Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Ociekanie


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
119 odpowiedzi w tym temacie

#61 nestor

nestor

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 878 postów
  • MiejscowośćSzczawno Zdrój

Napisano 29 sty 2018 - 15:56

Osuszanie w skrzynce nie polecam.,brak cyrkulacji powietrza.



#62 eMKa

eMKa

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 155 postów
  • MiejscowośćKalisz

Napisano 29 sty 2018 - 17:01

Cyrkulacja chyba jest, bo u góry zamontowany wentylatorek  :)



#63 Prz3mk0

Prz3mk0

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 73 postów
  • MiejscowośćPasiecznik/Eitorf

Napisano 01 lut 2018 - 06:58

Cyrkulacja chyba jest, bo u góry zamontowany wentylatorek :)

Dokładniej pokrywa od chłodziarki turystycznej.
Zapewnia obniżenie temperatury wewnątrz, skraplanie się wilgoci (co pomaga w osuszaniu) oraz termiczną cyrkulację powietrza.
Do tego w ścianach są okna z tkaniny dla wymiany powietrza. Fakt - są ze starej koszulki, ale dopiero jak będę w Polsce to zakupię pieluchy tetrowe które więcej powierza przepuszczają.

Wysłane z mojego SM-G531F przy użyciu Tapatalka

#64 krzysiekwawa

krzysiekwawa

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 37 postów
  • MiejscowośćWarszawa

Napisano 29 mar 2018 - 15:05

Odgrzewam kotleta. Przyjmujemy, że mamy lato, temp 25-30 stopni. Jak prawidłowo wykonać ociekanie? Raz że muchy, po drugie temperatura, jakoś nie widzę ociekania, bez zepsucia mięsa w takim cieple. Dodam, że chodzi o ok 40 szt. różnych wyrobów. Pomysł mój to chłodnia, taka sklepowa, którą i tak muszę kupić. Czy w niej da radę ociec mięso. Do tej pory rozwieszałem, ale w zimę to inna sprawa. Taka lodówko-chłodnia ma ograniczenia przestrzenne, także bym musiał, mieć ich ze 3 szt, aby rozwiesić wyroby. 



#65 JaGra

JaGra

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3188 postów
  • Miejscowośćmazowiecka wieś nad Wisłą

Napisano 29 mar 2018 - 15:12

Pomieszczenie (bez much) + klimatyzacja na full. Da radę. :D



#66 Gregtom

Gregtom

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 4249 postów
  • MiejscowośćDortmund-Rawicz

Napisano 29 mar 2018 - 15:20

Poowijac kazdy z wyrobow grubo recznikami papierowymi i poukladac w lodowce. Taki moj patent na lato.. 😁

Użytkownik Gregtom edytował ten post 29 mar 2018 - 15:20


#67 Maciekzbrzegu

Maciekzbrzegu

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2662 postów
  • MiejscowośćBrzeg

Napisano 29 mar 2018 - 15:48

Taki moj patent na lato..

Też tak robię ale bez ręczników 

Ale często :). Wyciągam mięso z peklosolanki  wieszam  na haki na chwilę   tak aby ściekło (można osuszać ręcznikami papierowymi ale ja tego nie robię).

Wcześniej robię w wędzarni żaru  i wygrzewam ją  i mięso myk do wędzarni , ale tylko na żarze  bez dymu i duży przepływ powietrza  . Jak się osuszy i zagrzeje   dokładam polano , puszczam dym i przymykam wędzarnie  Nie wiem czy robię dobrze czy źle  ale zawsze tak też mi wychodziło :thumbsup:.

 

 

P.S

Pewnie to taki" partyzancki"  sposób ? . Ale jak  się nie ma co się lubi  to nie kiedy trzeba sobie radzić tym co się ma   :D


Użytkownik Maciekzbrzegu edytował ten post 29 mar 2018 - 15:59


#68 krzysiekwawa

krzysiekwawa

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 37 postów
  • MiejscowośćWarszawa

Napisano 29 mar 2018 - 16:48

Pomieszczenie (bez much) + klimatyzacja na full. Da radę. :D

Z tym to proble, bo nie mam klimatyzatora.

 

Poowijac kazdy z wyrobow grubo recznikami papierowymi i poukladac w lodowce. Taki moj patent na lato..

Zawsze jakiś pomysł, w sumie jest to jedno z lepszych rozwiązań :clap:


Użytkownik krzysiekwawa edytował ten post 29 mar 2018 - 16:51


#69 Gregtom

Gregtom

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 4249 postów
  • MiejscowośćDortmund-Rawicz

Napisano 29 mar 2018 - 16:53

Pamietaj tylko aby kupic reczniki dobrej jakosci bo te tanie strasznie sie kleja do miesa gdy sa wilgotne..
A patent sprawdzony.. 😀

#70 krzysiekwawa

krzysiekwawa

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 37 postów
  • MiejscowośćWarszawa

Napisano 29 mar 2018 - 16:58

Ręczniki mam z pracy, akurat w pracy dostawca przywozi-bezpyłowe :D



#71 qba-69

qba-69

    Weteran

  • Zbanowani
  • 1800 postów

Napisano 29 mar 2018 - 16:58

Możesz też pójść za radą z 7 części Akademii Dziadka, w której autor opisuje metodę z wkładkami na dnie naczynia. Zresztą od przeczytania Akademii należy zacząć przygodę z wykonywaniem wyrobów  :thumbsup:



#72 krzysiekwawa

krzysiekwawa

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 37 postów
  • MiejscowośćWarszawa

Napisano 29 mar 2018 - 17:06

Zresztą od przeczytania Akademii należy zacząć przygodę z wykonywaniem wyrobów 
 

Dziękuję za poradę. Czasem zaglądam na forum szukając inspiracji. Moi klienci są zadowoleni :yes:

Do tej pory tylko późną jesienią, zimą i wiosną wędziłem. Mam duże zainteresowanie, także cały rok będę wędzić.



#73 miro

miro

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 13861 postów

Napisano 29 mar 2018 - 18:04

Przyjmujemy, że mamy lato, temp 25-30 stopni. Jak prawidłowo wykonać ociekanie? Raz że muchy, po drugie temperatura,

Temperatura nie jest tu problemem, ale muchy już tak.

Wystarczy jakiś stelaż choćby z drewna + tkanina typu moskitiera i masz po problemie. 



#74 krzysiekwawa

krzysiekwawa

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 37 postów
  • MiejscowośćWarszawa

Napisano 29 mar 2018 - 19:55

Miro, z jednej strony masz rację, ale wydaje mi się, że obsuszanie ręcznikami+chłodnia sprawdzi się. Nie mam miejsca w garażu na dodatkowe budowle, które po ociekaniu i tak zostaną, przecież nie będę rozbierał i składał :tongue:

Ale dzięki za pomysł :)



#75 miro

miro

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 13861 postów

Napisano 29 mar 2018 - 20:35

Ociekanie, ociekaniem a co ze wstępnym ogrzaniem mięsa skoro będzie w chłodni?

Chcesz potem takie zimne włożyć do wędzarni?



#76 Maciekzbrzegu

Maciekzbrzegu

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2662 postów
  • MiejscowośćBrzeg

Napisano 29 mar 2018 - 20:58

Jak masz chłodnie to dobrze abyś w niej zrobił ociekanie + osuszanie, a dla kiełbas osadzanie + osuszanie. Miro co z zimnym? ogrzać :grin: najprościej w wędzarni na żarze bez dymu z dużym dostępem powietrza, a w elektrycznej pewnie wentylator grzałka i wio :grin:
Dobre pytanie. Kiedy kończy się ociekanie a zaczyna osuszanie 😀 pewnie jak z mięsa przestaje kąpać?

Użytkownik Maciekzbrzegu edytował ten post 29 mar 2018 - 21:09


#77 krzysiekwawa

krzysiekwawa

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 37 postów
  • MiejscowośćWarszawa

Napisano 29 mar 2018 - 22:07

Chłodnie dają max 8 stopni. Temperaturę zwiększę na osuszaniu w wędzarni. Trzeba jakiś pośrednie rozwiązanie znaleźć :)



#78 EAnna

EAnna

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 8828 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 29 mar 2018 - 22:21

Jak masz chłodnie to dobrze abyś w niej zrobił ociekanie + osuszanie, a dla kiełbas osadzanie + osuszanie.

Wg mnie w chłodni nie można zrobić "osuszania" w rozumieniu procesu technologicznego wyrobu wędlin. 

Można zrobić tylko ociekanie, czyli pozbyć się nadmiaru wody oddawanej przez wędlinę.

Osuszanie w wędzarni jest możliwe pod warunkiem, że nie będzie w niej tłoku i będzie dostateczny przewiew.

Wkładając zimną wędlinę do ciepłej wędzarni narażamy ją natychmiast na osadznie się na niej skroplin pary wodnej z powietrza.

Poprzednie "osuszenie" w niskiej temperaturze tego nie zmieni.

Dla zobrazowania zjawiska zawsze przywołuję efekt zimnych okularów, który rozumie się intuicyjnie.

Dlatego bezpieczniej jest doprowadzić wędlinę do temp. pokojowej a następnie kontynuować osuszanie w wędzarni aż do zaniku zjawiska zawilgacania powierzchni parą wodną z powietrza.


Użytkownik EAnna edytował ten post 29 mar 2018 - 22:22


#79 karolszymczak

karolszymczak

    Uzależniony od forum

  • **VIP-Organizator**
  • 6683 postów

Napisano 30 mar 2018 - 06:11

I tutaj sie Aniu zgadzam!Temperatura wedliny wkladanej do wedzarni powinna być zbliżona temperaturze jaka jest w wedzarni!

#80 miro

miro

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 13861 postów

Napisano 30 mar 2018 - 07:19

Chłodnie dają max 8 stopni. Temperaturę zwiększę na osuszaniu w wędzarni. Trzeba jakiś pośrednie rozwiązanie znaleźć :)

 

Zaliczysz kwas na wędlinie.






Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych