quadro555 Posted November 27, 2024 Report Share #401 Posted November 27, 2024 @Muski W tym przepisie jest odsalanie, dlatego zaproponowałem koledze @shrek peklowanie w woreczku w dawce 2.5% peklosoli. Powinno być dobrze i powtarzanie. Metoda moczenia ma moim zdaniem za dużo zmiennych. Dla przykładu kawałek miesa o grubości 8cm a 10cm . Czy jednakowo się odsoli? Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14846-niemcy-schinkenspeck-przepis-na-rarytas/page/17/#findComment-971440 Share on other sites More sharing options...
Grzewlod Posted November 27, 2024 Report Share #402 Posted November 27, 2024 (edited) Godzinę temu, Muski napisał(a): otoczkowanej morskiej pekli dasz 3%. Nie 3% a (minimum 3,5%) weź pod uwagę co napisałem na 4 dzień odlew. Ponadto jeśli będziesz chciał wędlinę dłużej przetrzymać zawakowaną to należy liczyć się z tym, że "aw" w gotowym produkcie będzie średnio o połowę większe od klasycznej dojrzewki, utratę masy w gotowym produkcie szacuję max na 20%. Ponadto wędlina nie będzie fermentowana więc nie będzie bariery dla bakterii, którą daje kwaśne środowisko itd... Dlatego należy wędlinę odpowiednio zabezpieczyć. Jeśli ja bym robił Sspceck to dodatkwo zapobiegawczo wędzenie przeprowadziłbym 2 krotnie w odstępach 24h. Edited November 27, 2024 by Grzewlod Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14846-niemcy-schinkenspeck-przepis-na-rarytas/page/17/#findComment-971456 Share on other sites More sharing options...
szrekPL Posted November 27, 2024 Report Share #403 Posted November 27, 2024 Ja planuję powędzić 3 dni po 8h Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14846-niemcy-schinkenspeck-przepis-na-rarytas/page/17/#findComment-971460 Share on other sites More sharing options...
szrekPL Posted November 27, 2024 Report Share #404 Posted November 27, 2024 Reasumując, stosuje 3,5% Chrisale (sól morska otoczkowana peklująca) na kilogram mięsa i 21 dni peklowania, po 4 dniach należy odlać osocze i peklować dalej. Po peklowaniu sprawdzić nożem nacinając w najgrubszym miejscu i ocenić kolor i stan peklowania? Wyjąć z lodówki osuszyć, ogrzać w temp pokojowej i do wędzarki. Minimum 2 dni po 8h z przerwami co 24h . Zgadza się ? Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14846-niemcy-schinkenspeck-przepis-na-rarytas/page/17/#findComment-971461 Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.