Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Ociekanie


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
119 odpowiedzi w tym temacie

#21 EAnna

EAnna

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 8714 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 24 paź 2009 - 13:03

czemu ma być niższa niż 18C.
Wystarczy pokojowa czyli średnio licząc 20-22 C.

No, tutaj się z kolegą nie zgodzę. Skoro ociekanie ma trwać do następnego dnia, to w temp. powyżej 20st. mięso zacznie się kwasić. Osobiście odradzam. Ponieważ nie jestem technologiem proszę kol. kol. Dziadka lub Bagno o ustosunkowanie się :idea:

#22 BonAir

BonAir

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2585 postów
  • MiejscowośćKąpino

Napisano 24 paź 2009 - 13:19

Moje mięsa zawsze ociekają przez noc w lodówce (na ruszcie od piekarnika).
W temperaturze pokojowej przebywają ok. 2 godziny po zasznurowaniu.

#23 Bagno

Bagno

    Uzależniony od forum

  • Technolog Wędzarniczej Braci
  • 4093 postów
  • MiejscowośćMazowieckie

Napisano 24 paź 2009 - 13:44

W czasie zajęć w SDM, zawsze powtarzam kursantom, że mięso lubi chłód.
Ociekanie powinno być prowadzone w temp. poniżej 10 C. Nigdy nie wiemy, jaki jest poziom zanieczyszczeń mikrobiologicznych wewnątrz mięsa, dlatego "dmuchajmy na zimne".
Oczywiście, możemy prowadzić ociekanie w temp. pokojowej, tylko... jak długo. Tutaj nie udzielę odpowiedzi, gdyż nie wiem. Może to, być parę czy kilka godzin, często przy okazji mamy do czynienia z dwoma etapami procesu technologicznego na raz: ociekanie i osuszanie. Wszytko zależy od warunków otoczenia.

#24 czorny27

czorny27

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 5 postów
  • MiejscowośćEku

Napisano 15 gru 2017 - 14:52

Witam.
Długo śledzę forum,czytam, uczę się.
W końcu postanowiłem pierwszy raz na własną rękę na święta coś zmajstrować
Mam jedno pytanie dotyczące obciekania.
Miąsko wyjmę wieczorem szynki powiaże itp.
I teraz tak czy mogę je powiesić w pomieszczeniu na noc żeby sobie obciekły gdzie temp. waha się między 6 góra 10 st. C.
CZY koniecznie muszę to zrobić w lodówce?
Pytam o to gdyż mam problem z ulokowaniem tego w jakichś sensownych naczyniach żeby nadmiar solanki miał gdzie spłynąć.


Wysłane z mojego SM-J530F przy użyciu Tapatalka

#25 JaGra

JaGra

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3185 postów
  • Miejscowośćmazowiecka wieś nad Wisłą

Napisano 15 gru 2017 - 14:54

Możesz powiesić w pomieszczeniu.



#26 binio1111

binio1111

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 3406 postów
  • MiejscowośćOzorków

Napisano 15 gru 2017 - 15:17

Możesz możesz - (dla ścisłości mięso wieszamy do ocieknięcia (ociekania)  ;) :) )



#27 czorny27

czorny27

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 5 postów
  • MiejscowośćEku

Napisano 15 gru 2017 - 15:44

Możesz możesz - (dla ścisłości mięso wieszamy do ocieknięcia (ociekania) ;) :) )

No tak zgadza się
Wolałem dla pewności dopytać co by mi się nic nie spitoliło.

Wysłane z mojego SM-J530F przy użyciu Tapatalka

#28 jimimlody

jimimlody

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 101 postów
  • MiejscowośćKozłowo

Napisano 15 gru 2017 - 16:17

To ja zapytam czy szynka do ociekania może wisieć w pomieszczeniu gdzie jest jakieś 16 20 stopni? Bo w garażu w nocy będzie koło 0 jak nie na minusie pytanie co lepiej czy dość ciepła kotłownia bliżej 20 stopni czy garaż koło zera ?

#29 EAnna

EAnna

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 8714 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 15 gru 2017 - 16:28

Zdecydowanie garaż.

Wyciągnij ją jednak z 1.,5h przed wędzeniem i powieś  w temp. pokojowej aby wstępnie się osuszyła.



#30 ziezielony

ziezielony

    Weteran

  • **VIP**
  • 2207 postów

Napisano 15 gru 2017 - 19:50

:) Awaryjnie, bo bywa różnie, ociekanie wybitnie usprawnia ręcznik papierowy :thumbsup: :D

Są też piekarniki z termoobiegiem, minimalnie łyżką rozwarte, np 60*/30 min...

Jak wiszą batony w niskich temp zawsze warto ręcznikiem od dołu przetrzeć...pod koniec ociekania... :thumbsup: :D :yes:



#31 binio1111

binio1111

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 3406 postów
  • MiejscowośćOzorków

Napisano 15 gru 2017 - 22:50

No żeby im dupki podetrzeć  ;) :)



#32 k5rauer

k5rauer

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 1 postów
  • Miejscowość736-000-3205

Napisano 16 gru 2017 - 12:02

Kupiłam płyn wędzarniczy...czytałam o wędzeniu w elektrycznym piekarniku...poprzez mgiełkę ..czy moze ktos poradzić jak to zrobić..z wyłączeniem peklowania...to umiem..ale co dalej?? Temperatura piekarnika...to mieso jednocześnie się piecze...CZARNA MAGIA... proszę o pomoc!! :facepalm:


Użytkownik EAnna edytował ten post 16 gru 2017 - 12:21
dub.


#33 binio1111

binio1111

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 3406 postów
  • MiejscowośćOzorków

Napisano 16 gru 2017 - 12:09

Miro w swoich postach opisywał eksperyment z płynem wędzarniczym - poszukaj było niedawno



#34 andrzej k

andrzej k

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 12438 postów
  • MiejscowośćPobiedziska

Napisano 16 gru 2017 - 13:00

:) Awaryjnie, bo bywa różnie, ociekanie wybitnie usprawnia ręcznik papierowy :thumbsup: :D

 

 

Dla mnie wiatrak elektryczny spełnia super zadanie . Zanim go zastosowałem np do serków,  to serki ociekały - osuszały się  cały prawie dzień . Teraz wyjęte z solanki o godzinie powiedzmy 8.00 do wędzenia nadają się już o 11.00 :D .

 

 Jestem z tego mega zadowolony



#35 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 26428 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 16 gru 2017 - 13:05

Ja najpierw wycieram papierowym ręcznikiem, potem wieszam na noc celem ocieknięcia, a osuszam w wędzarni przez 1,5 do 2 godz. przy pomocy wentylatora mocowanego w miejsce dymogeneratora, przed rozpoczęciem wędzenia właściwego.



#36 Einshell

Einshell

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1957 postów
  • MiejscowośćJaworzno

Napisano 17 gru 2017 - 19:40

Kupiłam płyn wędzarniczy...

jak to zrobić..z wyłączeniem peklowania..
... :rolleyes: :facepalm: To coś jak chips'y... :tongue:,,,

 

 

... Ziemniaki '' O SMAKU '' paprykowym... :cool: :hmm:



#37 miro

miro

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 13817 postów

Napisano 17 gru 2017 - 20:45

Kupiłam płyn wędzarniczy...czytałam o wędzeniu w elektrycznym piekarniku...poprzez mgiełkę ..czy moze ktos poradzić jak to zrobić..z wyłączeniem peklowania...to umiem..ale co dalej?? Temperatura piekarnika...to mieso jednocześnie się piecze...CZARNA MAGIA... proszę o pomoc!! :facepalm:

 

https://wedlinydomow...we-eksperyment/



#38 Prz3mk0

Prz3mk0

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 71 postów
  • MiejscowośćPasiecznik/Eitorf

Napisano 18 gru 2017 - 18:32



I teraz tak czy mogę je powiesić w pomieszczeniu na noc żeby sobie obciekły gdzie temp. waha się między 6 góra 10 st. C.
CZY koniecznie muszę to zrobić w lodówce?
Pytam o to gdyż mam problem z ulokowaniem tego w jakichś sensownych naczyniach żeby nadmiar solanki miał gdzie spłynąć.


Wysłane z mojego SM-J530F przy użyciu Tapatalka


Ja się "wykosztowalem" i zrobiłem sobie skrzynkę z styroduru z dwoma okienkami ze starej koszulki ponieważ nie mam pomieszczenia gdzie by było wystarczająco chłodno. No i muchy w okresie letnim. W wierzchniej płycie wyciąłem otwór na pokrywę z lodówki turystycznej z ogniwem Peltiera i powiem że jest super. Nie dość że chłodno to jeszcze schłodzone powietrze bardzo fajnie osusza. Przy ostatniej kiełbasie nie musiałem nawet za bardzo w wędzarni suszyć.

Jakby ktoś chciał zdjęcie jak to wygląda to mogę wrzucić.

Wysłane z mojego SM-G531F przy użyciu Tapatalka

#39 elmaz

elmaz

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 140 postów
  • MiejscowośćWarszawa

Napisano 18 gru 2017 - 19:24

Wrzuć foty koniecznie



#40 grzegorzastrocd

grzegorzastrocd

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 2 postów
  • MiejscowośćKatowice

Napisano 26 gru 2017 - 19:28

Witam to po pierwsze, po drugie mam takie pytanie, miałem jutro mieć wolne w pracy i wędzić więc wywiesiłem godzinę temu to jest o 18:30 mięcho do obciekania w pomieszczeniu gdzie jest temperatura 6° ,ale dostałem telefon z roboty, że jest jakaś awaria i muszę niestety przyjść do pracy , czy jak mięcho powisi tam do godziny 14:00 to nic mu nie będzie?






Użytkownicy przeglądający ten temat: 4

0 użytkowników, 4 gości, 0 anonimowych