wena Posted February 24, 2009 Report Share #76 Posted February 24, 2009 Ja będę podwędzał. Oczywiście najpierw skosztuję jak to smakuje na surowo. Quote Do życia potrzeba piwa kiełbasy i chleba Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14846-niemcy-schinkenspeck-przepis-na-rarytas/page/4/#findComment-58134 Share on other sites More sharing options...
DZIADEK Posted February 25, 2009 Report Share #77 Posted February 25, 2009 Jak to smakuje tak jak dobrze peklowane dawniej mięsa. Pozdrawiam Quote Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14846-niemcy-schinkenspeck-przepis-na-rarytas/page/4/#findComment-58159 Share on other sites More sharing options...
andrzej k Posted February 25, 2009 Report Share #78 Posted February 25, 2009 Witam Jak to smakuje tak jak dobrze peklowane dawniej mięsa. Pozdrawiam Można to mięsko przyrównać do tego co przechowywało się kiedyś zasolone w beczce kilka miesięcy :question: Pozdrawiam Quote Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14846-niemcy-schinkenspeck-przepis-na-rarytas/page/4/#findComment-58163 Share on other sites More sharing options...
Siara Posted February 26, 2009 Report Share #79 Posted February 26, 2009 Moje miesko juz w soli. Poniewaz Many i Wena dali 50/50 ja dalem tak jak w oryginale 1kg soli klodawskiej i 180 g peklosoli, zobaczymy czy wystarczy dla koloru. Kiedys robilem kielase "szlachty" na samej soli i byla rozowa. No nic zobaczymy :lol: .Abratek probowales juz? Quote "W życiu piękne są tylko chwile" PozdrawiamSiara Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14846-niemcy-schinkenspeck-przepis-na-rarytas/page/4/#findComment-58240 Share on other sites More sharing options...
many Posted February 26, 2009 Report Share #80 Posted February 26, 2009 Jutro po pracy wyjmuje mięso z peklowania i do płukania. Potem ze 2, 3 dni dojrzewania i degustacja. Mięsko jest twardawe więc będzie się dobrze kroić.A jak podeschnie to będzie super. Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14846-niemcy-schinkenspeck-przepis-na-rarytas/page/4/#findComment-58320 Share on other sites More sharing options...
abratek Posted February 26, 2009 Report Share #81 Posted February 26, 2009 Abratek probowales juz?Właśnie poszedłem skosztować - powiem krótko: poczekam jednak do niedzieli i podwędzę, ot peklowane mięso na razie ma słoność idealną dla mnie, kolor powiedzmy ok. - dawałem też 50/50 ale moja peklosól jest już z półtora roku po terminie ważności :lol: Quote Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14846-niemcy-schinkenspeck-przepis-na-rarytas/page/4/#findComment-58324 Share on other sites More sharing options...
wena Posted February 26, 2009 Report Share #82 Posted February 26, 2009 Many moje też jest twardawe. Mam pytanie trzeba je włożyć do letniej wody, ale mięso jest wyjęte z chłodni. Ja miałem 4.7 kg świeżego mięsa. Mięso jest w temp. 5 stopni. Jak włożę to do letniej wody to woda zrobi się zimna po kilku minutach. I co dalej? Podgrzewać, zostawić? Quote Do życia potrzeba piwa kiełbasy i chleba Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14846-niemcy-schinkenspeck-przepis-na-rarytas/page/4/#findComment-58326 Share on other sites More sharing options...
many Posted February 26, 2009 Report Share #83 Posted February 26, 2009 Hm, nikt nie odpowiedział na to pytanie a było zadawane wcześniej. Na pewno nie będę płukał pod bieżącą wodą. Jeżeli włożę mięso do wody i gar będzie stał w pomieszczeniu ogrzewanym to właśnie woda będzie letnia, tak około temp. otoczenia około 20C. Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14846-niemcy-schinkenspeck-przepis-na-rarytas/page/4/#findComment-58332 Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted February 26, 2009 Author Report Share #84 Posted February 26, 2009 Własnie dlatego nalezy włożyć do ciepłej wody. Quote „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14846-niemcy-schinkenspeck-przepis-na-rarytas/page/4/#findComment-58333 Share on other sites More sharing options...
Siara Posted February 26, 2009 Report Share #85 Posted February 26, 2009 trzeba je włożyć do letniej wody Maxell pisał, że do cieplej ( ważne ) Wkładamy do ciepłej wody (ważne!). Hmmm, smakuje jak zwykłe peklowane mięsko :???: Quote "W życiu piękne są tylko chwile" PozdrawiamSiara Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14846-niemcy-schinkenspeck-przepis-na-rarytas/page/4/#findComment-58337 Share on other sites More sharing options...
many Posted February 26, 2009 Report Share #86 Posted February 26, 2009 Jaka jest temperatura letniej wody? :grin: 1. 28,7C2. 34.1C3. 41.4 C :wink: Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14846-niemcy-schinkenspeck-przepis-na-rarytas/page/4/#findComment-58342 Share on other sites More sharing options...
DZIADEK Posted February 26, 2009 Report Share #87 Posted February 26, 2009 Letnia to cieplejsza jak zimna. a ciepła to cieplejsza jak letnia. Pozdrawiam Quote Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14846-niemcy-schinkenspeck-przepis-na-rarytas/page/4/#findComment-58344 Share on other sites More sharing options...
fentel Posted February 26, 2009 Report Share #88 Posted February 26, 2009 Tomku ja "wsadziłem "dość duże kawałki ,tak więc jeszcze parę dni....a obudzę się z ręką w nocniku, bo mięsko zostało pod opieką fentelka :devil: Quote fentelzadymiacze wszystkich krajów łączcie sięORMO czuwa !!!!! bo Milicja śpi ! http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1256www.rufi.pl Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14846-niemcy-schinkenspeck-przepis-na-rarytas/page/4/#findComment-58347 Share on other sites More sharing options...
wena Posted February 26, 2009 Report Share #89 Posted February 26, 2009 No to ryzyk fizyk duży kibel i moczymy. Quote Do życia potrzeba piwa kiełbasy i chleba Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14846-niemcy-schinkenspeck-przepis-na-rarytas/page/4/#findComment-58350 Share on other sites More sharing options...
many Posted February 26, 2009 Report Share #90 Posted February 26, 2009 Letnia to cieplejsza jak zimna. a ciepła to cieplejsza jak letnia. Pozdrawiam Dziadku, żebyć Ty jeszcze jakąś emotkę dodał, tak dla pełniejszego wyrażenia uczuć. :wink: Bo nie wiem kiedy żartujesz a kiedy ochrzaniasz? :wink: Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14846-niemcy-schinkenspeck-przepis-na-rarytas/page/4/#findComment-58363 Share on other sites More sharing options...
wena Posted February 26, 2009 Report Share #91 Posted February 26, 2009 Jak skosztujesz to się dowiesz co DZIADEK myślał. Quote Do życia potrzeba piwa kiełbasy i chleba Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14846-niemcy-schinkenspeck-przepis-na-rarytas/page/4/#findComment-58370 Share on other sites More sharing options...
many Posted February 27, 2009 Report Share #92 Posted February 27, 2009 Moje już się moczy. Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14846-niemcy-schinkenspeck-przepis-na-rarytas/page/4/#findComment-58412 Share on other sites More sharing options...
BonAir Posted February 28, 2009 Report Share #93 Posted February 28, 2009 Tak wygląda mój wyrób po dwóch dniach dojrzewania: Prawie jak schinkenspeck :grin: Quote PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14846-niemcy-schinkenspeck-przepis-na-rarytas/page/4/#findComment-58565 Share on other sites More sharing options...
arkdom Posted February 28, 2009 Report Share #94 Posted February 28, 2009 Zrób coś z tym kotem, bo inaczej dojrzewanie zostanie przerwane w sposób nagły i niespodziewany :wink: Quote AREK Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14846-niemcy-schinkenspeck-przepis-na-rarytas/page/4/#findComment-58567 Share on other sites More sharing options...
many Posted February 28, 2009 Report Share #95 Posted February 28, 2009 Ha, ha mój wygląda podobnie. Ale trzymam to pod zamknięciem. Halo, Wena co z twoim produktem? Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14846-niemcy-schinkenspeck-przepis-na-rarytas/page/4/#findComment-58569 Share on other sites More sharing options...
Siara Posted February 28, 2009 Report Share #96 Posted February 28, 2009 Ha, ha mój wygląda podobnie. Nie podobnie, tylko fotkę wklejaj :wink: Quote "W życiu piękne są tylko chwile" PozdrawiamSiara Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14846-niemcy-schinkenspeck-przepis-na-rarytas/page/4/#findComment-58576 Share on other sites More sharing options...
many Posted February 28, 2009 Report Share #97 Posted February 28, 2009 Głupio, że nie wklejam. Utopiłem aparat na wczasach a z kamery to fotki nie za dobre, choć może spróbuję. Niedługo "13" więc coś zakupię. Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14846-niemcy-schinkenspeck-przepis-na-rarytas/page/4/#findComment-58579 Share on other sites More sharing options...
BonAir Posted February 28, 2009 Report Share #98 Posted February 28, 2009 A tak 'zagadka' wygląda po 8 godzinach w zimnym dymie: Po pierwszych próbach smakowych stwierdzamy, że sugerowane przez Ligawę dłuższe moczenie (ilość dni peklowania = 1,5x godz. moczenia) jest raczej wskazane, przynajmniej dla naszych kubków smakowych. Quote PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14846-niemcy-schinkenspeck-przepis-na-rarytas/page/4/#findComment-58614 Share on other sites More sharing options...
arkdom Posted February 28, 2009 Report Share #99 Posted February 28, 2009 Nie podobnie, tylko fotkę wklejaj Mój jest inny, ale z mięskiem trzeba przy nim uważać :lol: pomimo, że zazwyczaj śpi Quote AREK Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14846-niemcy-schinkenspeck-przepis-na-rarytas/page/4/#findComment-58616 Share on other sites More sharing options...
wena Posted February 28, 2009 Report Share #100 Posted February 28, 2009 Moje mięsko się suszy od wczoraj. Po 7 dniach solenia moczyłem 8,5 godziny. Włożyłem do wody o temp. 40 stopni. Jeszcze nie wiem kiedy będę wędził. Quote Do życia potrzeba piwa kiełbasy i chleba Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14846-niemcy-schinkenspeck-przepis-na-rarytas/page/4/#findComment-58622 Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.