abratek Posted February 20, 2009 Report Share #51 Posted February 20, 2009 Marek, Maxell - wszystko się zgadza, wiemy co jest napisane, jakie są dawki etc... - ja się tylko wyraźnie chcę zwrócić uwagę (co też uczynił Bagno): jak ma się stężenie nitrytu w podanej przez Ligawę mieszance w stosunku do ilości jakie my promujemy Czytają nas także nowi zadymiacze z Ameryki i kiedy widzą sprzeczność w proponowanych dawkach nitrytu to po prostu "głupieją" dobrze by było aby kolega Ligawa wypowiedział się w tym temacie bo na jednej szali stanął autorytet naszego mistrza a na drugiej autorytet tego forum i to tyle... Quote Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14846-niemcy-schinkenspeck-przepis-na-rarytas/page/3/#findComment-57373 Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted February 20, 2009 Author Report Share #52 Posted February 20, 2009 Za wysoko stawiasz poprzeczkę. Nie mówmy tu o utracie autorytetu Ligawy i forum. :grin: W przepisie wyraźnie jest napisane, że peklosól dodajemy w minimalnych ilościach tak, by uzyskać jedynie kolorek mięsa. Dodam, że zminiejszając jeszcze ilość peklosoli, możemy dodać izoaskorbinian sodu i uzyskamy taki sam efekt. Osoby, które nie używają azotynów czy azotanów, mogą zrobić ten przysmak na samej soli. Jak wczesniej wspomniałem, stężenie soli w fazie peklowania będzie tak duże, iż z pewnością nie przetrwają jakiekolwiek bakterie. :wink: Nitryt w takim układzie nie ma do spełnienia zadania "zabójcy bakterii".Jeszcze sprawa ilości użytej mieszanki. na samym poczatku przepisu Ligawa pisze, by mięso przeznaczone do peklowania natrzeć bardzo dokladnie omawianą mieszanką ze wszystkich stron, a część jej wysypać na spód naczynia, w którym proces peklowania będzie przebiegał. Nie ma więc reguły: jesli będzie więcej mniejszych kawałkó, to ilość zużytej mieszanki wzrośnie (fizyka) i odwrotnie, jeśli kawałki będą większe, ilość się zmniejszy. Ważny jest póżniejszy proces moczenia. Quote „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14846-niemcy-schinkenspeck-przepis-na-rarytas/page/3/#findComment-57376 Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted February 20, 2009 Author Report Share #53 Posted February 20, 2009 Mięso przed nacieraniem musi być suche, by nie tworzył się już we wstępnej fazie nacierania "sztuczny" soczek wodny i aby tę wilgoć uzyskać na skutek intensywnego wcierania mieszanki. Poza tym, do mokrego mięsa przykleja się od razu mieszanka i wcieranie staje się nieefektywne, nie mówiąc już o bakteriach znajdujących się w wodzie na powierzchni mięsa. Quote „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14846-niemcy-schinkenspeck-przepis-na-rarytas/page/3/#findComment-57377 Share on other sites More sharing options...
abratek Posted February 20, 2009 Report Share #54 Posted February 20, 2009 Za wysoko stawiasz poprzeczkę. Nie mówmy tu o utracie autorytetu Ligawy i forum. :grin:nie mówię o utracie tylko wahaniach... :wink: Osoby, które nie używają azotynów czy azotanów, mogą zrobić ten przysmak na samej soli. Jak wczesniej wspomniałem, stężenie soli w fazie peklowania będzie tak duże, iż z pewnością nie przetrwają jakiekolwiek bakterie. :wink: Nitryt w takim układzie nie ma do spełnienia zadania "zabójcy bakterii".O..." i to mie się podobuje..." Mięso przed nacieraniem musi być suche, by nie tworzył się już we wstępnej fazie nacierania "sztuczny" soczek wodnyno... czyli miałem nosa i racja była moja :tongue: :grin: Quote Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14846-niemcy-schinkenspeck-przepis-na-rarytas/page/3/#findComment-57380 Share on other sites More sharing options...
many Posted February 20, 2009 Report Share #55 Posted February 20, 2009 No i świetnie, ja wziąłem 0.5 kg peklosoli i 0.5 kg soli nie jodowanej. Tyle zrozumiałem z waszych wywodów. Teraz boję się zajrzeć do miski. I proszę nie pisać" czytać za zrozumieniem". :rolleyes: Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14846-niemcy-schinkenspeck-przepis-na-rarytas/page/3/#findComment-57381 Share on other sites More sharing options...
abratek Posted February 20, 2009 Report Share #56 Posted February 20, 2009 Many, dobrze zrozumiałeś, taka proporcja została zaproponowana jako optymalna i to będzie dobrze (jam też tak uczynił) - miej świadomość że dałeś cztery razy mniej nitrytu, ale jednocześnie jak pisze Maxell stężenie soli jest tak wysokie że nitryt nie działa tu jako zabezpieczenie (a jedynie dla koloru) Quote Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14846-niemcy-schinkenspeck-przepis-na-rarytas/page/3/#findComment-57383 Share on other sites More sharing options...
many Posted February 20, 2009 Report Share #57 Posted February 20, 2009 No to fajnie, dzięki za podtrzymanie na duchu. :grin: Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14846-niemcy-schinkenspeck-przepis-na-rarytas/page/3/#findComment-57386 Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted February 20, 2009 Author Report Share #58 Posted February 20, 2009 Many, jeśli sama peklosól (polska) zawiera ok. 0,6% nitrytu (azotyn III) uzupełnionego 99,4% czystej soli, to Ty zmniejszyłeś tę dawkę jeszcze o połowę. Nie ma się więc czym martwić. Quote „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14846-niemcy-schinkenspeck-przepis-na-rarytas/page/3/#findComment-57387 Share on other sites More sharing options...
many Posted February 20, 2009 Report Share #59 Posted February 20, 2009 Po 24 godzinnym pobycie mięska w mieszance pojawiło się sporo soczku. Nie wiem czy wymieszać? Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14846-niemcy-schinkenspeck-przepis-na-rarytas/page/3/#findComment-57404 Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted February 20, 2009 Author Report Share #60 Posted February 20, 2009 To bardzo dobrze. Nie mieszaj, tylko poprzekładaj mięso. Quote „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14846-niemcy-schinkenspeck-przepis-na-rarytas/page/3/#findComment-57405 Share on other sites More sharing options...
many Posted February 20, 2009 Report Share #61 Posted February 20, 2009 Dzięki, ale się zawziąłem na ten wyrób. :blush: Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14846-niemcy-schinkenspeck-przepis-na-rarytas/page/3/#findComment-57406 Share on other sites More sharing options...
wena Posted February 20, 2009 Report Share #62 Posted February 20, 2009 Ja też się zawziąłem na ten wyrób właśnie mam przugotowane mięso idę solić. Tak jak MANY 50/50. Quote Do życia potrzeba piwa kiełbasy i chleba Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14846-niemcy-schinkenspeck-przepis-na-rarytas/page/3/#findComment-57418 Share on other sites More sharing options...
miro Posted February 20, 2009 Report Share #63 Posted February 20, 2009 Maxell miałeś rację że to będzie hit na forum.Podoba mi się że pojawiają się pytania bo nie oznacza to nic innego że koledzy i koleżanki są czujni i ważą liczą porównują. Gorzej byłoby gdyby każdy przepis "wchodził" bez echa a tak proszę pełna kontrola. :grin: Quote www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14846-niemcy-schinkenspeck-przepis-na-rarytas/page/3/#findComment-57513 Share on other sites More sharing options...
many Posted February 22, 2009 Report Share #64 Posted February 22, 2009 Po trzech dniach peklowania wydzieliło się sporo soku /raczej maź jakaś :grin: /, poprzekładałem deczko i obserwuję dalej. Aha, przełożyłem do mniejszego gara, żeby mięsko pływało, kolorek leciutko bordowy. Peklowanie na sucho przeszło w peklowanie na mokro! Dziwy jakieś :grin: Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14846-niemcy-schinkenspeck-przepis-na-rarytas/page/3/#findComment-57831 Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted February 22, 2009 Author Report Share #65 Posted February 22, 2009 Wszystko jest w najlepszym porządku. Pilnuj tylko temperatury i mięso co jakiś czas przekładaj. :wink: Quote „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14846-niemcy-schinkenspeck-przepis-na-rarytas/page/3/#findComment-57833 Share on other sites More sharing options...
wena Posted February 22, 2009 Report Share #66 Posted February 22, 2009 Moje już się robi 2 dni. Proporcje dałem jak MANY. Zobaczymy przy kosztowaniu wtedy będzie można dopiero ocenić. Quote Do życia potrzeba piwa kiełbasy i chleba Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14846-niemcy-schinkenspeck-przepis-na-rarytas/page/3/#findComment-57840 Share on other sites More sharing options...
BonAir Posted February 24, 2009 Report Share #67 Posted February 24, 2009 Szanowni Państwo :smile: Przepis na schinkenspeck podaje minimalny czas produkcji jako 5dni peklowania + 5 godzin moczenia +2 dni osuszania/dojrzewania. Dzisiaj mija 7 dni od opublikowania tego przepisu. Czyżby ktoś już miał jakies pierwsze wrażenia.... ? :grin: Quote PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14846-niemcy-schinkenspeck-przepis-na-rarytas/page/3/#findComment-58054 Share on other sites More sharing options...
Tomuś Posted February 24, 2009 Report Share #68 Posted February 24, 2009 Tomku ja "wsadziłem "dość duże kawałki ,tak więc jeszcze parę dni ,ale tak jak pisał chyba Gonzo z suchego zrobiło się peklowanie mokre /kolorek i smak :blush: super/ Quote Tomuś Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14846-niemcy-schinkenspeck-przepis-na-rarytas/page/3/#findComment-58082 Share on other sites More sharing options...
BonAir Posted February 24, 2009 Report Share #69 Posted February 24, 2009 Ja mam względnie mały kawałek, który po pięciu dniach również prawie "pływa" we własnym soku. CO ZA EMOCJE Quote PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14846-niemcy-schinkenspeck-przepis-na-rarytas/page/3/#findComment-58087 Share on other sites More sharing options...
abratek Posted February 24, 2009 Report Share #70 Posted February 24, 2009 Melduję:U mnie jutro rano wędruje do wody - dokładnie 6dni, (karkówka i kawałek szynki) za to dziś spotkałem w sklepie i kupiłem właśnie coś co było podobne ale już nazwę zapomniałem :blush: "Ogonówka Bu....." tyle że strasznie waliło dymem iglastym Quote Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14846-niemcy-schinkenspeck-przepis-na-rarytas/page/3/#findComment-58089 Share on other sites More sharing options...
many Posted February 24, 2009 Report Share #71 Posted February 24, 2009 Panowie, emocje rosną. :tongue: W piątek moczenie i później suszenie. A później, no właśnie co? Chyba degustacja i zdjecia. :grin: Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14846-niemcy-schinkenspeck-przepis-na-rarytas/page/3/#findComment-58096 Share on other sites More sharing options...
wena Posted February 24, 2009 Report Share #72 Posted February 24, 2009 MANY widzę, że idziemy łeb w łeb. Quote Do życia potrzeba piwa kiełbasy i chleba Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14846-niemcy-schinkenspeck-przepis-na-rarytas/page/3/#findComment-58106 Share on other sites More sharing options...
many Posted February 24, 2009 Report Share #73 Posted February 24, 2009 @Wena, chyba się nie zawiedziemy? Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14846-niemcy-schinkenspeck-przepis-na-rarytas/page/3/#findComment-58109 Share on other sites More sharing options...
wena Posted February 24, 2009 Report Share #74 Posted February 24, 2009 Mnie się to mięsko już podoba, a gdzie tam poniedziałek. Quote Do życia potrzeba piwa kiełbasy i chleba Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14846-niemcy-schinkenspeck-przepis-na-rarytas/page/3/#findComment-58110 Share on other sites More sharing options...
Siara Posted February 24, 2009 Report Share #75 Posted February 24, 2009 A ja jutro odbieram zamówioną szyneczkę z tłuszczykiem i do soli :devil: Nikt z kolegów nie podwędza? Quote "W życiu piękne są tylko chwile" PozdrawiamSiara Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14846-niemcy-schinkenspeck-przepis-na-rarytas/page/3/#findComment-58129 Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.