sawca Opublikowano 14 Stycznia 2009 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 14 Stycznia 2009 Jak sobie radzicie z ociekaniem, gdzie trzymacie jak trzymacie mięsko w ociekaniu?Sposoby, może jakieś porady?Ja się "wrąbałem" z wędzarnią i muszę dla rodziny robić szyneczki i boczki, teraz ponad 30kg zapeklowałem i mam kłopot z ociekaniem. Nie wiem jak to przygotować aby było ok.A poza tym jak sobie radzicie latem, gdzie muchy "srają na wszystko?" Cytuj Ja tam lubię swoja schizofrenię jest z kim wypić i pogadać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 14 Stycznia 2009 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 14 Stycznia 2009 Witam A poza tym jak sobie radzicie latem, gdzie muchy "srają na wszystko?" Można zrobić taką rameczkę z listewek i siatki przeciw muchom , i tam zawiesić mięsko na kijkach . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radzio Opublikowano 14 Stycznia 2009 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 14 Stycznia 2009 Ja, w lato zacząłem stosować suszarkę, którą pokazał Jackosz w http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1325&page=1 Od tej pory to ja mam muchy i osy gdzieś!!! W czasie kiedy nie ma robactwa suszę wszystko rozwieszone na kijach, na zaprzyjaźninym pniu: Cytuj Pozdrawiam... Piotrek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andy Opublikowano 14 Stycznia 2009 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 14 Stycznia 2009 sawca, latem osuszam ręcznikami, i wieszam na noc do obeschnięcia. W nocy "srajtki" śpią. Można też osuszać w wędzarni - dużo żaru i brak przykrycia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roj61 Opublikowano 15 Stycznia 2009 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 15 Stycznia 2009 Ja osobiście odkąd zostałem "zmuszony" :grin: do przerobu większych ilości mięskaw czasie ociekania trzymam mięsko w tej samej lodówce w której się peklowało.Na szczęście mam osobną (starą 20 letnią) lodówkę w piwnicy Po ocieknięciu, osuszanie w wędzarni Pozdrawiam Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286http://www.otofotki.pl/obrazki/wqdz690429546a.GIF Piszę poprawnie po polsku. (Przynajmniej się staram ;P) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 15 Stycznia 2009 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 15 Stycznia 2009 Witam A jak pada ale troszkę wieje to można i pod daszkiem obsuszyć . Pozdrawiam Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 15 Stycznia 2009 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 15 Stycznia 2009 A ja wieszam wszystko w wędzarni i tam ocieka i się osusza. Wieszam tak jak ma być i włączam wentylator nadmuchowy który normalne uruchamia się podczas schładzania (system automatycznego utrzymywania temperatury w wędzarni). Podłoga w wędzarni ma spad w jednym kierunku i w najniższym punkcie jest mały odpływ wyprowadzający wodę poza wędzarne. Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wdw Opublikowano 15 Stycznia 2009 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 15 Stycznia 2009 Ja wkładam na kilka godz. do wędzarki z włącząną grzałka elektr. - tem. około 30 st. :grin: Cytuj idę napić się herbatki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 15 Stycznia 2009 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 15 Stycznia 2009 Witam Ja wkładam na kilka godz. do wędzarki z włącząną grzałka elektr. - tem. około 30 st. :grin: Zapewne nie zapominasz pootwierać wędzarni :smile: Gorąco pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wdw Opublikowano 15 Stycznia 2009 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 15 Stycznia 2009 Witam Ja wkładam na kilka godz. do wędzarki z włącząną grzałka elektr. - tem. około 30 st. :grin:Zapewne nie zapominasz pootwierać wędzarni :smile: Gorąco pozdrawiam Góra jest zawsze otwarta, a dolna furtka tylko na czas osuszania. :grin: Cytuj idę napić się herbatki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcus Opublikowano 15 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 15 Lutego 2009 Moje boczki i szyneczki rozwieszam w lazience na zaslance od prysznica nad wanna i tak od rana do 18 -tej sa juz dobre praktycznie do wedzarki wkladam razem z kielbasa i jeszcze osuszanie w 50 stopni pol godzinki i moge wedzic.Dodam ze jeszcze niemialem problemu z ani jedna kropelka wycieku z wyrobu podczas wedzenia :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 15 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 15 Lutego 2009 Można też w piekarniku ale koniecznie trzeba włączyć nawiew bo jest dość szczelna, no chyba że się uchyli. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bruce Opublikowano 23 Października 2009 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 23 Października 2009 jedyne miejsce w ktorym moge osuszyc przyszle wedzonki to lazienka, a tam jest ok 20-22 st.C. czy nic sie nie stanie z mieskiem ? ew. jaka jest max. temperatura w jakiej powinno sie osuszac poledwice, szynki, boczki i karczki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 23 Października 2009 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 23 Października 2009 Łazienka = wilgoć, może być problem z osuszaniem.Najlepiej gdybyś wygospodarował trochę miejsca w kuchni przy kaloryferze. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bruce Opublikowano 23 Października 2009 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 23 Października 2009 miro chodzilo mi raczej o temperature czy nie jest za wysoka bo nie wiem szczerze w jakiej temp. powinno sie osuszac wedliny przed wedzeniempozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 23 Października 2009 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 23 Października 2009 Ociekanie to jest co innego jak osuszanie . Chociaż gdy zastosujemy ociekanie zasznurowanych szynek to mamy proces ociekania połączony w końcowej fazie z osuszaniem Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BonAir Opublikowano 23 Października 2009 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 23 Października 2009 bruce, piszesz w temacie 'ociekanie", a pytasz o osuszanie.Jeśli chodzi o to drugie, to wędzonki i kiełbasy przeważnie osusza się w wędzarni.Można do tego celu również wspomagać się zamiennikami, np. piekarnik ustawiony na 40-50st.C., "farelka", wentylator, itd. W skrócie po prostu chodzi o to, aby przed zaaplikowaniem dymu powierzchnia wędzonki była sucha. I tyle. Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 23 Października 2009 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 23 Października 2009 Bruce. W łazience możesz zrobić ociekanie przyszłych wędzonek.Osuszanie tak jak piszą koledzy zrobisz w wędzarni.Ważne aby mięso wkładane do wędzarni nie było wprost wyciągnięte z solanki oraz żeby mięso zdążyło nabrać temperatury otoczenia.Kiedyś z powodu nie sprzyjającej pogody i pośpiechu popełniłem błąd.Mięso wprost z lodówki wstawiłem bez ociekania do nagrzanej wędzarni.Osuszałem, osuszałem, osuszałem i puściłem dym.Niby było ok mięso na zewnątrz suche ale zapomniałem o tym że mięso jest w środku "zimne".Po puszczeniu dymu wędzonki zaczęły się bardzo intensywnie pocić.Efekt końcowy wiadomo jaki kwas octowy na wędlinach. Dziś już wiem że pośpiech wskazany jest jedynie przy łapaniu pcheł. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bruce Opublikowano 23 Października 2009 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 23 Października 2009 przepraszam bardzo. faktycznie zle sie wyrazilem. chodzilo mi oczywiscie o ociekanie :rolleyes: miesko wlasnie sobie Ocieka ;-) w kuchni nad zlewem w temp. okolo 18 stopni przy otwartym oknie. mam nadzieje ze to jest odpowiednia temperatura (nizszej juz nie uzyskam w mieszkaniu)pozdrawiam i dzieki za odpowiedzi.a jutro wedzenie czuj dym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 23 Października 2009 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 23 Października 2009 Bruce czemu ma być niższa niż 18C.Wystarczy pokojowa czyli średnio licząc 20-22 C. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 24 Października 2009 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 24 Października 2009 czemu ma być niższa niż 18C. Wystarczy pokojowa czyli średnio licząc 20-22 C.No, tutaj się z kolegą nie zgodzę. Skoro ociekanie ma trwać do następnego dnia, to w temp. powyżej 20st. mięso zacznie się kwasić. Osobiście odradzam. Ponieważ nie jestem technologiem proszę kol. kol. Dziadka lub Bagno o ustosunkowanie się :idea: Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BonAir Opublikowano 24 Października 2009 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 24 Października 2009 Moje mięsa zawsze ociekają przez noc w lodówce (na ruszcie od piekarnika). W temperaturze pokojowej przebywają ok. 2 godziny po zasznurowaniu. Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 24 Października 2009 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 24 Października 2009 W czasie zajęć w SDM, zawsze powtarzam kursantom, że mięso lubi chłód. Ociekanie powinno być prowadzone w temp. poniżej 10 C. Nigdy nie wiemy, jaki jest poziom zanieczyszczeń mikrobiologicznych wewnątrz mięsa, dlatego "dmuchajmy na zimne". Oczywiście, możemy prowadzić ociekanie w temp. pokojowej, tylko... jak długo. Tutaj nie udzielę odpowiedzi, gdyż nie wiem. Może to, być parę czy kilka godzin, często przy okazji mamy do czynienia z dwoma etapami procesu technologicznego na raz: ociekanie i osuszanie. Wszytko zależy od warunków otoczenia. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czorny27 Opublikowano 15 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 15 Grudnia 2017 Witam. Długo śledzę forum,czytam, uczę się. W końcu postanowiłem pierwszy raz na własną rękę na święta coś zmajstrowaćMam jedno pytanie dotyczące obciekania.Miąsko wyjmę wieczorem szynki powiaże itp. I teraz tak czy mogę je powiesić w pomieszczeniu na noc żeby sobie obciekły gdzie temp. waha się między 6 góra 10 st. C.CZY koniecznie muszę to zrobić w lodówce?Pytam o to gdyż mam problem z ulokowaniem tego w jakichś sensownych naczyniach żeby nadmiar solanki miał gdzie spłynąć. Wysłane z mojego SM-J530F przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JaGra Opublikowano 15 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 15 Grudnia 2017 Możesz powiesić w pomieszczeniu. Cytuj Nigdy nie walcz o przyjaźń.... O prawdziwą nie musisz, o fałszywą nie warto VanCana Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.