Skocz do zawartości

Projekt budowy wędzarni opracowany przez Andyandy'ego


Maxell

Rekomendowane odpowiedzi

Wizualnie zostanie "Minorówka" ale akonomia i praktyka będą cieszyły a smak wędzonek pozostanie ze średniowiecza:) :)

 

 

Dokładnie tak jak piszesz, i tak też jak ja napisałem nieco wyżej. Polączenie piękna z pożytecznym, a dla bardziej majętnych, chętnych i odważnych, będzie również opcja dająca możliwość wędzenie z kanałem i szamotem, celem porównania, ekonomii, łatwości obsługi, jak też finalnych efektów procesu wędzenia.

Buduj więc i czekamy na prezentację efektów.

Edytowane przez sverige2
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witajcie, czytam, czytam, czytam...... a jednak muszę zapytać....  czy dobrze zrozumiałem że murowana wędzarnia Bogdana B jest ok? Czy może jednak trochę większe palenisko?


Dobra, już doczytałem... muszę tylko doprojektować palenisko bezpośrednie....

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Absolutnie nie czuję się równym partnerem w dyskusji ze starszymi i bardziej doświadczonymi kolegami, jednak jak kilka postów wyżej czytam, o blasze, wełnie mineralnej, z powłoką alu, a zaraz jako podsumowanie ... cyt. a smak wędzonek pozostaje ze średniowiecza..

to trochę się zastanawiam gdzie oni w średniowieczu tą wełnę z folią Al kupowali  -  taki żart - proszę o wybaczenie.

 

W ubiegłym roku postawiłem wędzarnię https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9533-w%C4%99dzarnia-s%C5%82awka-wo%C5%BAniaka-z-komor%C4%85-suszarni/

 

Z paleniska wyłożonego od środka szamotem jestem bardzo zadowolony (oczywiście na początku zanim się "dogadałem" z wedzarnią popełniłem kilka błędów za co zostałem dotkliwie ukarany w sumie jakieś 12-14 kg mięsa poszło dla zwierzaków.

Ale wracając do tematu - trzeba delikatnie/umiejętnie palić - uważać, żeby nie za ostro palić, bo jak się szamot rozgrzeje, to nawet usunięcie ognia nic nie pomoże, ale z paleniskiem bezpośrednim też nie ma łatwo, chwila nieuwagi i temperatura w komorze wędzarniczej błyskawicznie skoczy w górę, a i niejednemu kiełbasa się zapaliła.

Wiadomo, każda pliszka swój ogonek chwali...hahaha

Uważam - każdy ma prawo mieć swoje zdanie - że palenisko z szamotu bardzo ułatwia równomierne utrzymanie - spokojny wzrost temperatury, kanał dymowy dobrze zaizolować temp. może być wełna mineralna (tylko skalna - inna się nie nadaje ze względu na temperaturę) - ja w mojej obsypałem ją keramzytem  (składnik ciepłych betonów, a kosztuje grosze) wiadomo w komorze wędzarniczej deflektor na dole i u góry przed szybrem, aby zniwelować przy wędzeniu w zimie przechłodzenie ścian można je od wewnątrz obłożyć heblowanymi deskami, drzwiczki do komory też drewniane (po metalowych będzie ciekła skroplona woda) - ma być ok.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

ale z paleniskiem bezpośrednim też nie ma łatwo, chwila nieuwagi i temperatura w komorze wędzarniczej błyskawicznie skoczy w górę, a i niejednemu kiełbasa się zapaliła.

Teoretycznie tak to wygląda, ale praktycznie może wypowiedzą się użytkownicy - będzie sprawiedliwie.     

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Getecek tak czytam co napisałeś alę odnośnie tego "samozadowolenia" nie jestem przekonany :( sory ... :( ale takie co nas nie zabije to nas wzmocni to "podstawówka" ja troszkę za duży jestem i nie wierzę w takie "faramuchy" po jaką cholerę utrudniać sobie życie jak można je ułatwić ?

 

 

Sent from my iPhone using Tapatalk 2

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Z paleniska wyłożonego od środka szamotem jestem bardzo zadowolony

trzeba delikatnie/umiejętnie palić - uważać, żeby nie za ostro palić, bo jak się szamot rozgrzeje, to nawet usunięcie ognia nic nie pomoże,

 

Sam sobie zaprzeczasz.

Gdzie w tym sens ?

Albo coś jest dobre, albo złe i szkodzi.  :)

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Mirek kolega jest zadowolony i niech tak będzie ...

Szamot w palenisku = stabilna temperatura ...

Jak się q... nauczysz i przywykniesz ;)

 

 

Sent from my iPhone using Tapatalk 2

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witam szacownych ekspertów od dymu.

Na temat wędzenia wiem tylko tyle że wyroby są bardzo smaczne jednak postanowiłem w końcu dokonać czegoś

znaczącego w moim życiu ponieważ znudziły się mojej rodzinie grilowane kiełbaski z REALA.

Po obszernej prasówce netu trafiłem na stronę ' BRACI' i tu postanowiłem zostać.

Przygodę z dymem zamierzam zacząć od budowy wędzarni i   skorzystać z doświadczenia w/w ekspertów

czyli pana ;;;;; andyandy;;;; oraz''''  beiot'''''  projekt wędzarni waszego pomysłu bardzo mi odpowiada.

Pytam czy mogę liczyć na pomoc i korzystać z zamieszczonycz na stronie zdjęć.

Pozdrawiam.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Panowie @dgx305 i @walldi zanim zaczniecie budowę - zainwestujcie parę groszy :)

- łopata

- beczka - może być z "demobilu" - wystarczy porządnie opalić w środku i wyczyścić

- kawałek blachy

- kilka desek (ja mam z palet)

- kije do wędzenia - mogą być od miotły/grabi

 

wykopać rowek na głębokość ok 25 cm, szer. 25cm, długość - ustawić beczkę w miejscu docelowym, zaznaczyć łopatą kwadrat na środku i zaznaczyć koniec beczki od strony paleniska, odstawić beczkę, wykopać rowek 25/25cm od zaczynając od początku beczki do środka. Zaczynając od połowy długości rowka wykopać palenisko o wym 75/75cm, przykryć blachą zostawiając kwadratowy otwór dymowy w środku beczki i miejsce na dojście do paleniska - drugi kawałek blachy jako zamknięcie dostępu powietrza do paleniska - w sumie ma być przykryte całe zagłębienie. Ustawić beczkę, obsypać dla uszczelnienia ziemią w około, powiesić wędzonki na kijach, przykryć deskami i... zacząć wędzić :)

 

Taka "prowizorka" pozwoli Wam zweryfikować pod własnym kątem i pod własne potrzeby informacje z Forum - ja w ten sposób doszedłem do wniosku, że przy budowie swojej wędzarni palenisko będę chciał mieć otwierane z boku w stosunku do drzwi wędzarni, a przed wędzarnią "schodek" czy coś podobnego - mam problemy z kręgosłupem i szukam rozwiązań... ułatwiających życie...ale dopiero zadymianie w beczce pozwoliło mi określić jakoś swoje potrzeby :)

 

Reszta jest na Forum - czytać, pytać i jeszcze raz czytać. Forum jest ogromniaste i warto doświadczonym bywalcom Forum zaufać kiedy wysyłają linki do tematów, w których są już przedyskutowane różne rozwiązania i odpowiedzi na pytania

 

Pozdrawiam

 

Krzysiek

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Z paleniska wyłożonego od środka szamotem jestem bardzo zadowolony

Nie chciałbym uchodzić za "zwariowanego nawróconego" i prawić morały ale teraz doceniam drewniany kibelek. Gutecek wędziłem w pomniku z szamotem dwa lata i wiem jak to wygląda. Nieciekawie. To jest moje zdanie, twoje może być inne - szanuję to. Kilku kolegów z forum namawiało mnie na wyburzenie pomnika i zbudowanie kibelka i za to będę im wdzięczy zawsze. W tej chwili mam porównanie. Tego się nie da porównać :) 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9129-nowa-w%C4%99dzarnia/page-7 

To mój kibelek.

pozdrawiam

Michał

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

doszedłem do wniosku, że przy budowie swojej wędzarni palenisko będę chciał mieć otwierane z boku w stosunku do drzwi wędzarni, a przed wędzarnią "schodek" czy coś podobnego

 

:clap: fajny pomysł

Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.

przysłowie chińskie

Kiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.
Thomas Jefferson

 

...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona

 

Zapraszam na moją stronę

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Kurcze - jak to dobrze sobie poczytac .... tez mialem w planie wybudowac pomnik  jak wroce do kraju ...

teraz bedzie juz " tradycyjna " z bezposrednim paleniskiem I oczywiscie drewniana....

Tak sobie mysle, ze moze wybudowac ja w grazu - nie bede mial problemu z zimowa temperature, a w garazu miejsca sporo ....

 

Pozdrawiam

If anyone comes to you and tells you that your job is not professional enough, then remind them that Noah's Ark was made by amateurs and the Titanic was made by professionals
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Adamafryka, garaż to wspaniałe centrum kiełbasowo-wędzonkowe.

Sam korzystam z takiego rozwiązania oczywiście w towarzystwie KiełbAlkoPartnerów.

Miejsce wędzarni- jeżeli to możliwe- jednak na podwórku.

O mrozy się nie martw da radę uwędzić. Deszcz ani śnieg również nie powstrzymają instynktów Kiełbasologa :)

Mam wędzarnię w piwnicy i niestety nie zamierzam w niej wędzić...Wolę na podwórku :) ....w Wędzarynce (alias kibello)....

Pozdymiam :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witam, Jestem tu nowy. Jestem na etapie projektowania mojej pierwszej wędzarni. Chciałbym żeby była zrobiona w miarę tanim kosztem. Nie musi się jakoś cudownie prezentować (gdyż będzie z tyłu domu, i ma służyć do wędzenia a nie na pokaz) ale chciałbym żeby była praktyczna i poprawnie wykonana. Dlatego też studiuję różne fora i projekty. Podoba mi się projekt znajdujący się powyżej a mianowicie coś takiego : post-39694-0-76577600-1381078534_thumb.j

lecz mam kilka pytań co do kilku zmian. Chcę zrobić komorę wędzarniczą niższą, ponieważ nie potrzebuję takiej wysokiej na moje potrzeby. I mam nadzieje ze to akurat nie jest żaden problem. Lecz zastanawiam się czy muszę komorę ocieplać ? oczywiście będzie ona z drzewa i obiję ją blacha. Nie będę często wędził myślę ze maksymalnie raz  na miesiąc a w okresie zimowym jeszcze rzadziej. Kolejne pytanie dotyczy paleniska. zastanawiam się czy je zbudować z jakiś bloczków betonowych albo lepiej samemu wylać z betonu. wtedy sam mógłbym określić dokładnie grubości ścian. Oczywiście całość była by zbrojona. I pytanie czy mogę to zrobić ze zwykłego betonu? a nie jakiegoś ognioodpornego ? i czy jest potrzebna jakaś rurka doprowadzająca powietrze do paleniska skoro mogę nie domykać drzwi ?

i Jeszcze pytanie czy można pomalować komorę wędzarniczą z zewnątrz jakimś lakierem ochronnym, czy to może mieć wpływ na wędzone produkty ?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 Chcę zrobić komorę wędzarniczą niższą, ponieważ nie potrzebuję takiej wysokiej na moje potrzeby. I mam nadzieje ze to akurat nie jest żaden problem. Lecz zastanawiam się czy muszę komorę ocieplać ?

 

To że nie potrzebujesz to to jedno a to że dym potrzebuje to drugie. Było opisywane kilka razy czemu wysokość jest ważna.

Nie musisz ocieplać - ale to zwiększy ilość zużytego drewna

 

 

 Kolejne pytanie dotyczy paleniska. zastanawiam się czy je zbudować z jakiś bloczków betonowych albo lepiej samemu wylać z betonu. wtedy sam mógłbym określić dokładnie grubości ścian.

Mogą być bloczki, cegły, beton lany - byle nie szamot.

 

  czy jest potrzebna jakaś rurka doprowadzająca powietrze do paleniska skoro mogę nie domykać drzwi ?

Jeszcze pytanie czy można pomalować komorę wędzarniczą z zewnątrz jakimś lakierem ochronnym, czy to może mieć wpływ na wędzone produkty ?

Nie - ponieważ jest na dworze

Można malować

 

ps. poszukaj to znajdziesz wszystko

Pozdrawiam cieplutko

 

Całość mojej wypowiedzi jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem i moją opinią - chcesz zgadzaj się, nie chcesz nie zgadzaj się.

Ja życzę jak najlepiej

 

Czerpiesz ze strony "garściami" to wspomóż forum finansami ___ LINK DO POMOCY KPP

Poczytaj o panu S i jak możesz to klepnij go w d..... codziennie 2 razy ___LINK DO STRONY KPS

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.