Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

[Rok 1953][Z serii: Zdobywam zawód] Jak zrobić dobre masło


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
9 odpowiedzi w tym temacie

#1 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 27392 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 05 gru 2017 - 15:47

Przy galopujących cenach masła, może część z zamieszczonych w załączonym opracowaniu informacji, pozwoli Wam na zrobienie w domu dobrego i zdrowego masła.

 

Załączony plik  okladka.jpg   225,85 KB   13 Ilość pobrań

Załączony plik  01.jpg   84,34 KB   15 Ilość pobrańZałączony plik  02.jpg   129,5 KB   11 Ilość pobrań

Załączony plik  04.jpg   160,77 KB   16 Ilość pobrańZałączony plik  05.jpg   213,36 KB   11 Ilość pobrań

Załączony plik  06.jpg   208,27 KB   11 Ilość pobrańZałączony plik  07.jpg   234,87 KB   10 Ilość pobrań

Załączony plik  08.jpg   231,64 KB   10 Ilość pobrańZałączony plik  09.jpg   234,57 KB   10 Ilość pobrań

Załączony plik  10.jpg   232,37 KB   8 Ilość pobrańZałączony plik  11.jpg   247,8 KB   7 Ilość pobrań

Załączony plik  12.jpg   234,48 KB   9 Ilość pobrańZałączony plik  13.jpg   235,82 KB   8 Ilość pobrań

Załączony plik  14.jpg   220,92 KB   6 Ilość pobrańZałączony plik  15.jpg   223,4 KB   5 Ilość pobrań

Załączony plik  16.jpg   243,46 KB   5 Ilość pobrańZałączony plik  17.jpg   240,09 KB   5 Ilość pobrań

Załączony plik  18.jpg   223,75 KB   4 Ilość pobrańZałączony plik  19.jpg   223,22 KB   4 Ilość pobrań

Załączony plik  20.jpg   251,95 KB   4 Ilość pobrańZałączony plik  21.jpg   239,24 KB   2 Ilość pobrań

Załączony plik  22.jpg   226,37 KB   2 Ilość pobrańZałączony plik  23.jpg   238,69 KB   2 Ilość pobrań

Załączony plik  24.jpg   200,56 KB   2 Ilość pobrańZałączony plik  25.jpg   245,57 KB   3 Ilość pobrań

Załączony plik  26.jpg   247,17 KB   2 Ilość pobrańZałączony plik  27.jpg   236,2 KB   1 Ilość pobrań

Załączony plik  28.jpg   238,4 KB   1 Ilość pobrańZałączony plik  29.jpg   250,77 KB   1 Ilość pobrań

Załączony plik  30.jpg   225,02 KB   0 Ilość pobrańZałączony plik  31.jpg   232,22 KB   1 Ilość pobrań

Załączony plik  32.jpg   252,29 KB   0 Ilość pobrańZałączony plik  33.jpg   238,27 KB   0 Ilość pobrań

Załączony plik  34.jpg   243,04 KB   0 Ilość pobrańZałączony plik  35.jpg   215,01 KB   0 Ilość pobrań

Załączony plik  36.jpg   227,77 KB   0 Ilość pobrańZałączony plik  37.jpg   225,86 KB   0 Ilość pobrań

Załączony plik  38.jpg   239,61 KB   0 Ilość pobrańZałączony plik  39.jpg   194,9 KB   1 Ilość pobrań

Załączony plik  40.jpg   158,43 KB   3 Ilość pobrańZałączony plik  41.jpg   163,37 KB   2 Ilość pobrań

Załączony plik  42.jpg   166,76 KB   4 Ilość pobrańZałączony plik  43.jpg   170,77 KB   4 Ilość pobrań

Załączony plik  okladka2.jpg   87,21 KB   4 Ilość pobrań

 

 

 

Źródło: Zbiory prywatne

Dla potrzeb portalu wedlinydomowe.pl opracował Maxell



#2 Mariusz7

Mariusz7

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 193 postów
  • MiejscowośćLegnica

Napisano 05 gru 2017 - 17:20

Masło robię od dawna,z tym,że śmietanę ubijam w butelce po wodzie mineralnej

#3 beatag

beatag

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1783 postów
  • MiejscowośćSkarzysko-kamienna

Napisano 05 gru 2017 - 17:27

A ja mikserem traktuje śmietanę .Ważne żeby dobrze wypłukać masło z maślanki,zeby nie miało kwaśnego posmaku.



#4 Mariusz7

Mariusz7

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 193 postów
  • MiejscowośćLegnica

Napisano 05 gru 2017 - 17:29

Kwaśnego? U mnie zawsze jest słodka

#5 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5573 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 05 gru 2017 - 18:06

OO a ja wlasnie dzis robilam  :)

Beato ile wychodzi ci masla z jakiej ilosci smimetany?



#6 beatag

beatag

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1783 postów
  • MiejscowośćSkarzysko-kamienna

Napisano 05 gru 2017 - 19:02

Smietanę kupuję na targu .-robię z trzech słoiczków półlitrowych ,ale ile z tego wychodzi masła ??-nie pamiętam...Teraz już się boję kupować ,bo ostatnio masło wyszło takie trochę gorzkawe [krówki już nie jedzą zielonej trawki]



#7 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5573 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 05 gru 2017 - 19:14

ja mam kupna smietane ze sklepu 40% z pol litra dzis mi wyszlo 206 g dokladnie i 200 ml maslanki



#8 EAnna

EAnna

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 9285 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 05 gru 2017 - 19:29

smietane ze sklepu 40% z pol litra dzis mi wyszlo 206 g dokladnie i 200 ml maslanki

Powinno wyjść 244g masła 82%.

38g masła  pozostało w maślance.

Przeczytaj w tytułowym opracowaniu tego wątku o optymalnych warunkach zmaślania w aspekcie uzysku masła.

Chociaż maślanka z 19% tłuszczu to jest niewątpliwie rarytas :D 



#9 Sound

Sound

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 310 postów
  • MiejscowośćWieruszów

Napisano 05 gru 2017 - 19:30

ja mam kupna smietane ze sklepu 40% z pol litra dzis mi wyszlo 206 g dokladnie i 200 ml maslanki

Czy używacie Kenwooda Majora do wyrobu masła Jeżeli tak to na jakich obrotach i jak długo ubijacie

Wysłane z mojego SM-G925F przy użyciu Tapatalka

Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#10 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5573 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 05 gru 2017 - 19:38

@EAnna, napewno w kartonie zostalo jeszcze troche  smietany , troszke sie wychlapalo  :D

Maslanka zostanie uzyta do chleba albo do jakiegos wyrobu cukierniczego .

Teraz zrobie kolejna probe ze smietana taka z poczatku przydatnosci do spozycia i porownam ile wyjdzie

Ja ubijam najpierw na dosc wolnych obrotach 4-5 gdy zaczyna sie  ubijac  daje tak 8-9, gdy juz sie przebije i zaczyna sie pojawiac maslanka znow zmniejszam obroty zeby nie chlapalo.Mam electroluxa, skala obrotow od 1-10.


Użytkownik electra edytował ten post 05 gru 2017 - 19:40





Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych