg. Jest to sporo zważywszy, że ziarenka są bardzo lekkie; objętościowo to 5 ml.



#47 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 29779 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 12 maj 2020 - 21:17

Przy takiej ilości różnego rodzaju dodatków jakie zastosowała firma, nigdy nie uzyskasz podobnego smaku szynki nawet, jeśli zaaplikujesz podane ilości czarnuszki.



#48 Todek

Todek

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1656 postów

Napisano 28 maj 2020 - 16:08

Jakiś czas temu mój sąsiad przywiózł z Niemiec konserwę mięsną robioną przez gospodarza u którego pracował. W skład konserwy wchodziły kawałki, plastry o grubości około1 cm, karkówki, boczku, łopatki lub szynki i ozora. Konserwa ta była z wyczuwalnym dodatkiem octu. Była nawet całkiem dobra. :)

Szukałem przepisu na niemieckich stronach ale nie znalazłem takiego żeby był dodawany ocet.

Wiem, że można poeksperymentować i samemu próbować dodawać ocet, ale może kto coś słyszał o takiej konserwie. Może ktoś ma oryginalny przepis? :)


Użytkownik Todek edytował ten post 28 maj 2020 - 16:09


#49 witt

witt

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1942 postów

Napisano 28 maj 2020 - 17:43

Może ktoś ma oryginalny przepis?

Todek, to chyba było mięso na kwaśno w słoiku i najprawdopodobniej własna receptura.

Szukaj pod hasłami "Sauerfleisch im Glas" to może jakieś podobne receptury się otworzą.

Pozdrowienia



#50 Todek

Todek

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1656 postów

Napisano 28 maj 2020 - 22:10

najprawdopodobniej własna receptura.

Nic podobnego nie wyskakuje. Pewnie masz rację, że to jakiś wymysł tego Niemca. Sąsiad pytał go, ale nie bardzo chciał gadać.

Ale może ktoś ma jeszcze jakieś propozycję?



#51 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 29779 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 28 maj 2020 - 22:57

Tutaj jest dodatek octu.

 



#52 witt

witt

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1942 postów

Napisano 29 maj 2020 - 06:55

to jakiś wymysł tego Niemca

Powiedz mi jeszcze jaki to region Niemiec, gdzie Twój kolega u tego gościa był.



#53 KarKan

KarKan

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1768 postów
  • MiejscowośćRawicz

Napisano 08 cze 2020 - 15:14

Jakieś propozycje jak podejść do tej kiełbasy? :0

https://baronthefami...nowicki-4-pack/



#54 paweljack

paweljack

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 6175 postów

Napisano 08 cze 2020 - 15:44

Jakieś propozycje jak podejść do tej kiełbasy? :0
https://baronthefami...nowicki-4-pack/

Zrób białą, dosyp curry i uwędź. 😉

#55 KarKan

KarKan

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1768 postów
  • MiejscowośćRawicz

Napisano 08 cze 2020 - 16:04

 

Jakieś propozycje jak podejść do tej kiełbasy? :0
https://baronthefami...nowicki-4-pack/

Zrób białą, dosyp curry i uwędź.

 

Bingo :)

Ino ile? :)

W sensie curry.



#56 Muski

Muski

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 7741 postów

Napisano 08 cze 2020 - 16:41

4,5 g/kg gochugaru i 2 g/kg czerwonego curry 



#57 Todek

Todek

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1656 postów

Napisano 08 cze 2020 - 21:43

Powiedz mi jeszcze jaki to region Niemiec, gdzie Twój kolega u tego gościa był.

To Wirtembergia.Niedaleko miasta Heilbronn, obok Ohringen.



#58 witt

witt

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1942 postów

Napisano 09 cze 2020 - 12:24

To Wirtembergia

Dzięki, spróbuję się coś dowiedzieć.



#59 Todek

Todek

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1656 postów

Napisano 09 cze 2020 - 12:42

Dzięki, spróbuję się coś dowiedzieć.

Dzięki. Czekam. :)



#60 yogi

yogi

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 733 postów
  • MiejscowośćBergkamen BRD

Napisano 11 cze 2020 - 05:29

@ Todek

Chodzi ci moze o "Sülze" ? Cos takiego

 


Użytkownik yogi edytował ten post 11 cze 2020 - 05:50





Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych