Skocz do zawartości

Ociekanie


sawca

Rekomendowane odpowiedzi

Jak sobie radzicie z ociekaniem, gdzie trzymacie jak trzymacie mięsko w ociekaniu?

Sposoby, może jakieś porady?

Ja się "wrąbałem" z wędzarnią i muszę dla rodziny robić szyneczki i boczki, teraz ponad 30kg zapeklowałem i mam kłopot z ociekaniem. Nie wiem jak to przygotować aby było ok.

A poza tym jak sobie radzicie latem, gdzie muchy "srają na wszystko?"

Ja tam lubię swoja schizofrenię jest z kim wypić i pogadać.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 119
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Witam

 

A poza tym jak sobie radzicie latem, gdzie muchy "srają na wszystko?"

Można zrobić taką rameczkę z listewek i siatki przeciw muchom , i tam zawiesić mięsko na kijkach .

 

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja, w lato zacząłem stosować suszarkę, którą pokazał Jackosz w

 

http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1325&page=1

 

Od tej pory to ja mam muchy i osy gdzieś!!!

 

W czasie kiedy nie ma robactwa suszę wszystko rozwieszone na kijach, na zaprzyjaźninym pniu:

 

Pozdrawiam... Piotrek.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja osobiście odkąd zostałem "zmuszony" :grin: do przerobu większych ilości mięska

w czasie ociekania trzymam mięsko w tej samej lodówce w której się peklowało.

Na szczęście mam osobną (starą 20 letnią) lodówkę w piwnicy :D

Po ocieknięciu, osuszanie w wędzarni :)

 

Pozdrawiam

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286http://www.otofotki.pl/obrazki/wqdz690429546a.GIF

 

Piszę poprawnie po polsku. (Przynajmniej się staram ;P)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A ja wieszam wszystko w wędzarni i tam ocieka i się osusza.

 

Wieszam tak jak ma być i włączam wentylator nadmuchowy który normalne uruchamia się podczas schładzania (system automatycznego utrzymywania temperatury w wędzarni).

 

Podłoga w wędzarni ma spad w jednym kierunku i w najniższym punkcie jest mały odpływ wyprowadzający wodę poza wędzarne.

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witam

 

Ja wkładam na kilka godz. do wędzarki z włącząną grzałka elektr. - tem. około 30 st. :grin:

Zapewne nie zapominasz pootwierać wędzarni :smile:

 

 

Gorąco pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witam

 

Ja wkładam na kilka godz. do wędzarki z włącząną grzałka elektr. - tem. około 30 st. :grin:

Zapewne nie zapominasz pootwierać wędzarni :smile:

Gorąco pozdrawiam

 

Góra jest zawsze otwarta, a dolna furtka tylko na czas osuszania. :grin:

idę napić się herbatki.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Moje boczki i szyneczki rozwieszam w lazience na zaslance od prysznica nad wanna i tak od rana do 18 -tej sa juz dobre praktycznie do wedzarki wkladam razem z kielbasa i jeszcze osuszanie w 50 stopni pol godzinki i moge wedzic.

Dodam ze jeszcze niemialem problemu z ani jedna kropelka wycieku z wyrobu podczas wedzenia :grin:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Można też w piekarniku ale koniecznie trzeba włączyć nawiew bo jest dość szczelna, no chyba że się uchyli.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 8 miesięcy temu...

Łazienka = wilgoć, może być problem z osuszaniem.

Najlepiej gdybyś wygospodarował trochę miejsca w kuchni przy kaloryferze.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ociekanie to jest co innego jak osuszanie . Chociaż gdy zastosujemy ociekanie zasznurowanych szynek to mamy proces ociekania połączony w końcowej fazie z osuszaniem Pozdrawiam
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

bruce, piszesz w temacie 'ociekanie", a pytasz o osuszanie.

Jeśli chodzi o to drugie, to wędzonki i kiełbasy przeważnie osusza się w wędzarni.

Można do tego celu również wspomagać się zamiennikami, np. piekarnik ustawiony na 40-50st.C., "farelka", wentylator, itd.

W skrócie po prostu chodzi o to, aby przed zaaplikowaniem dymu powierzchnia wędzonki była sucha. I tyle.

Pozdrawiam

BonAir

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286

Co by tu jeszcze sprasować... ? :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Bruce.

 

W łazience możesz zrobić ociekanie przyszłych wędzonek.

Osuszanie tak jak piszą koledzy zrobisz w wędzarni.

Ważne aby mięso wkładane do wędzarni nie było wprost wyciągnięte z solanki oraz żeby mięso zdążyło nabrać temperatury otoczenia.

Kiedyś z powodu nie sprzyjającej pogody i pośpiechu popełniłem błąd.

Mięso wprost z lodówki wstawiłem bez ociekania do nagrzanej wędzarni.

Osuszałem, osuszałem, osuszałem i puściłem dym.

Niby było ok mięso na zewnątrz suche ale zapomniałem o tym że mięso jest w środku "zimne".

Po puszczeniu dymu wędzonki zaczęły się bardzo intensywnie pocić.

Efekt końcowy wiadomo jaki kwas octowy na wędlinach.

 

Dziś już wiem że pośpiech wskazany jest jedynie przy łapaniu pcheł.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

przepraszam bardzo. faktycznie zle sie wyrazilem. chodzilo mi oczywiscie o ociekanie :rolleyes:

miesko wlasnie sobie Ocieka ;-) w kuchni nad zlewem w temp. okolo 18 stopni przy otwartym oknie. mam nadzieje ze to jest odpowiednia temperatura (nizszej juz nie uzyskam w mieszkaniu)

pozdrawiam i dzieki za odpowiedzi.

a jutro wedzenie :D

czuj dym

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Bruce czemu ma być niższa niż 18C.

Wystarczy pokojowa czyli średnio licząc 20-22 C.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

czemu ma być niższa niż 18C.

Wystarczy pokojowa czyli średnio licząc 20-22 C.

No, tutaj się z kolegą nie zgodzę. Skoro ociekanie ma trwać do następnego dnia, to w temp. powyżej 20st. mięso zacznie się kwasić. Osobiście odradzam. Ponieważ nie jestem technologiem proszę kol. kol. Dziadka lub Bagno o ustosunkowanie się :idea:

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Moje mięsa zawsze ociekają przez noc w lodówce (na ruszcie od piekarnika).

W temperaturze pokojowej przebywają ok. 2 godziny po zasznurowaniu.

Pozdrawiam

BonAir

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286

Co by tu jeszcze sprasować... ? :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

W czasie zajęć w SDM, zawsze powtarzam kursantom, że mięso lubi chłód.

Ociekanie powinno być prowadzone w temp. poniżej 10 C. Nigdy nie wiemy, jaki jest poziom zanieczyszczeń mikrobiologicznych wewnątrz mięsa, dlatego "dmuchajmy na zimne".

Oczywiście, możemy prowadzić ociekanie w temp. pokojowej, tylko... jak długo. Tutaj nie udzielę odpowiedzi, gdyż nie wiem. Może to, być parę czy kilka godzin, często przy okazji mamy do czynienia z dwoma etapami procesu technologicznego na raz: ociekanie i osuszanie. Wszytko zależy od warunków otoczenia.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 8 lat później...

Witam.

Długo śledzę forum,czytam, uczę się.

W końcu postanowiłem pierwszy raz na własną rękę na święta coś zmajstrować

Mam jedno pytanie dotyczące obciekania.

Miąsko wyjmę wieczorem szynki powiaże itp.

I teraz tak czy mogę je powiesić w pomieszczeniu na noc żeby sobie obciekły gdzie temp. waha się między 6 góra 10 st. C.

CZY koniecznie muszę to zrobić w lodówce?

Pytam o to gdyż mam problem z ulokowaniem tego w jakichś sensownych naczyniach żeby nadmiar solanki miał gdzie spłynąć.

 

 

Wysłane z mojego SM-J530F przy użyciu Tapatalka

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.