Koniu87 Opublikowano 13 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 13 Grudnia 2017 (edytowane) WitamPeklowalem boczek na sucho z jednego z przepisow. Prawdopodbnie popełniłem jakis błąd gdyż po parzeniu boczki nie sa słone tzn sa za mało słone wręcz jałowe. Czy moge teraz cos z tym zrobić? Natrzec sola albo cos? Dobrze, ze tylko dwa male kawalki tak zrobiłem. Nastepnym razem albo przetworzę to w wędzarni poprzez podniesienie temperatury lub najpierw natre to sama peklosola na np dobe a dopiero pozniej dodam przyprawy. Nie mam poprostu pomyslu co zrobic z tymi dwoma boczkamiPozdrawiam Edytowane 13 Grudnia 2017 przez EAnna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 13 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 13 Grudnia 2017 (edytowane) Jak już są uwędzone i po obróbce termicznej to pozostaje solić na kanapce.A z którego przepisu korzystałeś.? Edytowane 13 Grudnia 2017 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 13 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 13 Grudnia 2017 Peklowalem boczek na sucho z jednego z przepisow Boczek peklowany na sucho podpiekam w wędzarni , szkoda że tego nie zrobiłeś . Stąd ten '' jałowy '' smak Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elmaz Opublikowano 13 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 13 Grudnia 2017 (edytowane) Nie od rzeczy byłoby wspomnieć z jakiego przepisu. Ale rozumiem, że Tobie nie chodzi już teraz o to, jak poprawić przepis bazowy, tylko jak wykorzystać nie do końca udaną wędlinę? Możliwości jest kilka - to co na szybko mi przychodzi do głowy:- można pokroić w kostkę, przesolić i dodać do jakichś potraw, np. różnego rodzaju zapiekanek - wtedy niedosolenie skorygujesz słonością innych składników.- można by pokroić w plastry i obłożyć jakieś inne mięso do pieczenia (lub np. pasztet) - wtedy też to zniknie w ogólnej słoności Generalnie - niech boczek nie będzie samodzielną potrawą, a - po rozdrobnieniu - składnikiem czegoś większego - można podać z jakimś lekko nadsolonym sosem o mocnym smaku, który zrekompensuje po części jałowość mięsa Edytowane 13 Grudnia 2017 przez elmaz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Koniu87 Opublikowano 13 Grudnia 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 13 Grudnia 2017 (edytowane) Witajcie. Był to przepis z poza forum ale juz wklejam linka. No człowiek uczy sie na błędach i podobno całe życie:) Dziękuje za rady. Żona mówiła że do bigosu może troche dodać https://zpierwszegotloczenia.pl/przepis/boczek-wedzony-peklowany-na-sucho# Edytowane 13 Grudnia 2017 przez Koniu87 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 13 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 13 Grudnia 2017 (edytowane) Podane jest dwie łyżki peklosoli, to chyba będzie około 60 g. Na 3 kg boczku powinno być dobrze.Rozumiem, że przed parzeniem nie próbowałeś i nie wiesz jaka była słoność boczku po wędzeniu? Edytowane 13 Grudnia 2017 przez Todek Cytuj http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Koniu87 Opublikowano 13 Grudnia 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 13 Grudnia 2017 Ja miałem dwa kilo boczku i prawie te same proporcje dałem. No moze troche mniej przypraw. Ale widziałem pewien przepis na wedzonki tyrolskie i oni zasypują najpierw mieso peklosola i nacieraja je dobrze i zostawiaja na dobe, a potem reszte. Wogle chyba nie będę parzyć tego tylko podpiekę w wędzarni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 13 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 13 Grudnia 2017 Wogle chyba nie będę parzyć tego tylko podpiekę w wędzarni. Przy takim zasoleniu boczku możesz go parzyć na dwa sposoby: 1. Dodać na każdy litr wody 20g soli2. Zapakować próżniowo i parzyć.Chociaż njlepszy będzie podpiekany. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.