Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Zbyt jałowa wedzonka


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
7 odpowiedzi w tym temacie

#1 Koniu87

Koniu87

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 21 postów
  • MiejscowośćDingolfing

Napisano 13 gru 2017 - 12:49

Witam
Peklowalem boczek na sucho z jednego z przepisow. Prawdopodbnie popełniłem jakis błąd gdyż po parzeniu boczki nie sa słone tzn sa za mało słone wręcz jałowe. Czy moge teraz cos z tym zrobić? Natrzec sola albo cos? Dobrze, ze tylko dwa male kawalki tak zrobiłem. Nastepnym razem albo przetworzę to w wędzarni poprzez podniesienie temperatury lub najpierw natre to sama peklosola na np dobe a dopiero pozniej dodam przyprawy. Nie mam poprostu pomyslu co zrobic z tymi dwoma boczkami
Pozdrawiam


Użytkownik EAnna edytował ten post 13 gru 2017 - 20:37


#2 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 10881 postów

Napisano 13 gru 2017 - 12:53

Jak już są uwędzone i po obróbce termicznej to pozostaje solić na kanapce.A z którego przepisu korzystałeś.?


Użytkownik arkadiusz edytował ten post 13 gru 2017 - 12:53


#3 @halusia@

@halusia@

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 6405 postów
  • MiejscowośćInowrocław

Napisano 13 gru 2017 - 20:18

Peklowalem boczek na sucho z jednego z przepisow

 

Boczek peklowany  na sucho podpiekam w wędzarni , szkoda że tego nie zrobiłeś . Stąd ten '' jałowy '' smak  :) 



#4 elmaz

elmaz

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 140 postów
  • MiejscowośćWarszawa

Napisano 13 gru 2017 - 21:20

Nie od rzeczy byłoby wspomnieć z jakiego przepisu. Ale rozumiem,  że Tobie nie chodzi już teraz o to, jak poprawić przepis bazowy, tylko jak wykorzystać nie do końca udaną wędlinę?

 

Możliwości jest kilka - to co na szybko mi przychodzi do głowy:

- można pokroić w kostkę, przesolić i dodać do jakichś potraw,  np. różnego rodzaju zapiekanek - wtedy niedosolenie skorygujesz słonością innych składników.

- można by pokroić w plastry i obłożyć jakieś inne mięso do pieczenia (lub np. pasztet) - wtedy też to zniknie w ogólnej słoności

 

Generalnie - niech boczek nie będzie samodzielną potrawą, a - po rozdrobnieniu - składnikiem czegoś większego

 

- można podać z jakimś lekko nadsolonym sosem o mocnym smaku, który zrekompensuje po części jałowość mięsa


Użytkownik elmaz edytował ten post 13 gru 2017 - 21:22


#5 Koniu87

Koniu87

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 21 postów
  • MiejscowośćDingolfing

Napisano 13 gru 2017 - 22:34

Witajcie. Był to przepis z poza forum ale juz wklejam linka. No człowiek uczy sie na błędach i podobno całe życie:) Dziękuje za rady. Żona mówiła że do bigosu może troche dodać;)
https://zpierwszegot...owany-na-sucho#

Użytkownik Koniu87 edytował ten post 13 gru 2017 - 22:36


#6 Todek

Todek

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1500 postów

Napisano 13 gru 2017 - 22:43

Podane jest dwie łyżki peklosoli, to chyba będzie około 60 g. Na 3 kg boczku powinno być dobrze.

Rozumiem, że przed parzeniem nie próbowałeś i nie wiesz jaka była słoność boczku po wędzeniu?


Użytkownik Todek edytował ten post 13 gru 2017 - 22:45


#7 Koniu87

Koniu87

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 21 postów
  • MiejscowośćDingolfing

Napisano 13 gru 2017 - 23:01

Ja miałem dwa kilo boczku i prawie te same proporcje dałem. No moze troche mniej przypraw. Ale widziałem pewien przepis na wedzonki tyrolskie i oni zasypują najpierw mieso peklosola i nacieraja je dobrze i zostawiaja na dobe, a potem reszte. Wogle chyba nie będę parzyć tego tylko podpiekę w wędzarni.

Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#8 EAnna

EAnna

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 8882 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 13 gru 2017 - 23:07

Wogle chyba nie będę parzyć tego tylko podpiekę w wędzarni.

Przy takim zasoleniu boczku możesz go parzyć na dwa sposoby:

 1. Dodać na każdy litr wody 20g soli

2. Zapakować próżniowo i parzyć.

Chociaż njlepszy będzie podpiekany.






Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych