Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Ociekanie


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
119 odpowiedzi w tym temacie

#41 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 10883 postów

Napisano 26 gru 2017 - 20:20

Witaj.
Może wisieć w tej temperaturze

Użytkownik arkadiusz edytował ten post 26 gru 2017 - 20:21


#42 grzegorzastrocd

grzegorzastrocd

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 2 postów
  • MiejscowośćKatowice

Napisano 26 gru 2017 - 20:36

Dzięki wielkie.



#43 PePe

PePe

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2056 postów
  • MiejscowośćWrocław

Napisano 27 gru 2017 - 11:59

Wieszanie do ociekania i obsuszania wstępnego, to niezbyt dobry sposób, lepiej rozłożyć mięso na kratkach i obracać je co kilka godzin o 180st. Bo jak powiesimy mięso do ociekania to po wędzeniu podczas jedzenia zauważamy że wędzonka od strony przeciwnej do pętelki jest bardziej słona (a czasami przesolona) niż środkowa część.Takie kratki najlepiej zbić z listew dębowych lub bukowych, można też zastosować półki ażurowe ze starej lodówki.



#44 ziezielony

ziezielony

    Weteran

  • **VIP**
  • 2219 postów

Napisano 27 gru 2017 - 12:08

:) SiBy se usprawniłem proces "ociekania"...

Mięcho peklowane na sucho w workach foliowych, około 30 kawałków, ociekłem ręcznikiem frotte- coś pięknego parę minut i ocieknięte... :thumbsup: :laugh:

Super się robi... a efekt..  https://wedlinydomow...-czas/?p=580606

rekomenduję SiBom...



#45 _Misiek_

_Misiek_

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 136 postów
  • MiejscowośćPodkarpacie

Napisano 27 gru 2017 - 12:30

Przy peklowaniu na sucho w workach to jakoś bardzo nie trzeba suszyć/obciekać, bo już w sumie jest dość suche. Bardziej ogrzać z lodówki. Zwłaszcza jak się lubi z przyprawami to ścieranie zetrze przyprawy.

#46 ziezielony

ziezielony

    Weteran

  • **VIP**
  • 2219 postów

Napisano 27 gru 2017 - 12:39

:) Trzeba trzeba, jakakolwiek mokrość jest niepożądana w dalszym cyklu technologicznym... :thumbsup:

O przyprawy się nie martwię bo nie używam jednak sądzę, że nie zaszkodzi im ręcznik..

Szynkę Nadnarwiańską, szt 1, miałem posypaną pieprzem i nie odlazł od ręcznika, pozostał na szynce... :D



#47 Prz3mk0

Prz3mk0

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 73 postów
  • MiejscowośćPasiecznik/Eitorf

Napisano 28 sty 2018 - 11:29

Tak jak już wcześniej napisałem, zrobiłem sobie taką skrzynkę do osuszania. Super sprawa bo już po nocy kiełbasy są suche i wrzucam jedynie do wędzarni na 30 min żeby się ogrzały.

Pewnie "grono wzajemnej adoracji" i tak znajdzie milion błędów w konstrukcji ale ja i tak uważam że taka skrzynka jest bardzo praktyczną.fe6576e8fcee5c3ecf7bf3f3ff57353b.jpg87ebd1973ac98c579e7c10f91905925d.jpg

Wysłane z mojego SM-G531F przy użyciu Tapatalka

#48 Muski

Muski

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 6693 postów

Napisano 28 sty 2018 - 11:41

Pewnie "grono wzajemnej adoracji" i tak znajdzie milion błędów w konstrukcji
nie chodzi o wzajemną adorację - jest prawidłowo lub inaczej - to wszystko  ;) ​ Nic nie mam do pomysłu tylko pytanie - czy nie za długo osadzasz  w skrzyni ? i skórka będzie b. sucha , nie będzie chciała odchodzić od farszu ;) 

#49 binio1111

binio1111

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 3406 postów
  • MiejscowośćOzorków

Napisano 28 sty 2018 - 11:42

Przesuszona kiełbasa słabo łapie kolor - nie masz z tym problemu? Do osuszania serków po solance jak znalazł :thumbsup:


Użytkownik binio1111 edytował ten post 28 sty 2018 - 11:43


#50 andrzej k

andrzej k

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 12503 postów
  • MiejscowośćPobiedziska

Napisano 28 sty 2018 - 12:12

Bo jak powiesimy mięso do ociekania to po wędzeniu podczas jedzenia zauważamy że wędzonka od strony przeciwnej do pętelki jest bardziej słona (

 

 

Piotrek , zawsze można zrobić drugą pętelkę i z raz przewiesić ......... :D

 

Pozdrawiam



#51 Prz3mk0

Prz3mk0

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 73 postów
  • MiejscowośćPasiecznik/Eitorf

Napisano 28 sty 2018 - 12:13



[quote name="Prz3mk0" post="586597" timestamp="1517135342"] ​ Nic nie mam do pomysłu tylko pytanie - czy nie za długo osadzasz w skrzyni ? i skórka będzie b. sucha , nie będzie chciała odchodzić od farszu ;) [/quote]

No właśnie nie była sucha.
Ostatnia była całkiem niezła no może poza tym że było za dużo kiełbasy w wędzarni i były miejsca słabo owedzone.

[quote name="binio1111" post="586600" timestamp="1517136164"]Przesuszona kiełbasa słabo łapie kolor - nie masz z tym problemu?


W dotyku jest lepka po całości. Więc myślę, że dym powinien ładnie się osadzić.


Wysłane z mojego SM-G531F przy użyciu Tapatalka

#52 PePe

PePe

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2056 postów
  • MiejscowośćWrocław

Napisano 28 sty 2018 - 13:06

Andrzejku pewnie że można, ale wygodniej jest "kulnąć" mięsko na kratce niż przewieszać, a po za tym w zakładach mięsnych mięso ocieka na kratach :tongue: .

 

Pozdrawiam.


[Dodano: 28 sty 2018 - 13:06]

Prz3mko, ręce opadają, poczytaj lepiej Akademie Dziadka.



#53 andrzej k

andrzej k

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 12503 postów
  • MiejscowośćPobiedziska

Napisano 28 sty 2018 - 14:09

a po za tym w zakładach mięsnych mięso ocieka na kratach :tongue: .

 

 

Piotruś ,  jeszcze zakładu nie posiadam :tongue: :frantics: :D       .    Pogadamy przy kolejnej okazji . :D

 

 

Pozdrowionka



#54 Pacan Wojciech

Pacan Wojciech

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2529 postów
  • MiejscowośćOPOLE

Napisano 28 sty 2018 - 14:38

Tak jak już wcześniej napisałem, zrobiłem sobie taką skrzynkę do osuszania. Super sprawa bo już po nocy kiełbasy są suche i wrzucam jedynie do wędzarni na 30 min żeby się ogrzały.

Pewnie "grono wzajemnej adoracji" i tak znajdzie milion błędów w konstrukcji ale ja i tak uważam że taka skrzynka jest bardzo praktyczną.fe6576e8fcee5c3ecf7bf3f3ff57353b.jpg87ebd1973ac98c579e7c10f91905925d.jpg

Wysłane z mojego SM-G531F przy użyciu Tapatalka

Wieje niechęcią -jeśli chcesz rady lub opinii to ta uwaga nie na miejscu , a jak chcesz nas obrazić to osiągnąłeś cel ." Grono wzajemnej adoracji " raczej nie istnieje , ale utrzymując się  w tonie Twojej narracji - wybacza Ci niezręczność .Skrzyneczkę możesz użytkować jak chcesz , rozwiązanie znajdziesz po konsumpcji wyrobów z różnym czasem osadzania w tej skrzyneczce lub poza nią , napewno tak będzie. Pozdrawiam Nieformalny uczestnik GRUPY WZAJEMNEJ ADORACJI  - Wojciech  :)


Użytkownik Pacan Wojciech edytował ten post 28 sty 2018 - 14:39


#55 Prz3mk0

Prz3mk0

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 73 postów
  • MiejscowośćPasiecznik/Eitorf

Napisano 28 sty 2018 - 17:26

Wieje niechęcią -jeśli chcesz rady lub opinii to ta uwaga nie na miejscu , a jak chcesz nas obrazić to osiągnąłeś cel ." Grono wzajemnej adoracji " raczej nie istnieje , ale utrzymując się w tonie Twojej narracji - wybacza Ci niezręczność .Skrzyneczkę możesz użytkować jak chcesz , rozwiązanie znajdziesz po konsumpcji wyrobów z różnym czasem osadzania w tej skrzyneczce lub poza nią , napewno tak będzie. Pozdrawiam Nieformalny uczestnik GRUPY WZAJEMNEJ ADORACJI - Wojciech :)

Zacytuję "Skończ waść, wstydu oszczędź ". Nikogo nie chcę obrażać, o radę też nie pytam. Chciałem podzielić się pomysłem. Do tego obserwuję forum od czasu do czasu i widzę jak niektórzy postępują - zawsze mają jakieś "ale".

Wysłane z mojego SM-G531F przy użyciu Tapatalka

Użytkownik Prz3mk0 edytował ten post 28 sty 2018 - 17:28


#56 miro

miro

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 13893 postów

Napisano 28 sty 2018 - 18:00

Pomysł bardzo dobry, zwłaszcza na lato.

 

Co to GWA....to nie znam i się nie wypowiadam.



#57 Pacan Wojciech

Pacan Wojciech

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2529 postów
  • MiejscowośćOPOLE

Napisano 28 sty 2018 - 22:00

Miro to Ty jesteś GWA ........ i reszta forum , po prostu kolega przegląda forum od czasu do czasu i " zawsze , ktoś ma jakieś "ale " więc lepiej od razu to wyartykułować, tak na wszelki wypadek  -tak uważa i tak napisał .Trudno ja czytam forum częściej .Pozdrawiam 



#58 miro

miro

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 13893 postów

Napisano 29 sty 2018 - 08:16

Miro to Ty jesteś GWA

Jeśli tak, to komu opłacić składkę członkowską?  :D  :D  :D  



#59 Muski

Muski

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 6693 postów

Napisano 29 sty 2018 - 09:59

komu opłacić składkę członkowską?
a wpłać na prosiaczka  :D 

#60 miro

miro

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 13893 postów

Napisano 29 sty 2018 - 10:15

a wpłać na prosiaczka 

Prosiaczek też w tym siedzi....?

Ło matko ...normalnie mafia...i to świńska. :D  :D  :D






Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych