Skocz do zawartości

[Rok 1953][Z serii: Zdobywam zawód] Jak zrobić dobre masło


Maxell

Rekomendowane odpowiedzi

Przy galopujących cenach masła, może część z zamieszczonych w załączonym opracowaniu informacji, pozwoli Wam na zrobienie w domu dobrego i zdrowego masła.

 

post-39694-0-24083400-1512484601_thumb.jpg

post-39694-0-54818500-1512484610_thumb.jpgpost-39694-0-00428900-1512484618_thumb.jpg

post-39694-0-49952800-1512484641_thumb.jpgpost-39694-0-37871600-1512484649_thumb.jpg

post-39694-0-80133200-1512484656_thumb.jpgpost-39694-0-98335600-1512484664_thumb.jpg

post-39694-0-63031700-1512484672_thumb.jpgpost-39694-0-72320200-1512484680_thumb.jpg

post-39694-0-92153700-1512484689_thumb.jpgpost-39694-0-35531800-1512484697_thumb.jpg

post-39694-0-12490700-1512484705_thumb.jpgpost-39694-0-99459700-1512484713_thumb.jpg

post-39694-0-93211000-1512484722_thumb.jpgpost-39694-0-28698300-1512484730_thumb.jpg

post-39694-0-22622500-1512484738_thumb.jpgpost-39694-0-76981300-1512484746_thumb.jpg

post-39694-0-99076700-1512484758_thumb.jpgpost-39694-0-90359500-1512484767_thumb.jpg

post-39694-0-19181700-1512484778_thumb.jpgpost-39694-0-00970000-1512484788_thumb.jpg

post-39694-0-99967000-1512484800_thumb.jpgpost-39694-0-00848900-1512484810_thumb.jpg

post-39694-0-63802200-1512484819_thumb.jpgpost-39694-0-91287900-1512484828_thumb.jpg

post-39694-0-35647600-1512484837_thumb.jpgpost-39694-0-18127500-1512484848_thumb.jpg

post-39694-0-93873600-1512484857_thumb.jpgpost-39694-0-84023600-1512484865_thumb.jpg

post-39694-0-78691100-1512484875_thumb.jpgpost-39694-0-20023300-1512484885_thumb.jpg

post-39694-0-36082600-1512484894_thumb.jpgpost-39694-0-15358000-1512484903_thumb.jpg

post-39694-0-41379100-1512484912_thumb.jpgpost-39694-0-48399300-1512484920_thumb.jpg

post-39694-0-15757600-1512484930_thumb.jpgpost-39694-0-31220000-1512484939_thumb.jpg

post-39694-0-95673900-1512484949_thumb.jpgpost-39694-0-15156200-1512484959_thumb.jpg

post-39694-0-71710800-1512484967_thumb.jpgpost-39694-0-54899800-1512484976_thumb.jpg

post-39694-0-63594900-1512484985_thumb.jpgpost-39694-0-11288100-1512484995_thumb.jpg

post-39694-0-93462100-1512485005_thumb.jpg

 

 

 

Źródło: Zbiory prywatne

Dla potrzeb portalu wedlinydomowe.pl opracował Maxell

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

OO a ja wlasnie dzis robilam  :)

Beato ile wychodzi ci masla z jakiej ilosci smimetany?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

ja mam kupna smietane ze sklepu 40% z pol litra dzis mi wyszlo 206 g dokladnie i 200 ml maslanki

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

smietane ze sklepu 40% z pol litra dzis mi wyszlo 206 g dokladnie i 200 ml maslanki

Powinno wyjść 244g masła 82%.

38g masła  pozostało w maślance.

Przeczytaj w tytułowym opracowaniu tego wątku o optymalnych warunkach zmaślania w aspekcie uzysku masła.

Chociaż maślanka z 19% tłuszczu to jest niewątpliwie rarytas :D 

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

@EAnna, napewno w kartonie zostalo jeszcze troche  smietany , troszke sie wychlapalo  :D

Maslanka zostanie uzyta do chleba albo do jakiegos wyrobu cukierniczego .

Teraz zrobie kolejna probe ze smietana taka z poczatku przydatnosci do spozycia i porownam ile wyjdzie

Ja ubijam najpierw na dosc wolnych obrotach 4-5 gdy zaczyna sie  ubijac  daje tak 8-9, gdy juz sie przebije i zaczyna sie pojawiac maslanka znow zmniejszam obroty zeby nie chlapalo.Mam electroluxa, skala obrotow od 1-10.

Edytowane przez electra
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.