Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Dodawanie jałowca podczas wędzenia


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
25 odpowiedzi w tym temacie

#1 krisk

krisk

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 125 postów
  • Miejscowośćwielkopolska

Napisano 31 mar 2012 - 17:17

Witam
Gdzieś na forum czytałem, że podczas wędzenia (szynka) można dodać jałowca do uzyskania lepszego smaku. Czy chodzi tu o owoce jałowca, które można kupić w sklepie? W jaki sposób to dodawać?

#2 miro

miro

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 14271 postów

Napisano 31 mar 2012 - 17:31

Po prostu owoce jałowca rzucasz na palące się drewno.

#3 krisk

krisk

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 125 postów
  • Miejscowośćwielkopolska

Napisano 01 kwi 2012 - 08:23

A ile i kiedy? Na początku czy pod koniec wędzenia?

#4 Henio

Henio

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3474 postów
  • MiejscowośćGdańsk Nowy Port

Napisano 01 kwi 2012 - 08:26

Ja stosowałem , ale zapachu to nie dało .
To raczej bajka , myślę że zielone gałązki dane pod koniec by coś pomogły.
Zawsze na koniec wędzenia , ale lepiej dać jagody zmielone i zaparzone w małej ilości wody do kiełbas typu jałowcowa , lub z dziczyzny.

#5 Gonzo

Gonzo

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 5602 postów
  • MiejscowośćI don't know

Napisano 01 kwi 2012 - 08:41

Ja stosowałem , ale zapachu to nie dało .
To raczej bajka ,


Też myślę że to bajka albo nie umiałem dodać dwóch paczek ziaren jałowca do ognia.Zapachu jałowca na wędzonkach było zero.

Pozdrawiam :wink:

#6 Andyandy

Andyandy

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 4304 postów
  • Miejscowość!

Napisano 01 kwi 2012 - 08:48

krisk, jeżeli chcesz zrobić jałowcową to dodaj zmielone ziarno jałowca do farszu. Również nie wędzi się spalając krzewy bo otrzymasz czarne wędzonki i śmierdzące. :wink:

#7 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • Zbanowani
  • 11822 postów

Napisano 01 kwi 2012 - 08:55

Ja na żar w palenisku wkładam małą foremkę od ciasta i do niej wrzucam ziarna jałowca, ale na za jakiś oszałamiający efekt nie licz.Jak nie dodasz zmielonego jałowca do farszu kiełbasa nie będzie miała smaku jałowcowej.

#8 vito_miks

vito_miks

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 160 postów
  • MiejscowośćWarszawa

Napisano 01 kwi 2012 - 09:36

Owoc jałowca stosuje się pod koniec wędzenia. Kilka ziarenek nie da żadnego efektu. Stare receptury podają, że sypało się kwartę.
Co innego jest stosowanie drewna jałowcowego, a jeszcze co innego gałązki jałowcowej.

#9 DUCH

DUCH

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 625 postów
  • MiejscowośćBuczek/ Opoczno

Napisano 01 kwi 2012 - 10:02

mój tata ( myśliwy ) świeć panie ... zawsze kiedy robił kiełbasy z ustrzelonej zwierzyny na sam koniec wędzenie dodawał świeżo ściete gałązki jałowca ,całe z igłami powiedzmy 2 max 3 szt i żadne tam same owoce i nigdy jego wyroby nie były ani śmierdzące ani okopcone . Robię tak samo jak on kiedyś robił .

#10 EL GREGOR

EL GREGOR

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 3919 postów
  • MiejscowośćBartoszyce

Napisano 01 kwi 2012 - 13:23

:grin: na jesieni dostałem cały krzak jałowca,dodawałem pod koniec wędzenia gałązki i nie odczułem żadnej różnicy zapachu.Teraz jak robiłem porządki w ogrodzie to go wyrzuciłem do śmietnika :grin: tylko stosuję ziarno w użytku bezpośrednim :grin:

#11 Maad

Maad

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 6891 postów

Napisano 01 kwi 2012 - 14:14

ja też używam gałązek, ale tylko do kiełbas podsuszanych, przy parzonych nie czuć żadnej różnicy

#12 vito_miks

vito_miks

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 160 postów
  • MiejscowośćWarszawa

Napisano 01 kwi 2012 - 14:47

Zwrócić uwagę należy, że jagody jałowca są przyprawą o lekko korzennym smaku i żywiczno - balsamicznym smaku. Mają silne działanie bakteriobójcze i wykorzystywane są do wyrobów z dziczyzny i z dziczyzną, wyrobów dojrzewających oraz wędliny typu myśliwskiego.
Stosowanie owoców jałowca jako surowca dymotwórczego moim zdaniem jest mało trafionym półśrodkiem. Surowcem dymotwórczym jest drewno jałowca, nadające cechy aromatyczne wyrobom wędzonym jego atmosferze.

#13 Markerus

Markerus

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 52 postów
  • MiejscowośćPodkarpacie

Napisano 01 kwi 2012 - 16:32

próbowałem dodawać owocow jalowca-ale nic to nie dawało. Ostatnio robilem szynkowa drobiowa z przepisu ze stronki. Podsuszylem ja z dodatkiem galazek jalowca (nie wiem jaka odmiana,ale nie dziki-a ten ponoc najlepszy) jak dla mnie efekt super.

#14 Gość_Anonymous_*

Gość_Anonymous_*
  • Goście

Napisano 01 kwi 2012 - 17:08

Zamiast jałowca można podlać ginem.

#15 pis67

pis67

    Uzależniony od forum

  • **VIP-Organizator**
  • 7005 postów
  • MiejscowośćNML

Napisano 01 kwi 2012 - 17:14

Stosowanie owoców jałowca jako surowca dymotwórczego moim zdaniem jest mało trafionym półśrodkiem. Surowcem dymotwórczym jest drewno jałowca, nadające cechy aromatyczne wyrobom wędzonym


I tu się całkowicie zgadzam, na ostatnie 15 minut pieczenia w wędzarni myśliwskiej czy jałowcowej dodatek gałęzi jałowca lekko podsuszonych daje zapaszek i trochę sadzy na powierzchni, efekt murowany. :cool:

#16 EAnna

EAnna

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 10165 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 01 kwi 2012 - 17:17

nie wędzi się spalając krzewy bo otrzymasz czarne wędzonki i śmierdzące.

Dodatek kilku gałązek pod koniec wędzenia nie daje powyższego efektu.
Dym za to jest tak pachnący, że nawet dalsi sąsiedzi wiedzą, że się wędzi i przyjemnie pachnie :grin: .

#17 krisk

krisk

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 125 postów
  • Miejscowośćwielkopolska

Napisano 02 kwi 2012 - 19:24

Nie robię kiełbasy tym razem tylko szynkę, myślałem że osiągnę jakiś dodatkowy efekt z tymi ziarenkami a tu widzę lipa:(
Chyba poszukam gdzieś drzewko jałowca:)

#18 Andyandy

Andyandy

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 4304 postów
  • Miejscowość!

Napisano 02 kwi 2012 - 19:37

EAnna, Tak jeżeli to będzie suchy jałowiec i w ograniczonej ilości. Zapach dymu dla nosa i bezpośrednio po wędzeniu, ale na drugi dzień już nie będzie śladu zapachu i smaku. Szkoda zabawy. Jeżeli chce się dodać efektu smaku i zapachu jałowca, należy wcześniej zaparzyć ziarna jałowca i dodać do solanki.

#19 myth

myth

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1602 postów
  • MiejscowośćReykjavik, Islandia/ Koszalin

Napisano 02 kwi 2012 - 19:53

Jeżeli chce się dodać efektu smaku i zapachu jałowca, należy wcześniej zaparzyć ziarna jałowca i dodać do solanki.


Ja tak robię ze wszystkimi przyprawami, tzn. jeśli chcę wydobyć więcej aromatu, wtedy robię taki a'la czai z daną przyprawą, pieprz, jałowiec, czosnek, co tam tylko chcę i osiągam zamierzony efekt. Tak samo doskonale sprawdza się przy drobiu, tam jest bardzo łatwo przedobrzyć... ostatnio tak też właśnie przegiąłem bagietkę z kurczakami... smak mięsa mało wyczuwalny, ale przypraw ... za dużo jak dla mnie ...

Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#20 pablos83

pablos83

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 110 postów
  • Miejscowośćniewielka

Napisano 03 gru 2017 - 18:13

Witam wszystkich.

 

Jestem " wędzarzem " amatorem :) Chciałem poznać Wasze zdanie dotyczące zagadnienia tytułowego. Czy dodawanie świeżo zmielonych ziół / przypraw do ognia podczas wędzenia ma sens? Czy taki krok nic nie daje i nie ma szans, aby po takim dodatku zmienić smak wędzonek?






Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych