sajmon0609 Opublikowano 6 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 6 Grudnia 2017 Na początku chciałem podziękować andiemu za opracowanie projektu "kibelka " wędzę już dużo lat nadal się człowiek uczy, początki były trudne ala początki zbója madeja znalazłem forum czytałem ,czytałem i eksperymentowałem wychodziło coraz lepiej, dołożyłem blachę pod dół starej wędzarki i deflektor , szło coraz lepiej ale w zimie przy blaszanej wędzarce to była katorga mało mięsa wchodziło wędziło się dwa dni, przeważnie wiało lało i sypało i zdecydowałem zbudować nową według projektu.Na wiosnę postawiłem palenisko teraz powstał kibelek wiadomo przed świętami duzo pracy, wiec jeszcze parę szczegółów muszę na wiosnę dopracować, drzwi przyciąć do malować, listwy boczne dołożyć, cegły wyszlifować i pomalować,teren wyrównać itp.Ale musiałem pierwszy raz zapalić żeby popróbować jak się takim monstrum pali i byłem zdziwiony temperatura dzięki dużej komorze jest stabilna miałem dwa termometry jeden tam gdzie wędzonki drugi mam w połowie ,wiatr jej nie straszny gdyż jedne oczka od południa zamkłem drugie od północy dałem więcej i bajka.Na koniec dziękuje raz jeszcze za pomysły Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jac007 Opublikowano 6 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 6 Grudnia 2017 Fajną zabawkę masz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 6 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 6 Grudnia 2017 dałem więcej i bajka.Na koniec dziękuje raz jeszcze za pomysły Wędzonki - piękne Tutaj wymieniamy się naprawdę różnymi pomysłami - czasem nawet kontrowersyjnymi.. ... zawsze dąży to do osiągania najlepszych rezultatów Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sajmon0609 Opublikowano 6 Grudnia 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 6 Grudnia 2017 Fajną zabawkę masz. Dziekuję dałem więcej i bajka.Na koniec dziękuje raz jeszcze za pomysłyWędzonki - piękne Tutaj wymieniamy się naprawdę różnymi pomysłami - czasem nawet kontrowersyjnymi.. ... zawsze dąży to do osiągania najlepszych rezultatów Dziękuję i masz racje czasami tu niektórzy dostają lanie ale dlatego że sami na to zasługują. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sajmon0609 Opublikowano 18 Grudnia 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 18 Grudnia 2017 Może mi ktoś powiedzieć jaka może być minimalna wysokość poprzeczek dla kijów w wędzarni od stropu.Bo gdzieś to pisało ale nie mogę namierzyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 18 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 18 Grudnia 2017 Może mi ktoś powiedzieć jaka może być minimalna wysokość poprzeczek dla kijów W wędzarni tego typu najwyższa temperatura jest u góry , zrób poprzeczki na kije co 10 cm. i wieszaj niżej . Dobrze jest wędliny przygotować tak , by podczas przekładania (mieszania) wędzonkami podczas wędzenia można by było zamienić wędzonki tak by obracać je góra - dół . Ps. U Ciebie za wysoka poprzeczka na której wiszą wędzonki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sajmon0609 Opublikowano 18 Grudnia 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 18 Grudnia 2017 Może mi ktoś powiedzieć jaka może być minimalna wysokość poprzeczek dla kijów W wędzarni tego typu najwyższa temperatura jest u góry , zrób poprzeczki na kije co 10 cm. i wieszaj niżej . Dobrze jest wędliny przygotować tak , by podczas przekładania (mieszania) wędzonkami podczas wędzenia można by było zamienić wędzonki tak by obracać je góra - dół . Ps. U Ciebie za wysoka poprzeczka na której wiszą wędzonki. Termometr mam na środku wędzarni czyli 75 cm od dołu a drugi był powieszony przy wędzonkach 1,40m oba termometry wykazywały tą samą temperature w tak dużej wędzarni 1x1 x150 do otworów, andy pisał że jest stabilna temperatura. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sajmon0609 Opublikowano 22 Grudnia 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 22 Grudnia 2017 Wczorajsze dymienie kiełbaska halusi poezja schabik z boczkiem. Szyneczki, karkoweczki filety z indyka udało się zrobić necówkę.Schaby i boczek pieczone najlepsze takie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jac007 Opublikowano 22 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 22 Grudnia 2017 Ładne wyroby. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
binio1111 Opublikowano 22 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 22 Grudnia 2017 (edytowane) Kolory piękne , sznurki i siatki czyste . Widać kolega zrobił zgodnie ze sztuką . Gratuluję wyrobów Edytowane 22 Grudnia 2017 przez binio1111 Cytuj Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 23 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 23 Grudnia 2017 udało się zrobić necówkę W błonie otokowej - dla mnie pycha Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sajmon0609 Opublikowano 23 Grudnia 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 23 Grudnia 2017 udało się zrobić necówkęW błonie otokowej - dla mnie pycha Tak , trudno dostępna , chociaż mieszkam w cieszyńskim, w którym nec jest podstawą zabijaczek, w sklepach tylko na zamówienie i też problem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 23 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 23 Grudnia 2017 chociaż mieszkam w cieszyńskim, w którym nec jest podstawą zabijaczek, w sklepach tylko na zamówienie i też problem. W Wiśle jest ubojnia, w której można kupić siatkę. Ale tylko w dni uboju; należy rozpoznać telefonicznie. Zakład mieści się na prawo od głównej drogi za zjazdem na Jawornik, ścieżka tuż przed torami kolejowymi w prawo. PHZ "Jur-Gast" Sp. z o.o Zakłady Mięsne43-460 Wisła, ul. Przemysłowa 2tel. (33) 855-25-59, e-mail: biuro@zm.jur-gast.plNip:548-007-73-17 P.S.W rozmowie telefonicznej najlepiej posługiwać się nazwą "błona na necówkę". Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miko36 Opublikowano 24 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 24 Grudnia 2017 Piękne wyroby a można przepis na necówkę prosić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 24 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 24 Grudnia 2017 Klasyczna necówka:https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7880-necowka-eanny/?do=findComment&comment=270661 Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 24 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 24 Grudnia 2017 Wczorajsze dymienie Sajmon - wędzonki 1 klasa Zdrówka Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 24 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 24 Grudnia 2017 Tak , trudno dostępna , chociaż mieszkam w cieszyńskim, w którym nec jest podstawą zabijaczek, w sklepach tylko na zamówienie i też problem. Od kiedy zlikwidowano większość ubojni, otoka jest praktycznie nie do zdobycia.Zakłady sprzedają niechętnie, wolą zużyć na własne potrzeby a jedynie jak coś zostanie to odsprzedają.Swego czasu chciałem kupić większą ilość, to raptem dostałem 10 sztuk i na więcej szans nie ma.... Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 24 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 24 Grudnia 2017 (edytowane) Zakłady sprzedają niechętnie,To prawda. Oni natychmiast je mrożą i wykorzystują do świątecznych wyrobów.Nawet w Tychach, na hali mięsnej widziałam klasyczną necówkę z polędwiczką.A w Cieszyńskiem ten wyrób jest wręcz poszukiwany. Nawiasem mówiąc, mielone sznycle, szczególnie z dziczyzny, smażone w błonie są rewelacyjne. Edytowane 24 Grudnia 2017 przez EAnna Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sajmon0609 Opublikowano 24 Grudnia 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 24 Grudnia 2017 chociaż mieszkam w cieszyńskim, w którym nec jest podstawą zabijaczek, w sklepach tylko na zamówienie i też problem.W Wiśle jest ubojnia, w której można kupić siatkę. Ale tylko w dni uboju; należy rozpoznać telefonicznie. Zakład mieści się na prawo od głównej drogi za zjazdem na Jawornik, ścieżka tuż przed torami kolejowymi w prawo. PHZ "Jur-Gast" Sp. z o.o Zakłady Mięsne43-460 Wisła, ul. Przemysłowa 2tel. (33) 855-25-59, e-mail: biuro@zm.jur-gast.plNip:548-007-73-17 P.S.W rozmowie telefonicznej najlepiej posługiwać się nazwą "błona na necówkę". Własnie tam zamawiam ,i też trudno dostać, mamrają,a jak dają to takie resztki .Kiedyś tam w czwartki jechało dużo traktorków z świnkami, teraz już coraz mnie ludzi u nas hoduje świnki.Pewnie jak wszędzie lecą chłodzone pół tusze.Nawet jeden z zakładów mięsnych w zeszłym roku akurat nie ten, wziął z makro z Bielska wszystkie karczki przed świętami bo im brakło do wędzenia. Tak , trudno dostępna , chociaż mieszkam w cieszyńskim, w którym nec jest podstawą zabijaczek, w sklepach tylko na zamówienie i też problem.Od kiedy zlikwidowano większość ubojni, otoka jest praktycznie nie do zdobycia.Zakłady sprzedają niechętnie, wolą zużyć na własne potrzeby a jedynie jak coś zostanie to odsprzedają.Swego czasu chciałem kupić większą ilość, to raptem dostałem 10 sztuk i na więcej szans nie ma.... Dokładnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gluszec Opublikowano 24 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 24 Grudnia 2017 Nec bez problemu swego czasu kupowałem w każdym sklepie mięsnym w Czechach - po świętach podjadę po piwo i zapytam o nec. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sajmon0609 Opublikowano 24 Grudnia 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 24 Grudnia 2017 Nec bez problemu swego czasu kupowałem w każdym sklepie mięsnym w Czechach - po świętach podjadę po piwo i zapytam o nec.To popytaj potem mi napiszesz gdzie to podjadę ,jak pojadę po piwo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gluszec Opublikowano 29 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 29 Stycznia 2018 Zgodnie z obietnicą - nec bez problemu można nadal kupić w Czeskim Cieszynie w sklepie mięsnym na rynku - cena 63 korony czeskie za 1kg.Piwo Staropramen w Tesco dziś w promocji po 8.90Kc za 0,5 litra. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sajmon0609 Opublikowano 29 Stycznia 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 29 Stycznia 2018 Zgodnie z obietnicą - nec bez problemu można nadal kupić w Czeskim Cieszynie w sklepie mięsnym na rynku - cena 63 korony czeskie za 1kg.Piwo Staropramen w Tesco dziś w promocji po 8.90Kc za 0,5 litra.To pewnie ten sklep koło myśliwskiego sklepu dzięki za info ,będę w Cieszynie to podejdę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gluszec Opublikowano 29 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 29 Stycznia 2018 (edytowane) Tak dokładnie sklep na przeciw Urzędu Miasta Edytowane 29 Stycznia 2018 przez gluszec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sajmon0609 Opublikowano 7 Lutego 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 7 Lutego 2018 Popełnione wczoraj plus salcefiks z forumowego przepisu robiłem pierwszy raz ,niestety pękł pewnie przedobrzyłem z wkładem o jedna łyżkę Boczek solony na sucho ,szyneczka jako na próbę zamówiona z tłuszczem i skorą w handlu praktycznie tylko na zamówienie ,reszta standardowo zrazówka plus baleron. To na tyle w lutym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.